Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie bij het openen van een bankrekening.

Eerlijke reviews over alle banken in Nederland

Bigbank Spaardeposito

Laatst bijgewerkt: 2 augustus 2022

Bigbank is een Estse online bank die haar producten online aanbiedt. Omdat de bank ook actief is in Nederland, kun je gemakkelijk een spaardeposito bij deze bank openen. Bigbank is innovatief, modern en transparant en staat voor realisme en duurzaamheid. Wil je je spaargeld graag op een spaardeposito zetten en ben je benieuwd of Bigbank daar de juiste bank voor is? In deze review lees je alles over de spaardeposito’s van deze bank.

Waarom kies je voor Bigbank?
 • Hoogste spaarrente in Europa
Ga naar Bigbank

Waar bevindt Bigbank zich?

Bigbank is een Estse bank, die zowel in de Baltische Staten als in diverse andere Europese landen actief is, waaronder in Zweden, Duitsland en Finland. Sinds 2012 is de bank ook actief op de Nederlandse markt.

Juridisch toezicht

Bigbank is wel actief in Nederland, maar is niet in het bezit van een Nederlandse bankvergunning. Hierdoor wordt er geen toezicht op de bank gehouden door de DNB (De Nederlandsche Bank). Bigbank valt wél onder de toezicht van de Finantsinspektioon, wat de financiële autoriteit in Estland is.

Nederlandse locaties

Bigbank heeft geen bankkantoren in Nederland. Hierdoor is het niet mogelijk om bij de bank langs te gaan om advies te vragen of samen met een medewerker een spaarproduct te openen. Wel is er een Nederlandstalige klantenservice beschikbaar.


Garantiestelsel

Spaargeld dat je onderbrengt bij een Nederlandse bank is altijd beschermd tot €100.000. Mocht de bank failliet gaan, dan heb je dus recht op maximaal €100.000. Omdat Bigbank geen Nederlandse bank is en niet in het bezit is van een Nederlandse bankvergunning, geldt het Nederlandse depositogarantiestelsel niet voor spaargeld dat bij deze bank is ondergebracht.

Estlands depositogarantiestelsel (Tagatisfond)

Je spaargeld bij Bigbank wordt wel beschermd door het Estlands garantiestelsel. Omdat Estland onderdeel is van de Europese Unie voldoet dit garantiestelsel aan de Europese richtlijnen. Hierdoor is je geld bij Bigbank, net als bij Nederlandse banken, beschermd tot maximaal €100.000.


Depositorentes

Bigbank biedt spaarders die voor een spaardeposito kiezen zeer aantrekkelijke rentes. De bank kan onder andere zulke aantrekkelijke rentes aanbieden door de lage kosten die de bank maakt. Ze hebben immers geen kantoren in Nederland en hoeven dus ook geen personeel te betalen om die kantoren te bezetten.

De rentes bij Bigbank liggen mede daardoor een stuk hoger dan bij Nederlandse banken. De rentes voor depositocontracten bij Bigbank variëren op dit moment van 1.00% rente voor een looptijd van 1 jaar tot 1,50% rente voor een looptijd van 10 jaar.


Vereisten en voorwaarden

Aan het openen van een spaardeposito bij Bigbank zijn een aantal vereisten en voorwaarden verbonden. Zo zijn er regels over de minimale en maximale inleg bij het openen van een spaardeposito en over de minimale en maximale looptijd. Hieronder bespreken een aantal van de vereisten en voorwaarden uitgebreider.

Minimale/maximale inleg en looptijd

Een spaardeposito openen is mogelijk met een minimale inleg vanaf 1.000 euro. Het maximale bedrag dat je bij deze bank op een spaardeposito kunt zetten is €100.000.

De looptijd kan variëren van 1 tot 10 jaar. Hierbij wordt de rente hoger naarmate je het geld voor langere tijd vastzet.

Rentemogelijkheden; variabel/vast

Bij Bigbank kun je je spaargeld op een spaardeposito alleen vastzetten tegen een vaste spaarrente. Hierdoor weet je van tevoren precies hoe hoog het rendement zal zijn en hoef je niet bang te zijn voor rentedaling.

Wie liever tegen een variabele rente wil sparen, kan kiezen voor Flexibel Sparen bij Bigbank. Hierbij spaar je zonder vaste looptijd tegen een variabele rente. De actuele rente die je krijgt als je voor Flexibel Sparen bij Bigbank kiest, is op de website van de bank te vinden.

Opnamemogelijkheden

Bij Bigbank geldt, net als bij de meeste andere aanbieders, dat je je geld voor een bepaalde tijd vastzet en daar tussendoor niet zomaar bij kunt. Wil je wel tussentijds geld opnemen, dan is dat in sommige gevallen mogelijk, al dien je dan wel rekening te houden met het betalen van een boete of het ontvangen van een lagere rente.

