Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie bij het openen van een bankrekening.

Eerlijke reviews over alle banken in Nederland

Zakelijke rekening openen: vergelijk kosten en beste banken

Zakelijke rekening openen: vergelijk kosten en beste banken

Laatst bijgewerkt: 1 september 2022

Ben jij een ondernemer en doe je mee aan het zakelijke betalingsverkeer? In dat geval kan een zakelijke rekening handig zijn. Maar natuurlijk wil je wel een rekening die bij je past, en waar je natuurlijk zo min mogelijk geld voor betaalt. Om het kiezen voor jou iets makkelijker te maken, schrijven wij in dit artikel alles over de keuzes die je hebt, de prijzen die je moet betalen en de extra opties die de rekeningen kunnen bieden.


Wat is de beste zakelijke bankrekening?

Hieronder zie je enkele uitgelichte aanbieders van zakelijke rekeningen. Je ziet dan zelf direct al dat de onderlinge verschillen vrij groot zijn. Vervolgens zetten we de belangrijke informatie over alle aanbieders in een overzichtelijke tabel, zodat je in één overzicht kunt vergelijken op prijs en overige voorwaarden. 


1. N26 Business - Goede zakelijke internetrekening

Kaartblank
Bezoek N26 Business
Pluspunten
 • Volledig gratis bankrekening
 • Zeer overzichtelijke en gebruiksvriendelijke mobiele app
 • Gratis mastercard
 • 5 gratis geldopnamen per maand

N26 is een professionele en goedkope internetbank. De bank probeert internationale klanten aan te trekken, waardoor de bank een goedkope zakelijke rekening aanbiedt, inclusief gratis Mastercard creditcard. De rekening is alleen aan te vragen voor eenmanszaken waarbij het bedrijf op de eigen naam staat.

Bezoek N26 Business

2. bunq Business - Meerdere zakelijke rekeningen

Kaartblank
Bezoek bunq Business
Pluspunten
 • Schappelijk geprijst (€6,99 per maand)
 • Betrouwbare, Nederlandse bank
 • iDeal ondersteuning voor betalingen in Nederland

bunq Business is een interessante bankrekening voor ondernemers die meerdere rekeningen willen hebben. Je krijgt er namelijk 25, samen met drie pasjes, voor een bedrag van ca. 83 euro per jaar (€6,99 per maand). Het maken van verschillende potjes wordt door die 25 rekeningen heel erg eenvoudig.

Een extra bijkomend voordeel is dat je de bunq rekening eenvoudig (en tegen betaling) kunt koppelen aan meerdere boekhoudpakketten. Die koppeling is het eerste half jaar gratis. Ook biedt de rekening tegen bealing enkele andere extra’s. Zo kun je van iedere inkomende betaling automatisch de BTW opzij laten zetten, en facturen automatisch laten betalen na het inscannen.

Bezoek bunq Business

3. Revolut Business - Goedkoop met veel extra's

Kaartblank
Bezoek Revolut Business
Pluspunten
 • Gratis bankrekening
 • De enige gratis aanbieder die ook iDeal aanbiedt
 • Gebruiksvriendelijke internetbank met slimme mobiele app

Revolut biedt je een scala aan extra tools die het bankieren makkelijker maken. De gebruiksvriendelijke web en mobiele app toepassingen maken het beheren van je financiën een fluitje van een cent. De gratis boekhoudkoppelingen, machtigingen en andere integraties. Een bankrekening is gratis, maar wil je bijvoorbeeld meer transacties of andere opties, dan heb je de mogelijkheid om een betaald abonnement te nemen.

Bezoek Revolut Business

4. Knab Zakelijk - Goedkope internetbankrekening met rente

Kaartblank
Bezoek Knab Zakelijk
Pluspunten
 • Nederlandse bank met prettige klantenservice
 • Gebruiksvriendelijke app om je financiën te beheren
 • Weinig beperkingen met het instapabonnement

Knab is een bank die het anders probeert aan te pakken. Voor zakelijke klanten betekent dit dat de tarieven per jaar erg laag zijn. Je betaalt bijvoorbeeld maar 7 euro per maand, en het eerste jaar krijg je zelf nog 50% korting op dat tarief. Aangezien je maximaal 1.000 gratis transacties per jaar kunt maken, is knab vooral geschikt voor de kleinere ondernemer en de freelancer.

