Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie bij het openen van een bankrekening.

Eerlijke reviews over alle banken in Nederland

Waar kun je een gratis bankrekening openen?

Waar kun je een gratis bankrekening openen?

Laatst bijgewerkt: 31 augustus 2022

Betalen voor het hebben van een bankrekening, in Nederland is dit iets waar we aan gewend zijn. Maar wist je dat het betalen voor een bankrekening in veel gevallen helemaal niet nodig is? Wil je alles weten over het openen van een gratis bankrekening, zoals waar dat mogelijk is en waar je dan rekening mee moet houden? In dit artikel vertellen we je er alles over.


Gratis bankrekening aanbieders

Als je kijkt naar de grotere banken in ons land, dan kom je al snel tot de conclusie dat het openen van een bankrekening daar vaak een vast bedrag per maand kost. Naast de banken die geld vragen voor het hebben van een betaal- of spaarrekening, zijn er ook banken die dit niet doen.

Een aantal van deze banken zijn Nederlandse banken, terwijl andere internationaal of buitenlands zijn. De banken waar je een gratis bankrekening zou kunnen openen, zijn:


1. Openbank - Gratis bankrekening met bankkaart

Kaartblank
Bezoek Openbank
Pluspunten
 • Gratis bankrekening, betaalpas én virtuele creditcard
 • Mobiele betaalopties zoals Apple Pay en Google Wallet (gratis)
 • Tot €100.000 verzekerd middels Europees garantiestelsel
 • Zeer gebruiksvriendelijke mobiele app en internetbankieren

Openbank is onderdeel van Santander, een Spaanse bank die Europa aan het veroveren is met zijn gratis bankrekening. Met Openbank heb je toegang tot een gratis bankrekening met bankkaart (die je zelf kunt customizen) én een gratis virtuele creditcard. Omdat Openbank al jarenlang specialist is op het gebied van bankrekeningen, zijn de internetbankieren omgeving en de mobiele applicatie zeer goed geoptimaliseerd.

De gratis versie van Openbank heeft een paar kleine beperkingen. Zo kun je maximaal 5 keer per maand gratis geld opnemen bij een vreemde bankautomaat (onbeperkt bij Santander automaten).

Bezoek Openbank

2. N26 - Gratis bankrekening met iDEAL ondersteuning

Kaartblank
Bezoek N26
Pluspunten
 • Enige gratis bankrekening met iDEAL
 • 100% gratis bankrekening en bankpas
 • Gratis Mastercard creditcard
 • Gemakkelijk en snel aan te vragen
 • Gemakkelijk en goedkope valutawissel
 • Vriendelijke en behulpzame klantenservice

N26 is een Duitse bank die actief is in heel Europa. Bij deze bank kun je een gratis bankrekening openen. N26 is een online bank, wat maakt dat er geen bankgebouwen zijn waar je naartoe kunt gaan. Juist dat gebrek aan bankkantoren maakt waarschijnlijk ook dat de bank haar diensten gratis aan kan bieden.

Online bank met iDEAL ondersteuning

N26 is een goede keuze voor iedereen die het geen probleem vindt om een rekening te openen bij een online bank, maar wel behoefte heeft aan iDEAL ondersteuning. De bank is zeer betrouwbaar en heeft net als Nederlandse banken een depositogarantiestelsel waarbij je geld beschermd is tot 100.000 euro. Mocht het zo zijn dat de bank failliet gaat, dan is dat het bedrag dat je in ieder geval terug kunt krijgen.

Gratis betaalkaart & creditcard

Een bankrekening bij N26 gaat gepaard met een gratis Mastercard. Dit betekent dat je je betaalpas overal ter wereld zou kunnen gebruiken. De online omgeving van de bank zorgt er daarnaast voor dat je altijd en overal toegang kunt hebben tot je account. Als je de app download kun je zelfs pushberichten krijgen die je informeren over activiteiten (zoals transacties) op jouw account.

