Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie bij het openen van een bankrekening.

Eerlijke reviews over alle banken in Nederland

ASN Bank Bankrekening openen? Review & Ervaringen

Laatst bijgewerkt: 2 augustus 2022

ASN is een Nederlandse bank die een directe connectie heeft met SNS bank. Toch opereert de bank volledig zelfstandig, waardoor het groene en duurzame imago is ontstaan. Maar hoe functioneert de bank eigenlijk? En wat zijn die duurzame investeringen die je bij de bank kunt doen? In deze review kom je erachter hoe de ASN precies werkt en waarom jij wel of niet voor de bank zou moeten kiezen. 

Waarom kies je voor ASN Bank?
 • Bank belegt duurzaam
 • Goede klantenservice
 • Voordelige bankrekening
Vergelijk alle banken

Rekening aanvragen bij ASN

blank

Wanneer je een rekening wilt openen bij ASN, dan kan dat alleen maar online. Dat komt omdat de bank geen fysieke kantoren heeft die je als klant kunt bezoeken. Op de website van ASN zie je een handig overzicht met alle rekeningen. Zo zijn er standaardrekeningen, maar ook rekeningen voor jongeren of kinderen. Je kunt ervoor kiezen om eerst meer informatie te lezen over de rekening, of hem direct te openen. In het laatste geval wordt je direct naar een pagina geleid waar het aanmeldproces van start gaat. Je kunt de rekening voor jezelf, voor jullie samen of voor iemand anders openen.

Wat heb je nodig?

Een rekening open je niet zomaar. Om bij ASN een rekening te kunnen openen, moet je voorzien zijn van de volgende documenten of kenmerken.

 • Je bent minimaal 18 jaar.
 • Je hebt een Burger Service Nummer (BSN).
 • Je bent woonachtig in Nederland.
 • Er is geen sprake van onderbewindstelling of curatele.

Duurzaamheid

Veel Nederlanders waren geschokt toen zij er enkele jaren geleden achterkwamen dat hun spaargeld door de grote banken werd geïnvesteerd in wapenhandel en oorlogen. De ontevredenheid over dat beleid zorgde ervoor dat een grote groep mensen wilde overstappen naar een bank die het anders aan zou pakken. ASN is één van die banken die zich bezighoudt met duurzaamheid binnen de bankensector. Maar wat betekent het precies? En wat betekent duurzaamheid voor ASN?

Korting op duurzame cadeautjes

Je geld uitgeven aan duurzame initiatieven is belangrijk. Daarom werkt ASN samen met duurzame bedrijven om hun producten te verkopen. Die kun je via de website van de bank kopen met een korting van zo’n 20%. Zo heb jij er een financieel voordeel van en die je ook direct wat goeds voor de planeet.

Duurzaam beleggen

ASN staat voornamelijk bekend om de duurzame beleggingen die zij doen. Dat is natuurlijk hartstikke mooi. Maar er zijn ook mogelijkheden om zelf duurzaam te beleggen bij de bank. Dat gebeurt aan de hand van een aantal verschillende beleggingsfondsen die de bank heeft gecreëerd. Al die fondsen bestaan uit bedrijven die bezig zijn met het creëren van een duurzamere wereld. Zo kun je kiezen uit onder andere de volgende beleggingsfondsen:

 • ASN Duurzaam Mixfonds
 • ASN Milieu en Waterfonds
 • ASN Duurzaam Small & Midcapfonds
 • ASN Groenprojectenfonds
 • ASN-Novib Microkredietfonds

Daarnaast heeft ASN nog enkele mix fondsen die allemaal bestaan uit duurzame projecten en ondernemingen. Deze fondsen variëren van zeer defensief tot zeer offensief. De rendementen die je behaalt met de duurzame beleggingsfondsen en mix fondsen liggen tussen de 0,22% en 9,71%. Zo is er voor iedere belegger een risico dat bij hun beleggingsprofiel past.

Duurzame blogs

Duurzaamheid begint bij de bewustwording van een probleem. Daarom schrijf ASN regelmatig berichten of blogs over duurzame innovaties en vegetarische gerechten. Ook schrijft ASN updates over de meest populaire bedrijven ter wereld – zoals Starbucks en Tesla – wanneer de bank ontdekt dat deze bedrijven eigenlijk niet zo duurzaam bezig zijn als in eerste instantie gedacht werd.


Mogelijkheden

blank

Bij ASN heb je diverse mogelijkheden om je geld te parkeren. Uiteraard is er een reguliere betaalrekening waar je het geld op kunt zetten, maar er zijn ook opties om meer te doen met je geld.

