Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie bij het openen van een bankrekening.

Eerlijke reviews over alle banken in Nederland

bunq Metal Card (Voorheen Green Card) – Mogelijkheden & kosten

bunq Metal Card (Voorheen Green Card) – Mogelijkheden & kosten

Laatst bijgewerkt: 2 augustus 2022

Duurzaamheid wordt voor steeds meer mensen belangrijk bij het maken van keuzes. Banken spelen hier slim op in door steeds groener te worden. De bank die waarschijnlijk het meeste doet voor het klimaat is bunq. Samen met Eden Reforestation Projects kun jij iets terugdoen voor de aarde terwijl je geld uitgeeft. Ben je benieuwd naar de bunq Metal Card (voorheen Green Card) en zou jij ook graag bomen willen planten terwijl je shopt of vakanties boekt? Wij vertellen je alles over deze prepaid creditcard.


Wat is de bunq Metal Card?

De bunq Metal Card is een metalen prepaid creditcard van bunq. De kaart is ontwikkeld met als doel om de natuur een handje te helpen. Door ontbossing zijn namelijk miljoenen bomen gekapt, waardoor bunq iets terug wil doen voor de natuur. En hoe kun je ontbossing beter tegengaan dan met het planten van nieuwe bomen?

bunq plant daarom één boom voor iedere honderd euro die jij met je bunq Metal Card betaalt. Dat lijkt misschien geen zoden aan de dijk te zetten wanneer je zelf maar maximaal een paar honderd euro per jaar besteedt met de creditcard, maar beeld je dan eens in hoeveel mensen potentieel gebruik gaan maken van de bunq Metal Card. bunq is internationaal begonnen met deze Metal Card en bereikt dus mogelijk miljoenen mensen. Je kunt je voorstellen dat al die klanten waarschijnlijk zoveel bijdragen dat er jaarlijks enorme bossen geplant kunnen worden.


Wat kun je met de creditcard?

De bunq Metal Card is natuurlijk niet alleen maar een prepaid kaart waar je alleen maar naar kunt kijken. Je kunt hem ook gewoon gebruiken als creditcard. Laten we het eens kort hebben over de specificaties.

Iedereen kan hem aanvragen

Zit je bij de ING, ABN Amro, Rabobank of een andere Nederlandse bank? Dan kun je de bunq Metal Card ook gewoon bestellen. De kaart is namelijk een prepaid creditcard, waardoor hij gewoon samenwerkt met andere banken. Je hoeft dus niet over te stappen naar een andere bank om het klimaat te steunen. Wel is het zo dat je met een bunq Premium bankrekening extra veel bomen plant. Voor iedere 100 euro die je uitgeeft plant je dan zelfs twee bomen.

Kosten

Ondanks dat je goed bezig bent met het klimaat en de aarde, wil je wel even weten wat dat precies gaat kosten.

SuperGreen Premium
Persoonlijk €16,99 per maand €7,99/maand
Business €19,99 per maand €9,99/maand

Wat je daarvoor krijgt? Een metalen pasje waarmee je overal ter wereld kunt betalen. Ga je vaak naar het buitenland, dan ben je vast blij om te horen dat je bij de bunq Metal Card helemaal geen extra kosten hoeft te betalen wanneer je in het buitenland geld opneemt bij een bank. Ook is de wisselkoers altijd precies zoals de bank die hanteert en betaal je geen extra koersopslag. Betalen in het buitenland doe je dus behoorlijk voordelig met de Metal Card. Het aantal geldopnames is wel gelimiteerd tot 10 per maand. Daarna betaal je € 0,99 per opname.

De voordelen op een rijtje

  • Aan te vragen zonder Bunq bankrekening.
  • Je plant een boom met iedere 100 euro die je uitgeeft.
  • Je profiteert van aankoopgarantie en verlengde garantie.
  • Je betaalt geen extra koersopslag in het buitenland.
  • Werkt met Apple Pay en Google Pay.
  • 10x per maand gratis geld opnemen.

Bankrekening van bunq
bunq heeft ook een aparte bankrekening die je kunt afsluiten. Wanneer je bunq Premium afsluit, maak je gebruik van alle voordelen die de bank zijn klanten biedt. De Metal Card kun je dan heel eenvoudig gebruiken samen met je normale bankrekening waardoor bankieren een stuk makkelijker wordt. In onze review over bunq lees je meer over deze rekening. Hoewel de rekening ook bijna honderd euro per jaar kost – net als de Metal card – kan het wel handig zijn wanneer je één centrale plek hebt voor al je financiën.


Hoe werkt het precies met het planten van de bomen?