De ingebouwde Wise feature maakt daarnaast dat je geld over kunt maken in maar liefst 19 verschillende valuta’s. Extra handig voor wie veel reist, voor langere tijd in het buitenland verblijft of voor wie een onderneming heeft met buitenlandse klanten.

Binnen 8 minuten open jij een rekening

Het openen van een rekening bij N26 is simpel en snel te regelen. Je kunt de aanvraag online doen of via de app. Het aanvragen van een account neemt ongeveer 8 minuten in beslag en is volledig zonder papierwerk. Zodra je identiteit geverifieerd is, kun je je account gelijk gebruiken. Het duurt wel een aantal dagen voordat je je betaalpas zult ontvangen.

De standaard bankrekening bij N26 is volledig gratis te openen. Wel kun je te maken krijgen met het extra kosten. Zo kun je 5 keer gratis geld opnemen bij een pinautomaat binnen de Eurozone en zul je daarna 2 euro per opname moeten betalen. Wil je geld opnemen in een andere valuta? Dan betaal je daar een kleine toeslag over. Heb je een nieuwe betaalpas nodig? Dan worden ook daar extra kosten voor berekend. Op de website van de bank zelf kun je alle (eventuele) extra kosten vinden.

Wil je graag gebruikmaken van extra’s, zoals wereldwijd gratis geld opnemen en een bankrekening inclusief verzekering? Dan kun je ervoor kiezen om voor één van de betaalde accounts te gaan. N26 You is te openen voor €9,90 per maand en N26 Metal kost je €16,90 per maand.

Bezoek N26

3. Revolut - Gebruiksvriendelijk mobiel bankieren

Kaartblank
Bezoek Revolut
Pluspunten
 • Gratis aan te vragen (inclusief betaalkaart)
 • Gebruiksvriendelijke mobiele app
 • Betrouwbare online bank
 • iDEAL betalingen mogelijk

Revolut is Engelse online bank waar het mogelijk is om een gratis bankrekening te openen. Revolut werkt enkel en alleen met een app, die te downloaden is voor zowel Android als iOS, en heeft net als N26 geen bankkantoren waar je langs zou kunnen gaan.

Volledig gratis bankrekening

Een bankrekening bij Revolut openen is volledig gratis. Je kunt de app downloaden en vervolgens in enkele minuten een rekening openen. In de app heb je inzicht in je geld en kun je precies zien waar het naartoe gaat. De ingebouwde budgettering optie maakt het mogelijk om verstandiger met je geld om te gaan en budgetten voor bepaalde zaken in te stellen.

Sparen met kleingeld

Daarnaast biedt Revolut je een simpele mogelijkheid om wat extra geld te sparen. Als je een betaling naar boven afrondt, dan zet Revolut het kleingeld voor je apart, wat maakt dat je haast ongemerkt geld kunt sparen. Van elke uitgave krijg je daarnaast een uitgavemelding via de app.

Valuta wisselen zonder toeslag

Voor mensen die veel reizen is Revolut erg handig. Zo kun je geld uitgeven in maar liefst 150 verschillende valuta’s en geld overmaken in 30 valuta’s met de interbancaire wisselkoers. Dit is een realtime tarief, dat je in de app in kunt zien. Doordeweeks valuta’s wisselen is zonder toeslag (behalve voor de Oekraïense grivna en de Thaise baht, daar betaal je 1% toeslag over). Daarnaast betaal je een toeslag van 0,5% voor alle wisselingen boven de 6.000 euro per maand.

Geld pinnen in het buitenland is kosteloos tot €200,- per maand. Pin je meer? Dan betaal je daar een toeslag van 2% over. Voor wie ook gelijk een reisverzekering wil, is het mogelijk om tegen betaling een wereldwijde dekking voor een verzekering van Revolut Travel Limited aan te zetten.

Met de app heb je ook toegang tot cryptovaluta’s, waaronder Bitcoin, Litecoin, Ethereum, Bitcoin Cash en XRP. Zo kun je een valuta simpel omzetten in een cryptovaluta.