Beleggen

ASN staat voor duurzaamheid en duurzaam beleggen. Daar laten ze jou graag een graantje van meepikken. Er zijn bij ASN behoorlijk wat mogelijkheden om investeringen te doen in groene projecten. Daarbij heb je de keuze om zonder risico te beleggen (zeer defensief) of te beleggen met een hoger risico (zeer offensief). De rentepercentages van die investeringen lopen van ca. 0,22% tot bijna 10%. Er is dus meer dan genoeg spreiding om iedere groene belegger aan te spreken.

Creditcard

De ASN creditcard is een VISA card, waarmee je wereldwijd kunt betalen. De bestedingslimiet is afhankelijk van je inkomen, maar bedraagt standaard 2.500 euro. Je kunt de creditcard aanvragen en koppelen aan je ASN bankrekening, maar het is ook mogelijk om de creditcard los te kopen en te koppelen aan een bankrekening bij een andere bank. De creditcard kost € 22,50 per jaar en is de eerste drie maanden gratis.


Verschillende kaarten/abonnementen

Je kiest voor ASN wanneer je voor een goedkoop bedrag een duurzame bankrekening wilt openen. Die voordelige prijs en eenvoud van de bank vertalen zich ook in het aantal verschillende opties. Hieronder zie je welke rekeningen of spaarproducten je kunt openen bij ASN.

ASN betaalrekening

De reguliere betaalrekening van ASN is het standaard product. Je kunt een rekening openen voor volwassenen, maar ook voor jongere kinderen en studenten. Zo kun je kiezen uit de volgende opties:

 • ASN studentenrekening: Gratis
 • ASN Jongerenrekening: Gratis
 • ASN Juniorrekening: Gratis

Ieder van deze betaalrekeningen heeft zijn eigen voorwaarden. Zo kun je de juniorrekening aanvragen tussen 6-12 jaar, de jongerenrekening van 12-25 jaar en de studentenrekening voor studenten van 17 tot 26 jaar. De reguliere bankrekening van ASN is vanaf 18 jaar. Ben je tussen de 18 en 25 jaar, dan kun je dus ook voor de gratis jongerenrekening kiezen in plaats van de reguliere (en betaalde) rekening.

ASN Spaarrekening

Het is ook mogelijk om een aparte spaarrekening te openen bij ASN. Je krijgt uiteraard ook al een kleine spaarrente op je betaalrekening, maar de rente op je spaarrekening kan iets hoger zijn. Je hebt bijvoorbeeld ASN Ideaalsparen, met een rente van 0,03%. Ook is het mogelijk om voor je kinderen te sparen met ASN Jeugdsparen, waarbij je 0,7% rente ontvangt. De voordeligste optie is ASN Depositosparen, waarbij je tot 0,9% rente ontvangt.

ASN Zakelijk

ASN biedt ook een zakelijke rekening aan voor kleine ondernemers en ZZP’ers. De kosten voor die rekening zijn € 6,50 per maand. De rekening maakt het mogelijk om een zakelijke creditcard aan te vragen en je kunt een zakelijke spaarrekening en beleggingsrekening openen. Ook voor duurzame ondernemers is er dus een mogelijkheid om bij ASN klant te worden.


Kosten

blank

Ben je benieuwd wat je moet betalen wanneer je een ASN bankrekening wilt openen? Hieronder zie je een overzicht met de kosten die je kunt verwachten.

Bankrekening + kaart

Een bankrekening bij ASN kost je € 19,80 per jaar. Daar zit de bankpas bij inbegrepen. De eerste drie maanden van je abonnement bij de bank zijn gratis, waardoor het bedrag het eerste jaar een paar euro lager zal uitvallen.

Geldopname binnen- en buitenland

Ga je geld pinnen in Nederland? Dan hoef je daar bij ASN niets voor te betalen. Ga je op vakantie naar een land waar geen euro is? Dan moet je wel kosten betalen voor een pin betaling of het opnemen van geld in een geldautomaat. Hieronder zie je welke kosten dat zijn:

Pinbetaling in het buitenland: € 0,15 per transactie
Geldopname in het buitenland: € 2,25 per opname

Overschrijving

Bankoverschrijvingen naar Nederlandse rekeningen of buitenlandse Euro rekeningen is bij ASN gratis. Moet je geld overmaken naar een buitenlandse rekening? In dat geval betaal je wel kosten. Per transactie betaal je dan 0,1 % koersopslag + 0,15% extra kosten. Die extra kosten hoef je soms niet te betalen. Dat heeft te maken met het kiezen voor SHA of OUR betalen. Kies je voor SHA (shared), dan betaalt de ontvanger deze kosten. Kies je voor OUR (our), dan betaal jij deze kosten.