De reden dat bunq kiest voor het planten van bomen is omdat veel mensen zich zorgen maken om de (illegale) houtkap in de wereld en het steeds groter wordende probleem met CO2. Bomen en planten zijn de enige organismen op aarde die deze CO2 uitstoot kunnen compenseren door er weer bruikbare zuurstof van te maken. Wanneer dus voor iedere uitgegeven honderd euro een boom wordt geplant, dan compenseert een gebruiker dus al gauw zijn eigen CO2 uitstoot.

Uiteraard gaan de medewerkers van bunq niet zelf aan de slag om te bomen te planten. Om ervoor te zorgen dat het project succesvol wordt, werkt bunq namelijk samen met Eden Reforestation Projects. Dit is een initiatief dat zich bezighoudt met het beplanten van gebieden waar geen bomen meer staan. Wanneer jij honderd euro uitgeeft met je bunq Metal Card krijgen zij groen licht én financiering om de bomen de planten.

Hoe worden de bomen geplant?

Het Eden Reforestation Projects is een initiatief dat inmiddels ruim 250 miljoen bomen heeft geplant. Ze hebben twee doelen. Het tegengaan van enorme armoede onder kwetsbare bevolkingsgroepen in ontwikkelingslanden en het herplanten van bossen. Ondanks dat dit twee hele uiteenliggende doelen zijn, hebben ze toch een manier gevonden om ze in één project aan elkaar te binden. Eden Reforestation Projects betaalt namelijk deze kwetsbare bevolkingsgroepen geld om bomen te planten in hun omgeving. Zo kan de bevolking rondkomen van een goed salaris terwijl de natuur ook direct een zetje in de goede richting krijgt.

Hoeveel draag je bij met jouw geplante bomen?

Dat bomen CO2 omzetten in kostbare zuurstof weet je waarschijnlijk al. Maar hoeveel draagt jouw geplante boom precies bij? Ook daar heeft bunq een antwoord op. De bomen die door Eden Reforestation Projects worden geplant zijn namelijk van een bepaalde soort. Deze boomsoort neemt in zijn gemiddelde levensduur van 25 jaar ca. 308 kilo CO2 op. Volgens berekeningen van de bank zou je je gehele CO2 voetafdruk kunnen compenseren als je 5 jaar lang iedere maand 1.000 euro uitgeeft met de kaart. Dat is natuurlijk een vrij hoog bedrag om maandelijks met je creditcard te betalen, maar omdat het een prepaid creditcard is kun je er dus wel heel veel mee betalen. Daardoor zal je al snel richting de paar honderd euro per maand gaan. En uiteindelijk hoef je natuurlijk niet via je creditcard je gehele CO2 uitstoot te compenseren. Er zijn nog vele andere manieren waarop je kunt bijdragen aan het reduceren van de CO2-uitstoot. Uiteindelijk gaat het erom dat je een eerste stap zet in de richting van een duurzamer leven. En de bunq Metal Card is daar een prima initiatief voor.


De bunq App

blank

Hoewel je zonder bunq Premium geen gebruik kunt maken van alle voordelen die de bank biedt, kun je wel gewoon de app downloaden. Daar kun je het saldo van je kaart zien, maar heb je ook nog een hele andere coole feature. Je draagt natuurlijk steeds iets bij aan het planten van een boom, maar je houdt natuurlijk niet steeds zelf je uitgaven bij. Dat doet de app. Steeds als je iets uitgeeft waarmee je totale uitgaven op meer dan 100 euro uitkomen krijg je een melding dat er een boom geplant is. Geef je in één keer driehonderd euro uit, dan zie je de melding: “Je hebt zojuist 3 bomen geplant”. Een leuke manier om te zien wanneer je iets hebt bijgedragen aan Eden Reforestation Projects en de bevolking die deze bomen gaat planten.

Om het nog iets leuker te maken kun je ook visueel zien hoe het erbij staat. Door middel van een overzicht zie je hoeveel bomen je in totaal geplant hebt en zie je op een 3D afbeelding hoe je eigen bos eruit ziet. Dit is een leuk extraatje om te zien hoeveel bomen jij inmiddels al geplant hebt. Na enkele maanden of jaren komt het neer op tientallen of honderden bomen, waardoor je gemotiveerd wordt om je Metal Card te blijven gebruiken.


De bunq Metal Card is een interessante prepaid creditcard waarmee je goed bezig bent op het gebied van duurzaamheid. Het is absoluut niet de goedkoopste creditcard die je kunt nemen, maar als je de slechte investeringen van andere banken bekijkt, dan zie je al snel waarom iets meer betalen niet altijd slecht is. Want met iedere euro die jij uitgeeft, draag je bij aan een beter klimaat. En dat goede gevoel mag best wat kosten.


foto auteur Martijn Troch
Dit artikel is geschreven door Martijn Troch

Zelfstandig ondernemer bij Martijn Troch | Communicatie en Organisatie

LinkedIn

Tip van Banknu.nl

openbank
© BankNu.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3, 8011 CW Zwolle | Privacy & Cookies