Mogelijkheid om af te zien van afsluiting

Heb je een spaardeposito geopend bij Bigbank en wil je dat contract beëindigen? Dan kun je dit binnen 14 dagen na afsluiting schriftelijk (per e-mail) doen. Hieraan zijn geen kosten verbonden en je hoeft geen reden op te geven voor het terugtrekken uit de overeenkomst. Mocht je het depositobedrag al hebben overgemaakt, dan wordt dit bedrag binnen 30 dagen na ontvangst van de aanvraag tot opzegging geretourneerd.

Wil je na 14 dagen na afsluiting afzien van de overeenkomst? Dan dien je hiervoor een aanvraag in te dienen met daarin de reden waarom je de overeenkomst op wilt zeggen. Je aanvraag dient door de bank goedgekeurd te worden. Hierbij dien je rekening te houden met het feit dat je, mocht de overeenkomst vroegtijdig beëindigd worden, een dienstverleningsvergoeding ter hoogte van 2% van het depositobedrag per jaar voor elk jaar waarmee de looptijd is verkort, dient te betalen.


Risico’s

Bij het sparen bij een bank in het buitenland komen vaak risico’s kijken. Zo dien je bijvoorbeeld rekening te houden met een valutarisico en te kijken naar de economische en politieke toestand binnen een land. Daarnaast is het uiteraard ook belangrijk om te kijken naar hoe jouw geld bij die buitenlandse bank beschermd wordt.

Garantiestelsel

Zoals je eerder in deze review al hebt kunnen lezen, valt Bigbank onder het Estlands depositogarantiestelsel (Tagatisfond). Hierdoor is jouw spaargeld beschermd tot €100.000 en hoef je je dus geen zorgen te maken over het verliezen van (al) je spaargeld als Bigbank failliet gaat. Wel is het zo dat je zelf achter je geld aan zult moeten gaan op het moment dat de bank failliet gaat.

Politieke en economische risico’s

Als je van plan bent om je spaargeld bij Bigbank onder te brengen, dan doe je er goed aan om eens kritisch naar de politieke en economische situatie in Estland te kijken om zo te bepalen hoe slim het is om je geld daar op een bank te zetten.

Op dit moment brengt de politieke en/of economische situatie geen extra risico’s met zich mee.

Valutarisico

Omdat Estland deel is van de Europese Unie en de euro als valuta heeft, hoef je geen rekening te houden met een extra risico als het aankomt op de valuta waarin je spaart.

Wetgeving en belasting

Als je je spaargeld onderbrengt bij een buitenlandse bank kun je te maken krijgen met bronbelasting. Deze belasting dien je te betalen in het land waar je geld op de bank staat. Als de bank zich binnen de Europese Unie bevindt, kun je dit bedrag terugvragen, omdat je slechts in één land belastingplichtig bent.

Gelukkig maakt Estland geen gebruik van bronbelasting. De enige belasting die je over je spaargeld dient te betalen, is de belasting die (eventueel) in Nederland over jouw spaargeld bij Bigbank berekend wordt.


Deposito Spaarrekening openen bij Bigbank

Wil je een Deposito Spaarrekening openen bij Bigbank? Dan kun je dit via de website van de bank regelen. Hieronder lees je precies hoe dat werkt en wat je daarvoor nodig hebt.

Hoe werkt het?

Op de website van Bigbank kun je de Depositocontracten bekijken die je bij deze bank af kunt sluiten. Niet alleen vind je daar de actuele rentes, maar je kun ook gelijk een berekening maken aan de hand van het bedrag dat je in wilt leggen en de tijd dat je je geld vast wilt zitten.

Om een depositocontract af te kunnen sluiten, dien je eerst klant te worden van de bank. Hiervoor vul je online de benodigde gegevens in. Vervolgens dien je je als klant te identificeren. Hiervoor zal een medewerker van AMP Groep bij je langskomen.

Na het identificeren ontvang je je inloggegevens. Hiermee kun je inloggen op de website en kom je in je persoonlijke bankomgeving terecht. Daar kun je vervolgens een depositocontract afsluiten. Na het afsluiten van een contract dien je het depositobedrag binnen 10 dagen over te boeken. Zodra het bedrag bij de bank binnen is, is je depositocontract actief.

Wat heb je nodig?

Om je aan te kunnen melden als klant bij Bigbank, heb je een aantal dingen nodig. Zo dien je:

 • een geldig legitimatiebewijs te hebben
 • een Nederlandse betaalrekening te hebben
 • over een Nederlands mobiel telefoonnummer te beschikken
 • een geldig e-mailadres te overleggen

Waar moet je aan voldoen?

Om klant te kunnen worden van de bank, dien je daarnaast:

 • 18 jaar of ouder te zijn
 • woonachtig te zijn in Nederland

Daarnaast moet je minimaal €1.000 inleggen om een spaardeposito bij Bigbank te kunnen openen.

Online aanvragen

Het aanvragen van een spaardeposito is in principe online te regelen, al gebeurt het identificeren niet online. Hiervoor zal iemand bij je langskomen. Als je al klant bent bij Bigbank, dan kun je wel volledig online een depositocontract afsluiten.