De standaard bankrekening van Revolut is volledig gratis. Daarnaast kun je nog kiezen voor een account met extra’s, zoals Revolut Plus voor €2,99, Revolut Premium voor €7,99 en de Metal rekening voor €13,99 per maand.

Bezoek Revolut

4. bunq - Nederlandse vooruitstrevende bank

Kaartblank
Bezoek bunq

bunq is een Nederlandse online bank. Ook voor deze bank geldt dat er geen kantoren zijn die je zou kunnen bezoeken, maar dat alles zich online en in de app afspeelt. bunq begon ooit als een bank waar je een gratis bankrekening kon openen en alleen betaalde voor het gebruik van die rekening, bijvoorbeeld voor transacties. Tegenwoordig is er geen gratis bankrekening meer mogelijk, al kun je wel 30 dagen gratis gebruikmaken van de Easy Bank, die daarna overgaat in een lidmaatschap van €2,99 per maand.

Eenvoudige betaalpas

Het handige is het gemak en de veiligheid van de betaalpas. Zo kun je hem haast overal ter wereld gebruiken en kun je voor extra veiligheid kiezen om de pas per land te activeren en deactiveren. Daarnaast krijg je elke keer dat je de pas gebruikt een pushbericht. Je kunt ook een creditcard aanvragen bij bunq. De creditcard wordt wereldwijd geaccepteerd en is vrij van maandelijkse kosten. Daarnaast kun je met de pas ook profiteren van de echte wisselkoers, zonder dat daar extra kosten bij komen kijken. Dit maakt dat je tot wel 3% kun besparen als je de pas in het buitenland gebruikt.

Handige app

Via de app kun je al je uitgaven bijhouden, waarbij het ook mogelijk is om een Slice Groep te openen met vrienden, zodat alle transacties die door jullie gedaan worden aan die groep worden toegevoegd. Zo kun je direct zien wie voor wat heeft betaald. Superhandig voor vakanties met vrienden.

Het gebruik van de pas is volledig vrij van maandelijkse kosten. Het aanvragen kun je snel online doen en daarvoor zal geen kredietcheck worden gedaan. Daarnaast beschermd de kaart je tegen het maken van schulden door ervoor te zorgen dat je realtime inzicht hebt in je saldo en niet meer uit kunt geven dan je hebt.

Het aanvragen van de Easy Bank rekening duurt ongeveer 5 minuten en kun je regelen via de app. Deze is beschikbaar voor iOS en Android. Voor een fysieke pas betaal je eenmalig €9,99. Daarnaast moet je rekening houden met de kosten van €0,99 per opname. Ook voor stortingen worden toeslagen berekend, deze bedragen 0,5% binnen de EU en 2,5% buiten de EU.

Bezoek bunq

5. Wise - Gratis "Borderless" account zonder grenzen

Kaartblank
Bezoek Wise

Bij het Britse Wise kun je een gratis borderless account openen. Wise is vooral erg geliefd onder reizigers, vanwege het kunnen betalen in veel verschillende valuta’s zonder daar torenhoge kosten voor te hoeven betalen.

Met een rekening van Wise kun je geld uit maar liefst 30 landen ontvangen zonder dat je daar een toeslag over moet betalen. Daarnaast kun je meer dan 40 valuta’s in je account zetten en tussen deze valuta’s switchen wanneer jou dat uitkomt.

Daarnaast heb je de mogelijkheid om een rekening met Europese IBAN te openen, maar je kunt ook voor een Australisch, Brits, Nieuw Zeelands of Amerikaans rekeningnummer gaan.

Het openen van een rekening en het aanvragen van een betaalpas is volledig gratis. Aan een aantal dingen zijn wel kosten verbonden. Zo betaal je bijvoorbeeld 0,35% – 2,85% over het wisselen/omrekenen van valuta. En dien je 2% toeslag te betalen als je meer dan een 200 pond (ongeveer 230 euro, afhankelijk van de wisselkoers) per maand opneemt.

