Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie bij het openen van een bankrekening.

Eerlijke reviews over alle banken in Nederland

Wat is de veiligste bank van Nederland?

Wat is de veiligste bank van Nederland?

Laatst bijgewerkt: 2 augustus 2022

Wie zijn geld onderbrengt bij een bank, wil er uiteraard graag zeker van zijn dat zijn geld daar veilig is. Zo is het prettig om te weten dat de bank er alles aan doet om jouw privacy en geld te beschermen en wil je natuurlijk niet met lege handen achterblijven als de bank onverhoopt failliet gaat. Wil je weten welke banken in Nederland het meest veilig zijn en waar je je (spaar)geld met een gerust hart op een bankrekening kunt zetten? In dit artikel lees je er alles over.


Veilige banken

Een veilige bank is er uiteraard een waar je (spaar)geld beschermd is. De bank doet er niet alleen alles om aan ervoor te zorgen dat jouw gegevens en geld veilig zijn, maar ze zorgen er ook voor dat jij als klant niet met lege handen achterblijft wanneer de bank onverhoopt failliet gaat. Om die veiligheid te kunnen garanderen, dienen Nederlandse banken zich onder andere te houden aan de veiligheidsregels vanuit DNB en ECB.


1. Openbank - Veilige online bank - volledig gratis

Kaartblank
Bezoek Openbank
Pluspunten
 • Gratis bankrekening met gratis betaalpas
 • Creditcard betalingen zijn extra verzekerd
 • Veilige en gebruiksvriendelijke mobiele app
 • Veilig draadloos betalen

Openbank is een online bank, onderdeel van het bekende Satander. De bank is aangesloten bij het Europese depositogarantiefonds en dat betekent dat je spaargeld en investeringen gedekt zijn tot € 100.000. Via de gebruiksvriendelijke app van Openbank kun je zelf enkele veiligheidsinstellingen doen. Zo kun je je rekening met 2factor (sms) beveiligen, kiezen voor elektronische handtekening bij betalingen en kun je heel makkelijk maximale bedragen voor betalingen instellen.

Bezoek Openbank

2. Knab - Veilige Nederlandse internetbank en depositogarantiestelsel

Kaartblank
Pluspunten
 • Tot €100.000,- gedekt middels Europees depositogarantiestelsel
 • Nederlandse bank
 • Actieve monitoring van frauduleuze transacties
 • Systemen worden voortdurend getest op veiligheid

Knab is een Nederlandse internetbank die verschillende extra veiligheidsmaatregelen neemt. Zo weert de bank bijvoorbeeld actief frauduleuze transacties en zijn de mobiele applicatie en internetbankieren omgevingen voorzien van moderne beveiligingsstandaarden. De systemen van Knab worden regelmatig getest op het gebied van veiligheid.

Bij KNAB is je geld tot € 100.000 beschermt onder het Europese depositogarantiestelsel (DGS).


3. bunq - depositogarantiestelsel en enkel mobiel bankieren

Kaartblank
Bezoek bunq
Pluspunten
 • Actieve blokkade van frauduleuze accounts
 • Je geld is midddels depositogarantiestelsel tot €100.000,- verzekerd
 • Alleen bankieren via de mobiele applicatie
 • Nederlandse bank
 • Goed bereikbare klantenservice
Minpunten
 • Accounts met e-money worden niet gedekt door het depositogarantiestelsel

Bunq is ook een Nederlandse internetbank waarmee je alleen kunt bankieren middels de mobiele applicatie. Dit voorkomt een groot risico, aangezien een groot gedeelte van bankfraude via een internetbankieren omgeving gebeurd. Ook bij Bunq is je geld tot € 100.000 verzekerd door het depositogarantiestelsel. Frauduleuze accounts en phishing activiteiten worden bij Bunq pro-actief opgespoord en geblokkeerd.

Bezoek bunq

Veiligheidsregels vanuit DNB en ECB

Vanuit De Nederlandsche Bank (DNB) en de Europese Centrale Bank (ECB) worden er allerlei veiligheidseisen gesteld aan banken. Die regels gaan onder andere over de manieren waarop een bank vast moet stellen of jij daadwerkelijk de rekeninghouder bent als je wilt gaan betalen of op een andere manier gebruik wilt maken van je rekening. Hierdoor dien je als klant bijvoorbeeld beveiligingscodes in te voeren om in te kunnen loggen, wijzigingen door te kunnen geven of betalingen te kunnen doen. Deze regels maken bijvoorbeeld ook dat betaalopdrachten door de bank gemonitord worden en dat jouw geld op die manier zo goed mogelijk beschermd wordt.