Betrouwbaarheid

Bigbank dient zich aan de richtlijnen van de Europese Unie te houden. Daarnaast is Estland een economisch en politiek stabiel land, waardoor sparen bij Bigbank weinig risico’s met zich meebrengt. Dat in combinatie met het Estse depositogarantiestelsel, waarbij je geld tot €100.000 beschermd is, maakt dat deze bank absoluut betrouwbaar is en je er dus met een gerust hart een spaardeposito kunt openen.

Wat wordt er met je geld gedaan?

Bigbank gebruikt jouw spaargeld voor het verstrekken van consumentenkredieten in de landen waar de bank actief is. Het doel van de bank is om te behoren tot de beste krediet- en depositospecialisten van Europa. Hierbij maken ze gebruik van moderne oplossingen en een traditioneel bedrijfsmodel.

Hoe verstrekt Bigbank leningen?

Bigbank verstrekt enkel en alleen kleinschalige leningen aan consumenten. Dit doen ze in de landen waar ze actief zijn, waaronder in Spanje, Finland en Zweden. Leningen kunnen verstrekt worden door de bank door de deposito’s, waarbij het geld van een klant voor langere tijd vaststaat. Met dat geld worden kleine kredieten verstrekt, waarbij de bank het belangrijk vindt dat er verantwoord geleend kan worden. De bank verdient vervolgens geld aan de rente die over die kredieten betaald moet worden.

Wat zijn de risico’s?

Dat Bigbank alleen geld investeert in consumentenkredieten, en niet aan andere vormen van investeringen doet, levert een risico op. Op het moment dat er minder vraag naar consumentenkredieten komt, zijn er namelijk geen andere manieren waarop de bank geld verdient.


Online interface

De website van Bigbank is overzichtelijk en modern. Op het moment dat je de pagina ‘Depositocontracten’ bezoekt, krijgt je direct antwoord op al je vragen. Niet alleen zie je er direct de minimale/maximale rente, inleg en looptijd, maar je leest ook gelijk wat voor rente je ontvangt en waar je die ontvangt. Daarnaast kun je gelijk de voorwaarden en de voordelen van een depositocontract bij Bigbank bekijken en lees je er stap voor stap hoe je klant wordt van de bank en hoe je een depositocontract kunt afsluiten. Dit alles in het Nederlands.

Het inloggen op je persoonlijke omgeving van Bigbank doe je met de inloggegevens die de bank naar je opstuurt. In die persoonlijke omgeving kun je onder andere depositocontacten afsluiten. Je kunt hierbij zoveel deposito’s openen als je wilt. Ook kun je je huidige contracten bekijken en beheren. Bigbank is bezig met het uitbreiden van de website, zodat je gebruik kunt maken van de best mogelijke service.

Qua veiligheid zit je op de website van Bigbank ook goed. Zo maken ze gebruik van een gecertificeerde beveiliging op de website, hebben ze een verificatieplicht door middel van wachtwoord en mTAN codes en beëindigen ze automatisch je sessie zodra je een bepaalde tijd inactief bent.


Contact en klantenservice

Heb je vragen, wil je graag meer informatie of loop je tegen een probleem aan? Dan kun je op de website het antwoord op veelgestelde vragen vinden, waardoor je vaak al snel een antwoord hebt. Staat jouw vraag daar niet tussen of wil je graag met een medewerker spreken? Dan kun je contact opnemen met de Nederlandstalige klantenservice van Bigbank. De klantenservice is zowel telefonisch als via e-mail bereikbaar. Telefonisch contact opnemen kan van maandag tot en met vrijdag van 08:00 tot 17:00 uur.


Conclusie

Bigbank is een betrouwbare bank uit Estland, die ook actief is op de Nederlandse markt. Je kunt er zowel deposito sparen als flexibel sparen en geniet vooral in dat eerste geval van hoge rentes. Een spaardeposito openen is mogelijk met een minimale inleg van €1.000 en een minimale looptijd vanaf 1 jaar. Je spaargeld is tot €100.000 beschermd door het geldende depositogarantiestelsel en er kleven eigenlijk geen extra risico’s aan het sparen bij Bigbank. Dat je tegen een hoge rente geld kunt sparen in het buitenland en tegelijk kunt genieten van een Nederlandstalige service, is een groot pluspunt.

Pluspunten
  Minpunten
   foto auteur Nadine Swagerman
   Dit artikel is geschreven door Nadine Swagerman

   Schrijft met plezier over de meest uiteenlopende onderwerpen. Heeft een eigen tekstbureau en is daarnaast auteur. Houdt van eten, muziek, series en lezen. En trekt in haar vrije tijd het liefst de natuur in met haar hond.

   Beoordeling Bigbank

   Spaardeposito aanvragen
   © BankNu.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3, 8011 CW Zwolle | Privacy & Cookies