Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie bij het openen van een bankrekening.

Eerlijke reviews over alle banken in Nederland

bunq Bankrekening openen? Review & Ervaringen

Laatst bijgewerkt: 4 juli 2024

bunq is een online bank uit Nederland. Deze bank noemt zichzelf bank of The Free en was ooit een bank waar je volledig gratis een bankrekening kon openen. Tegenwoordig is die gratis bankrekening niet meer beschikbaar, maar daar zijn een hoop andere interessante producten voor teruggekomen.

Zo kun je er niet alleen als particuliere, maar ook als zakelijke klant terecht. Wil je weten wat voor mogelijkheden je bij deze bank hebt, wat je van ze kunt verwachten en tegen welke kosten je er bankproducten kunt afnemen? In deze review vertellen we je er alles over.

Waarom kies je voor bunq?
 • Een voortuitstrevende bank wilt die voorop loopt
 • Zeer gebruiksvriendelijke app
 • Gemakkelijk extra virtuele of creditkaarten aan te vragen
 • Rente op je betaalrekening
Ga naar bunq

Een rekening aanvragen bij bunq

Het aanvragen van een rekening bij bunq regel je supersnel via de app van de bank. De app kun je downloaden in de App Store (iOS) of via Google Play (Android). Ook kun je de procedure voor het openen van een bankrekening starten via de internetbrowser op je pc of laptop.

Hoe werkt het?

Het openen van een bunq account neemt in totaal slechts een minuut of 5 in beslag. Voor de aanvraag heb je de volgende dingen nodig:

 • de app op je smartphone
 • een geldig identiteitsbewijs

Daarnaast zijn er een aantal eisen:

 • indien je jonger bent dan 18 jaar, dient je wettelijke vertegenwoordiger toestemming te geven
 • je moet in het bezit zijn van een Burgerservicenummer (BSN)
 • je dient inwoner te zijn van een lidstaat van de Europese Unie

Om te beginnen, kies je als eerst het lidmaatschap dat het beste bij je past. Vervolgens vul je je persoonlijke gegevens in. Om je identiteit te verifiëren, zul je een foto van je identiteitsbewijs moeten maken met de camera van je telefoon. Zo weet bunq precies wie je bent en of de gegevens die je hebt ingevuld overeenkomen met die op je paspoort/ID-kaart.

Tijdens het aanvragen van je account kun je ook gelijk aangeven welke passen je graag zou willen ontvangen. Deze worden na de goedkeuring van je aanvraag binnen een aantal werkdagen bij je thuis bezorgd.


Mogelijkheden

Bij bunq kun je zowel een persoonlijk als een zakelijk account openen. In beide gevallen geld dat je bij het afsluiten van een pakket toegang krijgt tot maar liefst 25 bankrekeningen met elk een eigen IBAN. Dit is ideaal voor wie graag diverse rekeningen voor diverse (spaar)doeleinden wil aanmaken.

Pas koppelen aan bankrekening naar keuze

Een hele fijne mogelijkheid die bunq je biedt, is dat je je bankpas heel simpel via de app aan één van je rekeningen kunt koppelen. Heb je bijvoorbeeld een rekening aangemaakt waarop je geld hebt gespaard voor je vakantie? Dan kun je voor vertrek je bankpas aan die rekening koppelen. Op die manier gaan de betalingen die je met je pas doet ook daadwerkelijk van die rekening af. Zo hoef je geen geld tussen je verschillende rekeningen over te boeken en kun je precies zien hoeveel geld je nog over hebt voor het doel waarvoor je de rekening gebruikt.

