Wil je graag een bankrekening in het buitenland openen? Dan zit je waarschijnlijk met een aantal vragen met betrekking tot het openen van zo’n rekening, zoals waar dat mogelijk is, hoe je dat kunt doen en wat je daarvoor nodig hebt. Daarnaast vraag je je misschien ook af of het wel veilig is om je een bankrekening in het buitenland te openen, of welke redenen je zou kunnen hebben om dat te willen doen. In dit artikel vertellen we je alles over het openen van een bankrekening in het buitenland.
- Online banken en hun buitenlandse rekeningen
- 1. Openbank
- 2. N26
- 3. Revolut
- 4. bunq
- Bankrekening binnen EU
- Bankrekening buiten EU
- Een bankrekening openen bij een buitenlandse bank die in Nederland actief is
- Garantiestelsel buitenlandse rekening
- Redenen om een betaalrekening in het buitenland te openen
- Is een buitenlandse bankrekening legaal?
- Alternatieven voor een bankrekening in het buitenland
- Waar moet je rekening mee houden bij het openen van een bankrekening in het buitenland?
- In welke landen is je geld het veiligst?
- Is een sparen op een buitenlandse rekening veilig?
- Kun je online een buitenlandse bankrekening openen?
- Een bankrekening openen in het buitenland
Online banken en hun buitenlandse rekeningen
Online banken zijn een hele fijne oplossing voor wie graag zonder gedoe een betaalrekening in het buitenland wil openen. In dit artikel zie je de beste opties.
1. Openbank - Gratis Spaanse bankrekening aanvragen
Bezoek Openbank- Gratis bankrekening in Spanje met bankkaart en creditcard
- Online aan te vragen
- Te beheren via de mobiele app of internetbankieren
- Alle informatie en documentatie in het Nederlands
Bij Openbank kun je een Spaanse bankrekening aanvragen die je gemakkelijk kunt gebruiken in heel Europa. Openbank is onderdeel van Santander, de grootste bank van Spanje. Via de website vraag je gemakkelijk en snel je rekening aan vanuit Nederland. Het enige dat je nodig hebt is een telefoonnummer en je Nederlandse identiteitsbewijs.
Bezoek Openbank2. N26 - Duitse rekening in Nederland openen
Bezoek N26- Gratis Duitse bankrekening
- Online bankieren via de mobiele app in het Engels
- Gratis bankpas aan te vragen en te gebruiken in Nederland
- iDEAL ondersteuning
Zo heb je bijvoorbeeld de Duitse bank N26, waar je de mogelijkheid hebt om een (gratis) rekening te openen met een Duitse IBAN. Het fijne aan N26 is dat je gratis betalingen in een vreemde valuta kun doen en dat je zowel voor een betaald als gratis account kunt kiezen.
Bezoek N263. Revolut - rekening in het Verenigd Koninkrijk
Bezoek RevolutBij het Engelse bedrijf Revolut kun je een Britse rekening met ingebouwde reisverzekering openen. Ideaal voor wie de wereld over reist. Het betalen in een vreemde valuta is daar vrij van onredelijke wisselkoersen of andere verbogen kosten. En je hebt de keuze uit vier verschillende pakketten, waarvan een gratis is.
Bezoek Revolut4. bunq - Nederlandse bankrekening met ondersteuning voor Wise
Bezoek bunqVia Bunq, en de samenwerking met Wise, kun je gebruik maken van een zogeheten “Borderless Account”. Dit houdt in dat je supersnel online een Amerikaanse, Britse, Australische, Nieuw-Zeelandse of Europese bankrekening kan openen zonder dat deze gekoppeld is aan je eigen land. Omdat Wise je de mogelijkheid biedt om ook nog verschillende valuta’s op je rekening te zetten en in verschillende valuta’s te betalen, is een Borderless Account ideaal voor mensen die (als digitale nomade) de wereld over reizen.
