Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie bij het openen van een bankrekening.

Eerlijke reviews over alle banken in Nederland

6x groene spaardeposito’s (duurzaam)

6x groene spaardeposito’s (duurzaam)

Laatst bijgewerkt: 30 november 2022

Een groen spaardeposito kan een ideale oplossing zijn voor wie zijn spaargeld voor langere tijd vast wil zetten tegen een relatief hoge rente én wie tegelijk graag wil bijdragen aan een duurzamere wereld. Daarnaast levert het vastzetten van je spaargeld op een groen spaardeposito je ook nog eens een aantrekkelijk belastingvoordeel op. Ben je benieuwd waar je terechtkunt voor een groen spaardeposito en welke daarvan de beste is? In dit artikel lees je er alles over.


1. Raisin - groen depositosparen

Kaartblank
Bezoek Raisin
Pluspunten
  • In veel gevallen fiscaal voordelig
  • Vergelijk de hoogste spaarrente
  • Bekijk en vergelijk waar jouw geld voor wordt gebruikt

Raisin is een bemiddelaar waarbij je verschillende aanbieders van spaardeposito’s met elkaar kunt vergelijken. Zo vind je het hoogste rentepercentage, maar kun je ook filteren op spaardeposito’s die bijdragen aan een betere en groenere samenleving. Deze spaardeposito’s leveren je in vele gevallen ook nog fiscaal voordeel op. Raisin is een betrouwbare partij een grote selectie biedt van Europese spaarbanken, die gedekt zijn door het depositogarantiestelsel.

Bezoek Raisin

Spaardeposito’s investeren jouw spaargeld

blank

Als je jouw geld op een spaardeposito vastzet, dan wordt dat geld door de bank gebruikt om investeringen te doen in diverse projecten, bedrijven en overheden. Waar een bank het geld van haar klanten in investeert, hangt af van de bank waar je voor kiest. Zo kunnen banken het geld onder andere investeren in:

Wapenhandel

Banken kunnen het geld van klanten investeren in de handel en productie van wapens. Gelukkig zijn er steeds minder banken die bereid zijn om in deze industrie te investeren, maar er zijn nog wel banken die hieraan bijdragen.

Klimaatverandering

Bedrijven en projecten waar banken hun geld in investeren, kunnen een negatieve invloed hebben op het klimaat. Hoe goed het klimaatbeleid van een bank is en hoeveel zij dus doen om te investeren in projecten die klimaatverandering tegengaan, hangt af van de bank waarvoor je kiest.

Mensenrechten

Helaas heeft niet elke bank een even goed mensenrechtenbeleid, waardoor het kan zijn dat jouw geld naar overheden en organisaties gaat die mensenrechten schenden.

Dierenwelzijn

Sommige banken investeren hun geld in sectoren zoals veeteelt, de farmaceutische industrie en de visserij. In deze sectoren worden dieren onder andere gebruikt voor onderzoeken, levensmiddelen en de fok. Als een bank een goed dierenwelzijnsbeleid heeft, dan wordt er niet geïnvesteerd in ondernemingen die dierproeven doen, dieren inzetten in circussen, bontproducten vervaardigen of verkopen, of betrokken zijn bij misstanden op het gebied van dierenwelzijn.

Waar investeert een bank geld in?

Wil je weten waar jouw bank (of de bank die jij op het oog hebt) in investeert? Dan kun je terecht op de website eerlijkegeldwijzer.nl. De bankwijzer die je op die website vindt, biedt je een duidelijk overzicht van hoe de grootste Nederlandse banken scoren op het gebied van onder andere dierenwelzijn, klimaatverandering, natuur en mensenrechten. Zo weet je precies of de bank wel of niet past bij jouw normen en waarden en of je je geld daar wel of niet onder zou willen brengen.


Waar investeren groene spaardeposito’s in?

blank

Als je kiest voor een groen spaardeposito dan wordt (het grootste gedeelte van) jouw spaargeld door de bank geïnvesteerd in duurzame projecten en bedrijven. Hierdoor kun je sparen met een goed gevoel en tegelijk bijdragen aan een groenere wereld. Groene spaardeposito’s investeren bijvoorbeeld in:

Duurzame/groene energie in Nederland

Het geld dat op groene spaardeposito’s wordt vastgezet, kan door banken geïnvesteerd worden in duurzame/groene energie in Nederland. Zo investeren ze bijvoorbeeld graag in wind- en zonne-energie.