Opladen

Wil je contant geld storten bij ASN? Dan is dat niet mogelijk. Er zijn geen kantoren waarbij je dit kunt doen. Dat betekent dat je gebruik zal moeten maken van andere opties. Eén van die opties is het storten van geld bij een GWK Travelex kantoor. Daar kun je vaak kosteloos een geldbedrag laten storten op je bankrekening. Je kunt daar wel alleen papiergeld storten. Ook is er een maximumbedrag van 10.000 euro vastgesteld. Kom je vaak geld storten of heeft de medewerker vragen bij de herkomst van het geld, dan kan er gevraagd worden om een bewijs van de herkomst. Denk daarbij aan een marktplaats advertentie of een factuur.


ASN App & Internetbankieren

blank

ASN is een online bank. Dat betekent dat je niet zomaar even een kantoor kunt binnenstappen met een vraag over je rekening. Het enige kantoor van ASN staat namelijk in Den Haag, maar daar kun je niet naartoe met klantvragen. Je moet dus alles digitaal of telefonisch oplossen. Dat hoeft in principe natuurlijk geen probleem te zijn. Zeker als een bank app van zichzelf al goed werkt. Gelukkig is dat bij ASN het geval. Volgens veel gebruikers werkt de app vrijwel altijd naar behoren en kun je alle informatie en overzichten eenvoudig raadplegen in de app. Uiteraard kun je overschrijvingen doen en zie je die afschriften direct verschijnen in je saldo overzicht. Hieronder zie je enkele handige functies van de app:

Kasboek
Een andere handige functie van de app is de mogelijkheid om een kasboek bij te houden. Je labelt dan de uitgaven die je doet, bijvoorbeeld in Huishouden, Bankzaken & Verzekeringen en Gezondheid. Zo zie je altijd in één oogopslag waar je salaris aan op is gegaan. Ook zie je de geplande uitgaven staan, zodat je niet zomaar teveel geld uitgeeft.

Helpdesk
Zit je in het buitenland en ben je je bankpas verloren? Wil je de klantenservice even spreken? Onder het tabblad Hulp vind je alle belangrijke telefoonnummers van ASN, zelfs als je vanuit het buitenland moet bellen. Dat is wel zo handig als je zonder geld komt te zitten.

Internetbankieren

Bij ASN kun je gebruik maken van internetbankieren. Je logt in door middel van je eigen inloggegevens of je kunt een QR-code scannen wanneer je in de app zit. Online heb je vrijwel dezelfde mogelijkheden als in de app. Daardoor is het heel eenvoudig om je bankzaken te regelen bij ASN, zowel op de app als online.


Service

Service is voor een bank erg belangrijk. Zeker als het gaat om een online bank. Het is dus goed dat ASN volgens gebruikers één van de beste banken in Nederland is als het om de klantenservice gaat. De voornaamste redenen hiervoor zijn de kennis en kunde van de personen bij de klantenservice. Je kunt op diverse mogelijkheden contact opnemen met de klantenservice. Telefonisch, per mail of via een contactformulier.

Op verschillende internetsites wordt gesproken over de chatservice van ASN. Die zou op de contactpagina zichtbaar moeten zijn. Het lijkt erop dat deze optie niet meer bestaat of tijdelijk niet toegankelijk is. We hebben voor deze review ook geprobeerd om via Facebook contact op te nemen. Helaas wordt je dan direct doorverwezen naar de andere contactmogelijkheden. Er is ook geen Whatsapp dienst beschikbaar. De mogelijkheden zijn dus beperkt. Desondanks krijgt ASN dus een goede reviewscore op het gebied van service. Het lijkt erop dat de mogelijkheden die ze aanbieden, voldoende bereikbaar zijn en ook snel beantwoord worden.


Conclusie

ASN is een interessante bank voor diegene die graag wat extra’s wilt doen voor de planeet. Maar daarnaast doe je ook wat extra’s voor je portemonnee. ASN is namelijk één van de goedkopere bankrekeningen die je kunt aanvragen. Ook biedt de bank voldoende opties zoals een creditcard, zakelijke rekening en beleggingsopties. Samen met de goede klantenservice lijkt ASN dus een volledige bank waar je terechtkunt met al je bankzaken en bankvragen.

Pluspunten
 • Goede klantvriendelijkheid en service
 • De app is overzichtelijk
 • Een duurzame bank
Minpunten
 • Soms een Identifier nodig
 • Veel betaal-/spaarproducten dus je moet veel keuzes maken
foto auteur Martijn Troch
Dit artikel is geschreven door Martijn Troch

Zelfstandig ondernemer bij Martijn Troch | Communicatie en Organisatie

LinkedIn

Beoordeling ASN Bank

 • 0,03% rente
 • € 19,80 per jaar
 • Eerste drie maanden gratis
Vergelijk banken
© BankNu.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3, 8011 CW Zwolle | Privacy & Cookies