Bezoek Knab Zakelijk

5. ABN Amro - Basis voor ondernemen

Kaartblank
Bezoek ABN Amro

Voor 108 euro per jaar sluit je bij ABN Amro de rekening ‘Basis voor Ondernemen’ af. ABN Amro biedt je vervolgens een bankrekening waar zowel het midden- als kleinbedrijf prima mee kan bankieren. De eerste 200 transacties worden kosteloos uitgevoerd door de bank. Daarna moet je er geld voor betalen. Let er wel op dat het aanvragen van een extra bankrekening bij ABN Amro best duur is, want je betaalt er namelijk€ 66,- voor. De rekening is met 108 euro per jaar niet zo duur, zeker wanneer je geen extra kosten meer maakt voor de rekening.

Bezoek ABN Amro

6. Rabobank - Zakelijke rekening

Kaartblank

De Rabobank Zakelijke Rekening is een goede keuze voor startende ZZP’ers en ondernemers met weinig betalingsverkeer. De jaarlijkse kosten voor de rekening zijn € 119,40. De bank heeft wel een voordeel voor startende ondernemers. De eerste 6 maanden is de zakelijke rekening namelijk gratis voor starters. Dat betekent dat je geen kosten hebt voor de rekening, eurobetalingen, betaalpas, internetbankieren en app. Ook kun je deze eerste 6 maanden gebruik maken van een gratis bedrijfs aansprakelijkheidsverzekering.


7. ING - Startende ondernemers

Kaartblank

De zakelijke rekening van ING is eenvoudig, maar biedt genoeg opties voor startende ondernemers. Het eerste jaar ontvang je dan veel korting, en je betaalt pas de volledige kosten vanaf het tweede jaar. Die kosten bedragen € 118,80 per jaar voor de rekening. Je betaalt wel nog extra kosten voor internetbankieren, de bankpas en een extra betaalrekening.


Wat is de goedkoopste zakelijke rekening?

Bank Maandelijkse kosten Transactiekosten Actie
N26 Business € 0,- p.m. Gratis Mastercard gratis erbij (i.p.v. € 2,90 p.m.)
Revolut Business € 0,- p.m. Gratis  
bunq € 6,99 p.m. € 0,10 Eerste 6 maanden gratis boekhouden met King Anywhere
Knab € 7,- p.m. 1.000 transacties p.j. gratis 1e jaar 50% korting
ABN Amro € 9,90 p.m. € 0,15 + € 0,085 – Bijschrijving
€ 0,08 + € 0,085 – Afschrijving
Eerste 3 maanden gratis
Rabobank € 9,95 p.m. € 0,15 + € 0,085 – Bijschrijving
€ 0,09 + € 0,085 – Afschrijving

Eerste 6 maanden gratis voor startende ondernemers

ING Bank € 9,90 p.m. € 0,10 + € 0,08 informatiekosten 1e halfjaar gratis gebruik van rekening, pasje en internetbankieren bij starterspakket
SNS Zakenrekening € 9,50 p.m.

€ 0,14 + € 0,04 à € 0,07 – Bijschrijving

€ 0,05 + € 0,04 à € 0,07 -Afschrijving

 – 
Van Lanschot € 6,- p.m. € 0,11 
Triodos Internet Zaken € 12,50 p.m.

€ 0,15 – Bijschrijving
€ 0,07 – Afschrijving

– 
ASN Betalen Zelfstandigen € 6,50 p.m. 1.000 transacties p.j. gratis

– 


Hoe kun je een zakelijke rekening openen?

blank

Heb je uit de bovenstaande lijst al een geschikte bank kunnen kiezen? In dat geval kun je gaan beginnen met de aanvraag voor de rekening. Maar ook hierbij moet je nog even opletten, want je hebt bij sommige banken andere papieren nodig dan bij anderen. Ook is het registreren niet altijd even makkelijk. Hieronder lees je daar meer over. 

