Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie bij het openen van een bankrekening.

Eerlijke reviews over alle banken in Nederland

Waar kun je online een bankrekening openen?

Waar kun je online een bankrekening openen?

Laatst bijgewerkt: 25 augustus 2022

Rekeningen betalen, je geld plannen en spaarpotjes creëren voor later. Bankrekeningen zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Maar de methode voor het aanvragen van zo’n rekening kan soms nogal ouderwets zijn. Niemand zit erop te wachten om naar een bank te gaan om daar een half uur lang een stapel papierwerk in te vullen. Daarom kun je tegenwoordig ook gewoon online een bankrekening openen. Maar hoe werkt dat precies, en wat zijn de voordelen? Wij vertellen je in dit artikel alles over het proces, de aanbieders en alle voordelen.


Online rekening aanvragen

Steeds meer banken kiezen ervoor om alleen online actief te zijn. Internetbanken noemen we die. Deze banken hebben dus geen kantoor waar je langs kunt om een bankrekening te openen. Dat betekent dat het aanvraagproces voor deze bankrekening ook volledig online plaatsvinden. Het spreekt dus voor zich dat je bij al deze online banken ook online terecht kunt voor het aanvragen van de rekening.

Het is dus ook belangrijk om te melden dat veel systeembanken – banken met een filiaal waar je heen kunt – deze mogelijkheid niet aanbieden. Daarbij kun je denken aan banken zoals de ING en de Rabobank. Bij deze banken moet je nog gewoon een afspraak maken om de rekening te openen.

Hieronder zie je bij welke banken je wel online een rekening kunt openen.


1. Openbank - Gratis online bankrekening

Kaartblank
Bezoek Openbank
Pluspunten
 • Volledig gratis
 • Onderdeel van een grote Spaanse bank (Santander)
 • Valt onder het depositogarantiestelsel

Openbank biedt een 100% gratis online bankrekening met bankkaart aan. Hierbij heb je de mogelijkheid om je bankzaken te beheren met de Openbank app of in de internetbankieren omgeving. De gratis versie van Openbank heeft een aantal beperkingen (bijv. maximaal 5 bankopnames per maand), maar is wel een goed gratis alternatief voor duurdere alternatieven.

Bezoek Openbank

2. N26 - Makkelijke internetbank

Kaartblank
Bezoek N26
Pluspunten
 • 100% gratis bankrekening en betaalpas
 • Gebruiksvriendelijke app en snelle support
 • Valt onder het depositogarantiestelsel
Minpunten
 • Engelstalig

N26 is geen Nederlandse bank. Toch is het heel eenvoudig – en zelfs gratis – om hier online een bankrekening te openen. Het aanvraagproces van de rekening duurt minder dan 10 minuten, waardoor je binnen no time de rekening geopend hebt. Het enige wat je hoeft te doen is het invullen van alle relevante gegevens over jou als persoon. Denk daarbij aan je naam, adres, woonplaats, geboortedatum etc.

Het is wel belangrijk om te weten dat buitenlandse banken niet in staat zijn om jouw identiteit te verifiëren. Het proces om jouw identiteit vaststellen is bij N26 ook net iets anders dan bij andere banken. Je moet namelijk een kort videogesprek starten waarbij je ook je paspoort naast je gezicht moet houden. Zodra dit gecontroleerd is en je identiteit is vastgesteld, kun je direct een pasje bestellen. Die wordt na enkele dagen thuisbezorgd. Een bijkomend voordeel van de N26 bank is dat je naast de pinpas ook gratis een prepaid creditcard krijgt.

Bezoek N26

3. Revolut - Eén gratis app voor al je geldzaken

Kaartblank
Bezoek Revolut
Pluspunten
 • Zeer complete app voor je persoonlijke financieën
 • Vooruitstrevende online bank
 • Bankrekening met iDeal integratie
 • Valt onder het depositogarantiestelsel

We doen tegenwoordig alles via onze telefoon en de populaire app Revolut speelt hier goed op in. Zo kun je al jouw bankzaken regelen via 1 simpele app. Je bankrekening, betaalverzoekjes, beleggingen en natuurlijk een eigen betaalkaart. En dat zonder een duur abonnement. De standaard versie met een bankrekening is gratis. Wil je nog meer functies gebruiken dan zijn er diverse plus, premium en metal functies om de app uit te breiden.

