Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie bij het openen van een bankrekening.

Eerlijke reviews over alle banken in Nederland

Studentenrekening openen, welke bank is de beste keuze?

Studentenrekening openen, welke bank is de beste keuze?

Laatst bijgewerkt: 1 september 2022

Bij veel banken kun je een speciale rekening afsluiten wanneer je tot een bepaalde groep behoort. Ze zijn er kinderrekeningen, jongerenrekeningen en studentenrekeningen. Ondanks dat er veel verschillen zijn in de (bijkomende) kosten en voorwaarden, is het vaak wel zo dat een studentenrekening een stuk goedkoper is dan een rekening voor volwassenen. Ga jij studeren, of studeer je al en ben je op zoek naar een studentenrekening die bij jou past? In dit artikel lees je alles wat jij wilt weten om een goede keuze te kunnen maken.


Wat is de beste studentenrekening?

Laten we allereerst eens kijken naar een vergelijking tussen de verschillende banken. De banken en hun rekeningen in het onderstaande overzicht zijn niet altijd allemaal specifiek voor studenten. Maar omdat de kosten voor sommige banken erg laag zijn, kunnen ook die bankrekeningen interessant zijn voor een student. Kijk zelf maar welk voordeel iedere bankrekening bied voor jou.


1. Openbank - Goedkope internetbank voor studenten

Kaartblank
Bezoek Openbank
Pluspunten
 • Goede mobiele app en internetbankieren
 • 5 keer per maand gratis bankopnames
 • Gratis aan te vragen incl. bankkaart

Als student op zoek naar een goedkope studentenrekening, dan is de standaard rekening van Openbank de beste optie. Openbank biedt namelijk iedereen een gratis bankrekening aan. Een normale IBAN bankrekening met een betaalpas zoals je gewend bent, maar dan bij een online bank zonder fysieke locatie om te bezoeken. Helemaal van deze tijd! En via de superhandige app van Openbank kun je ook betalen met Apple Pay & Google Pay. Handig als je wil snel wil betalen met je telefoon als je bij de kassa staat.

Bezoek Openbank

2. N26 - Overal betalen met je Smartphone

Kaartblank
Bezoek N26
Pluspunten
 • Online bank zonder kosten
 • iDEAL ondersteuning
 • Gratis betaalpas & creditcard

Ook N26 wordt elk jaar populairder in Nederland. Deze hippe “online bank” past perfect bij jouw als student. Je krijgt een normale IBAN rekening met betaalpas, iDEAL ondersteuning en een gratis creditcard. En het grootste voordeel is dat je internationaal betalingen kan doen en valuta’s kan wisselen zonder extra kosten. Handig als je als student ook in het buitenland gebruik wil maken van je rekening. Ook bij N26 kun je via je smartphone betalen met Apple & Google Pay. Je kunt deze rekening ook gebruiken voor je studiefinanciering en alle abonnementen die je nodig hebt als student.

Bezoek N26

3. ABN Amro - Studentenrekening bij een vertrouwde bank

Kaartblank
Bezoek ABN Amro

Wil je een Studentenrekening bij een gevestigde bank, dan kies je voor ABN Amro. Deze betaalrekening is ook volledig gratis met een betaalpas. Je opent de rekening eenvoudig via de app van ABN. Een eenvoudige rekening met alle functies die je verwacht van een hedendaagse bank. Mocht je een Medische opleiding doen dan hebben ze ook nog een extra “Medisch Studenten pakket”.

Bezoek ABN Amro

4. ING - Studenten rekening

Kaartblank

Bij de ING kun je ook via je mobiel een studentenrekening openen. Dit gaat eenvoudig via de ING banken app voor iOS of Android. Enkele handige features van de ING studentenrekening zijn een seintje als de stufi binnen is gekomen, eenvoudig je rekening splitten en een kijkje in de toekomst met welke automatische incasso’s er aan zitten te komen. Zo zit je kun je vast voorspellen hoeveel uitgaven er nog aan zitten te komen.