Wat heb je nodig?

 • KVK Nummer
 • BTW Nummer
 • Identificatie
 • Vestigingsadres

Het aanvragen van een zakelijke rekening is niet zo moeilijk. Er is namelijk niet veel meer benodigd dan bij een particuliere rekening. Het enige verschil is dat je bij de aanvraag van een zakelijke rekening al wel ingeschreven moet zijn bij de Kamer van Koophandel.

Bij het aanvragen van de bankrekening moet je dat nummer namelijk vermelden, waarna jouw naam wordt gekoppeld aan de zakelijke rekening en je KvK-nummer. Er kunnen je ook nog wat officiële documenten worden gevraagd, zoals een ID-bewijs of paspoort. Wanneer je de aanvraag online doet, dan moet je overal een goede foto van hebben.

Bij welke bank is aanmelden het makkelijkst?

Wanneer je een zakelijke rekening gaat afsluiten, moet je vooral de keuze maken tussen een online bank en een fysieke bank. Dat bepaalt namelijk ook sterk hoe soepel het aanmelden verloopt. Bij fysieke banken moet je bijvoorbeeld vaak langskomen om de rekening te openen. Niet ideaal, omdat je op die tijdstippen misschien helemaal geen tijd hebt.

Internetbanken

Een bank als Knab daarentegen, die volledig online werkt, is dat veel eenvoudiger. Je stuurt dan gewoon alle benodigde gegevens op naar de bank en een dag later heb je de rekening. Wanneer je flexibel wilt zijn in het aanvragen, is iedere online bank dus een goede keus. Wel wordt Knab door veel zakelijke ondernemers geprezen om de eenvoudigheid van het aanmelden, aanvragen van extra rekeningen én het bankieren zelf. De bank heeft zelfs prijzen gewonnen voor de klantenservice. Je weet dus zeker dat je goed wordt geholpen bij de bank.


Is een zakelijke bankrekening verplicht?

De zakelijke bankrekening is een rekening voor ondernemers waarop zij hun zakelijke betalingsverkeer regelen. Volgens de wet is het niet verplicht om zo’n rekening te hebben, maar het is natuurlijk wel overzichtelijker. Zo hoef je niet tussen de afschrijvingen van de sportschool, restaurants en cafébezoekjes te zoeken naar je zakelijke betalingen. Het voordeel van zo’n rekening is dat je heel eenvoudig kunt bijhouden of je bedrijf financieel gezond is en blijft.

Het kiezen van een geschikte rekening is alleen wel een beetje lastig. Want er zijn heel veel zakelijke bankrekeningen, die ieder een eigen tarief rekenen. Daarnaast komen er dan nog kosten voor internetbankieren, creditcard en transactiekosten bij.


Beste bankrekening voor ZZP’ers of VOF

Als ZZP’er doe je vaak op een hele andere manier zaken dan kleine of middelgrote bedrijven. Het aantal transacties ligt waarschijnlijk veel lager en ook betaal je geen salarissen of andere periodieke kostenposten. De beste rekening voor ZZP’ers is dus over het algemeen een rekening waarmee je eenvoudig kunt bankieren, niet teveel tijd aan kwijt bent én ook niet teveel kost.

Knab

In dat geval zou de zakelijke rekening van Knab interessant kunnen zijn. De bank rekent geen transactiekosten voor de eerste 1.000 transacties en de rekening kost je maar 5 euro per maand. Dit sluit ook aan bij de visie van knab, die zich vooral op de kleinere en startende ondernemers wil richten.

ASN

Ook de ASN Betalen Zelfstandigen rekening is interessant. Je betaalt hier € 6,50 per maand voor en krijgt ook 1.000 transacties gratis. De rekening is dan ook speciaal voor ZZP’ers. Bijkomend voordeel van ASN is dat je geen extra kosten betaalt voor je bankpasje en internetbankieren. De kosten van € 6,50 voor de rekening zijn dus erg schappelijk, zeker voor startende ondernemers.