Toezicht op systeembanken

Binnen de ECB is er het Gemeenschappelijk Toezichtmechanisme dat vooral let op de mogelijke risico’s die systeembanken kunnen vormen voor nationale overheden op het moment dat die banken in de problemen komen. Hiervoor wordt toezicht gehouden op de systeembanken in de eurozone door samen te werken met de centrale banken in de landen die de euro hebben. In Nederland werkt ECB hiervoor nauw samen met DNB. Verderop in dit artikel lees je meer over de systeembanken in Nederland en waarom een aantal van deze banken als de meest veilige van ons land gezien worden.


Hoe wordt bepaald welke banken het veiligst zijn?

Om te bepalen welke banken het meest veilig zijn, kan naar verschillende dingen gekeken worden. Zo kan er bijvoorbeeld gekeken worden naar wat banken doen om hun klanten te beschermen. Daarnaast kan er ook gekeken worden naar wat voor risico’s banken lopen en hoeveel eigen vermogen een bank heeft. Voor de kredietwaardigheid van banken worden ratings gegeven door verschillende kredietbeoordelaars, waarvan Moody’s en Fitch de meest bekende zijn. Deze ratings laten het publiek zien hoe betrouwbaar een bank is en waar je geld dus het veiligst is.

Ratings

De ratings worden aangeduid met letters. Deze letters laten je zien hoe hoog de kredietwaardigheid van een bank precies is. Hierbij is AAA, AA, A de beste score. De scores zijn als volgt:

 • AAA, AA, A: Banken met een stabiel en laag kredietrisico.
 • Baa, Ba, B (of BBB, BB, B): Banken met een gemiddelde kredietwaardigheid.
 • Caa, Ca, C (of CCC, CC, C): Banken met een lage kredietwaardigheid.

In sommige gevallen gaan bovenstaande ratings gepaard met een plus of een min, waarmee wordt aangegeven dat de kredietbeoordelaar verwacht dat de rating zal verbeteren of verslechteren. Als je op zoek gaat naar een veilige bank, dan is het dus slim om deze ratings te vergelijken. Als je voor de meest veilige bank(en) wilt kiezen, dan kies je het beste voor een bank met een AAA, AA of A rating. Verderop in dit artikel hebben we de veiligste banken voor je op een rijtje gezet. Eerst gaan we graag nog iets dieper in op de verschillende risico’s van banken.


Risico’s van banken | Faillissement

Eén van de risico’s voor banken is het feit dat ze failliet zouden kunnen gaan. Hoewel de kans relatief klein is dat een bank failliet gaat, is hij wel aanwezig, waardoor het toch verstandig is om rekening te houden met dat risico. Er zijn namelijk wel degelijk bekende banken die failliet zijn gegaan, waarvan de DSB Bank en Icesave waarschijnlijk toch wel de bekendste gevallen zijn.

Systeembanken

Op het moment dat een bank een systeembank is, dan zal deze bank door de overheid gered worden op het moment dat de bank failliet dreigt te gaan. Dit komt omdat een systeembank als essentieel wordt gezien voor de economie. Kort gezegd houdt dit in dat jouw geld bij die banken veilig is zolang het land zelf niet failliet gaat. De volgende grote Nederlandse banken zijn systeembanken:

 • ABN AMRO
 • Rabobank
 • ING Bank
 • SNS Bank

Depositogarantiestelsel

Als een bank een Nederlandse bankvergunning heeft – wat in het geval van traditionele banken altijd het geval is – dan valt die bank onder het Nederlandse Depositogarantiestelsel. In dat geval kun je als rekeninghouder bij die bank aanspraak maken op een vergoeding op het moment dat de bank failliet gaat. Hierbij zijn banktegoeden tot maximaal €100.000 beschermd.

In de rest van Europa gelden hiervoor eigenlijk dezelfde regels. Zolang een bank een bankvergunning van het betreffende Europese land heeft, dan valt die bank onder het depositogarantiestelsel van dat land. In Europese landen betekent dat dat je geld bij faillissement van de bank beschermd is tot maximaal €100.000 per rekeninghouder.

Kies voor een bank met een eerlijk track record

Een track record bevat financiële informatie uit het verleden van een bank. Hieruit kunnen de prestaties opgemaakt worden van bijvoorbeeld een beleggingsfonds, fondsbeheer of een beleggingsvorm. Een track record geeft je onder andere inzicht in hoe solide een bank is.


