Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie bij het openen van een bankrekening.

Eerlijke reviews over alle banken in Nederland

Savedo Spaardeposito

Laatst bijgewerkt: 2 augustus 2022

Savedo bemiddelt in spaardeposito’s van banken die zich binnen de Europese Unie bevinden. Voor mensen die een spaardeposito bij een buitenlandse bank zouden willen aanvragen, kan Savedo een handige oplossing zijn. Daar waar het normaal gesproken namelijk best lastig kan zijn om een spaarproduct in het buitenland af te sluiten, is dat via Savedo heel gemakkelijk te regelen. Ben je benieuwd of in zee gaan met deze bemiddelaar iets voor jou is? Lees dan snel verder.

Waarom kies je voor Savedo?
 • Hoge spaarrente (tussen 0,90% en 1,30%)
 • Alle banken vallen onder het garantiestelsel tot €100.000
 • Vergelijk zelf verschillende banken
Ga naar Savedo

Wat is Savedo?

Savedo is een bemiddelaar tussen consumenten en banken binnen de Europese Unie. Het platform biedt je de mogelijkheid om spaardeposito’s te openen bij banken in onder andere Slowakije, Portugal en Tsjechië. Het bedrijf is in 2014 opgericht in Berlijn en heeft een vergunning van de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

Spaardeposito vergelijker/bemiddelaar met eigen contracten

Op Savedo.nl worden verschillende banken en hun spaarproducten voor jou vergeleken. Deze banken zijn partners van Savedo en zijn daarvoor gescreend op verschillende onderdelen. Zo dient de aanbieder te beschikken over het ‘Europees Paspoort’ waarvoor een aanbieder een notificatieprocedure moet doorlopen bij onder andere De Nederlandsche Bank (DNB).

Vergelijk verschillende Europese banken om jouw depositorekening te vinden

Op de website kun je invullen hoeveel geld je in zou willen leggen en kun je een looptijd kiezen, waarna Savedo de meest interessante spaarproducten van partnerbanken voor jou op een rijtje zet. Hierdoor kun je in een oogopslag zien bij welke banken je een spaarproduct af zou kunnen sluiten en wat die banken je te bieden hebben. Zo kun een vergelijking maken tussen de verschillende Europese aanbieders en hoef je niet zelf op zoek naar een Europese bank met aantrekkelijke rentes en voorwaarden.


Risico’s

Aan sparen in het buitenland kleven in sommige gevallen meer risico’s dan aan sparen in Nederland. Zo zijn spaarders in Nederland bijvoorbeeld altijd beschermd door het Nederlands Depositogarantiestelsel. Hierdoor is je spaargeld tot maximaal €100.000 beschermd bij faillissement van de bank en blijf jij als spaarder dus nooit met lege handen achter.

Depositogarantiestelsel

De banken waarmee Savedo samenwerkt, bevinden zich allemaal binnen de Europese Unie. Dat is gunstig, wat hierdoor dienen die banken zich aan bepaalde richtlijnen te houden.

Door die richtlijnen is jouw spaargeld bij alle banken waarmee Savedo samenwerkt beschermd tot maximaal €100.000 door het geldende Europees depositogarantiestelsel. Hierdoor hoef je niet bang te zijn dat je je spaargeld kwijt bent op het moment dat een bank onverhoopt failliet gaat.


Hier moet je op letten wanneer je een deposito opent via Savedo

Overweeg je om een spaardeposito te openen via Savedo? Dan zijn er een aantal dingen waar je op zou kunnen letten om de beste keuze qua spaarproduct en bank te kunnen maken. Hieronder gaan we iets dieper op een aantal van die zaken in.

In welk land is de bank actief?

In het overzicht van aanbieders van spaarproducten op Savedo.nl krijg je direct te zien bij welke banken je terechtkunt en in welke landen deze banken zich bevinden. Handig, want zo kun je direct bepalen of een bank wel of niet geschikt voor je is. Voordat je zomaar een spaarproduct bij een van de aanbieders afsluit, is het verstandig om eens na te denken over de volgende dingen:

Valutarisico

Het fijne is dat je via Savedo altijd spaart in euro. Zo heb je niet te maken met wisselkoersschommelingen of extra kosten. Met andere woorden: er is geen valutarisico.

Wel is het slim om er rekening mee te houden dat er in de lokale valuta uitgekeerd kan worden op het moment dat een bank failliet gaat. In dat geval zou je dus uitbetaald kunnen worden in Tsjechische kronen of Kroatische kuna.