Beste bankrekening voor MKB (B.V. of N.V)

Voor midden en klein bedrijf raden wij Knab aan. Een gebruiksvriendelijke en goedkope internetbank.

Heb je behoefte aan meer ondersteuning voor organisatielagen en bereikbaarheid, dan doe je er verstandiger aan om een rekening af te sluiten bij één van de grotere traditionele banken in Nederland (ABN Amro, ING of Rabobank). Bij deze partijen kun je ook het best terecht voor een oplossing op maat, bijvoorbeeld als je veel export doet of meerdere partijen hebt die je financiën beheren.


Beste bankrekening voor een stichting of maatschap

blank


Zakelijke bankrekening vergelijken

Om tot de beste zakelijke rekening te komen, kun je het beste zelf een vergelijking maken tussen de aanbieders. Bekijk dan de huidige situatie, maar probeer ook in de toekomst te denken. Waar verwacht je dat je onderneming over 1 jaar is? En past je zakelijke rekening dan nog bij wat je nodig hebt? Hieronder enkele punten waarop je kunt vergelijken.

Vergelijkingstip: het kostenplaatje voor een zakelijke rekening is voor iedereen anders. Elke ondernemer heeft namelijk andere wensen. Kijk daarom naast de transactiekosten en maandelijkse kosten naar de extra kosten voor bijv. storten, automatische incasso of boekhoudkoppeling

1. Goedkoopste zakelijke rekening

Prijs is één van de belangrijkste overwegingen voor het kiezen van een zakelijke rekening. Het zoeken naar de prijzen is gelukkig niet zo lastig. Maar waar je ook nog naar kan kijken, zijn aanbiedingen. Sommige banken bieden tijdelijke kortingen aan, waardoor je 6 of 12 maanden gratis gebruik maakt van de rekening.

(Starters)kortingen

Ook kun je als starter vaak kortingen krijgen. Ook dan krijg je enkele maanden korting op de rekening, of zijn bepaalde functies gratis. Op dit moment is Knab de voordeligste bank voor (startende) ondernemers en ZZP’ers. De lage maandelijkse kosten en het grote aantal gratis transacties maken het een interessante bank voor iedere kostenbesparende ondernemer.

2. Meest gebruiksvriendelijke zakelijke bank

Als ondernemer wil je het liefs zo min mogelijk bezig zijn met de administratie. Dat levert immers helemaal geen geld op. De gebruiksvriendelijkheid van een website kan dus een belangrijke rol spelen in het maken van een beslissing. Hoewel er tegenwoordig geen enkele bank is die echt niet gebruiksvriendelijk is, zijn er toch enkele verschillen op te merken. Het grootste verschil merk je wanneer een bank wel of geen fysieke kantoren heeft die je kunt bezoeken. Bij ING wordt er bijvoorbeeld al snel gevraagd om langs te komen.

Bij banken die volledig online opereren kan dat niet. Bij deze banken zie je dus ook vaak dat de app of de website zeer gebruiksvriendelijk is gemaakt om het zo eenvoudig mogelijk te maken om te bankieren.

Mobiele bank

Sommige banken zijn zelfs alleen maar beschikbaar via een app. Je moet hier wel fan van zijn, want als je niet goed overweg kunt met een smartphone, is zo’n oplossing juist weer niet gebruiksvriendelijk voor jou. Maar wanneer je overal waar je bent zaken wilt kunnen doen, dan zijn dit soort banken dus juist weer wel ideaal. Of een bank gebruiksvriendelijk is, hangt dus ook deels af van jouw eigen voorkeuren. 

Cardreader

Ook het overschrijven van geld kan soms erg lastig zijn bij banken. Met sommige banken heb je namelijk een cardreader of een e-entifier nodig om een betaling te kunnen doen. Dat is prima als je thuis bent of op de zaak, maar dat maakt het wel lastig als je onderweg bent zonder dat apparaatje. Want dat is juist het grote voordeel van mobiel bankieren. Dat je zelfs onderweg bezig kunt zijn met je onderneming.

