Eerlijke reviews over alle banken in Nederland

Welke bank is duurzaam?

Welke bank is duurzaam?

Laatst bijgewerkt: 7 november 2019

Steeds meer mensen zijn zich ervan bewust dat alles wat je doet, invloed heeft op de natuur, het milieu en op andere mensen. Dat maakt dat ook steeds meer mensen hun keuzes onder de loep nemen. Zo kiezen ze er bijvoorbeeld voor om geen producten meer te kopen, als deze niet onder goede omstandigheden en tegen een eerlijke prijs gemaakt worden. Maar wist je dat je ook met je keuze qua bank een hoop bij kunt dragen? In dit artikel vertellen we je alles over duurzame banken en waarom je daar mogelijk voor zou willen kiezen.


Welke banken zijn het meest duurzaam?

In Nederland zijn er twee banken die qua duurzaamheid met kop en schouders boven de rest uitsteken, namelijk:


1. ASN Bank - Bank met respect voor mens, dier en natuur

Kaartblank
Pluspunten
 • Rente op je betaal- en spaarrekening
 • Betaalrekening 3 maanden gratis
 • Lage maandelijkse kosten
 • Handige overstapservice
 • Online en mobiel bankieren
 • ASN Mobiel Betalen app

ASN Bank is een bank waar je kunt bankieren met respect voor mens, dier en natuur. Bij deze bank kun je terecht voor een betaal-, spaar- of beleggingsrekening. Daarnaast biedt de bank ook hypotheken aan waarop je korting kunt krijgen op de rente als je je huis energiezuiniger maakt. Ook kun je er terecht als zakelijke klant.

De meest duurzame bank

ASN Bank is onderdeel van de Volksbank en wordt gezien als de meest groene en duurzame bank van ons land. De bank investeert enkel en alleen in duurzame projecten. Zo kun je je geld met een goed gevoel op deze bank zetten. De bank heeft drie duurzaamheidspijlers:

 • Mensenrechten
 • Klimaat
 • Biodiversiteit

Hiervoor zijn diverse eisen opgesteld waaraan bedrijven moeten voldoen. Daarnaast heeft de bank ook diverse eisen voor onderwerpen als dierenwelzijn.

Duurzaamheidsonderzoek

Landen, bedrijven en organisaties worden door de bank getest op hun houding tegenover mensenrechten, klimaat en biodiversiteit. Hierbij wordt ook gekeken hoe er met zaken als discriminatie en inkomensgelijkheid wordt omgegaan in het land. Daarnaast krijgen bedrijven die goed zijn voor het milieu en hun werknemers een extra pluspunt.

De keuzes van de bank

ASN Bank kiest ervoor om bepaalde producten, zaken en organisaties uit te sluiten. Zo willen ze bijvoorbeeld niet investeren in producten die aantoonbaar schadelijk zijn voor de gezondheid, waaronder alcoholhoudende dranken en tabak. En beleggen ze niet in bedrijven die actief zijn in palmolie, bio-industrie of mijnbouw. Daarnaast vinden ze dierenwelzijn belangrijk en stellen ze eisen aan bedrijven die plastic verpakkingen maken en gebruiken.

Sparen en betalen met een goed gevoel

Een rekening openen bij ASN Bank betekent dus dat je kunt sparen en betalen met een goed gevoel. Je weet dat je geld enkel en alleen geïnvesteerd wordt in duurzame projecten en dat je dus niet (onbewust) bijdraagt aan dingen die mensen, dieren en het milieu kunnen schaden.

Rente

Is de rente voor jou belangrijk bij je keuze voor een bank. Bij ASN Bank kun je rekenen op:

 • Variabele rente (0,05%) op je betaalrekening en Ideaalspaarrekening
 • Vaste rente tot 0,90% op ASN Depositosparen


2. Triodos Bank - Voor een positieve invloed op de wereld

Kaartblank
Pluspunten
 • Wereldpas is biologisch afbreekbaar
 • Bankieren via internet & mobiele app
 • Handige overstapservice

Ook Triodos Bank scoort erg hoog als het gaat om duurzaamheid. Deze bank is dan ook een van de meest duurzame banken ter wereld. Triodos Bank investeert alleen in projecten en organisaties die een positieve invloed op de wereld hebben. Ze dragen bijvoorbeeld bij aan de productie van schonere energie, ondersteunen culturele initiatieven en dragen bij aan een betere zorg voor kwetsbare ouderen en kinderen.