Risico’s van banken | Hacken, phishing, fraude en skimmen

Een ander risico van banken is dat ze te maken kunnen krijgen met cybercriminaliteit. Zo hoor je tegenwoordig steeds vaker dat er valse e-mails of sms’jes (phishing) in omloop zijn die van banken lijken te komen. Die berichten zijn vaak voorzien van een link en als je via die link bijvoorbeeld een nieuwe bankpas aanvraagt, omdat het bericht zegt dat dat nodig is, dan kunnen criminelen bij jouw gegevens komen. Daardoor loop jij als klant onder andere het risico op diefstal van je geld.

Ook kan het zijn dat criminelen op andere manieren bij jouw geld proberen te komen. Dit kan bijvoorbeeld door middel van malware zijn, waarbij jouw gegevens onderschept kunnen worden. Om dit te voorkomen is het belangrijk dat je gebruikmaakt van goede internetbeveiliging.

Skimmen

Het skimmen bij pin- of betaalautomaten zijn daarnaast ook een risico die je als klant loopt. Hierbij kan bijvoorbeeld een opzetstukje op een betaalautomaat of geldautomaat geplaatst worden, waarmee criminelen jouw pinpas kunnen lezen. Ook kan het zijn dat er een cameraatje of toetsenbord geplaatst wordt waarmee je pincode afgekeken wordt. Ook met contactloos betalen kan misbruik van je worden gemaakt. Zo kunnen criminelen bijvoorbeeld een mobiele pinautomaat bij jouw bankpas (tas, portemonnee) in de buurt houden om zo contactloos een bedrag van je afhandig te maken.

De maatregelen van banken

Banken zullen er alles aan doen om hun klanten te beschermen. Toch zijn er veel vormen van fraude waar de bank zelf niet zoveel aan kan doen. Daardoor doen ze hun best om klanten uitgebreid te adviseren, waarschuwen en van informatie te voorzien. Zo kun je op de website van je bank tips vinden waar je op kunt letten bij het ontvangen van een e-mail, brief of sms, of bij het inloggen in je online bankomgeving. Ook vind je daar vaak een waarschuwing op het moment dat er valse e-mails of berichten in omloop zijn.

Mocht er toch een incident plaatsvinden, dan is het soms mogelijk om je geld terug te krijgen van de bank. Dat kan bijvoorbeeld als je hebt gebankierd volgens de veiligheidsprincipes van banken. Eventueel kan Slachtofferhulp Nederland je hierbij helpen.

Waaraan voldoet een veilige app en internetbankieren?

De app of de online bankomgeving van je bank is een manier om je bankrekeningen te bekijken en om instellingen aan te passen. Een goede online bankomgeving via de app of je internet browser voldoet aan een aantal eisen. Een van die eisen is dat er een unieke verificatiecode gebruikt moet worden om toegang te krijgen tot de app of internet bankieren, waardoor ongeoorloofde toegang haast onmogelijk wordt gemaakt. Ook gelden er vaak limieten voor overboeken en betalen met de app en moet je in veel gevallen een identifier gebruiken als je geld wilt overmaken naar een rekening waarnaar je nog niet eerder geld hebt overgemaakt.

Zelf controle over veiligheidsinstellingen en limieten

Naast dat banken er zelf alles aan doen om hun app en online bankomgeving veilig te houden, kun je als klant zelf ook een hoop doen om jezelf en je geld te beschermen. Zo kun je:

 • zorgen dat je smartphone en apps voorzien zijn van de nieuwste updates
 • alleen apps installeren via officiële bronnen, zoals de App Store en Google Play
 • openbare wifi-netwerken vermijden als je wilt inloggen op je bank app
 • pushberichten aanzetten, zodat je direct een bericht krijgt als er activiteiten plaatsvinden op je bankrekening
 • kiezen voor een veilige toegangscode en deze nergens anders gebruiken of opslaan
 • checken of de url van je bank klopt en voorzien is van het bekende hangslotje voordat je inlogt
 • niet op links klikken in phising-berichten
 • je toegangscodes niet met anderen delen
 • de limieten in je app laag zetten, zodat je een identifier moet gebruiken bij hogere bedragen

Welke verificatie is nodig voor een betaling?

Voordat je een betaling kunt doen via internet bankieren of de app, zul je die betalingen moeten verifiëren. Dit kan bijvoorbeeld door gebruik te maken van een unieke toegangscode, een vingerafdruk, gezichtsherkenning, of een identifier van de bank. Bij internet bankieren is het in de meeste gevallen ook mogelijk om betalingen te verifiëren met je smartphone, bijvoorbeeld door een QR-code te scannen.