Wise heeft geen bankvergunning en valt daarom niet onder een depositogarantiestelsel. Toch hoef je niet bang te zijn dat je al je geld kwijtraakt als het bedrijf failliet gaat. Dit komt omdat je geld apart wordt bewaard, waardoor eventuele schuldeisers er geen aanspraak op kunnen maken. Dit is onder toezicht van de FCA.

Daarnaast heeft het feit dat Wise Brits is geen invloed bij een eventuele Brexit, omdat het bedrijf de Europese klanten vanuit een kantoor in Brussel bediend.

Wil je een bankrekening openen bij Wise? Dit kun je simpel en snel online doen. Je vult je gegevens in, upload documenten om je identiteit te bevestigen en kunt daarna direct gebruikmaken van de rekening.

Bezoek Wise

6. Vivid - Gratis bankrekening met fijne extra's

Kaartblank
Pluspunten
 • Gratis betaalrekening met kaart en meerdere IBAN's
 • Tot 25% cashback op je aankopen
 • Gemakkelijk investeren in aandelen en crypto
 • Tot €1000 gratis geld opnemen per maand
Minpunten
 • (Nog) Geen Nederlandse taal beschikbaar

Vivid is een nieuwe internetbank met een gratis bankrekening en betaalkaart die een aantal fijne extra’s heeft. Zo krijg je tot 25% cashback op je aankopen (bijv. 10% cashback op Spotify en 3% cashback in restaurants). Daarnaast is geld opnemen bij pinautomaten tot €1000 per maand gratis en kun je gemakkelijk en gratis meerdere IBAN rekeningen openen.

Vivid accepteert momenteel geen nieuwe gebruikers in Nederland.


7. Monese - Handige app en gratis kaart

Kaartblank

Monese is een Brits bedrijf waar je zowel een gratis als betaalde bankrekening kunt openen. Hierbij heb je de keuze uit een rekening in Euro’s of een rekening in GBP.

De app die je op je telefoon kunt zetten, geeft je inzicht in hoe je je geld besteedt. Je kunt budgetten instellen en spaargeld apart zetten. De realtime notificaties zorgen er daarnaast voor dat je precies kunt zien wanneer er geld bij- of afgeschreven wordt.

Met Apple Pay of Google Pay kun je simpel met je telefoon betalen. Daarnaast kun je wereldwijd geld uitgeven en opnemen met je betaalkaart. Houd er wel rekening mee dat je maandelijks ‘slechts’ 200 euro kunt opnemen zonder extra kosten. Wil je meer opnemen? Dan betaal je daar 2% toeslag over.

Je hebt de keuze uit drie bankrekeningen. De Simple variant is volledig gratis. Voor de Classic en Premium dien je te betalen (€4,95 en €14,95 per maand).

Voor het openen van bankrekening bij Monese download je eerst de app. Vervolgens kun je binnen een paar minuten een rekening openen. Hiervoor worden geen kredietchecks uitgevoerd en hoef je geen geldig woonadres te hebben.

Monese accepteert momenteel geen nieuwe gebruikers in Nederland.


8. ASN Bank - Gratis Studenten of Jongeren rekening

Kaartblank

Bij de grootste duurzame bank in Nederland, ASN Bank, is het mogelijk om een gratis ASN Studenten- of Jongerenrekening te openen. Aan het openen van deze bankrekeningen zijn wel een aantal voorwaarden verbonden.

ASN Studentenrekening

De ASN Studentenrekening is gratis te openen voor studenten van 17 tot 26 jaar oud. Deze betaalrekening is voorzien van een handige app en daarnaast krijg je ook nog eens rente over je saldo.

ASN Jongerenrekening

De ASN Jongerenrekening is speciaal voor jongeren van 12 tot 25 jaar. Ook deze rekening is gratis te openen, voorzien van een app en je krijgt rente over je saldo.

