Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie bij het openen van een bankrekening.

Eerlijke reviews over alle banken in Nederland

Jongerenrekening: Wat is de beste bankrekening voor jongeren?

Jongerenrekening: Wat is de beste bankrekening voor jongeren?

Laatst bijgewerkt: 31 augustus 2022

Ben je op zoek naar een bankrekening voor een tiener of puber? Dan kom je bij banken op een jongerenrekening uit. Een jongerenrekening is in de meeste gevallen een bankrekening voor kinderen ouder dan 12 jaar en deze rekening kan vaak gebruikt worden tot een kind de leeftijd van 18 (en in sommige gevallen 25) jaar heeft bereikt. De meeste Nederlandse banken bieden je de mogelijkheid om zo’n rekening voor je kind te openen. Maar welke bankrekening voor jongeren is nou eigenlijk de beste? En wat zijn de dingen waar je op kunt letten bij het zoeken naar een geschikte jongerenrekening? In dit artikel vertellen we je er alles over.


1. ABN Jongerengroei­rekening - Voor jongeren van 12 tot 18 jaar

Kaartblank
Bezoek ABN Jongerengroei­rekening
Pluspunten
 • Gratis rekening aanvragen
 • €15 zakgeld gratis bij het aanmaken van een rekening

Met de ABN Amro Jongerengroei­rekening kun je een gratis rekening aanvragen voor jongeren tussen de 12 en 18 jaar. En je krijgt momenteel nog €15,- gratis op zakgeld op de rekening. Deze betaalrekening staat op naam van je kind. Ook sparen werkt perfect met de extra KinderToekomst spaarrekening. Genoeg mogelijkheden bij deze gevestigde en betrouwbare bank.

Bezoek ABN Jongerengroei­rekening

2. Revolut Junior - Gratis rekening voor kinderen & jongeren

Kaartblank
Bezoek Revolut Junior
Pluspunten
 • Speciaal voor kinderen & jongeren
 • Zakgeld sparen & budgetteren
 • Gratis aan te vragen

Revolut Junior is speciaal ontwikkeld voor kinderen & jongeren om een eigen rekening te beheren. Met deze rekening kun je alles wat je met een normale bankrekening kan en natuurlijk extra opties gericht op de doelgroep zoals zakgeld sparen, budgetteren en leren omgaan met geld. De standaard rekening is gratis aan te vragen en je kan ook een fysieke kleurrijke Junior-kaart ontvangen om overal mee te betalen.

Bezoek Revolut Junior

3. N26 - Gratis bankrekening vanaf 18 jaar

Kaartblank
Bezoek N26
Pluspunten
 • Helemaal gratis aan te vragen
 • Inclusief pinpas en creditcard
Minpunten
 • Alleen aan te vragen voor jongeren ouder dan 18

N26 biedt een gratis bankrekening aan voor jongeren v.a. 18 jaar. Hierbij krijg je een gratis pinpas en creditcard en kun je gebruik maken van de handige app om al je bankzaken te regelen. Aan de gratis rekening van N26 zitten wel een aantal beperkingen, zoals een maximum aantal bankopnames en transacties.

Bezoek N26

4. Knab - Nederlandse bank met iDEAL (18+)

Kaartblank
Pluspunten
 • Hele handige mobiele app
 • Prettige en bereikbare klantenservice
 • Makkelijk iDEAL betalingen doen
Minpunten
 • Goedkoop maar niet gratis
 • Vanaf 18 jaar beschikbaar

Knab is een Nederlandse internetbank die het gemakkelijk maakt om al je bankzaken op je computer of telefoon te regelen. Voor jongeren biedt Knab de ultieme uitkomst met de gebruiksvriendelijke mobiele bank app waarmee je makkelijk betaalverzoeken kunt aanmaken en snel transacties kunt overmaken. Een Knab rekening kost 5 euro per maand. Momenteel is er ook een promotie actie waarmee je gratis €50,- op je rekening krijgt bij het openen van een rekening.