Bezoek bunqBankrekening binnen EU
Aanraders voor een gratis bankrekening in Europa
Wettelijk gezien zou het mogelijk moeten zijn om in elk land dat tot de EU wordt gerekend een betaalrekening te openen. Dit komt omdat er binnen de EU vrij verkeer van kapitaal geldt. Theoretisch gezien zou je dus in elk land binnen de EU een betaalrekening moeten kunnen openen. In de praktijk blijkt dit echter lang niet altijd zo makkelijk te zijn. Wil je graag een gratis betaalrekening openen in EU? Dan is zijn dit de 3 aanraders:
Als je in het land woont of werkt
In sommige gevallen is het openen van een bankrekening in het buitenland heel simpel, bijvoorbeeld als je in het land waar de bank gevestigd zit, werkt en verblijft. Als dit niet het geval is, kan het openen van zo’n bankrekening nog weleens lastig zijn.
Veel werk
Voor banken in het buitenland is het relatief veel werk om een bankrekening te openen voor iemand die geen inwoner is van het land. Dat is dan ook precies de reden waarom het openen van een betaalrekening binnen de EU vaak minder soepel verloopt dan de regels doen vermoeden.
Weigering op nationaliteit is niet toegestaan
Mocht je online een aanvraag hebben gedaan voor het openen van een betaalrekening in het buitenland, terwijl je daar niet woont of werkt, dan is de kans aanwezig dat deze geweigerd wordt. Dit mag echter niet puur op grond van je nationaliteit gebeuren. Vaak zal de bank dan ook een andere reden geven voor de weigering. In sommige gevallen kan het daarom slimmer zijn om bij de bank langs te gaan.
Langsgaan bij de bank
Als je langsgaat bij de bank, is het voor hen vaak minder werk en dus aantrekkelijker om je een betaalrekening te geven. Je kunt van tevoren even contact opnemen met een bank om naar de mogelijkheden te vragen. Zo voorkom je dat je er voor niets naartoe gaat.
Sparen binnen de EU
Zoek je een spaarproduct in de EU bekijk dan eens de rekeningen van Revolut. Je kunt hier eenvoudig een bankrekening openen om te sparen en zelfs beleggen. Sparen kan al vanaf €1,- dus het is niet alleen geschikt voor grote bedragen en de rentes zijn erg aantrekkelijk.
Bankrekening buiten EU
Wil je graag een bankrekening openen in een land dat geen onderdeel is van de EU? Dan kan het zijn dat je in het land moet wonen of werken en/of dat je er persoonlijk langs moet gaan om een bankrekening te kunnen openen. Is het om de een of andere reden niet mogelijk om een bankrekening bij een bank in het buitenland te openen, dan is een rekening openen bij een internationale of online bank een optie. Daarover lees je verderop meer.
Bankrekening openen in Zwitserland
Zwitserland is al jaren een populair land onder mensen die graag een bankrekening in het buitenland willen openen. Dit heeft meerdere redenen, waaronder de stabiele valuta. Om een bankrekening in dit land te kunnen openen, wordt in een hoop gevallen van je gevraagd om persoonlijk bij de bank langs te komen. Al zijn daar ook uitzonderingen op.
De banken waar je een rekening zou kunnen openen, zijn onder andere:
- Union Bank of Switzerland (UBS AG) (kantoor in Amsterdam)
- Credit Suisse (kantoor in Amsterdam)
- CIM Banque (online bankrekening openen mogelijk)
- Post Finance (online bankrekening openen mogelijk)
Welke bank het beste bij je past, hangt af van wat het is wat je zoekt. Houd er rekening mee dat aan het openen van een bankrekening vaak een aantal voorwaarden verbonden zijn. Zo kan het zijn dat je een minimum bedrag op de rekening moet storten om hem te kunnen openen. Check vooral ook even de kosten voor de bankrekening, deze kunnen behoorlijk hoog zijn. Zo kunnen de kosten voor een rekening bij Credit Suisse bijvoorbeeld oplopen tot wel 60 euro per maand.