Wat zijn de kosten van een studentenrekening?

In deze tabel zie je een overzicht van de kosten van alle aanbieders van een specifieke studentenrekening.

bank kosten kenmerken
Openbank € 0,-
 • Goedkope standaard bankrekening voor studenten.
 • Gratis betaalkaart & creditkaart
 • Betalen met Apple Pay & Google Pay.
N26 € 0,-
 • Gratis bankrekening aanvragen in 5 minuten.
 • Algemene rekening geschikt voor studenten.
 • iDeal ondersteuning & Apple Pay.
Revolut € 0,-
 • Geen maandelijkse kosten voor je bankrekening.
 • Geen wisselkoerskosten overstorten in buitenlandse valuta.
 • Tot 200 euro per maand gratis geld pinnen.
bunq € 2,99 p/m
 • 25 potjes om mee te sparen.
 • Drie betaalpasjes gratis
 • Mogelijkheid om te betalen per sms, email of betaal link
ABN Amro € 0,-
 • Rood staan is mogelijk.
 • Creditcard is beschikbaar voor € 14,- euro per jaar
ING Studentenrekening € 0,-
 • Loopt maximaal tot je 30e verjaardag.
 • Mogelijkheid tot afsluiten studentenverzekering en creditcard (tegen betaling).
ASN Studentenrekening € 0,-
 • Een groene bank met duurzame doelen.
 • Alles online te regelen in een fijne app.
Rabo Studentenpakket € 0,-
 • Tot maximaal € 1.000,- rood staan.
 • Creditcard aanvraag mogelijk
 • Korting op verzekeringen.
SNS Studentenrekening € 0,-
 • Biedt spaarrente op de rekening.
 • Met korting kun je hier een creditcard aanschaffen.
Regiobank Jongerenrekening € 0,-
 • Rood staan tot max. € 500,-
 • Creditcard aanvraag mogelijk
 • Eenvoudig en voordelig verlengen na afloop studie
 • Mogelijkheid tot opname Emergency Cash als je in het buitenland je pasje kwijtraakt

Wat zijn de voorwaardes van een studentenrekening?

Om een studentenrekening af te kunnen sluiten moet je op dat moment ook echt studeren of studiefinanciering ontvangen. Voldoe je niet aan deze voorwaarden, dan kun je met een leeftijd onder de 25 jaar ook nog een jongerenrekening afsluiten. De studentenrekening is dus ook echt alleen maar bedoeld voor studenten.

De studentenrekening kenmerkt zich door het feit dat de kosten voor de rekening laag zijn of zelfs helemaal gratis zijn. De kosten die je betaalt voor de rekening komen voornamelijk uit het opnemen van geld of het betalen van geld in het buitenland. Ook het hebben van een creditcard kan kosten met zich meebrengen. Het loont dus om op zoek te gaan naar de studentenrekening die jouw geld zo goed mogelijk opzij zet en dat voor het beste bedrag doet. Als student kun je namelijk iedere euro vaak erg goed gebruiken.


Verschillen tussen een jongerenrekening & studentenrekening

Laten we eens gaan kijken naar de specifieke voordelen van een studentenrekening, ten opzichte van een standaard bankrekening of een jongerenrekening. Want ondanks dat je als student ook een jongere bent, zijn er toch echt andere voorwaarden gekoppeld aan de rekening. Kijk hieronder maar mee naar de voordelen van een studentenrekening:

 • De studentenrekening is vaak gratis, terwijl een volwassene vaak tientallen euro’s per jaar betaalt voor eenzelfde soort rekening.
 • Je kunt een creditcard aanvragen met een studentenrekening, maar vaak niet met een jongerenrekening.
 • Je kunt rood staan, wat vaak ook niet kan bij een jongerenrekening.
 • Een studentenrekening kun je tot op latere leeftijd gebruiken dan een jongerenrekening.
 • Soms ontvang je voor een studentenrekening nog een leuk extraatje, afhankelijk van de bank die je kiest.