Contactloos betalen

Contactloos betalen is erg handig. Het kost weinig tijd en je hoeft niet steeds je pincode in te toetsen. Toch schuilt, zoals je eerder al hebt kunnen lezen, ook een gevaar in contactloos betalen. Criminelen kunnen namelijk met een mobiele pinautomaat kleine bedragen van je rekening halen door die pinautomaat dicht bij jouw bankpas te houden. Om te voorkomen dat dit gebeurt, kun je een speciaal hoesje kopen voor om je bankpas, waardoor die niet uitgelezen kan worden. Ook kun je daar gewoon aluminiumfolie voor gebruiken. Daarnaast is het verstandig om de limiet voor contactloos betalen zo laag mogelijk te zetten, zodat er nooit hoge bedrag gestolen kunnen worden. Gebruik je contactloos betalen eigenlijk niet? Dan kun je er ook voor kiezen om de optie uit te zetten.

Pincode kiezen, toegewezen en wijzigen

Het verschilt per bank of je een eigen pincode kunt kiezen of dat die toegewezen wordt. Als je zelf een pincode mag kiezen, ga dan niet voor een voorspelbare code zoals je eigen geboortedatum of die van je partner, kind of ouder. In plaats daarvan doe je er slim aan om een random code te kiezen, zodat de code niet geraden kan worden.

Als je een code toegewezen krijgt, is het meestal niet mogelijk om die zelf te wijzigen. ABN AMRO en bunq bieden je die mogelijkheid wel. Dit kan dan via een geldautomaat (ABN AMRO) of via de app (bunq).

Voor de pincode van je app of internet bankieren geldt hetzelfde als voor je pinpas: kies nooit voor een code die je al ergens anders gebruikt of die gemakkelijk te raden is.

DDoS-aanvallen

Bij een DDoS-aanval wordt er van veel verschillende computers op (vaak) veel verschillende locaties verbinding met een server gemaakt. Die server wordt op deze manier aangevallen door hem traag of zelfs onbereikbaar te maken. Hierdoor kan de website of de app van je bank volledig onbereikbaar zijn en kunnen klanten bijvoorbeeld niet inloggen of betalen. Dit is uiteraard erg vervelend. Banken doen er alles aan om dit soort aanvallen af te wenden en maken gebruik van veiligheidsmaatregelen om de gegevens van klanten veilig te houden. Mocht er een aanval plaatsvinden, dan proberen banken in samenwerking met onder andere DNB om de problemen zo snel mogelijk op te lossen. Vooral grote banken als ABN AMRO, Rabobank en ING lijken het vaakst slachtoffer te zijn van dit soort aanvallen.

Jij draagt zelf de grootste verantwoordelijkheid voor veilig bankieren

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, kun jij zelf heel veel doen om jouw gegevens en geld veilig te houden. Zo dien je voor veilige codes te kiezen, niemand toegang te geven tot jouw gegevens, en altijd goed te checken waar je inlogt en je gegevens opgeeft. Online (onder andere op de websites van banken en Slachtofferhulp Nederland) zijn veel tips en maatregelen te vinden die je toe kunt passen om zo veilig mogelijk te bankieren.


De veiligste banken van Nederland

De Nederlandse banken dienen zich allemaal aan strenge regels te houden als het gaat om het beschermen van jouw gegevens en geld. Hierdoor zijn de Nederlandse banken op dat vlak zo ongeveer even veilig. De verschillen in veiligheid zijn duidelijker te zien als het gaat om de kredietwaardigheid van banken. Als we ons daarop richten dan zijn de volgende banken het meest veilig:

 • ABN AMRO (A+)
 • Rabobank (AA-)
 • Volksbank (A-)
 • ING (A+)

De invloed van de coronacrisis

Hoewel bovenstaande banken een goede rating toegekend krijgen, zijn kredietbeoordelaars toch minder positief geworden als het op de kredietwaardigheid van onze banken aankomt. De vooruitzichten qua economische groei van ons land (en de eurozone) zijn namelijk behoorlijk verslechterd door de coronacrisis. Zo heeft kredietbeoordelaar Fitch de kredietrating van ING (A+) voorzien van een negatieve credit watch, wat inhoudt dat de kans op een lagere rating voor deze bank groot is. Dat geldt overigens ook voor Rabobank (AA-). Fitch is positiever over de Volksbank (A-) en ABN AMRO (A+), omdat deze banken beter voorbereid lijken te zijn op een crisis.


