Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie bij het openen van een bankrekening.

Eerlijke reviews over alle banken in Nederland

Welke (Islamitische) bank is het beste voor moslims in Nederland?

Welke (Islamitische) bank is het beste voor moslims in Nederland?

Laatst bijgewerkt: 2 augustus 2022

Voor moslims (in Nederland) kan het erg belangrijk zijn om te kunnen bankieren volgens principes die overeenstemmen met de islam. Islamitisch bankieren is in dit geval een goede oplossing. Maar wat is islamitisch bankieren precies en wat zijn de mogelijkheden daarvoor in Nederland? Heeft ons land eigenlijk wel islamitische banken of financiële producten die passen bij de principes van de islam? En wat zijn eventuele andere opties die interessant zouden kunnen zijn? In dit artikel lees je er alles over.


Islamitisch bankieren, wat is dat precies?

Als we het hebben over islamitisch bankieren, dan hebben we het over een manier van bankieren die overeenstemt met de principes van de islam. Vanuit de islam is het bijvoorbeeld niet toegestaan om geld te verdienen met geld. Dit houdt bijvoorbeeld in dat het ontvangen en betalen van rente niet is toegestaan. Ook investeren veel westerse banken in zaken als alcohol en wapens, wat volgens de principes van de islam verboden is.


Online bankrekening aanvragen voor moslims

Ben je op zoek naar een bankrekening waar je je geld op kunt zetten zonder dat je daar rente over ontvangt? Dan zijn er gelukkig wel een aantal opties. Het fijne is dat deze banken je ook nog eens de mogelijkheden beiden om online een bankrekening aan te vragen, waardoor je het openen van een bankrekening simpel en snel kunt regelen.


1. Openbank - Gratis bankrekening voor moslims

Kaartblank
Bezoek Openbank

Bij de online bank Openbank is het mogelijk om een bankrekening zonder rente te openen. Dit kun je binnen een paar minuten online regelen. Het grootste voordeel van Openbank is dat je ze je de mogelijkheid bieden om te kiezen voor een gratis bankrekening.

Bezoek Openbank

2. N26 - Moslimvriendelijke bank

Kaartblank
Bezoek N26

Wil je graag een bankrekening openen zonder daar rente op te ontvangen? Dan biedt de online bank N26 je de mogelijkheid om het ontvangen van rente uit te zetten. Dit kun je simpel en snel regelen door contact op te nemen met de klantenservice van de bank via de chat in de N26 App of via je online bankomgeving.

Bezoek N26

3. Revolut - Gratis Nederlandse app voor geldzaken & bankrekening

Kaartblank
Bezoek Revolut

Een andere optie is de populaire online bank Revolut. Met een hele simpele app op je telefoon kun je al je geldzaken regelen en een gratis bankrekening openen. Zo kun je eenvoudig geld beheren & betalingen doen in 200+ landen zonder een duur abonnement.

Bezoek Revolut

Andere bankrekeningen zonder rente

Bij veel banken krijg je tegenwoordig geen rente meer op je betaalrekening. Dit zou in de toekomst wellicht kunnen veranderen, maar op dit moment ontvang je onder andere bij ING en ABN AMRO geen rente op je betaalrekening. Ook deze banken bieden je de mogelijkheid om simpel en snel online een bankrekening te openen.


Beste islamitische bank

Nederland biedt eigenlijk geen opties voor mensen die op zoek zijn naar een goede islamitische bank. Dit maakt dat mensen zouden kunnen kiezen voor een bankrekening zonde rente bij een Nederlandse bank. Zo kunnen ze aan het verbod op Riba (waar rente onder valt) voldoen. Andere mensen kiezen ervoor om de rente die zij op hun bankrekening ontvangen weg te geven aan een goed doel en lossen het op die manier op.

Diverse westerse landen (waaronder het Verenigd Koninkrijk) hebben wél een of meer islamitische banken. Als dat niet het geval is, dan zijn er vaak reguliere banken die de mogelijkheid bieden tot islamitisch bankieren. Vanuit Nederland is er voldoende vraag naar een mogelijkheid tot islamitisch bankieren, maar op dit moment is er helaas nog geen islamitische bank in Nederland te vinden.

Halal bank

Een halalbank is een bank waar je onder andere geld kunt sparen en lenen zonder daar rente over te betalen. Daarnaast investeren dit soort banken niet in zaken zoals alcohol, wapens en tabak.

In 2015 werd in Het Parool aangekondigd dat de Turkse bank Kuveyt Türk haar opties aan het bekijken was om in Nederland een halalbank te openen. De bank opende in datzelfde jaar een vestiging in Duitsland. Hoewel dat nieuwsbericht hoopgevend was, is er tot noch toe geen vestiging in Nederland geopend en zullen mensen dus nog steeds moeten uitwijken naar het buitenland voor het openen van een bankrekening bij een halal bank.


blankArabische bank Chaabi Bank

Hoewel er nog geen islamitische banken in Nederland te vinden zijn, zijn er wel Arabische banken die actief zijn in Nederland. Een van die banken in Chaabi Bank.

Chaabi Bank is onderdeel van de grootste bankengroep in Marokko en heeft in verschillende Europese steden vestigingen geopend. Wie graag specifiek islamitisch wil bankieren, kan contact opnemen met de vestiging van deze bank in Marokko. Vanuit Nederland is een aanvraag tot islamitisch bankieren nog niet mogelijk.