Een bankrekening voor jongeren vanaf 12 jaar

Een jongerenrekening is een bankrekening voor jongeren vanaf 12 jaar. De maximale leeftijd die aan zo’n rekening gekoppeld is, hangt af van voor welke bank je kiest. Zo is de maximale leeftijd voor een jongerenrekening bij de ene bank 18 jaar, terwijl je de rekening bij een andere bank tot je 25ste aan kunt houden.

Een van de grootste voordelen van een jongerenrekening is dat deze bij veel banken volledig gratis is. Hierdoor zit je niet vast aan maandelijkse kosten, terwijl je wel kunt profiteren van de voordelen en het gemak van een betaal- en/of spaarrekening voor je kind.


Ouders hebben zicht en controle op de financiën van hun kind

blank

Een jongerenrekening is ideaal om je kind zijn of haar eigen betaal- en/of spaarrekening te geven. Zo kunnen jongeren leren om verstandig met hun geld om te gaan, geef je ze de mogelijkheid om hun eigen geld te pinnen, uit te geven en te sparen, en kunnen ze het geld van een eventuele bijbaan netjes op hun eigen bankrekening laten overmaken. Het voordeel voor ouders zit hem hier vooral in het feit dat je als ouder zijnde inzicht in, en controle op, de financiën van je kind kunt houden, waardoor hij of zij op een veilige manier met geld en de verantwoordelijkheid daarover om kan leren gaan. Zo kun je als ouder zijnde bijvoorbeeld:

Rekeningen inzien

Als ouder heb je, in ieder geval tot je kind 18 jaar wordt, toegang tot de rekening(en) van je kind. Hierdoor kun je altijd een oogje in het zeil houden als het om de uitgaven van je kind gaat. Die toegang tot de rekening maakt niet alleen dat je je kind in de gaten kunt houden, maar zeker ook dat je hem of haar op die manier kunt leren om op een veilige en verantwoorde manier met geld om te gaan.

Alerts instellen

Bij de meeste banken heb je als ouder de mogelijkheid om alerts in te stellen voor bepaalde acties. Zo kun je bijvoorbeeld een alert ontvangen als je kind gebruikmaakt van de pinpas of als er geld wordt overgemaakt naar een andere bankrekening. Op die manier zie je direct wat je kind met de rekening doet en kun je ingrijpen op het moment dat er iets gebeurt wat niet oké is of wat je niet vertrouwt.

Limieten en andere instellingen aanpassen

Daarnaast heb je als ouder ook controle over de dingen die je kind wel of niet met de bankrekening kan en mag doen. Zo kun je bijvoorbeeld bepalen of je kind zelf betalingen kan doen of kan pinnen. Ook kun je limieten instellen voor de bedragen die gepind of betaald kunnen worden met de pinpas. Daarnaast kun je zaken als contactloos betalen aan- of uitzetten en bepalen of de pas ook in het buitenland gebruikt kan worden.

Bij de meeste banken is het niet mogelijk om rood te staan op een jongerenrekening, waardoor je niet bang hoeft te zijn dat je kind meer geld uitgeeft dan er op de rekening staat. Deze optie komt vaak wel vrij op het moment dat je kind 18 jaar wordt en de bankrekening vanaf dat moment nog door blijft lopen. In dat geval kun je de mogelijkheid tot rood staan aanvragen bij de bank.


Jongeren onder begeleiding met geld leren omgaan

Door een jongerenrekening voor je kind te openen, kun je je kind langzaamaan laten wennen aan de verantwoordelijkheid die komt kijken bij het omgaan met geld. Hierbij heb je als ouder toegang tot de rekening, waardoor je een oogje in het zeil kunt houden. Ook kun je zaken als een daglimiet en andere instellingen zo aanpassen, dat ze passen bij de leeftijd en het verantwoordelijkheidsgevoel van jouw kind.

Door een jongerenrekening te openen, kan je kind leren om zelf te betalen voor de dingen die ze willen hebben, terwijl jij te allen tijden controle kunt houden over wat ze wel en niet kunnen doen met hun geld. Daarnaast kunnen ze leren om te sparen en krijgen ze inzicht in wat dingen kosten en hoeveel ze te besteden hebben. De controle kun je als ouder zijnde vervolgens stukje bij beetje loslaten, zodat je kind het uiteindelijk helemaal zelf kan regelen.