Van de vier grote fysieke banken is de ING de enige die niet met een cardreader werkt. Bij sommige banken is het ook mogelijk om sommige betalingen zonder de cardreader te doen, maar je moet daar zelf wel de instellingen voor aanpassen. Ook zit daar een maximum bedrag aan verbonden. Wat dat betreft heeft ING dus een handige app, waarbij je geen extra spullen nodig hebt om te kunnen bankieren.

3. Beste service zakelijke bank

De mate van service die een bank levert, kan het verschil maken tussen een soepele ervaring of een tijdrovende klus. Als ondernemer is het dus belangrijk dat je een goede bank kiest. In dat geval zijn twee dingen voornamelijk belangrijk: De bereikbaarheid van de helpdesk en hoe goed zij jou te woord kunnen staan. Bij knab zit je dan waarschijnlijk al snel goed. De bank heeft namelijk meerdere prijzen gewonnen voor zijn klantenservice. Hier weet je dus bijna zeker dat je goed te woord gestaan wordt, door een bekwame helpdesk. 

Andere zaken waar je rekening mee kunt houden:

 • Heb je behoefte aan het bezoeken van fysieke locaties? -> Rabobank, ABN Amro en ING
 • Bereikbaarheid klantenservice?
  • Wat zijn de tijden waarop je de klantenservice kunt bereiken?
  • Heb je een contactpersoon bij de bank?
  • Welke manieren heb je om contact op te nemen?

4. Duurzame zakelijke bank

Ben jij een ondernemer die zich graag extra inzet voor meer duurzaamheid? Dan heb je niet zo heel veel keuzes. Toch bieden Triodos en ASN een rekening waarbij je duurzaam bezig bent. Een groot voordeel is dat ASN ook nog eens betrekkelijk voordelig is. Je bespaart dus op je kosten, maar je helpt direct mee aan het behoud van natuur en klimaat.


Welke opties zijn voor jou belangrijk?

blank

Het is moeilijk om te zeggen wat de beste bank is. Geen enkele ondernemer heeft dezelfde onderneming, maar ook de ondernemer zelf heeft verschillende voorkeuren. Er zijn 9 punten waar je nog iets langer over na kunt denken bij het vergelijken van alle aanbieders van zakelijke rekeningen.

Sparen / zakelijke spaarrekening

Sommige zakelijke banken bieden spaarrentes op de rekening, terwijl anderen dat helemaal niet doen. Als je een groot kapitaal hebt, kan het dus handig zijn om een bank te kiezen waarbij je ook nog kunt sparen. Soms kan een duurdere bank om die reden wel weer goedkoper uitpakken in verband met de rente. 

Krediet

Een (doorlopend) krediet kan handig zijn wanneer je een keer een gat hebt in de cashflow van je bedrijf. Op die manier kun je gewoon aan je betalingsverplichting voldoen, en krijg je binnen enkele dagen weer geld binnen om het krediet af te betalen. De hoogte van dit krediet verschil sterk tussen bepaalde zakelijke rekeningen.

Automatische incasso

Het kunnen doen van automatische incasso’s werkt ideaal wanneer je veel betalingen moet verwerken. Maar niet iedere bank biedt deze optie aan. In andere gevallen moet je minimaal één jaar lang betalingsverkeer via de rekening bij die bank verstuurd hebben, voordat je het kunt aanvragen. 

Bankcheques

Bankcheques zijn een manier van betaling waarbij je een cheque ontvangt. Die moet je vervolgens zelf verzilveren bij je bank. Verwacht je dit soort cheques te ontvangen? Dan kun je het beste een bank kiezen die dit accepteert en daar zo min mogelijk kosten voor berekend.

Extra betaalpas

Een extra betaalpas kan zeer handig zijn, bijvoorbeeld wanneer je met meerdere personen in een bedrijf werkt en los van elkaar aankopen moet doen. Maar niet iedere bank biedt deze mogelijkheid aan. Soms is het ook erg duur om zo’n extra kaart aan te vragen.