De rente op de ASN Studenten- of Jongerenrekening bedraagt 0,05%. Deze rente is variabel en op jaarbasis. De bankrekening is voorzien van een app en van een gratis mobiel betalen app; ASN Mobiel Betalen.

Een ASN Studenten- of Jongerenrekening + betaalpas is volledig gratis. Wel dien je rekening te houden met extra kosten voor bijvoorbeeld het opnemen van geld in het buitenland (€2,25 per transactie voor opnames in een vreemde valuta of een land buiten de EU). Dit bedrag wordt per 1 november 2019 verhoogd naar €4,00. Daarnaast betaal je voor het betalen in het buitenland standaard €0,15 per transactie. Dit bedrag wordt per 1 november 2019 verhoogd naar €0,30.

Het openen van een ASN bankrekening kun je, mits je 18 jaar of ouder bent, gemakkelijk online openen. Dit is slechts een aantal minuten werk. Ben je jonger dan 18 jaar? Dan zullen je ouders je hierbij moeten helpen.


Gratis spaarrekening openen

Sommige banken bieden geen directe betaalrekening aan, maar wel een spaarrekening. Hieronder noemen we een aantal voorbeelden. Hoewel je hierbij geen betaalpas krijgt, krijg je wel vaak meer rente dan op een betaalrekening.

Brand New Day spaarrekening

Brand New Day is een Nederlandse online pensioenbank, die zich richt op sparen en beleggen voor later. Een betaalrekening openen is bij deze bank niet mogelijk, wel kun je er een gratis spaarrekening openen.

Een spaarrekening openen is bij Brand New Day volledig gratis. De rente die je over je spaargeld ontvangt is variabel en kan dus omhoog of naar beneden gaan. Voor spaargeld boven de 1 miljoen euro wordt geen rente meer gegeven.

Het spaargeld dat je op de rekening hebt gestort, kun je opnemen wanneer jij dat wilt. Er is daarnaast geen minimumbedrag nodig om de rekening te kunnen openen. Wel is er een maximum aan het spaarbedrag dat je bij Brand New Day mag sparen, wat voor al je spaarrekeningen bij elkaar (bij deze bank) maximaal 10 miljoen mag zijn.

De spaarrekening kun je simpel en snel online openen, dit neemt slechts een paar minuten in beslag. Vind je het vervelend om dit online te moeten doen? Dan kun je eventueel ook telefonisch contact opnemen met de bank.

Argenta spaarrekening

Argenta is een Belgische bank die ook actief is op de Nederlandse markt. Bij deze bank kun je een gratis spaarrekening openen. Met een spaarrekening bij Argenta kun je gratis online geld sparen tegen een variabele rente. Daarnaast kun je geld storten én opnemen wanneer jij dat wilt, waardoor je altijd bij je spaargeld kunt. Je spaargeld is beschermd tot 100.000 euro doordat het onder het Belgisch depositogarantiestelsel valt.

Om een Internet Spaarrekening bij Argenta te openen, kun je op de website terecht. Hier vul je je gegevens in om de rekening aan te vragen. Hierna activeer je je online bankomgeving en stort je 1 euro op de rekening om er gebruik van te kunnen maken.


Hoe kan het dat een bankrekening gratis is?

Als een bank of andere aanbieder geen fysieke kantoren heeft, dan kunnen ze uiteraard ook veel makkelijker een gratis bankrekening aanbieden. Ze hoeven het geld voor de huur van hun kantoorpanden namelijk nergens vandaan te halen, omdat die kantoorpanden er niet (of nauwelijks) zijn.

Veel mensen vinden het betalen voor een bankrekening onzin en doordat een bankrekening bij een van bovenstaande aanbieders gratis is, en je daarnaast ook nog eens van allemaal andere voordelen kunt profiteren, vormen deze online banken/aanbieders een serieuze concurrentie voor de banken die we al zoveel jaar kennen.