Bezoek Revolut

4. bunq - Snel en goedkoop

Kaartblank
Bezoek bunq

Ook de online bank Bunq biedt de mogelijkheid om online een bankrekening te openen. Het proces van registratie gaat erg gemakkelijk, maar je moet het wel allemaal doen via de app van de bank. Zodra je de app hebt geïnstalleerd krijg je op verschillende schermen steeds nieuwe vragen die je moet beantwoorden. Vervolgens wordt je telefoonnummer geverifieerd door middel van een sms. Nadat je alle vragen hebt beantwoord moet ook je identiteit nog bevestigd worden in de app. Je doet dat door een foto te maken van je paspoort en een testbetaling van 1 eurocent te doen via een iDEAL betaling van een bankrekening die al op jouw naam staat. Dit gehele proces neemt ongeveer 15 minuten in beslag. Nadat je het hele proces hebt afgerond kun je pasje bestellen, die je vervolgens binnen enkele dagen thuisgestuurd krijgt.

Een bankrekening bij Bunq sluit je af v.a. € 2,99,- per maand (Bunq Easy Bank). Hoewel dat een meer is dan de gratis bankrekening bij N26, krijg je er wel een hoop functies en andere mogelijkheden voor terug. Weet je nog niet zeker of de bankrekening van bunq echt iets voor jou is? Dan kun je de rekening 30 dagen gratis proberen.

Bezoek bunq

5. Knab - Nederlandse internetbank

Kaartblank

Het aanvraagproces voor een bankrekening bij knab bestaat in principe uit twee onderdelen. Als eerste kun je op de website van knab terecht om daar al je gegevens in te vullen. Dan ontvang je direct een nieuw rekeningnummer. Dit is het eerste deel van het aanvraagproces. Vervolgens moet je het rekeningnummer nog activeren, want je identiteit is namelijk nog niet geverifieerd. Om de bankrekening bij knab te kunnen openen, moet je ook een andere bankrekening hebben die op jouw naam staat. Je moet namelijk een test betaling doen van je oude bankrekening naar de knab bankrekening. Hierdoor weet de bank zeker dat jij echt de aanvrager bent van de bankrekening.

Maar, daarna ben je er nog niet. Knap wil namelijk ook nog een kopie van je legitimatiebewijs, een bewijs van je woonadres ontvangen en een print screen ontvangen van het rekeningafschrift van de rekening waarvan jij de betaling hebt gedaan.

Een bankrekening bij knap kost je ongeveer € 6,- per maand. De bank heeft soms ook kortingen waarbij je het eerste jaar slechts € 2,50 per maand betaalt. In ruil daarvoor ontvang je betrekkelijk hoge spaarrentes en is de bank ook nog eens erg geschikt voor kleine ondernemers.


6. Triodos Bank - Volledige online bank

Kaartblank

Ook Triodos Bank is een volledig online opererende bank. Maar ondanks dat de bank volledig online actief is, is het aanvraagproces toch net iets minder soepel dan bij de voorgaande 3 banken. Zo is het bijvoorbeeld niet mogelijk om via de app een online bankrekening aan te vragen. Voorheen moest je nog een papieren kopie van je identiteitsbewijs opsturen met de post. Hoewel dit Inmiddels is aangepast naar het digitale versie, moet je nog steeds iets langer wachten op het aanmaken van je bankrekening dan bij de overige banken.

De kosten voor een bankrekening bij Triodos Bank liggen rond de € 3,- per maand. Het is mogelijk om meerdere mensen op een bankrekening aan te sluiten, maar de prijs van drie euro geldt per rekeninghouder.