Waarom zit er verschil tussen een jongerenrekening en een studentenrekening?

Het verschil tussen deze twee rekeningen is eigenlijk heel eenvoudig uit te leggen. Een belangrijke voorwaarde voor het openen van een studentenrekening is dat er inkomsten en/of stufi op gestort worden. Dat is voor de bank een reden om zeker te weten dat jij eventuele kleine leningen kunt terugbetalen. Vandaar is het bij de studentenrekening dus wel mogelijk om een creditcard aan te vragen en om rood te staan. Het heeft gewoon te maken met het feit dat je betrouwbaarder bent wanneer er inkomsten binnenkomen.

blank


Voordelen van een specifieke studentenrekening

Niet iedere studentenrekening heeft dezelfde voorwaarden en mogelijkheden. Je ziet in het overzicht hierboven zelf al dat het aantal voordelen sterk verschilt tussen verschillende aanbieders. Hieronder gaan we nog iets verder in op de onderlinge verschillen en waarom je wel of niet voor dit soort mogelijkheden zou moeten kiezen in jouw situatie.

Rood staan

Het is een slechte gewoonte om altijd schulden te hebben, maar als student ontkom je er nou eenmaal niet altijd aan. Hoge studiekosten zorgen ervoor dat zelfs vol lenen niet altijd genoeg geld oplevert om iedere maand van rond te kunnen komen. Het kan daarom handig zijn om een stok achter de deur te hebben voor wanneer je écht even geen geld meer hebt om eten te kopen. Natuurlijk kun je altijd even aankloppen bij je ouders, maar die zitten natuurlijk ook niet altijd te wachten op kinderen die aan het einde van de maand ‘heel toevallig’ even een weekje gezellig bij hun ouders willen eten.

Rood staan kan dan dus een optie zijn om een paar tientjes van de bank te lenen, die je de volgende maand dan natuurlijk weer aflost. Let er wel op dat rood staan heel erg duur is. Het is geen uitzondering dat je meer dan 10% rente moet betalen over iedere euro die je van de bank leent.

Heb jij het idee dat je af en toe rood moet gaan staan om rond te kunnen komen? Zoek dan vooral uit of een bepaalde studentenrekening dit rood staan ook echt accepteert, maar zoek ook uit wat voor rentepercentage je betaalt voor het rood staan. Afhankelijk van hoe ver je in het rood staat, kan dat al tientallen euro’s schelen.

Creditcard

Hoewel je je als student waarschijnlijk niet als “big spender” gedraagt, kan een creditcard toch een uitkomst zijn voor je dagelijks leven. Als student wil je er natuurlijk ook wel eens even tussenuit, bijvoorbeeld wanneer je een goedkoop vliegticket hebt gezien naar een mooie bestemming.

Vaak heb je een creditcard nodig om dit soort vliegtickets te kunnen boeken. Ook hotels kunnen vragen om een creditcard. Niet iedere studentenrekening heeft de mogelijkheid om een creditcard aan te vragen. De banken die de mogelijkheid bieden, vragen ook niet allemaal hetzelfde jaarlijkse bedrag voor de creditcard. Bij sommige aanbieders is de creditcard gratis, bij andere betaal je een jaarlijkse bijdrage tussen de € 12,- en de € 25,- per jaar. Wil je in de toekomst een creditcard aanvragen, dan moet je dus een bank kiezen die deze optie aanbiedt, het liefst voor de meest voordelige prijs.

Sparen

Toegegeven, de laatste jaren gaat de spaarrente iedere maand wel een keertje naar beneden. Het ziet er ook niet naar uit dat die rentes de komende jaren weer flink gaan stijgen. Toch kan het lonen om een studentenrekening te kiezen waarbij de rente zo hoog mogelijk is. Met name voor studenten die vol lenen, maar lang niet al het geld van die lening maandelijks uitgeven.

