Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie bij het openen van een bankrekening.

Eerlijke reviews over alle banken in Nederland

MoneYou Bankrekening openen? Review & Ervaringen


Let op: De bank MoneYou is gestopt met het aanbieden van deze dienst.

Laatst bijgewerkt: 2 augustus 2022

MoneYou is een online bank waarbij goedkope prijzen en eenvoud centraal staan. De bank is in 2001 opgericht en is inmiddels al enkele jaren een dochteronderneming van ABN AMRO. De doelgroep van MoneYou is anders dan bij de ABN AMRO en dat is te zien aan het aantal mogelijkheden met MoneYou. In deze review lees je over alle mogelijkheden van MoneYou en zie je de voordelen en nadelen van de bank.

Waarom kies je voor MoneYou?
 • Volledig gratis online bankrekening
 • Betalen en sparen van één rekening
 • Gratis meerdere spaarpotjes creëren en daaruit betalen
Vergelijk alle banken

Rekening aanvragen bij MoneYou

blank

Het aanvragen van je MoneYou rekening is zo gebeurd. Wel is het even wennen, want je kunt nergens een account aanmaken via de website. Na wat zoeken kom je er op de website van MoneYou achter dat die optie er niet is.

Op de website staat wel duidelijk een linkje naar de Play Store en App Store voor Android en Apple toestellen. Ga je daar met je telefoon naartoe, dan kun je de MoneYou Go app downloaden. Vanaf dat moment gaat het aanvraagproces heel eenvoudig. Je vult je gegevens in en binnen enkele minuten heb je de bankrekening geopend.

Om de rekening te kunnen openen zijn de volgende gegevens of acties nodig:

 • Standaard gegevens zoals je BSN, geboortedatum, naam en adres.
 • Kopie/foto van voor- en achterkant van ID-bewijs.
 • Een selfie of andere foto van je gezicht.
 • Het overmaken van € 0,01 via IDEAL vanaf een andere Nederlandse bankrekening.

Nadat je alle gegevens hebt ingevuld, gaat Moneyou aan de slag om de rekening aan te maken. Zodra dat gebeurd is krijg je vaak een telefoontje van een medewerker die laat weten of alle informatie goed overgekomen is. Het gehele aanvraagproces van een rekening bij MoneYou werkt dus erg eenvoudig en zodra je alle gegevens paraat hebt, ben je er binnen enkele minuten helemaal doorheen.


Mogelijkheden

De rekening van MoneYou staat bekend om zijn eenvoud. Dat is dus ook direct terug te zien in de opties die de (online) bankrekening te bieden heeft via de app. De bankrekening van MoneYou is – net als de app – nog redelijk nieuw, dus er is een kans dat er steeds meer functies bij zullen komen in de toekomst.

Rekeningen inzien & betalen

De meest logische mogelijkheid die je hebt is het inzien van al je rekeningen. Dat is noodzakelijk omdat je natuurlijk helemaal niet via een website kunt inloggen. Toch is het overzicht erg eenvoudig gemaakt. Je ziet je eigen rekening staan en je kunt zien wat je totale saldo is. Omdat je bij MoneYou slechts één rekeningnummer hebt, is het heel overzichtelijk om te zien waar je geld precies is. Vanuit het overzicht kun je ook betalingen doen, waarbij je kiest uit welk (spaar)potje de betaling moet komen.

Spaarpotjes

De spaarpotjes kun je zelf heel eenvoudig creëren. Stel dat je spaart voor een nieuwe auto, racefiets, abonnement en de uitzet voor je kinderen. Dan maak je daar aparte potjes voor. Als laatste maak je nog een potje voor de vaste lasten zoals boodschappen, energierekeningen en de huur. Ondanks dat dit allemaal op één rekening staat, zie je zo toch zelf hoeveel je al bij elkaar gespaard hebt per doel.

Wat ook handig is, is de mogelijkheid om je betaalpas te koppelen aan één van die potjes. Je sleept je bankpas dan naar het potje waaruit je bepaalde zaken wilt betalen. Ga je die racefiets eindelijk kopen, dan kun je voor het afrekenen even de ‘rekening’ aanvinken waar je vanaf wilt betalen. Zo hoef je niet steeds met geld te schuiven tussen verschillende potjes. Dit is wel een hele fijne optie, zeker wanneer je meerdere spaarpotjes hebt en de financiën daarvan niet door de war wilt halen.

Gratis optionele bankpas

De betaalrekening van MoneYou komt niet standaard met betaalpas. Die kun je gelukkig wel gewoon gratis aanvragen. Dat is anders dan voorheen, omdat je eerst wel geld betaalde voor de bankpas. Bij het aanvraagproces en ook daarna kun je de bankpas eenvoudig aanvragen in de app. Je krijgt hem dan binnen enkele dagen thuisgestuurd.