Welkomstcadeaus bij jongerenrekening

blank

Sommige banken bieden klanten die een jongerenrekening openen een welkomstcadeau. De welkomstcadeaus waar je dan uit kunt kiezen, zijn vaak ook nog eens erg leuk en/of nuttig. Zo zou je bijvoorbeeld kunnen kiezen voor een Bluetooth speaker, een powerbank, gepersonaliseerd telefoonhoesje of bioscoopkaartjes. Dit soort welkomstcadeaus zijn toch wel een leuke extra voor een bankrekening die (vaak) ook nog eens volledig gratis te openen is.


Jongerenrekening bij sommige banken volledig gratis

Bij de meeste banken is het mogelijk om een gratis jongerenrekening te openen. Zo kun je voor zo’n rekening onder andere terecht bij:

 • Revolut Junior
 • SNS Bank
 • Rabobank
 • ABN AMRO
 • ASN Bank
 • RegioBank

Naast dat deze banken een gratis jongerenrekening aanbieden, kun je er ook nog profiteren van fijne extra’s. Zo krijg je onder andere bij de Rabobank en RegioBank een leuk welkomstcadeau bij het openen van een jongerenrekening. Bij SNS Bank kun je je eigen bankpas ontwerpen en gratis gebruikmaken van een spaarrekening voor jongeren. En bij ASN Bank ontvang je rente op de jongerenrekening.

Bijkomende kosten

Houd er wel rekening mee dat er in sommige gevallen wél kosten gerekend kunnen worden voor bijvoorbeeld het gebruik van de bankpas. Zo worden er over het algemeen extra kosten gerekend voor het betalen in, of het opnemen van, een vreemde valuta.


Hoe open je een jongerenrekening?

Het openen van een jongerenrekening kun je in veel gevallen gemakkelijk online regelen. Als een kind jonger is dan 18 jaar, dan zul je dit als ouder of voogd zijnde voor het kind moeten doen. Ben je 18 jaar of ouder? Dan kun je ook zelf een jongerenrekening openen. Bij SNS Bank kun je dan bijvoorbeeld een gratis jongerenrekening openen die tot je 25ste door kan blijven lopen.

In sommige gevallen, bijvoorbeeld bij de RegioBank, is het niet mogelijk om online een jongerenrekening te openen. In dat geval zul je een afspraak moeten maken op een kantoor bij jou in de buurt. Het maken van die afspraak kun je dan meestal wel weer online regelen.

Wat heb je nodig?

Welke gegevens je nodig hebt om een jongerenrekening te openen, hangt van verschillende dingen af. Als je zelf klant bent bij de bank waar je een jongerenrekening wilt openen, dan heeft de bank al jouw gegevens al en is het dus vaak erg simpel (en snel) om een jongerenrekening te openen. Sommige banken (waaronder ABN AMRO) verplichten je zelfs om zelf een bankrekening bij de bank te hebben om een jongerenrekening te kunnen openen.

Voor het openen van een jongerenrekening heb je onder andere de volgende gegevens van je kind nodig:

 • volledige voor- en achternaam
 • geboortedatum en – plaats
 • burgerservicenummer

Ook dien je je eigen gegevens bij de hand te houden en op te geven. Daarnaast zul je jezelf moeten identificeren, zodat de bank er zeker van is dat je bent wie je zegt dat je bent. Dit gebeurt in veel gevallen aan de hand van een kopie van het identiteitsbewijs van zowel de ouder/voogd als de jongere zelf. Ook is het vaak ter verificatie nodig om een (kleine) storting te doen op de nieuwe rekening.


