Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie bij het openen van een bankrekening.

Eerlijke reviews over alle banken in Nederland

Duurzame banken vergelijken: Welke bank is het meest duurzaam?

Duurzame banken vergelijken: Welke bank is het meest duurzaam?

Laatst bijgewerkt: 1 september 2022

Steeds meer mensen zijn zich ervan bewust dat alles wat je doet, invloed heeft op de natuur, het milieu en op andere mensen. Dat maakt dat ook steeds meer mensen hun keuzes onder de loep nemen. Zo kiezen ze er bijvoorbeeld voor om geen producten meer te kopen, als deze niet onder goede omstandigheden en tegen een eerlijke prijs gemaakt worden. Maar wist je dat je ook met je keuze qua bank een hoop bij kunt dragen? In dit artikel vertellen we je alles over duurzame banken en waarom je daar mogelijk voor zou willen kiezen.


1. N26 - Volledig online bank

Kaartblank
Bezoek N26
Pluspunten
 • iDEAL ondersteuning
 • Geen fysieke locaties
 • Apple Pay & Google Pay

Onze favoriete groene bank is de volledig online bank N26. Bij deze bank heb je namelijk geen fysieke locaties, veel minder werknemers dan een reguliere bank en je kunt gratis een bankrekening aanmaken. Dezelfde IBAN bankrekening met alle opties die je gewend bent maar dan een stuk schoner. Inmiddels gingen al 7 miljoen gebruikers je voor om samen de wereld een stukje groener te maken.

Bezoek N26

2. bunq - Word in 2 jaar CO2-neutraal

Kaartblank
Bezoek bunq
Pluspunten
 • Voor elke €100 een nieuwe boom
 • Samen beleggen in duurzame sectoren
 • Metalen betaalpas

Met een bunq “Easy Green” rekening ben je al helemaal groen bezig. Zelf benoemen ze dat je met elke betaling die je doet met een bunq rekening je ecologische voetafdruk kan verkleinen. De Easy Green rekening kost je wel meer dan de vorige opties namelijk €17,99 per maand. Deze betaling wordt grotendeels gebruikt om de wereld een stukje groener te maken:

 • Bij elke €100 die je uitgeeft met de “Easy Green” rekening wordt een boom geplant
 • Beleggen in duurzame sectoren
 • Alles plastic vrij met een duurzame metalen betaalkaart
 • Automatisch budgetteren en groen sparen

Bezoek bunq

3. Openbank - Een groene en gezonde aarde

Kaartblank
Bezoek Openbank
Pluspunten
 • Gratis betaalpas & creditcard
 • Duurzaam beleggen met robo-advisor
 • Maatschappelijk verantwoord ondernemen

Een andere online bank is Openbank. Ook hier kun je binnen 10 minuten een gratis IBAN betaalrekening aanmaken met een betaalpas & creditcard. Deze Spaanse bank onderscheid zich door maatschappelijk verantwoord ondernemen. De beleggingstak van Openbank werkt samen met ESG-fondsen die alleen investeringen doen die rekening houden met het milieu. Je kunt ook automatisch beleggen via de robo-advisor waardoor je mee kan doen met het investeren in een groene toekomst.

Bezoek Openbank

4. Revolut - Gratis de planeet helpen

Kaartblank
Bezoek Revolut
Pluspunten
 • Aangesloten bij Tech Zero
 • Handige app voor al je bankzaken
 • Gratis bankrekening aanvragen

Ook bij Revolut doen ze er alles aan om de klimaatveranderingen aan te pakken. Sinds 2021 is het britse bedrijf Revolut toegetreden tot Tech Zero, een wereldwijd initiatief om samen met veel grote tech bedrijven de klimaatcrisis te bestrijden. Dit doen ze onder andere door in elke stap van het bedrijf de ecologische voetafdruk te meten en te verbeteren. Ze hebben een super handige app gemaakt voor consumenten om alle bankzaken te regelen. En je kunt deze gratis downloaden om een rekening aan te maken. Op de rekening kan je ook groen sparen en als je wil tegen betaling een metalen bankpas aanvragen. Ben jij klaar om samen met Revolut aan duurzaamheid te werken?

Bezoek Revolut

5. ABN Amro - Top 15% duurzame bank

Kaartblank
Bezoek ABN Amro
Pluspunten
 • De meest duurzame reguliere bank
 • Alle kantoren een energielabel A
 • Duurzame beleggingsfondsen

Ga je graag voor een gevestigde bank maar wil je wel een zeker weten dat je voor duurzaam gaat? Dan is de ABN Amro de favoriet. Duurzaamheid staat hoog in het vaandel bij de ABN dus zijn ze continue bezig met het verbeteren van de wereld voor de volgende generatie.

Waarom moet je dan kiezen voor een rekening bij ABN?