Sparen volgens sharia: rente is verboden

Sharia betekent zoiets als ‘islamitische wet’. Het sparen met rente (Riba) is volgens de sharia-principes verboden. Dit maakt dat openen van een gewone spaarrekening bij een Nederlandse bank, waarop vaak rente wordt gegeven, lastig is, omdat dit tegen de principes indruist. Dit maakt dat veel mensen kiezen voor een bankrekening zonder rente of voor het weggeven van die rente aan armen en behoeftigen.

Er kan ook gekeken worden naar alternatieven. Zo zijn er mensen die hun geld op een veilige plek opbergen en niet op een bankrekening zetten. Ook kan het geld geïnvesteerd worden in goederen, zoals goud of zilver. Daarnaast kan het geld belegd worden. Hierbij kan gekozen worden voor aandelen die aan de regels voldoen, zodat er geen geld in zaken wordt belegd die niet in overeenstemming zijn met islamitische principes.


Verschillen tussen westerse banken en islamitische banken

Tussen westerse en islamitische banken zijn een aantal grote verschillen. Bij islamitisch bankieren voldoet het bankieren aan de regels van de islam. Hierdoor geldt onder andere:

  • een verbod op (woeker)rente
  • een verbod op investeringen in zaken als alcohol, productie van varkensvlees, de wapenhandel of de gokindustrie
  • een verbod op speculatie en gokken
  • een verbod op het nemen van onnodige risico’s.

Islamitische banken dienen iets bij te dragen aan de economie en mogen geen geld verdienen met geld. Mede daardoor zal er bijvoorbeeld geen sprake zijn van het ontvangen of betalen van rente.

Halalhypotheek

blank

Doordat westerse banken met zaken als hypotheekrente werken, worden (veel) moslims eigenlijk klemgezet. Mensen willen misschien wel een huis kopen, en hebben die mogelijkheid misschien ook wel, maar hebben gewetensbezwaren tegen het kopen van een huis met een gangbare hypotheek, waardoor ze vaak in een huurhuis blijven wonen.

Een goede oplossing daarvoor zou de halalhypotheek zijn. In dat geval kan de bank het huis kopen dat jij op het oog hebt en het vervolgens aan jou doorverkopen. Op die manier koop je het huis eigenlijk (een soort van) op afbetaling. Een andere optie is bijvoorbeeld dat de bank mede-eigenaar is van jouw huis en dat jij maandelijks een deel afkoopt en huur betaalt over het deel dat nog niet van jou is.

In Nederland bestaat de halalhypotheek helaas nog niet. Dit komt mede door de huidige regelgeving rondom de hypotheekrenteaftrek. Voor halalhypotheken zou een vergelijkbare regeling ingesteld moeten worden om deze hypotheekvorm in te kunnen voeren. Daar is tot nu toe nog geen geschikte oplossing voor bedacht, waardoor de mogelijkheid om een halalhypotheek af te sluiten tot nu toe is uitgebleven.

Islamitisch bankieren

Islamitisch bankieren is overigens niet alleen interessant voor moslims. De principes van islamitisch bankieren zouden namelijk interessant kunnen zijn voor het hele financiële systeem in Nederland (en andere westerse landen). De principes van islamitische bankieren zouden voor een stabieler systeem kunnen zorgen. Dit komt onder andere doordat banken in dat geval niet zouden mogen speculeren en bijvoorbeeld niet mogen handelen in leningen.

Ook zou het dan zo zijn dat mensen niet zomaar geld zouden mogen lenen, maar alleen als het noodzakelijk is. Daarbij geldt dat het geleende bedrag zo snel mogelijk terugbetaald moet worden. Daarnaast zou een halalhypotheek ervoor zorgen dat mensen minder in de problemen komen als zij de hypotheek plotseling niet meer zouden kunnen betalen, omdat de bank mede-eigenaar is van de woning.


Welke bank is het beste?

Helaas heb je als moslim in Nederland weinig (of eigenlijk geen) opties als het gaat om islamitisch bankieren. Daardoor word je gedwongen om voor opties te kiezen die misschien niet ideaal zijn.

Wil je graag een bankrekening openen zonder rente en wil je dit gemakkelijk online kunnen regelen? Dan biedt de online bank Knab je die mogelijkheid. Deze bank is er niet alleen voor particulieren, maar ook voor zakelijke klanten. Daarnaast zou je ook voor de Duitse online bank N26 kunnen kiezen, waar je eventueel zelfs een gratis bankrekening zou kunnen openen.

Wie graag een rekening wil openen bij een Arabische bank, kan voor Chaabi Bank kiezen. Mocht je daar islamitisch willen bankieren, dan kun je contact opnemen met de vestiging in Marokko.

foto auteur Nadine Swagerman
Dit artikel is geschreven door Nadine Swagerman

Schrijft met plezier over de meest uiteenlopende onderwerpen. Heeft een eigen tekstbureau en is daarnaast auteur. Houdt van eten, muziek, series en lezen. En trekt in haar vrije tijd het liefst de natuur in met haar hond.

Tip van Banknu.nl

openbank
© BankNu.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3, 8011 CW Zwolle | Privacy & Cookies