Overstappen naar een vervolgrekening

Aan een jongerenrekening zit een maximale leeftijd verbonden. Bij veel banken is dit 18 jaar, al zijn er ook banken waarbij je de rekening langer aan kunt houden. Op het moment dat je kind de maximale leeftijd bereikt heeft, zal hij of zij dus een andere bankrekening moeten kiezen. Je kunt dan overstappen naar een:

Studentenrekening

Een studentenrekening is, zoals de naam al doet vermoeden, ideaal voor studenten. In veel gevallen is deze bankrekening gratis en beschikbaar voor studenten tussen de 17 en 27 jaar, afhankelijk van welke bank je kiest. Bij een studentenrekening heb je in veel gevallen de mogelijkheid om een creditcard aan te vragen en kun je rood staan.

Normale bankrekening

Je kunt natuurlijk ook voor een ‘normale’ bankrekening gaan. Hierbij kun je kiezen voor een bankrekening bij de bank waar je de jongerenrekening hebt of voor een rekening bij een andere traditionele bank. In dat geval zul je maandelijks voor de bankrekening moeten betalen. Je zou in plaats daarvan ook kunnen kiezen voor een gratis bankrekening bij een online bank, zoals N26 of Revolut.

Automatische omzetting bankrekening

Bij veel banken wordt een jongerenrekening automatisch omgezet in een andere bankrekening op het moment dat je de maximale leeftijd voor de jongerenrekening hebt bereikt. Hierdoor heb je er zelf geen omkijken naar. Wel dien je er rekening mee te houden dat je in dat geval vaak een bankrekening zult krijgen waar je voor zult moeten betalen. Als je dat niet wilt, dan kun je zelf op zoek gaan naar een gratis of goedkopere bank/bankrekening.


Van een kinderrekening naar een jongerenrekening

Heeft jouw kind op dit moment een kinderrekening en bereikt hij of zij daar straks de maximaal geldende leeftijd voor? Dan is het in de meeste gevallen zo dat de kinderrekening automatisch omgezet zal worden in een jongerenrekening op het moment dat het kind 12 jaar wordt. Sommige banken hebben één rekening voor jongeren, die ook gebruikt kan worden voor kinderen onder de 12 jaar, waardoor je kind in ieder geval tot zijn of haar 18e gebruik kan blijven maken van dezelfde bankrekening.

Wil je de jongerenrekening graag openen bij een andere bank dan waar je de kinderrekening hebt? Dan kun je dat in de meeste gevallen online regelen. Houdt er hierbij wel rekening mee dat er banken zijn die eisen dat je zelf klant bent bij de bank om een jongerenrekening te kunnen openen.


Rente op een jongerenrekening

De rentepercentages op bankrekeningen zijn de laatste tijd niet echt meer de moeite waard, maar toch zou het leuk zijn als je kind wat rente ontvangt over het geld dat op de rekening staat.  Bekijk de websites van de banken voor de huidige rentepercentages!


De beste rekening voor jongeren

Wat de beste rekening voor jongeren is, is voornamelijk afhankelijk van wat jouw wensen zijn. Daarom doe je er goed aan om de verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken, zodat je een rekening kunt kiezen die het beste bij jou en de jongere zelf past. Vind je het belangrijk dat je een welkomstcadeau krijgt? Dan kun je onder andere bij Rabobank en RegioBank terecht. Wil je graag rente op de rekening ontvangen? Dan zijn SNS Bank en ASN Bank een goede keuze. Daarnaast is die laatste bank ook nog eens erg duurzaam, wat mooi meegenomen is. De keuze voor de beste jongerenrekening kan ook afhangen van de bank waar je zelf klant bent, omdat het in sommige gevallen nodig is om klant te zijn van een bank om daar een jongerenrekening te kunnen openen voor je kind.


foto auteur Nadine Swagerman
Dit artikel is geschreven door Nadine Swagerman

Schrijft met plezier over de meest uiteenlopende onderwerpen. Heeft een eigen tekstbureau en is daarnaast auteur. Houdt van eten, muziek, series en lezen. En trekt in haar vrije tijd het liefst de natuur in met haar hond.

Tip van Banknu.nl

openbank
© BankNu.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3, 8011 CW Zwolle | Privacy & Cookies