Overstapservice

Via de bunq app kun je in een paar stappen de Overstapservice aanvragen. De Overstapservice zorgt ervoor dat alle betalingen en automatische incasso’s van je oude rekening automatisch 13 maanden lang worden doorgestuurd naar je nieuwe bunq rekening. Zo zorgt de service ervoor dat alle bedrijven die automatisch geld incasseren jouw nieuwe bankrekeningnummer krijgen, waardoor deze betalingen gewoon door kunnen gaan. Zo heb je zelf (haast) geen omkijken naar het overstappen van je oude bank naar bunq.

bunq pack

bunq pack is een optie waarmee  je 4 bunq Easy Bank Pro accounts krijgt voor €28,99 p.m. Op deze manier ben je dus goedkoper uit door de kosten voor je rekening te delen met anderen. Hiervoor dien je wel een aantal vrienden of bekenden te hebben die zich ook willen aansluiten bij Bunq.

bunq.me

Met bunq.me kun je betaalverzoeken aanmaken en je eigen link voor betalingen creëren (bijv. bunq.me/*banknu*). Het voordeel t.o.v. bijv. Tikkie is dat andere gebruikers ook op andere manieren dan iDEAL kunnen betalen.


Verschillende kaarten/abonnementen

Als je een rekening wilt openen bij bunq, dan heb je de keuze uit verschillende accounts met elk hun eigen voordelen. Hieronder hebben we de opties voor je op een rijtje gezet.

bunq Easy Bank

bunq Easy Money Personal is het persoonlijke pakket van bunq. Dit pakket kost je €9,99 per maand en is de eerste maand volledig gratis uit te proberen. Daarnaast is de rekening op ieder moment op te zeggen. De kenmerken van dit account zijn:

 • 3 bankpassen waarbij je de keuze hebt uit een Debit Mastercard, Mastercard Debit en een Maestro kaart
 • 25 bankrekeningen met elk een eigen IBAN
 • 10 gratis geldopnames per maand
 • betalen via Apple Pay en Google Pay
 • tot €100 per maand gratis geld op je rekening storten

bunq Easy Bank Pro Business

bunq Easy Money Business is het zakelijke account dat deze bank je aanbiedt. Dit pakket kost je €13,99 per maand. Voor dit bedrag krijg je onder andere het volgende:

 • 4 bankpassen waarbij je kunt kiezen tussen een Maestro pas, bunq Easy Travel Card of Debit Mastercard
 • 25 bankrekeningen met elk een eigen IBAN
 • een handige boekhoudkoppeling met je boekhoudsoftware
 • de optie om automatisch je btw opzij te laten zetten
 • de mogelijkheid om je bonnetjes in te scannen via de app
 • facturen betalen zonder handmatig gegevens in te hoeven voeren
 • werknemers aan een rekening koppelen (of ontkoppelen)
 • krachtige API

bunq Easy Bank Pro XL

In 2020 heeft bunq een belangrijk nieuw product gelanceerd waarmee ze hun impact op de wereld willen vergroten: bunq Easy Green Metal Card.

Het idee van de bunq Metal Card is dat er voor elke €100 die jij uitgeeft met je kaart er een boom gepland wordt. De Metal Card is een prachtig vormgegeven kaart van roestvrij staal (waardoor hij langer meegaat dan een traditionele bankpas) waarmee je ook nog een verschil kunt maken in de wereld.

Naast het groene aspect van de kaart krijg je hierbij nog een aantal voordelen:

 • Gratis geld opnemen overal ter wereld
 • Goede wisselkoersen bij opname in het buitenland
 • Gemakkelijk bankieren met de gebruiksvriendelijke bunq app

Bunq Kosten

Het openen van een bankrekening bij bunq gaat gepaard met de volgende kosten:

 • bunq Easy Bank: €9,99 per maand
 • bunq Easy Bank Pro: €13,99 per maand
 • bunq Easy Bank Pro XL – Metal Card: €18,99 per maand

Naast de kosten die je betaalt voor het account dat je gebruikt, kun je ook nog met andere kosten te maken krijgen. Deze hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet.