Welke bank kies je?

Als je op zoek bent naar een veilige bank om je geld onder te brengen, dan is het belangrijk dat je niet alleen kiest voor een bank die veilig geacht wordt door kredietbeoordelaars, maar dat je ook kijkt naar welke bank het beste bij je past. Wat vind jíj het meest belangrijk aan een bank?

De veiligste banken met de beste cijfers van consumenten

De consumentenbond heeft middels een groot internetpanel onderzoek gedaan naar wat de klanten van hun bank vinden. Hierbij werd onder andere een oordeel gegeven over internetbankieren, de app van de bank, de kosten, de service en de communicatie naar de klanten. Hieruit stond onder andere een algemeen cijfer die deze banken werd toegekend.

Als we nu de veiligste banken samenvoegen met die cijfers, dan ziet dat er als volgt uit:

 • SNS Bank: 8
 • Rabobank: 7,2
 • ABN AMRO: 6,9
 • ING: 6,7

De keuze qua beste bank is uiteindelijk natuurlijk een persoonlijke, dus neem vooral de tijd om de verschillende banken (en hun voor- en nadelen) met elkaar te vergelijken.


Verspreid het risico

Als je jouw geld bij een Nederlandse bank hebt ondergebracht en die bank gaat failliet, dan is je geld in veel gevallen beschermd tot €100.000 door het geldende depositogarantiestelsel. Dit is een heel fijn idee voor iedereen die niet meer dan een ton aan (spaar)geld op de bank heeft staan. Maar wat nou als je meer (spaar)geld hebt?

Als je meer dan een ton aan (spaar)geld bij de bank wilt onderbrengen, dan doe je er slim aan om je geld bij meerdere banken onder te brengen. Door je geld over meerdere banken te verspreiden, loop je niet het risico dat je het grootste gedeelte van je geld kwijt bent op het moment dat een bank failliet gaat.

Negatieve spaarrente

Daarnaast is het spreiden van je geld ook een goed idee om een eventueel negatieve spaarrente bij je bank te voorkomen. Grootspaarders kunnen bij een aantal grote banken namelijk rekenen op een negatieve spaarrente van 0,5%. Dat betekent dus dat je geld moet betalen over het spaargeld dat je bij een bank onderbrengt als dat bedrag hoger is dan het daarvoor door de bank vastgestelde bedrag.

Je (spaar)geld onderbrengen bij meerdere banken is dus niet alleen slim om het risico te spreiden, maar ook om het betalen van een negatieve spaarrente te voorkomen.

Let op: Negatieve spaarrente geldt voorlopig alleen voor grootspaarders.

Beleggen

Dat het verstandig is om het risico te spreiden, geldt ook voor beleggen. Door je geld op verschillende manieren te beleggen, loop je minder risico op verlies en loop je minder risico bij het failliet gaan van een bank. Als je overweegt om een deel van je spaargeld te gaan beleggen, bereid je daar dan goed op voor en zorg dat je alle informatie krijgt die je nodig hebt, zodat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan.


Wat is de veiligste bank?

De meeste banken in ons land zijn erg veilig. Zo is je geld beschermd door het depositogarantiestelsel, worden er strenge eisen aan onder andere de beveiliging van je gegevens en geld gesteld en hebben een aantal grote banken een hoge kredietwaardigheid. Hoe veilig jouw geld is, hangt niet alleen van de bank af, maar zeker ook van jou. Kies voor goede beveiligingscodes, stel je limieten niet te hoog in en ga niet in op valse e-mails of andere berichten. Op de website van je bank kun je daarnaast nog veel meer handige tips vinden om jezelf zo goed mogelijk te beschermen.

Heb je een flink bedrag aan (spaar)geld en zoek je daar een veilige bank voor? Dan is het aan te raden om dat geld niet bij slechts één bank onder te brengen. Zo vermijdt je het risico een hoop geld te verliezen, omdat je geld slechts tot €100.000 beschermd is door het depositogarantiestelsel.


foto auteur Nadine Swagerman
Dit artikel is geschreven door Nadine Swagerman

Schrijft met plezier over de meest uiteenlopende onderwerpen. Heeft een eigen tekstbureau en is daarnaast auteur. Houdt van eten, muziek, series en lezen. En trekt in haar vrije tijd het liefst de natuur in met haar hond.

Tip van Banknu.nl

openbank
© BankNu.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3, 8011 CW Zwolle | Privacy & Cookies