Het garantiestelsel in Zwitserland zorgt ervoor dat je geld op de rekening beschermd is tot 100.000 Zwitserse Frank. Hoeveel dit in euro’s is, is afhankelijk van de wisselkoers.
Meer informatie over de genoemde banken, de voorwaarden voor het openen van een rekening en de kosten daarvoor, kun je vinden op de websites van de banken zelf.
Turkije
Een bankrekening openen in Turkije is een optie voor wie zijn geld graag buiten de EU wil parkeren. Bekende Turkse banken zijn onder andere:
- Anadolubank
- Credit Europe Bank
- DHB Bank
Voor het openen van een rekening in Turkije zul je in de meeste gevallen zelf naar een bank moeten gaan. Voordat je een bankrekening kunt openen, zul je eerst een belastingnummer nodig hebben, deze kun je krijgen bij de Turkse belastingdienst.
Australië
Een bankrekening openen in Australië is relatief makkelijk. Een aantal banken waar je terechtkunt, zijn:
- ANZ
- Commonwealth Bank
- NAB (National Bank of Australia)
Ga je voor langere tijd naar Australië, bijvoorbeeld om daar te werken of studeren? Dan kun je bij onder andere bovenstaande banken een bankrekening openen. Dit kun je vaak simpel en snel online regelen. Heb je hulp nodig? Dan kun je onder andere op InformationPlanet.nl terecht.
Andere landen waar je terechtkunt
Wil je graag je geld op een buitenlandse bankrekening zetten om het daar te kunnen gebruiken of om te kunnen sparen? Dan kun je onder andere terecht in:
- Suriname (DSB, RBTT, SRD, Hakrinibank)
- Rusland (AT Bank)
Euro Pacific Bank
Euro Pacific Bank is een offshore bank. Hier kun je een bankrekening openen in 13 verschillende valuta’s. De bankrekening is voor hen met een ‘borderless lifestyle’ en het is dan ook niet voor niets dat veel digitale nomaden kiezen voor een bankrekening bij deze bank. Zo kun je onder andere een bankrekening openen in HKD, JPY en CAD.
Wil je meer informatie over het openen van een bankrekening in een bepaald land buiten de EU? Dan is dat in veel gevallen alleen mogelijk als je in dat land woont of als je er langere tijd verblijft. De regels voor het openen van een bankrekening als buitenlander, verschillen sterk per land en bank. Door het land naar keuze + bankrekening openen in te typen in je zoekmachine kom je alles te weten over de regels die gelden binnen het land waar jij graag een bankrekening zou willen openen.
Is het openen van een bankrekening binnen dat land door die regels erg moeilijk of misschien zelfs onmogelijk? Dan is een van de volgende opties wellicht een oplossing.
Een bankrekening openen bij een buitenlandse bank die in Nederland actief is
Als je een bankrekening wilt openen bij een buitenlandse bank, dan is dat vaak een stuk makkelijker als je dat doet bij een internationale bank die ook actief is in Nederland. Als je dit zou willen doen, dan heb je in principe twee opties:
Bankrekening openen met het Nederlandse depositogarantiestelsel
Als een internationale bank ook actief is in Nederland, dan heeft de bank in de meeste gevallen een vergunning van DNB. Door die vergunning vallen de banken onder het Nederlandse depositogarantiestelsel. Dit houdt in dat je geld op die rekening tot 100.000 euro beschermd is. Mocht de bank failliet gaan, dan ben je in ieder geval tot dat bedrag beschermd. Buitenlandse banken die een DNB vergunning hebben, zijn onder andere:
Handig om te weten: Is de rekening die je gaat openen een gezamenlijke rekening? Dan zijn beide rekeninghouders afzonderlijk beschermd tot 100.000 euro. Hierdoor kun je bij faillissement aanspraak maken op 200.000 euro in totaal, tenzij vooraf anders overeen is gekomen.