Pincode vergeten van je bankpas? Je hoeft dan geen nieuwe aan te vragen of 5 dagen te wachten op een nieuwe pas. Binnen de app kun je via een beveiligde manier je pincode inzien. Zo krijg je dus niet meer te maken met ongemakkelijke situaties wanneer je de pincode vergeten bent.

Hypotheek beheren

MoneYou bestaat al sinds 2001 en was oorspronkelijk bedoeld voor mensen die zonder persoonlijk advies een hypotheek wilden afsluiten. Inmiddels is de bank eigendom van ABN AMRO, maar is de mogelijkheid voor het afsluiten van een hypotheek er nog steeds. Hoewel de optie nog niet helemaal ontwikkeld is, moet het in de (nabije) toekomst mogelijk worden om ook je hypotheek te beheren via de app van MoneYou Go.


Verschillende kaarten/abonnementen

MoneYou is een bank die bankieren graag zo eenvoudig mogelijk maakt. Dat is dan ook duidelijk te zien aan het aantal mogelijkheden dat je hebt met de bank. Er zijn weinig producten waardoor je niet zo snel te maken zult krijgen met een overdosis informatie of keuzes. Kijk maar mee:

MoneYou Go

MoneYou Go is de standaard betaalrekening van Moneyou. Dit is de rekening die je eenvoudig aanvraagt wanneer je de app download en je gegevens instuurt. Deze bankrekening is een betaal- en spaarrekening in één, waarbij je rente ontvangt over het volledige bedrag dat op de rekening staat. Hier kun je ook spaarpotjes creëren.

MoneYou Sparen

MoneYou Sparen is bedoeld voor spaarders die graag een (gratis) aparte spaarrekening willen hebben. Vanwege de lage spaarrentes zijn de verschillende opties voor die spaarrekening alleen niet zo relevant meer. Je kunt namelijk drie verschillende spaarrekeningen openen. Een vrij op te nemen spaarrekening, maar ook twee rekeningen waarbij je geld 6 maanden of 12 maanden vast staat. Helaas doet dat niet zoveel met de hoogte van de rente die je gaat ontvangen, omdat die bij alle drie de spaarrekeningen op 0,05% zit. Het langer vastzetten van je geld heeft dus op het moment van schrijven geen enkele toegevoegde waarde bij MoneYou. Ook is de spaarrente op de spaarrekening net zo hoog als de rente op je MoneYou Go rekening. En aangezien je ook daar eenvoudig spaarpotjes kunt creëren lijkt de spaarrekening van MoneYou bij zulke lage spaarrentes bijna overbodig.

Geen creditcard

MoneYou is één van de weinige banken die helemaal geen creditcard aanbiedt. Dat is voor veel mensen dan ook niet nodig, omdat ze vaak geen creditcard gebruiken. Maar soms kan het wel handig zijn om er eentje te hebben, bijvoorbeeld voor het boeken van vliegtickets of hotelkamers. Voor veel internationale reizigers zal een rekening van alleen MoneYou dus waarschijnlijk niet genoeg zijn om er alle betalingen mee te kunnen doen.


Kosten

MoneYou rekent geen kosten voor de betaalrekening. Maar hoe zit het met de andere opties die de rekening biedt? Want een bankrekening bestaat uit veel meer onderdelen dan alleen de betaalrekening zelf. Hieronder zie je wat je moet betalen voor de betaalpas, pinnen, het opnemen van geld en overschrijven.

Kaart
De betaalrekening komt standaard zonder betaalpas. Die kun je optioneel en gratis aanvragen bij de bank. Toen MoneYou nog maar net bestond was de kaart aan te vragen tegen een vergoeding van 42 euro per jaar. Die kosten zijn inmiddels weggevallen, maar het is niet zeker of die kosten voor altijd weg zullen blijven.

Pinnen
Voor pinnen hoef je bij MoneYou geen extra kosten te betalen. Zelfs als je in het buitenland bent. Ga je shoppen tijdens een stedentrip in het buitenland, dan betaal je dus alleen de wisselkoers en geen extra opslag voor het gebruikmaken van je pinpas. Dat komt dus vooral voor reizigers binnen de EU van pas, omdat je daar vrijwel overal terechtkunt met de kaart.

Geldopname
Voor een geldopname hoef je bij MoneYou niet te betalen.

Overschrijving
Overschrijvingen en IDEAL betalingen zijn met MoneYou altijd gratis.