De bank is actief in de volgende sectoren:

 • Kunst & Cultuur
 • Energie & Klimaat
 • Zorg & Welzijn

De investeringen van Triodos

Triodos Bank investeert onder andere theaters en kunstenaars. Ook investeren ze in de zorg en dan vooral in organisaties die veel ruimte creëren voor aandacht voor de zorgbehoevende. Naast het investeren in deze menswaardige zorg, investeren ze ook in het duurzaam bouwen en verbouwen van de gebouwen waarin de zorg verleend wordt.

Transparantie

De bank geeft de klant (of toekomstige klant) inzicht in waar hun geld naartoe gaat. Met andere woorden: je kunt precies zien waarin jouw geld wordt geïnvesteerd. Hierbij kun je niet alleen zien welke projecten ze in Nederland steunen, maar ook welke initiatieven in de rest van de wereld gefinancierd worden.

Bankieren met een goed gevoel

Bij Triodos Bank kun je terecht voor een betaal-, spaar- of beleggingsrekening. Daarnaast ben je ook welkom als zakelijke klant en kun je er hypotheken afsluiten. Bij je hypotheek krijg je adviezen over het energiezuiniger maken van je huis. Daarbij krijg je korting op de rente als je dit soort verbeteringen aanbrengt.

Rente

Is de rente voor jou belangrijk bij je keuze voor een bank? Bij Triodos Bank krijg je geen rente op je betaal- of spaarrekening. Wel krijgt je 0.05% rente op een Spaar Deposito met een looptijd van 10 jaar.


Banken en hun investeringen

Banken gebruiken het geld dat jij op de bank zet om projecten en bedrijven te financieren. Het probleem is dat dat geld in veel gevallen ook naar bedrijven en organisaties gaat die weinig waarde hechten aan hun invloed op mensen, dieren, het milieu of klimaat. Dit maakt dat je met jouw spaargeld (onbewust) bijdraagt aan bijvoorbeeld dierenleed, milieuvervuiling, kinderarbeid en wapenhandel.

View this post on Instagram

Wist je dat je bank jouw spaargeld gebruikt om te investeren in bedrijven? En dat jouw verzekeraar belegt met de premie die jij betaalt voor je verzekeringen? Maar de meeste grote banken en verzekeraars in Nederland investeren ook volop in bedrijven die schaliegas winnen en plastic produceren… Dat heeft enorme gevolgen voor mens en milieu! 🌍 • Bijna 80% van het plastic afval sinds 1950 is gestort op vuilnisbelten, komt in het milieu terecht. Plasticvervuiling veroorzaakt ophoping van plastic soep in oceanen. De productie en verwerking van plastics veroorzaakt bovendien veel CO2-uitstoot. Als banken en verzekeraars blijven investeren in dit soort bedrijven en de productie in dit tempo blijft groeien, nemen plastics in 2050 tot 15% van de CO2 uitstoot die past binnen de klimaatgrenzen in beslag. Tegen die tijd bevat de zee meer plastic dan vis… 🐟😢 • Dit alles blijkt uit een onderzoek van de Eerlijke Geldwijzer. Dat is een samenwerkingsverband waar de FNV deel van uitmaakt, samen met onder andere Amnesty International, FNV, Milieudefensie, Oxfam Novib, PAX en World Animal Protection. Wil je meer weten? Of checken waar jouw bank of verzekeraar in investeert? Check dan de link in onze bio! #FNV #werkweetjes #eerlijkegeldwijzer #plasticsoup #milieu #plastic #vis

A post shared by FNV Vakbond (@fnv_vakbond) on


Wat is een duurzame bank?

Duurzame banken zijn banken die weigeren geld te steken in projecten of bedrijven die niet bijdragen aan een betere wereld. Ze investeren het geld van de klanten nog steeds in projecten en bedrijven, maar kiezen er hierbij voor om alleen duurzame initiatieven te financieren. Hiervoor stellen ze criteria op, waaraan zo’n organisatie of project moet voldoen. Die criteria worden ook wel duurzaamheidscriteria genoemd.

Daarnaast kiezen duurzame (of groene) banken er ook vaak voor om alleen te beleggen in obligaties van organisaties die aan deze eisen voldoen. Zo gaat er geen geld naar bedrijven of projecten die schadelijk zijn voor bijvoorbeeld mensen, dieren of het klimaat.