Bankrekening open zonder het Nederlandse depositogarantiestelsel
Naast banken die wél een vergunning van DNB hebben, zijn er ook banken binnen de EU (die in Nederland actief zijn) die dit niet hebben. Mocht die bank failliet gaan, dan zul je zelf achter je geld aan moeten. Het garantiestelsel waar je in dat geval mee te maken krijgt, verschilt per land. Banken waar je een bankrekening kunt openen zonder Nederlands depositogarantiestelsel zijn onder andere:
- Argenta (België)
- Lloyds Bank (Groot-Brittannië)
Garantiestelsel buitenlandse rekening
Ben je van plan om je geld op een bankrekening te zetten van een bank buiten de EU of zonder Nederlands depositogarantiestelsel? Check dan altijd goed met wat voor garantiestelsel een bank precies werkt en hoe het zit met de voorwaarden. Zo weet je precies wat je rechten en plichten zijn als de bank onverhoopt failliet gaat.
Redenen om een betaalrekening in het buitenland te openen
Er zijn een hoop reden te bedenken om een betaalrekening in het buitenland te openen. Zo kan het zijn dat je langere tijd in een land zult verblijven, omdat je daar bijvoorbeeld werkt. In dat geval is het best handig om een betaalrekening te hebben in dat land. Andere redenen kunnen zijn:
Politieke redenen
De overheid kan een behoorlijke bedreiging zijn voor je spaargeld. Zo kunnen ze (veel) spaargeld extra gaan belasten en kunnen ze zoiets als een negatieve rente op spaargeld invoeren. Je geld op een buitenlandse rekening zetten, is een handige manier om daaraan te ontsnappen.
Beschermen van je geld
Om te voorkomen dat jouw spaargeld zal leiden onder (belasting)wetten die ingevoerd worden, is het slim om tenminste een deel van je geld op een buitenlandse bankrekening te zetten. Hoewel het geld op je Nederlandse rekening niet meer onder die wetten uit zal komen zodra deze ingevoerd zijn, kun je het deel dat op de buitenlandse rekening staat tenminste wel beschermen. Daarnaast staat je geld daar ook veilig als je Nederlandse bank onverhoopt failliet gaat.
Risico’s spreiden (zowel in valuta als bank/organisatie/land)
Daarnaast is het spreiden van je geld volgens velen de beste manier om je geld veilig te houden. Door je spaargeld over meerdere banken (landen) te spreiden, voorkom je dat je een hoop geld verliest als een bank bijvoorbeeld failliet gaat of als er iets binnen het land gebeurt, waardoor jouw spaargeld in gevaar komt. Daarnaast is het verspreiden van je vermogen over verschillende valuta’s een slimme manier om risico’s te verlagen die te maken kunnen hebben met de daling van de waarde van je spaargeld.
Gemakkelijker/sneller betalingen doen of ontvangen
In veel gevallen is een buitenlandse rekening ook vooral handig voor het doen en ontvangen van betalingen. Vooral in landen buiten de EU kan het overmaken van en naar een buitenlandse rekening namelijk behoorlijk wat tijd en geld kosten. Met een bankrekening bij een bank in dat land, heb je dat probleem niet. Ideaal voor als je in het buitenland woont en/of werkt.
Ondernemer met buitenlandse opdrachtgevers/klanten
Ook voor ondernemers die veel opdrachtgevers/klanten in het buitenland hebben, kan het handig zijn om een buitenlandse rekening te openen. Bij de Rabobank kunnen ondernemers bijvoorbeeld een buitenlandse rekening openen in acht verschillende landen, waaronder Indonesië, India en Australië.
Hogere rente
In sommige landen is de rente die je krijgt op je spaargeld een stuk hoger dan hier. Dit kan heel aantrekkelijk zijn als je behoorlijk wat spaargeld hebt. Houd echter wel rekening met wisselkoersen en de risico’s die daaraan kleven. Als een valuta enorm in waarde daalt, is je spaargeld ineens een stuk minder waard en dat is natuurlijk zonde. Vraag je dus altijd af of die hoge rente opweegt tegen het risico.