MoneYou App

blank

MoneYou is een volledig opererende bank. Dat is anno 2019/2020 niet zo uniek meer. Mar wat wel uniek is aan MoneYou, is dat je helemaal niet kunt internetbankieren via de website. Op de website van MoneYou vind je namelijk alleen informatie over de bank, de producten die ze aanbieden en worden veelgestelde vragen beantwoord. Daar moet je dus wel op voorbereid zijn wanneer je kiest voor MoneYou. Alle bankzaken dienen dus in de app geregeld te worden.

Gelukkig werkt de app redelijk fijn en kun je er de belangrijkste informatie vinden. Je ziet er bijvoorbeeld je saldo, je spaarpotjes en je kunt instellen uit welk (spaar)potje je betaalt wanneer je de betaalpas gebruikt of een IDEAL betaling voldoet. Uiteraard is het ook mogelijk om zelf rekeningen te betalen en geld over te storten. De app is wel erg minimalistisch ingesteld, maar dat is de rekening uiteraard zelf ook. Je kan bijvoorbeeld geen depositorekening starten uit de app, en het is ook niet mogelijk om notificaties te ontvangen wanneer er een bedrag wordt over gestort. Het is wel een fijne optie dat je in de app de mogelijkheid hebt om je pincode direct op te vragen. Dat komt vooral van pas wanneer je de pinpas niet dagelijks gebruikt en je geheugen je weleens in de steek laat. Handig wanneer je bij de kassa staat maar niet kunt betalen omdat je de pincode vergeten bent. De app is overigens alleen te gebruiken op één toestel. Je kunt dus niet bankieren op je telefoon én je tablet.


Service

MoneYou heeft geen enkel kantoor waar je even langs kunt gaan. Daardoor kun je alleen maar vragen stellen via de telefoon of via de app. Dat lijkt lastig, maar het is bij steeds meer banken de norm om alleen op internet bereikbaar te zijn.

Bereikbaarheid

Je kunt MoneYou bereiken per telefoon, Whatsapp of email. De bank raadt aan om via Whatsapp contact op te nemen wanneer je vragen hebt over je bankrekening. Geen zin om het nummer in je contacten op te slaan? Via de website van MoneYou zie je een Whatsapp knop. Als je achter een PC zit en vervolgens daarop klikt, dan wordt je doorgestuurd naar de webversie van Whatsapp en wordt het gesprek met een medewerker automatisch gestart. De telefoon- & Whatsapp service zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag en van 8:30 tot 21:00.

Snelheid

Voor deze review kijken we alleen maar naar de snelheid van de communicatie op Whatsapp. Dat omdat de bank zelf aanraadt om op deze wijze contact op te nemen. We besloten om een vraag te stellen over de spaarrentes op de gewone betaalrekening ten opzichte van de MoneYou Spaarrekening. Deze informatie was namelijk niet duidelijk terug te vinden op de website van MoneYou zelf. Dit is een eenvoudige vraag die iedere medewerker van de helpdesk binnen enkele seconden moet kunnen beantwoorden. We kregen antwoord op deze vraag na ca. 8 uur, na eerst via Facebook en Whatsapp  nogmaals vriendelijk verzocht te hebben het antwoord op de vraag te geven.

Dat hoeft niet te betekenen dat MoneYou altijd traag reageert, maar het betekent sowieso wel dat ze niet altijd direct reageren. Dat kan lastig zijn als je een dringende vraag hebt.

Conclusie

De MoneYou bankrekeningen zijn handig wanneer je op zoek bent naar een tweede rekening of een eenvoudige bankrekening. Heb je geen creditcard nodig en ben je niet van plan verre reizen te maken, dan zou je zelfs voldoende kunnen hebben aan deze bankrekening alleen. Toch kan het handig zijn er nog een tweede rekening bij te houden, gewoon voor het geval dat. De MoneYou rekeningen zijn namelijk toch gratis en je kunt er dus mee doen wat je zelf wilt.

Pluspunten
 • De betaalrekening is gratis
 • Je kunt eigen spaarpotjes maken
 • Betaal- en spaarrekening in één
 • Geen kosten voor pinnen in het buitenland
Minpunten
 • De spaarrente is laag
 • Bankieren kan niet via een website
 • Pincode kiezen of wijzigen werkt moeizaam
 • App stuurt geen notificaties van transacties
foto auteur Martijn Troch
Dit artikel is geschreven door Martijn Troch

Zelfstandig ondernemer bij Martijn Troch | Communicatie en Organisatie

LinkedIn

Beoordeling MoneYou

 • 0,05% rente op je betaal- en spaarrekening
 • € 0,00 per jaar
Vergelijk banken
© BankNu.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3, 8011 CW Zwolle | Privacy & Cookies