Biologische landbouw

Het geld kan daarnaast geïnvesteerd worden in biologische landbouw. Bij deze vorm van landbouw wordt er rekening gehouden met dierenwelzijn en wordt er voor milieuvriendelijke oplossingen gekozen. Zo zal er bijvoorbeeld geen gebruik worden gemaakt van chemische bestrijdingsmiddelen op het land en hebben dieren in de veehouderij meer vierkante meter tot hun beschikking.

Duurzaam bouwen

Ook duurzaam bouwen is iets waar in geïnvesteerd kan worden. Bij duurzaam bouwen wordt er gebouwd op een manier die zowel goed is voor de mens als voor de natuur. Zo wordt er bijvoorbeeld gebruikgemaakt van duurzame materialen, hergebruik van producten en wordt er voor een gezond binnenmilieu gezorgd.

Natuur en landschap

Als een bank geld investeert in natuur en landschap, dan wordt er geld geïnvesteerd in bedrijven en overheden die hun best doen om ecosystemen, plant- en diersoorten en genetisch materiaal te beschermen. Dit soort bedrijven proberen de achteruitgang van de natuur (biodiversiteit) tegen te gaan en vernietiging van leefgebieden en voedselvoorzieningen te voorkomen.

Duurzame energie in opkomende markten

Naast dat banken graag investeren in duurzame energie in Nederland, kunnen ze ook investeren in schone energie in opkomende markten. Zo kunnen ze bijvoorbeeld bijdragen aan de ontwikkeling van zonne-energie in Zuid-Afrika. Op deze manier investeren banken in gelijke kansen.

Circulaire economie

Een circulaire economie (ook wel kringloopeconomie genoemd) maakt gebruik van herbruikbare reststoffen (recycling) en vermijdt zo het uitputten van bepaalde grondstoffen. Banken kunnen hun geld investeren in bedrijven en projecten die hieraan bijdragen.


Groene spaardeposito’s

Lijkt het sparen op een groen spaardeposito je wel wat? Dan zijn er diverse banken die dit soort spaardeposito’s aanbieden. In een aantal gevallen ontvang je geen rente op het deposito, maar doordat je geniet van diverse (belasting)voordelen kan het sparen op zo’n deposito tóch erg interessant zijn.

Hieronder hebben we een aantal aanbieders voor je op een rijtje gezet waar je kunt sparen op een groen spaardeposito met belastingvoordeel.

Moneyou Groen deposito

blank

Bij Moneyou is het mogelijk om een Groen deposito te openen. Hierbij zet je je geld vast voor 1 jaar tegen een vaste rente, waarbij je minimaal €500 dient in te leggen. Om een Groen deposito te kunnen openen, heb je een Moneyou spaarrekening nodig.

Let op: Op dit moment is het niet mogelijk om een Groen deposito te openen. In de loop van 2020 zal het Groen deposito van Moneyou weer beschikbaar zijn.

Rabo GroenDeposito

blank

Bij Rabobank kun je kiezen voor het Rabo GroenDeposito. Dit deposito heeft een looptijd van 1 jaar, waarbij je minimaal €20.000 dient in te leggen. Je ontvangt geen rente op de rekening, maar kunt wel profiteren van extra vrijstelling vermogensrendementsheffing en extra heffingskorting.

Meer informatie over het Rabo GroenDeposito en het aanvragen daarvan, kun je vinden op de website van de Rabobank.

ING Groen Spaardeposito

blank

Ook ING heeft een groen spaardeposito, waarop je kunt sparen met belastingvoordeel. Voor het sparen op het Groen Spaardeposito van ING dien je minimaal €5.000 in te leggen. Je zet het geld vast tegen een vaste rente en een vaste looptijd.

Let op: Op dit moment is het niet mogelijk om een Groen Spaardeposito bij ING te openen, vanwege de grote belangstelling.

Groene banken met spaardeposito’s zonder belastingvoordeel

Een spaardeposito openen bij een groene bank, zorgt er niet automatisch voor dat je kunt profiteren van belastingvoordeel. Om van het belastingvoordeel te kunnen profiteren, zijn namelijk groene deposito’s opgericht en een spaardeposito bij een duurzame bank wordt niet automatisch zo gezien. Zo kun je bij de duurzame bank ASN Bank bijvoorbeeld wél een spaardeposito openen, maar daarbij profiteer je níét van belastingvoordeel. Zeker iets om even goed op te letten, dus.