Is een buitenlandse bankrekening legaal?
Ja, een buitenlandse bankrekening is legaal. Er is echter wel een regel: je moet het geld wel aangeven bij de belastingdienst. Heb je al langere tijd een rekening in het buitenland en ben je niet eerlijk (geweest) over het geld dat je op die rekening hebt staan? Dan kan het zijn dat je hier een forse boete (300%) over moet betalen op het moment dat de belasting erachter komt dat je dit geld verzwegen hebt.
Alternatieven voor een bankrekening in het buitenland
Ben je na het lezen van bovenstaande informatie minder enthousiast geworden over het openen van een bankrekening in het buitenland, of ben je benieuwd wat voor opties je nog meer hebt? Hieronder bespreken we drie alternatieven voor een bankrekening in het buitenland.
Paypal
Paypal is een bekend betaalsysteem. Het geld op die rekening kun je niet pinnen, maar wel overmaken naar je gewone bankrekening. Omdat Paypal los staat van een bank, staat je geld daar relatief veilig. Daarnaast is Paypal superhandig voor het doen van betalingen in verschillende valuta’s.
Creditcard
Met een creditcard kun je haast overal ter wereld betalen. Ideaal voor wie de wereld over reist. Houd er wel rekening mee dat je voor het betalen en opnemen van geld met een creditcard (in het buitenland) te maken kunt krijgen met extra kosten, zoals bijvoorbeeld koersopslag.
Naast betalen met je creditcard, kun je je creditcard ook als spaarrekening gebruiken. Hiervoor krijg je een relatief hoge rente. Houd er wel rekening mee dat de kosten voor een creditcard vaak ook behoorlijk hoog zijn. Of dat tegen elkaar opweegt, hangt vooral af van hoeveel spaargeld je hebt.
Bitcoin
Sparen in Bitcoin wordt door velen als het sparen van de toekomst gezien. Hoewel de term ‘sparen’ wordt gebruikt, hebben we het eigenlijk over beleggen, inclusief de risico’s die daarbij komen kijken. De waarde van Bitcoin schommelde de afgelopen jaren behoorlijk. Je ‘spaargeld’ kan dus zomaar ineens een stuk meer of minder waard worden. Als je bereid bent dat risico te nemen, dan kan deze vorm van sparen erg aantrekkelijk zijn. Zorg er in ieder geval voor dat je precies weet waar je aan begint en dat je de risico’s kent.
Waar moet je rekening mee houden bij het openen van een bankrekening in het buitenland?
Als je een bankrekening wilt openen in het buitenland, dan zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden.
Belasting
Waar mensen hun geld vroeger nog weg konden sluizen naar een bankrekening in het buitenland om te voorkomen dat ze daar belasting over moesten betalen, is dat tegenwoordig eigenlijk niet meer mogelijk. Deze gegevens worden namelijk sinds 2016 (grotendeels) doorgegeven aan de belastingdienst. Over het geld dat je op een buitenlandse rekening hebt staan, dien je dus gewoon belasting te betalen. Je kunt je spaargeld optellen bij de rest van je vermogen en aangeven in Box 3 in de belastingaangifte.
Vereisten voor aanvraag
Voor de aanvraag van een rekening in het buitenland, kunnen bepaalden voorwaarden gelden. Zo moet je je in ieder geval kunnen legitimeren met een geldig identiteitsbewijs. Dit is een regel die witwassen en andere illegale praktijken tegen moet gaat. Daarnaast kan het zijn dat het nodig is om langs te gaan bij een bank om een rekening te kunnen openen. Ook kan het zijn dat je een verblijfsvergunning voor een minimaal aantal maanden in je bezit moet hebben als je een rekening wilt openen of dat je een adres in het land moet hebben.
Wil je weten welke regels gelden voor het land of de bank die jij op het oog hebt? Dan kun je online alle informatie vinden die je zoekt. Blijf je toch met vragen zitten? Dan kun je contact opnemen met de bank in kwestie om die vragen te stellen.