Extra kosten

Hoewel de bankrekeningen die we hierboven hebben beschreven stuk voor stuk gratis zijn, krijg je in de meeste gevallen wel te maken met bepaalde extra kosten. Zo betaal je bij sommige banken een bepaald tarief of percentage per transactie of opname, terwijl dat bij andere banken alleen zo is als je meer dan een bepaald bedrag opneemt of in een andere valuta wilt betalen. In de omschrijvingen van de banken hebben we deze informatie voor je meegenomen, zodat je gelijk ook kon zien met welke extra kosten je mogelijk te maken zou kunnen krijgen.

Wil je graag een compleet overzicht van alle mogelijke bijkomende kosten? Dan vind je die op de website van de aanbieders/banken zelf.

Tijdelijke acties

Naast de gratis bankrekeningen die we hierboven genoemd hebben, zijn er ook banken die stunten met tijdelijke acties, waarbij je bijvoorbeeld een of meerdere maanden gratis gebruik kunt maken van een bankrekening. Zo probeert Bunq je bijvoorbeeld binnen te halen door je 1 maand gratis gebruik te laten maken van een Premium bankrekening. Dit lijkt misschien aantrekkelijk, maar houd er wel rekening mee dat je na die maand de volle mep zult moeten betalen.


Betaalde rekening met gratis extra’s

Een aantal van de banken die we hierboven hebben beschreven, bieden je naast een gratis bankrekening ook nog andere gratis producten aan. Zo is de betaalpas in alle gevallen gratis en betaal je in veel gevallen ook nog eens niets voor overboekingen in andere valuta’s.

Ook rekeningen waar je wél voor moet betalen, kunnen fijne gratis extra’s en kortingen aanbieden. Zo krijg je van Knab 50 euro als je naar hen overstapt en kun je van hen een gratis creditcard krijgen. Ook bij de Rabobank kun je een gratis creditcard krijgen als je voor een Rabo Basispakket kiest. Daarnaast bieden veel (gratis) banken je de mogelijkheid om via de app gebruik te maken van allerlei handige tools, zoals het instellen van budgetten en het aanmaken van spaarpotjes.

Gratis creditcard

Bij N26 krijg je daarnaast ook nog een prepaid creditcard bij je bankrekening, wat voor veel mensen een hele fijne extra is. Daarnaast is het gebruik van die creditcard ten opzichte van andere creditcards ook nog eens heel voordelig.

Kortingen en acties

Ook stunten veel banken met een x aantal maanden korting op de maandelijkse kosten voor je bankrekening en/of gunstige tarieven voor vreemde valuta’s of gebruik van de betaalpas in het buitenland. Ook een gratis extra rekeninghouder of een gratis extra bankpas zijn dingen die je regelmatig tegenkomt. Kijk bij dit soort acties en extra’s altijd naar wat wel/niet handig is en laat je niet verleiden door kortingen en gratis extra’s die uiteindelijke eigenlijk helemaal niet zo gunstig zijn.


Openen van een gratis bankrekening

Een gratis bankrekening is bij diverse (online) banken en aanbieders mogelijk. Hierdoor is het eigenlijk niet nodig om betaalde rekening af te sluiten, tenzij je graag een bankkantoor wilt kunnen bezoeken. Wil je graag een Nederlandse aanbieder kiezen? Dan kun je onder andere voor Knab, Bunq of ASN Bank kiezen. Die laatste optie is alleen beschikbaar voor mensen binnen een bepaalde leeftijdscategorie. Een gratis spaarrekening kun je openen bij Revolut of Brand New Day. Kijk bij je keuze voor een bank/aanbieder vooral ook naar wat voor opties en extra’s voor jou het meest gunstig zijn.


foto auteur Nadine Swagerman
Dit artikel is geschreven door Nadine Swagerman

Schrijft met plezier over de meest uiteenlopende onderwerpen. Heeft een eigen tekstbureau en is daarnaast auteur. Houdt van eten, muziek, series en lezen. En trekt in haar vrije tijd het liefst de natuur in met haar hond.

Tip van Banknu.nl

openbank
© BankNu.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3, 8011 CW Zwolle | Privacy & Cookies