 • ABN AMRO behoort sinds juni 2021 tot de top 15% van de meest duurzame banken ter wereld, volgens Dow Jones Sustainability Index (DJSI)
 • Iedereen met een ABN rekening heeft de mogelijkheid om te beleggen in Duurzame Beleggingsfondsen
 • ABN koopt alleen producten en diensten in die niet schadelijk zijn voor mens en milieu
 • Alle kantoren van ABN Amro hebben vanaf 2023 een energie label A
 • ABN Amro heeft middels Circl een plek gecreëerd om te werken aan een circulaire toekomst

Bezoek ABN Amro

6. ASN Bank - Respect voor mens, dier en natuur

Kaartblank
Pluspunten
 • Rente op je betaal- en spaarrekening
 • Betaalrekening 3 maanden gratis
 • Lage maandelijkse kosten
 • Handige overstapservice
 • Online en mobiel bankieren
 • ASN Mobiel Betalen app

ASN Bank is een bank waar je kunt bankieren met respect voor mens, dier en natuur. Bij deze bank kun je terecht voor een betaal-, spaar- of beleggingsrekening. Daarnaast biedt de bank ook hypotheken aan waarop je korting kunt krijgen op de rente als je je huis energiezuiniger maakt. Ook kun je er terecht als zakelijke klant.

De meest duurzame bank

ASN Bank is onderdeel van de Volksbank en wordt gezien als de meest groene en duurzame bank van ons land. De bank investeert enkel en alleen in duurzame projecten. Zo kun je je geld met een goed gevoel op deze bank zetten. De bank heeft drie duurzaamheidspijlers:

 • Mensenrechten
 • Klimaat
 • Biodiversiteit

Hiervoor zijn diverse eisen opgesteld waaraan bedrijven moeten voldoen. Daarnaast heeft de bank ook diverse eisen voor onderwerpen als dierenwelzijn.

Duurzaamheidsonderzoek

Landen, bedrijven en organisaties worden door de bank getest op hun houding tegenover mensenrechten, klimaat en biodiversiteit. Hierbij wordt ook gekeken hoe er met zaken als discriminatie en inkomensgelijkheid wordt omgegaan in het land. Daarnaast krijgen bedrijven die goed zijn voor het milieu en hun werknemers een extra pluspunt.

De keuzes van de bank

ASN Bank kiest ervoor om bepaalde producten, zaken en organisaties uit te sluiten. Zo willen ze bijvoorbeeld niet investeren in producten die aantoonbaar schadelijk zijn voor de gezondheid, waaronder alcoholhoudende dranken en tabak. En beleggen ze niet in bedrijven die actief zijn in palmolie, bio-industrie of mijnbouw. Daarnaast vinden ze dierenwelzijn belangrijk en stellen ze eisen aan bedrijven die plastic verpakkingen maken en gebruiken.

Sparen en betalen met een goed gevoel

Een rekening openen bij ASN Bank betekent dus dat je kunt sparen en betalen met een goed gevoel. Je weet dat je geld enkel en alleen geïnvesteerd wordt in duurzame projecten en dat je dus niet (onbewust) bijdraagt aan dingen die mensen, dieren en het milieu kunnen schaden.


7. Triodos Bank - Positieve invloed op de wereld

Kaartblank
Pluspunten
 • Wereldpas is biologisch afbreekbaar
 • Bankieren via internet & mobiele app
 • Handige overstapservice

Ook Triodos Bank scoort erg hoog als het gaat om duurzaamheid. Deze bank is dan ook een van de meest duurzame banken ter wereld. Triodos Bank investeert alleen in projecten en organisaties die een positieve invloed op de wereld hebben. Ze dragen bijvoorbeeld bij aan de productie van schonere energie, ondersteunen culturele initiatieven en dragen bij aan een betere zorg voor kwetsbare ouderen en kinderen.

De bank is actief in de volgende sectoren:

 • Kunst & Cultuur
 • Energie & Klimaat
 • Zorg & Welzijn

De investeringen van Triodos

Triodos Bank investeert onder andere theaters en kunstenaars. Ook investeren ze in de zorg en dan vooral in organisaties die veel ruimte creëren voor aandacht voor de zorgbehoevende. Naast het investeren in deze menswaardige zorg, investeren ze ook in het duurzaam bouwen en verbouwen van de gebouwen waarin de zorg verleend wordt.

Transparantie

De bank geeft de klant (of toekomstige klant) inzicht in waar hun geld naartoe gaat. Met andere woorden: je kunt precies zien waarin jouw geld wordt geïnvesteerd. Hierbij kun je niet alleen zien welke projecten ze in Nederland steunen, maar ook welke initiatieven in de rest van de wereld gefinancierd worden.

Bankieren met een goed gevoel

Bij Triodos Bank kun je terecht voor een betaal-, spaar- of beleggingsrekening. Daarnaast ben je ook welkom als zakelijke klant en kun je er hypotheken afsluiten. Bij je hypotheek krijg je adviezen over het energiezuiniger maken van je huis. Daarbij krijg je korting op de rente als je dit soort verbeteringen aanbrengt.


Wat is een duurzame bank?