7. MoneYou - in 10 minuten een rekening

Kaartblank

Moneyou is een redelijk jonge Nederlandse bank. Omdat de bank alleen online actief is, kun je ook alleen maar online je bankrekening openen. En juist omdat de bank alleen online te bereiken is, gaat dat proces erg eenvoudig. Het openen van de rekening kost je nog geen 10 minuten, omdat je in de app zo al je gegevens kunt invullen. Ook het verifiëren van je identiteit gaat snel en eenvoudig via de app.

De Moneyou app is de enige plek waar je kunt bankieren, maar die app werkt wel heel handig. Je overziet je geld in één overzicht en je kunt eenvoudig meerdere potjes maken, bijvoorbeeld om te sparen voor verschillende doelen. Het grootste voordeel van Moneyou Go is dat je de rekening helemaal gratis kunt afsluiten. De rekening fungeert als een betaal- en spaarrekening in één. Je hoeft dus niet steeds geld over te storten.


Waarom online een bankrekening openen?

In een tijdperk waarin vrijwel alles online te regelen is, is het behoorlijk praktisch dat je niet overal meer heen hoeft om een contract af te sluiten. Bij enkele banken is het daarom ook mogelijk om online een bankrekening te openen. Hoewel het online afsluiten op dit moment eigenlijk alleen nog maar mogelijk is bij banken die sowieso geen kantoren hebben, zorgt dit er wel voor dat veel mensen juist voor dit soort banken kiezen. Er zijn namelijk ook meer dan genoeg redenen om te kiezen voor een online bank. Kijk hieronder maar mee naar enkele manieren waarop jij wellicht kunt profiteren van het online afsluiten van een bankrekening.

Minder lang wachten

Het meest voor de hand liggende voordeel van het online aanvragen van een bankrekening is dat je niet zo lang hoeft te wachten. Bij banken zoals de ING is het bijvoorbeeld niet mogelijk om de bankrekening online aan te vragen. Je dient dan een afspraak te maken bij het dichtstbijzijnde filiaal. Vaak kun je geen afspraak maken op een voor jou gunstig tijdstip omdat de banken alleen op zijn tijdens werktijden, of je hebt gewoon geen zin om helemaal naar de stad te gaan voor een afspraak bij de bank. Is het een druk bezocht filiaal en heb je geen afspraak gemaakt, dan zit je vaak ook nog tientallen minuten te wachten tot je wordt geholpen. Wanneer je online een bankrekening afsluit, doe je dat ook vanaf de bank, maar dan gewoon je eigen bank in je huiskamer. Dat kost je ook maar enkele minuten, waardoor dat gewoon veel efficiënter is.

Meer gebruiksgemak

Wanneer je online een bankrekening afsluit, dan maak je waarschijnlijk gebruik van een bank die alleen maar online zaken doet. Dat lijkt voor veel mensen een beetje beangstigend, omdat je dan helemaal geen zicht hebt op je geld en eigenlijk andere blind moet vertrouwen. Maar, zo’n online bank heeft wel heel veel voordelen, waaronder (vaak) meer gebruiksgemak. Zeker wanneer je in het bezit bent van een smartphone. Deze online banken moeten het namelijk hebben van hun online gebruiksgemak, waardoor ze tientallen mensen in dienst hebben om de website of de app draaiende te houden. Het komt dus zelden voor dat je bij zo’n bank moeite hebt om bepaalde opties te vinden binnen de app. Het regelen van je geldzaken verloopt op die manier dus erg soepel.

Betere klantenservice

Ook het puntje klantenservice is discutabel. Sommige mensen vinden klantenservice namelijk pas echt compleet wanneer ze persoonlijk met iemand kunnen spreken in een filiaal. Andere mensen vinden het juist een gedoe als ze fysiek ergens naartoe moeten om iemand te kunnen spreken. Wanneer een bank alleen maar online actief is kun je nergens naartoe. Hoewel je misschien denkt dat dat minder klantvriendelijk is, merk je vaak wel vanzelf dat dit soort banken juist heel veel moeite doen om jou goed te woord te kunnen staan wanneer je vragen hebt.