In welke landen is je geld het veiligst?
Welke landen het veiligst zijn om je geld onder te brengen, hangt voornamelijk af van de situatie in een land. Allereerst doe je er goed aan om te kiezen voor een land zonder enorme staatsschuld. Daarnaast is het slim om voor een land te kiezen met een stabiele economie en valuta. Daarnaast doe je er goed aan om landen die in zwaar weer verkeren links te laten liggen. Je geld op een Engelse bank zetten, kan met de lopende Brexit bijvoorbeeld nogal een risico zijn.
Veilige landen
Volgens velen zijn Noorwegen en Zwitserland dé plekken om je spaargeld op de bank te zetten. Als je kijkt naar de (economische) situatie in deze landen, dan is dit statement te begrijpen. Andere mensen zijn van mening dat je je spaargeld het beste zoveel mogelijk kunt verdelen over diverse banken en landen om de risico’s zo te spreiden. Ook daar valt iets voor te zeggen.
Zorg in ieder geval dat je altijd kiest voor een bank met een goed garantiestelsel. Zo voorkom je dat je bij een eventueel faillissement met lege handen achterblijft.
Is een sparen op een buitenlandse rekening veilig?
Als je een rekening opent in een land binnen de EU, dan is dit net zo veilig als sparen in Nederland. Dit komt omdat het depositogarantiestelsel in deze landen je spaargeld beschermd tot 100.000 euro. Heb je meer spaargeld? Dan doe je er goed aan om dat geld over meerdere (buitenlandse) banken te verspreiden, omdat je dan minder risico loopt.
Spaar je in een land buiten de EU? Dan is het verstandig om het garantiestelsel van dat land goed te bekijken, zodat je weet hoe je spaargeld beschermd is. Houd er wel rekening mee dat je zelf achter je geld aan zult moeten gaan op het moment dat de bank onverhoopt failliet gaat.
Sparen in lokale valuta
Spaar je in de lokale valuta van het land waar je de rekening hebt geopend? Dan dien je rekening te houden met het valutarisico. Kort door de bocht: de bankrekeningen met een hoge rente, zorgen vaak ook voor een hoger risico. Kijk hier dus altijd goed naar.
Kun je online een buitenlandse bankrekening openen?
In sommige gevallen is het mogelijk om online een buitenlandse rekening te openen. Of dit ook geldt voor de bank die jij op het oog hebt, kun je onder andere vinden op de website van de bank. In veel gevallen is het echter nodig om bij een bankkantoor langs te gaan om een rekening te openen. Als je de rekening bij een buitenlandse bank wilt openen die een vestiging in Nederland heeft, dan is dit vrij simpel. In de meeste gevallen is het dan ook makkelijker om het online te regelen.
Heeft de bank geen vestiging in Nederland? Dan kan het zo zijn dat je naar het land af zult moeten reizen om er een rekening te kunnen openen. Neem hiervoor altijd eerst contact op met die bank of zoek online uit wat de mogelijkheden, voorwaarden en regels zijn, zodat je er niet voor niets naartoe gaat en dat je bij je hebt wat nodig is voor het openen van een rekening.
Een bankrekening openen in het buitenland
Mocht je van plan zijn om een rekening in het buitenland te gaan openen, houd dan altijd rekening met de risico’s die dat met zich meebrengt. Zo kun je een flink vermogen beter over diverse buitenlandse banken verspreiden om te voorkomen dat je een groot deel van je geld kwijtraakt als de bank onverhoopt failliet gaat, of als er iets in het land gebeurt waar jouw spaargeld onder lijdt. Wil je weten hoe het openen van een bankrekening precies in zijn werk gaat bij de bank naar jouw keuze? Check dan altijd eerst goed de regels en voorwaarden en neem eventueel contact op met de bank om vragen te stellen over het openen van een bankrekening. Zo weet je precies waar je aan toe bent en wat je nodig hebt om een rekening bij die bank te kunnen openen.