Duurzame banken zijn banken die weigeren geld te steken in projecten of bedrijven die niet bijdragen aan een betere wereld. Ze investeren het geld van de klanten nog steeds in projecten en bedrijven, maar kiezen er hierbij voor om alleen duurzame initiatieven te financieren. Hiervoor stellen ze criteria op, waaraan zo’n organisatie of project moet voldoen. Die criteria worden ook wel duurzaamheidscriteria genoemd.

Daarnaast kiezen duurzame (of groene) banken er ook vaak voor om alleen te beleggen in obligaties van organisaties die aan deze eisen voldoen. Zo gaat er geen geld naar bedrijven of projecten die schadelijk zijn voor bijvoorbeeld mensen, dieren of het klimaat.


Wat is het verschil tussen een duurzame bank en een “gewone bank”?

Een duurzame bank werkt dus eigenlijk precies hetzelfde als iedere andere bank. Het grote verschil zit hem in de manier waarop ze met hun investeringen omgaan. Duurzame banken kiezen ervoor om enkel en alleen te investeren in initiatieven die bijdragen aan een betere wereld, in tegenstelling tot banken die niet duurzaam zijn.

Banken gebruiken het geld dat jij op de bank zet om projecten en bedrijven te financieren. Het probleem is dat dat geld in veel gevallen ook naar bedrijven en organisaties gaat die weinig waarde hechten aan hun invloed op mensen, dieren, het milieu of klimaat. Dit maakt dat je met jouw spaargeld (onbewust) bijdraagt aan bijvoorbeeld dierenleed, milieuvervuiling, kinderarbeid en wapenhandel. Een duurzame bank zal daarentegen geld investeren in groene initiatieven die beter zijn voor de toekomst. Op de websites van de banken kun je vaak veel lezen over deze duurzame investeringen.


Hoe duurzaam zijn de banken in Nederland?

De meeste Nederlandse banken proberen groener te worden, dit doen ze door te investeren in groene projecten, zoals bijvoorbeeld de aanleg van windparken. EerlijkeBankwijzer toetst de grootse banken van Nederland elk jaar om te zien hoe zij scoren op verschillende vlakken. Dit is een initiatief van organisaties als Oxfam Novib, Amnesty International en de Dierenbescherming. Het geven van scores doen ze door te kijken hoe het investeringsbeleid van de banken eruitziet. Dit doen ze aan de hand van 15 thema’s, namelijk:

 • Klimaatverandering
 • Dierenwelzijn
 • Gendergelijkheid
 • Bonussen
 • Transparantie
 • Wapens
 • Arbeidsrechten
 • Mensenrechten
 • Bosbouw
 • Corruptie
 • Visserij
 • Financiële sector
 • Natuur
 • Belastingen
 • Voeding

Per thema krijgen de banken punten. Zo kun je als klant direct zien hoe jouw bank scoort op bepaalde gebieden en of je daar wel of niet tevreden over bent. De volledige en actuele cijfers kun je vinden op eerlijkegeldwijzer.nl.


Waarom overstappen naar een duurzame bank?

Het overstappen naar een duurzame bank, maakt dat je met een goed gevoel kunt bankieren. Daarbij investeer je in projecten die goed zijn voor mens, dier en het milieu. Het fijne is dat je ook kunt inzien wat er met het geld gedaan wordt, waardoor je precies weet waar jouw geld en dat van andere klanten naartoe gaat.

Kleine moeite, groot effect

Veel mensen vinden het overstappen naar een andere bank veel gedoe. Als je gebruikmaakt van een overstapservice heb jij eigenlijk haast geen werk aan het overstappen. De bank regelt in dat geval bijvoorbeeld dat al je automatische incasso’s worden overgezet naar je nieuwe rekening. Zo kost het overstappen weinig moeite en kun je met een goed gevoel bankieren, terwijl je duurzame initiatieven steunt.


Conclusie

Een duurzame bank kiest ervoor het geld van haar klanten enkel en alleen te investeren in initiatieven die de wereld beter/mooier maken. Hierdoor weet je zeker dat jouw geld goed gebruikt wordt en draag je niet (onbewust) bij aan het financieren van milieuvervuilende bedrijven of bedrijven die mensenrechten schenden. Bankieren bij een duurzame bank zorgt dus voor een goed gevoel en is een slimme keuze voor iedereen die graag bij wil dragen aan een beter milieu of betere omstandigheden voor mensen en dieren. Dus mocht je ook een steentje bij willen dragen aan een groene toekomst, bekijk dan de banken in dit artikel en overweeg eens om over te stappen naar een groene duurzame bank!


foto auteur Nadine Swagerman
Dit artikel is geschreven door Nadine Swagerman

Schrijft met plezier over de meest uiteenlopende onderwerpen. Heeft een eigen tekstbureau en is daarnaast auteur. Houdt van eten, muziek, series en lezen. En trekt in haar vrije tijd het liefst de natuur in met haar hond.

Tip van Banknu.nl

openbank
© BankNu.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3, 8011 CW Zwolle | Privacy & Cookies