Goedkopere prijzen

Een online bank maakt vrijwel geen koste,n buiten het draaiende houden van hun website of app. Dat in tegenstelling tot banken met tientallen filialen die maandelijks veel geld moeten betalen aan huur of personeel. Je ziet dus vaak dat banken met minder onkosten uiteindelijk ook de goedkoopste aanbieders zijn. De banken waar je gratis een bankrekening kunt aanvragen, zijn dus ook echt alleen maar online banken. Je profiteert er dus zelf ook nog eens extra van wanneer je de rekening online afsluit bij een online bank.

blank


Wat heb je nodig om online een bankrekening te openen?

Er zijn een aantal dingen die je nodig hebt online een bankrekening aan te vragen. Toch verschilt het per bank welke spullen je allemaal wel of niet nodig hebt. De enige overeenkomst bij alle banken is dat je altijd in het bezit moet zijn van een geldig paspoort of geldige identiteitskaart. Omdat je in veel gevallen in het bezit moet zijn van een digitale kopie is het handig om een goed fototoestel, smartphone met camera of een scanner in je bezit te hebben.

Ook moet je een bankrekening hebben bij een andere Nederlandse bank. De reden hiervoor is dat je tijdens het aanvraagproces één cent moet overstorten om aan te tonen dat je inderdaad al een rekening hebt lopen bij een andere bank. Dit moet een Nederlandse rekening zijn omdat je die betaling moet voldoen door middel van IDEAL.

Bij sommige banken moet je verplicht in het bezit zijn van een smartphone. Bunq heeft bijvoorbeeld alleen de mogelijkheid om een rekening te openen via de app. Internetbankieren en overstorten is wel gewoon mogelijk via het internet op je computer, maar de rekening kun je echt alleen maar openen via je telefoon.

Heb jij een geldig paspoort, een digitale kopie, een Nederlandse bankrekening met iDEAL en een smartphone, dan kun je eigenlijk zonder problemen alle online bankrekeningen openen.

blank


Hoe lang duurt het aanvragen van de rekening?

Het proces om online een bankrekening aan te vragen duurt ergens tussen de 10 en 30 minuten. Vooral bij Bunq, Moneyou en N26 verloopt het aanvraagproces zeer soepel. Dat heeft er vooral mee te maken dat het aanvraagproces zich volledig binnen de app afspeelt. Omdat alle vragen en identificatiemogelijkheden zich al in app bevinden, doorloop je het volledige proces dus vaak al binnen 10 minuten. Het proces bij knab en Triodos duurt iets langer, maar ook daar is het mogelijk om jezelf binnen 30 minuten te registeren

Vervolgens moet de bankrekening geactiveerd worden door de bank. Hier zijn grotere verschillen zichtbaar tussen de verschillende banken. Alle bovengenoemde banken registreren en activeren jouw bankrekening binnen één tot twee dagen, behalve Triodos. Hier kan het uiteindelijk 3 tot 5 werkdagen duren voordat je aanvraag wordt goedgekeurd.


Hoe lang duurt het voordat je de bankpas ontvangt?

Het ontvangen van je bankpasje gaat bij een online aanvraag over het algemeen altijd even snel, ongeacht de bank. Want zodra jouw aanvraag geverifieerd is en de rekening geactiveerd is, wordt het pasje gemaakt en verstuurd. Hoewel het deels afhankelijk is van de post, moeten pasjes vaak wel binnen vijf werkdagen op de deurmat liggen. Soms is dit nog sneller. Aan de andere kant is het ook afhankelijk van de bank en welke materialen zij allemaal naar jouw huis opsturen. Bij Triodos en knab ontvang je bijvoorbeeld ook een card reader en andere materialen om betalingen mee te kunnen doen. Omdat dit vaak net een ander formaat pakketje is dan een normale envelop, kan ook het versturen hier van net iets langer duren dan bij de andere banken die gewoon alleen een bankpasje naar huis versturen.