Door de rest van het geld apart op een spaarrekening te zetten, houden zij aan het einde van hun studententijd soms toch enkele honderden euro’s over aan spaargeld. Kun jij goed omgaan met je geld en heb jij iedere maand wat geld over? Kies dan een bank die de hoogste spaarrente biedt. Er zijn zelfs veel studentenrekeningen die helemaal geen rente bieden. En aangezien ieder beetje mooi meegenomen is als je een student bent, kan een paar euro rente per jaar dus toch uitkomst bieden.


Wanneer verloopt je studentenrekening?

Zoals in de inleiding al vermeld werd, is de studentenrekening echt alleen een rekening voor tijdens je studententijd. Er is dus wel een leeftijd gebonden aan de tijd waarbinnen je gebruik kunt maken van de rekening. Over het algemeen kun je een studenten rekening afsluiten tussen de 17 en 27 jaar.

Word je ouder dan dat, dan vervalt je rekening vaak vanzelf of wordt je verzocht om de rekening om te zetten in een andere betaalrekening. Er zijn uitzonderingen. Bij Regiobank vervalt je jongerenrekening wel, maar kun je hem heel goedkoop verlengen voor een laag bedrag per maand. Hij loopt dan door onder een andere naam, maar je blijft gebruik maken van een goedkoper tarief. Bij de ING heb je de langste tijd om af te studeren, want rekeningen voor studenten gelden hier tot een leeftijd van 30 jaar.

Wanneer je studentenrekening komt te vervallen, is het vaak mogelijk om tegen een gereduceerd tarief een ander betaalpakket af te sluiten bij je huidige bank.

Het kan zijn dat de bank jou een bericht stuurt op het moment dat je geen studiefinanciering meer ontvangt. Dat is vaak een reden voor de bank om te geloven dat jij niet meer studeert. Zodra de bank ziet dat jij enkele maanden geen stufi meer hebt ontvangen, sturen ze je dan waarschijnlijk een brief of email met de vraag of je nog studeert. Ze vermelden vervolgens een link waarmee je jezelf kunt uitschrijven uit de studentenrekening en een nieuwe rekening kunt afsluiten.

Hoe kun je een studentenrekening omzetten?

Het omzetten van je studentenrekening in een gewone betaalrekening is bijzonder eenvoudig. Soms doet de bank het zelfs voor jou zonder tussenkomst van jou zelf in dat geval hebben zij zelf gezien dat je al gestopt bent met studeren.

Stopt je studentenrekening niet vanzelf dan kun je via je account bij de bank de rekening om laten zetten. Dit werkt heel erg eenvoudig hij is binnen enkele minuten gebeurd. Bij banken zoals ING of Rabobank waarbij je ook nog filialen bestaan, kun je ook even langs gaan met je paspoort of ID bewijs.

Op dat moment zal een medewerker van de bank binnen enkele minuten jouw rekening stopzetten en een nieuwe rekening openen. Vaak behoud je hetzelfde bankpasje en hetzelfde rekeningnummer na het overzetten van de bankrekening. Je hoeft daar dus verder niets voor te doen.


Conclusie

De beste studentenrekening is de rekening die jou het minste geld kost en het meeste oplevert. Dat hoef dus niet de goedkoopste bankrekening te zijn. De beste bank kan ook degene zijn die opties bied, zoals bijvoorbeeld een creditcard, een gratis extra pasje voor je partner of de mogelijkheid om gratis valuta over te storten naar andere rekeningen zonder dat je daar wisselkoersen voor hoeft te betalen.

Kijk hierboven eens in het overzicht naar zaken die jij precies belangrijk vindt. Stel vervolgens een top 3 samen van de meest geschikte banken en lees op de website zelf nog even verder hoe in hoeverre de bank bij je past. Uiteindelijk zal je zien dat er maar één bank is die écht geschikt is voor jouw studententijd.


foto auteur Martijn Troch
Dit artikel is geschreven door Martijn Troch

Zelfstandig ondernemer bij Martijn Troch | Communicatie en Organisatie

LinkedIn

Tip van Banknu.nl

openbank
© BankNu.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3, 8011 CW Zwolle | Privacy & Cookies