Kaart

De kaarten van bunq zijn, met uitzondering van de Easy Card (€9,99), gratis. Wil je een extra betaalkaart aanvragen bovenop de gratis kaarten die je bij je pakket krijgt, of wil je een vervangende kaart aanvragen omdat een kaart kwijt of gestolen is? Dan zul je daarvoor moeten betalen. Deze kosten zijn:

 • Extra Maestro betaalpas: €9,00 voor de kaart + €2,00 per maand
 • Extra Debit Mastercard of bunq Easy Money Travel Card: €9,00 voor de kaart + €3,00 per maand
 • Vervangende betaalpas: €9,00. Er is één vervangende betaalpas per jaar inbegrepen bij je pakket
 • Extra online pas (Mastercard Debit): €9,99 per maand per 5 passen (Easy Bank & Easy Bank Pro)

Geldopname

Het opnemen van geld is bij alle pakketten 6 keer per maand gratis. Daarna krijg je te maken met kosten, namelijk €0,99 per opname.

Overschrijving

Het overboeken van bedragen in euro binnen SEPA is bij bunq Easy Bank gratis. Bij bunq Business zijn hier kosten van €0,10 aan verbonden. Het betalen in een vreemde valuta via Wise is in alle gevallen tegen de Wise tarieven. Alleen bij bunq Business komt hier nog €0,10 extra bovenop.

Voor een inkomende overboeking in euro binnen SEPA betalen bunq Easy Bank members niets. Als je een bunq Business account hebt, betaal je hier €0,10 voor. In het geval van een inkomende overboeking vanuit landen buiten SEPA, krijg je te maken met hogere kosten, namelijk:

 • Per SWIFT inbound tot €10.000: €5,00
 • Per SWIFT inbound tussen €10.000 en €100.000: €10,00
 • Per SWIFT inbound boven €100.000: €25,00

Opladen

Geld storten op een credit- of debitcard is tot €500 per maand gratis. Voor stortingen boven dat bedrag, worden extra kosten in rekening gebracht. Zo betaal je per extra storting met een EU-pas 0,5% en voor passen buiten de EU 2,5% toeslag.

Andere extra kosten

Daarnaast kun je bij bunq nog te maken krijgen met de volgende extra kosten:

 • digitale rekeningafschriften bunq Easy Money Business: €0,10 per download
 • bewaargeld voor saldo hoger dan €100.000: 3 cent per extra €1000 per dag
 • extra (25) bankrekeningen: €19,00
 • geld storten: toeslag van 1,5% over het gestorte bedrag (na €100 gratis storten per maand)

bunq Spaarrente

Krijg je bij bunq rente op je spaargelden? Jazeker, via het ‘Massinterest’ programma. Voor de exacte huidige spaarrente, kun je het beste even kijken op de website van Bunq. Over het algemeen is de rente bij Bunq vaak gunstiger dan bij andere banken.


bunq App

blank

Een account bij bunq gaat gepaard met een handige app. Deze app kun je downloaden via de App Store (iOS) of Google Play (Android).

De realtime push notificaties waarmee de app is uitgerust, laten je direct zien wat er op je rekening gebeurt. Daarnaast geeft de app je de mogelijkheid om zelf je passen te blokkeren, limieten in te stellen en pincodes te veranderen. Krijg je een pushbericht van een aankondiging van een automatische incasso? Dan kun je zelf bepalen of je deze direct wilt betalen of aangeven wanneer je dat anders zou willen doen.

De app biedt je ook de mogelijkheid om op een handige manier geld te sparen. Dit kun je doen door je betalingen op de hele euro naar boven af te ronden. Het verschil wordt dan door de app op een aparte rekening gezet. Zo kun je haast ongemerkt wat extra geld sparen.

Andere handige functies en opties van de app zijn:

 • chatten met de klantenservice
 • gebruik van Apple Pay en Google Pay
 • een pas aan de rekening koppelen die je op dit moment wilt gebruiken
 • spaardoelen aanmaken en personaliseren met titel en foto
 • betaalverzoeken versturen
 • Siri shortcuts geven je de mogelijkheid om de app met je stem te bedienen
 • scannen van QR-code voor inloggen op de website of bevestigen van betalingen
 • veilig online shoppen door een online pas aan te maken

bunq web: Internet bankieren / Web app

Het was bij bunq lange tijd niet mogelijk om via je internet browser toegang te krijgen tot je online bankomgeving, maar daar is verandering in aangebracht toen gebruikers aangaven dat ze toch wel graag een webapp wilden.