In bijzondere gevallen kan het voorkomen dat je aanvraag voor de bankrekening niet geaccepteerd wordt. Bij banken zoals knab kom je daar vaak dezelfde dag nog achter, omdat het verificatieproces erg snel verloopt. Maar aangezien Triodos Bank er soms enkele dagen over doet om je aanvraag goed te keuren, kun je mogelijk enkele dagen vertraging oplopen wanneer blijkt dat de gegevens incompleet of onjuist zijn.


Waar moet je op letten als je online een bankrekening afsluit?

Er zijn een aantal zaken waar je op moet letten wanneer je online een bankrekening afsluit. Laten we voorop stellen dat het allereerst handig is om dit soort bankzaken alleen maar te regelen wanneer je op een eigen Wifi-netwerk zit, of wanneer je aangesloten bent op een andere beveiligde verbinding. Zo voorkom je dat mensen met verkeerde intenties mee kunnen kijken bij jouw aanvraag.

Daarnaast is het ook handig om de digitale kopie van je paspoort niet ergens online achter te laten nadat je hem opgestuurd hebt naar de bank. Het is voor fraudeurs heel erg makkelijk om jouw kopietje te gebruiken om zelf aan de haal te gaan met het aanvragen van producten en diensten. Probeer dus altijd zo zorgvuldig mogelijk om te gaan met je documenten.

Maar dat is niet het enige waar je op moet letten wanneer je de bankrekening online afsluit. Er zijn namelijk ook een aantal factoren die de ene bankrekening beter maken dan de ander. We raden je dus aan om de voorwaarden van een bank heel goed door te nemen voordat je daadwerkelijk de bankrekening opent.

Let bijvoorbeeld op de volgende punten:

 • Hoe hoog is de spaarrente?
 • Extra kosten voor een betaalpas?
 • Kun je met je bankpas betalen in het buitenland?
 • Kun je eenvoudig mobiel bankieren?
 • Is de klantenservice van de bank Nederlands?
 • Betaal je eenmalig aansluitkosten, of komen er jaarlijks of maandelijks kosten terug?

blank


Kun je online een bankrekening afsluiten zonder identificatie?

Het kan zijn dat jij geen zin hebt om al je privé gegevens te delen met een bank om daar vervolgens een bankrekening te kunnen openen. Helaas komen er bij geen enkele bank onderuit om een identificatieproces over te slaan. De reden dat banken deze verificatie stappen moeten zetten, witwassen en fraude tegen te gaan. Vandaar dat sommige banken zelfs 3 stappen hebben om jouw identiteit vast te stellen.

Zo kom je onder andere de volgende methodes tegen bij het online afsluiten van een bankrekening:

 • Paspoortcontrole door middel van een scan.
 • Videogesprek waarbij je gezicht en paspoort in één keer op het beeld moeten verschijnen.
 • Het overmaken van één eurocent vanaf een Nederlandse bankrekening die al op jouw naam staat.
 • Een brief van een officiële instantie waar je woonadres op vermeld staat.
 • Een print screen van een rekeningafschrift van een bankrekening die je op dit moment al hebt.

Zoals je ziet is het eigenlijk onmogelijk om bankrekeningen openen zonder dat een bank weet wie jij bent. De enige manier waarop jij geld kunt uitgeven zonder dat jouw identiteit bekend is, is via bitcoins of via een prepaid creditcard.


Het online aanvragen van een bankrekening is dus helemaal niet zo moeilijk. Het enige wat je nodig hebt zijn een geldig legitimatiebewijs, een bestaande bankrekening bij een andere bank en (vaak) een smartphone. Hiermee sluit jij al binnen 15 minuten een bankrekening af, die soms ook nog eens helemaal gratis is. Eigenlijk zijn er dus nog maar weinig redenen om je bankzaken nog fysiek te blijven regelen bij een filiaal van de bank.


foto auteur Martijn Troch
Dit artikel is geschreven door Martijn Troch

Zelfstandig ondernemer bij Martijn Troch | Communicatie en Organisatie

LinkedIn

Tip van Banknu.nl

openbank
© BankNu.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3, 8011 CW Zwolle | Privacy & Cookies