Creditcard

Een creditcard voor je bedrijf kan erg handig zijn. Met name als je niet direct wilt betalen voor je aankopen, of als je een probleem met de cashflow dreigt te krijgen. Ook voor reizende ondernemers kan een creditcard erg handig zijn. Bij sommige banken krijg je de creditcard gratis, bij anderen betaal je er tientallen euro’s per jaar voor.

Geld storten; waar en kosten

Wanneer je kiest voor een online bank zoals Bunq of knab, dan kun je niet ergens naartoe om geld te storten. Niet handig als je vooral met contant geld te maken krijgt in je onderneming. Je zal dan naar een GWK kantoor moeten. Helaas zijn daar ook weer kosten bij betrokken. Bekijk dus goed of je vooral contant geld verwacht, of dat al het betalingsverkeer online zal verlopen.

Rood staan

Door rood te staan heb je de mogelijkheid om meer geld uit te geven dan je eigenlijk hebt. Dat kan handig zijn wanneer je echt even een saldodipje hebt op je zakelijke rekening. Let er wel op dat rood staan veel geld kost, en dat het rentepercentage ook nog eens verschilt per bank.

Boekhoudkoppelingen

Wanneer je een lastige boekhouding krijgt, dan kan een boekhoudkoppeling met je bank ideaal zijn. Al je betalingen worden dan automatisch in de boekhoudsoftware geïmporteerd. Ook is het mogelijk om betalingen te regelen via je boekhouding. Dat bespaart tijd en dus geld. Wel kosten de boekhoudkoppelingen geld. Ook biedt niet iedere bank de mogelijkheid om die koppelingen te maken.

Betrouwbaarheid

Veel ondernemers hechten waarde aan een betrouwbare naam bij het afsluiten van een zakelijke rekening. Banken zoals ABN Amro, Rabobank en ING hebben door de jaren heen een betrouwbare naam verworven.

Garantie

Als ondernemer ben je graag gedekt tegen risico’s van derde partijen. Wanneer een bank failliet gaat, wil je niet dat jouw kapitaal onder gaat met het schip. Nederlandse banken zijn daarom tot €100.000 gedekt door het depositogarantiestelsel van De Nederlandse Bank.

Verzekeringen

Bij het gebruik van sommige rekeningen ben je automatisch verzekerd tegen bepaalde risico’s. Bij andere banken kun je financiële producten zoals verzekeringen met korting afsluiten wanneer je er een zakelijke rekening hebt.


Overstappen naar een andere zakelijke bank

Wanneer je denkt dat je beter naar een andere bank kunt overstappen, dan lijkt dat soms een beetje lastig. In veel gevallen is dat het niet. Overstappen kun je namelijk laten regelen door je nieuwe bank, die jou zoveel mogelijk werk uit handen neemt.

Maar, je moet er wel rekening mee houden dat je niet zomaar alles in één keer kunt overhevelen. Boekhoudkoppelingen zijn bijvoorbeeld iets lastiger te regelen, al helemaal wanneer de nieuwe bank die boekhoudsoftware helemaal niet ondersteunt. Wanneer je wilt overstappen kun je dus het beste even de helpdesk van de nieuwe bank bellen, om te vragen waar je allemaal rekening mee moet houden. 


Je ziet al dat het kiezen van een geschikte zakelijke rekening niet zo eenvoudig is. Je moet vooral in de toekomst kunnen kijken en een verwachting kunnen maken van hoe jouw onderneming zaken gaat doen. Wanneer je eenmaal hebt zakelijke rekening, dat snap je waarschijnlijk niet zo snel meer over. Het is dus belangrijk om in een keer een keuze te maken die bij jou en je onderneming passen. Na het lezen van dit artikel weet je in ieder geval Welke bankrekeningen het goedkoopst zijn en op welke extra’s je goed moet letten.

foto auteur Martijn Troch
Dit artikel is geschreven door Martijn Troch

Zelfstandig ondernemer bij Martijn Troch | Communicatie en Organisatie

LinkedIn

Tip van Banknu.nl

openbank
© BankNu.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3, 8011 CW Zwolle | Privacy & Cookies