Het verschil tussen duurzame bank en een ‘gewone’ bank

Een duurzame bank werkt dus eigenlijk precies hetzelfde als iedere andere bank. Het grote verschil zit hem in de manier waarop ze met hun investeringen omgaan. Duurzame banken kiezen ervoor om enkel en alleen te investeren in initiatieven die bijdragen aan een betere wereld, in tegenstelling tot banken die niet duurzaam zijn.


Hoe scoren de banken van Nederland?

De meeste Nederlandse banken proberen groener te worden, dit doen ze door te investeren in groene projecten, zoals bijvoorbeeld de aanleg van windparken. EerlijkeBankwijzer toetst de grootse banken van Nederland elk jaar om te zien hoe zij scoren op verschillende vlakken. Dit is een initiatief van organisaties als Oxfam Novib, Amnesty International en de Dierenbescherming. Het geven van scores doen ze door te kijken hoe het investeringsbeleid van de banken eruitziet. Dit doen ze aan de hand van 15 thema’s, namelijk:

 • Klimaatverandering
 • Dierenwelzijn
 • Gendergelijkheid
 • Bonussen
 • Transparantie
 • Wapens
 • Arbeidsrechten
 • Mensenrechten
 • Bosbouw
 • Corruptie
 • Visserij
 • Financiële sector
 • Natuur
 • Belastingen
 • Voeding

Per thema krijgen de banken punten. Zo kun je als klant direct zien hoe jouw bank scoort op bepaalde gebieden en of je daar wel of niet tevreden over bent. De volledige en actuele cijfers kun je vinden op eerlijkegeldwijzer.nl.


Welke banken zijn niet duurzaam?

Als geen klant bent van een van bovenstaande banken, dan is de kans groot dat je bij een bank zit die investeert in initiatieven die alles behalve duurzaam zijn. De volgende banken scoren bijvoorbeeld onvoldoende op het gebied van:

 • Klimaatverandering: ABN AMRO, ING, Van Lanschot
 • Dierenwelzijn: Van Lanschot, NIBC, ABN AMRO
 • Mensenrechten: ING
 • Bosbouw: Van Lanschot, ING
 • Visserij: Van Lanschot, ABN AMRO


Overstappen naar een duurzame bank

Het overstappen naar een duurzame bank, maakt dat je met een goed gevoel kunt bankieren. Daarbij investeer je in projecten die goed zijn voor mens, dier en het milieu. Het fijne is dat je ook kunt inzien wat er met het geld gedaan wordt, waardoor je precies weet waar jouw geld en dat van andere klanten naartoe gaat.

Kleine moeite, groot effect

Veel mensen vinden het overstappen naar een andere bank veel gedoe. Als je gebruikmaakt van een overstapservice heb jij eigenlijk haast geen werk aan het overstappen. De bank regelt in dat geval bijvoorbeeld dat al je automatische incasso’s worden overgezet naar je nieuwe rekening. Zo kost het overstappen weinig moeite en kun je met een goed gevoel bankieren, terwijl je duurzame initiatieven steunt.


Duurzame banken

Een duurzame bank kiest ervoor het geld van haar klanten enkel en alleen te investeren in initiatieven die de wereld beter/mooier maken. Hierdoor weet je zeker dat jouw geld goed gebruikt wordt en draag je niet (onbewust) bij aan het financieren van milieuvervuilende bedrijven of bedrijven die mensenrechten schenden. Bankieren bij een duurzame bank zorgt dus voor een goed gevoel en is een slimme keuze voor iedereen die graag bij wil dragen aan een beter milieu of betere omstandigheden voor mensen en dieren. De twee duurzaamste banken in ons land zijn ASN Bank en Triodos Bank. Zij liggen qua ontwikkeling ver voor op de andere banken in ons land.


foto auteur Nadine Swagerman
Dit artikel is geschreven door Nadine Swagerman

Schrijft met plezier over de meest uiteenlopende onderwerpen. Heeft een eigen tekstbureau en is daarnaast auteur. Houdt van eten, muziek, series en lezen. En trekt in haar vrije tijd het liefst de natuur in met haar hond.

Website

Tip van Banknu.nl

openbank
© BankNu.nl 2022 | Onderdeel van Dik.nl | Dik B.V. | KvK 74390708 | Tesselschadestraat 155, 8023 BL Zwolle | Privacy statement