Tegenwoordig kun je dus ook gewoon vanaf je pc of laptop toegang krijgen tot de app. Dit is erg fijn voor mensen die het bankieren via een smartphone minder prettig vinden. Inloggen kan door de QR-code te scannen met de app op je smartphone, maar je kunt ook inloggen zonder dat je je app daarvoor hoeft te gebruiken. Vervolgens kun je je bankzaken overzichtelijk regelen vanaf een groot scherm.

blank

bunq Desktop

bunq biedt geen officiële applicatie om te gebruiken op je computer. Er is echter wel een onofficiële bunq desktop client die ontwikkeld is door de community. Op deze manier kun je, naast bunq Web, alsnog toegang krijgen tot je bankzaken op je computer.


Service

bunq heeft geen fysieke bankkantoren waar je heen kunt gaan om je bankzaken te regelen of om geholpen te worden bij vragen. Alles speelt zich bij deze bank online af, dus ook de hulp bij problemen of vragen. Telefonisch contact opnemen met de bank is dan ook niet mogelijk.

Bereikbaarheid

Als je een vraag of probleem hebt, dan is de in-app privé-chat een hele handige manier om antwoord op je vraag te krijgen.

Een andere optie is om bunq Together te bezoeken. Dit is een online omgeving waarin je de meest gestelde vragen kunt vinden. Ook kun je zelf een vraag stellen, waar andere gebruikers en/of medewerkers van de bank je vervolgens antwoord op kunnen geven.

Ben je nog geen klant van bunq en wil je contact opnemen? Dan kun je een e-mail sturen naar support@bunq.com.

In-app chat | Snel antwoord op je vraag

Een vraag stellen via de in-app chat is een manier om snel antwoord te krijgen. Zo weet je vaak al binnen een paar minuten wat je kunt doen om jouw probleem op te lossen.


Conclusie

bunq is een hele fijne optie voor wie op zoek is naar een bank waar het openen van een groot aantal bankrekeningen tegen een vast bedrag per maand mogelijk is. Zo kun je voor elk doel een aparte rekening aanmaken. Daarnaast ontvang je rente op al je rekeningen, die maandelijks wordt uitbetaald. De gratis credit- of debitcard is daarnaast voor veel mensen een fijne extra.

Het enige nadeel van de bank is dat de maandelijkse kosten aan de hoge kant zijn, vooral als je niet per se meerdere rekeningen wilt openen. Daarnaast krijg je als zakelijke klant te maken met extra kosten voor bepaalde functies en transacties, wat deze bank minder aantrekkelijk zou kunnen maken voor ondernemers. Hoewel je de bank niet kunt bezoeken of bellen, is de chat een fijne optie om snel antwoord te krijgen op jouw vraag.

Pluspunten
 • Account aanvragen binnen 5 minuten
 • Tot 25 bankrekeningen aanmaken
 • Goede rente op je betaalrekening
 • Apple Pay en Google Wallet
 • 3 of 4 bankpassen
 • Tot €100.000 euro beschermd
 • Uitgebreide mobiele app
 • Gegarandeerde privacy
 • Bunq Easy Travel Card (Mastercard creditcard)
 • In app chat klantenservice
Minpunten
 • Geen fysieke bank
 • Geen telefonische klantenservice
 • Geld op je rekening storten kost geld (1,5%)
 • Eerste 10 geldopnames per maand zijn gratis
 • Extra kosten bij saldo hoger dan €100.000
 • Relatief hoge kosten als je 1 rekening neemt

foto auteur Nadine Swagerman
Dit artikel is geschreven door Nadine Swagerman

Schrijft met plezier over de meest uiteenlopende onderwerpen. Heeft een eigen tekstbureau en is daarnaast auteur. Houdt van eten, muziek, series en lezen. En trekt in haar vrije tijd het liefst de natuur in met haar hond.

Beoordeling bunq

 • € 7,99 Per maand (€ 95,88 p.j.)
 • 0,27% rente
 • Eerste maand gratis!
Ga naar bunq
© BankNu.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3, 8011 CW Zwolle | Privacy & Cookies