Groenfondsen met belastingvoordeel

Wil je graag meer vermogen opbouwen, profiteren van belastingvoordeel en ook nog eens investeren in groene projecten en organisaties? Dan zou een groenfonds wellicht dé oplossing voor kunnen zijn. Hieronder hebben we een aantal groenfondsen voor je op een rijtje gezet.

Triodos Groenfonds

blank

Het Triodos Groenfonds biedt je de mogelijkheid om én aan je vermogen te bouwen én bij te dragen aan duurzame energie en biologische landbouw. Het Triodos Groenfonds is (volgens Triodos zelf) dan ook het groenste beleggingsfonds van Nederland.

Het gemiddelde rendement van het Triodos Groenfonds is 1,07% per jaar over de laatste 5 jaar. Daarbij geniet je van een belastingvoordeel tot 2,30%.

Groenfonds Regionaal Duurzaam (Meewind)

blank

Groenfonds Regionaal Duurzaam investeert in nieuwe duurzame projecten. Daarnaast wordt er ook geholpen bij het realiseren van die projecten. Hierdoor draag je bij aan de duurzaamheid van Nederland en de productie van groene energie.

Beleggen in dit fonds is mogelijk vanaf €1.000. Het verwachte rendement kun je uitrekenen via de tool op de website. Met Groenfonds Regionaal Duurzaam kun je profiteren van een belastingvoordeel tot 2,30%.

ASN Groenprojectenfonds

blank

Ook bij ASN kun je groen beleggen door te kiezen voor het ASN Groenprojectenfonds. Dit fonds draagt bij aan behoud en verbetering van klimaat, milieu en natuur. Zo wordt er onder andere geïnvesteerd in duurzaam bouwen, decentrale energievoorzieningen en duurzame energie.

Op de website kun je precies zien hoeveel het verwachte rendement is. Helaas is het ASN Groenprojectenfonds op dit moment tijdelijk gesloten voor aankopen, omdat er onvoldoende groenprojecten worden aangeboden waarin geïnvesteerd kan worden.

Let op: Beleggen is niet zonder risico. Lees je daarom altijd goed in.


Belastingvoordeel groen sparen

Als je kiest voor groen sparen door een groen spaardeposito te openen of door je geld in een groenfonds te stoppen, dan profiteer je van diverse belastingvoordelen. Dit voordeel bestaat uit:

  • Extra vermogensrendementsheffing
  • Extra heffingskorting

Als je groen spaart, dan wordt het heffingsvrij vermogen verhoogd van €30.846 naar €59.477. Met een fiscale partner is dit €118.954. Dit betekent dat je over het geld dat onder die heffingsgrens valt geen vermogensrendementsbelasting hoeft te betalen. Daarnaast profiteer je van een voordeel van 0,7% (heffingskorting) op het vermogen tot €59.477.


Het beste groene spaardeposito

Als je graag duurzaam wilt sparen én wilt profiteren van belastingvoordeel, dan kun je je spaargeld vastzetten op een groen spaardeposito. Welk van de beschikbare groene spaardeposito’s het meest geschikt is voor jou, hangt voornamelijk af van jouw wensen en mogelijkheden. Voor wie groen wil sparen, kan een groenfonds eventueel ook een oplossing zijn.

Het is verstandig om de verschillende aanbieders (en hun voorwaarden) altijd goed met elkaar te vergelijken, voordat je overgaat tot het openen van een spaardeposito of het investeren in een groenfonds, zodat je precies weet waar je aan begint. Omdat er zoveel vraag is naar groene spaarproducten, kan het zijn dat het niet altijd mogelijk is om het product naar keuze op dit moment af te sluiten.


foto auteur Nadine Swagerman
Dit artikel is geschreven door Nadine Swagerman

Schrijft met plezier over de meest uiteenlopende onderwerpen. Heeft een eigen tekstbureau en is daarnaast auteur. Houdt van eten, muziek, series en lezen. En trekt in haar vrije tijd het liefst de natuur in met haar hond.

Tip van Banknu.nl

openbank
© BankNu.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3, 8011 CW Zwolle | Privacy & Cookies