Hoe is de politieke en economische situatie binnen het land?

Het is altijd slim om even te kijken naar de economische en politieke situatie binnen het land waar je een spaarproduct af zou willen sluiten. Zo weet je of het wel of niet slim is om je geld in dat land onder te brengen. Hoewel je spaargeld beschermd is door het Europees depositogarantiestelsel is het de vraag of je je geld nog zult ontvangen op het moment dat het land zelf ook failliet gaat.

Een goed voorbeeld daarvan is het faillissement van IceSave, waarbij Nederlandse spaarders naar hun geld konden fluiten. Op het moment dat de economische of politieke situatie binnen een land niet stabiel is, kun je wellicht beter op zoek gaan naar een bank in een ander (lees: stabieler) land.

Wetgeving van het land

Bij sparen in het buitenland dien je rekening te houden met het feit dat sommige landen bronbelasting heffen. Dit is belasting over je spaargeld in het land waar het spaargeld op de bank staat. Wettelijk gezien is het zo dat je slechts in één land belasting hoeft te betalen: in het land waar je belastingplichtig bent (Nederland). Savedo kan je helpen aan de benodigde formulieren voor het verlagen van de bronbelasting tot 0%.

Op het moment dat je het formulier voor de verlaging van bronbelasting niet op tijd indient, zal er bronbelasting op je spaarrente worden ingehouden. In dat geval zul je de bronbelasting bij de belastingdienst in het betreffende land moeten terugvragen.

Heb je zelf toegang tot een platform bij de bank? En wie is verantwoordelijk voor jouw geld?

Als klant van Savedo kun je inloggen in je eigen portaal van Savedo. Daar vind je een overzicht van alle spaarproducten die jij via Savedo bij buitenlandse banken hebt afgesloten. Het voordeel is ook nog eens dat alles in het Nederlands is. Hierdoor is een online bankomgeving bij de banken zelf overbodig.

Savedo treedt enkel op als bemiddelaar. Jij als klant gaat zelf een overeenkomst aan met een aanbieder. De bank waar jij je geld onderbrengt is uiteindelijk verantwoordelijk voor jouw geld.

Wanneer is een depositorekening openen mogelijk?

Elke bank heeft haar eigen voorwaarden voor het openen van een spaardeposito. Zo is de minimale inleg per bank verschillend en werken niet alle banken met dezelfde looptijden. Door gebruik te maken van de handige vergelijker op de website van Savedo en daar jouw inlegbedrag en looptijd in te vullen, krijg je direct de aanbieders te zien waar jij terechtkunt voor een depositorekening die past bij jouw wensen.


Wat heb je nodig om een depositorekening aan te vragen bij Savedo?

Om een depositorekening aan te kunnen vragen bij Savedo moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo dien je:

 • 18 jaar of ouder te zijn
 • uit eigen naam en voor eigen rekening te handelen
 • woonachtig te zijn in Nederland
 • een identificatiebewijs te hebben dat nog minstens 3 maanden geldig is
 • een geldig e-mailadres te hebben.

Daarnaast zal er een eenmalige identificatie plaatsvinden door AMP Groep. Deze identificatie vindt plaats tijdens een afspraak, waarbij je identiteitsbewijs wordt gecontroleerd. Houd er hierbij rekening mee dat een Nederlands rijbewijs niet als identificatiebewijs zal worden geaccepteerd.

Hoe werkt het aanvragen?

Als je nog geen klant bent bij Savedo, dan dien je dat uiteraard eerst te worden. Hiervoor selecteer je een deposito naar keuze uit het aanbod. Vervolgens vul je de online aanvraag in. Die online aanvraag print je uit, onderteken je en stuur je vervolgens per post naar Savedo.

Vervolgens krijg je een e-mail waarmee je een afspraak kunt maken voor de eenmalige identificatie. Je kunt zelf een tijdstip en locatie voor de afspraak kiezen.

Als alles rond is, dien je het inlegbedrag over te maken naar je Savedo-rekening. De inleg wordt vervolgens automatisch doorgestuurd naar het deposito waar je voor gekozen hebt.


Aangesloten banken

Savedo werkt samen met verschillende banken in Europa. Hieronder zetten we deze partnerbanken voor je op een rijtje.

Privatbanka (Slowakije)

Privatbanka is een bank uit Slowakije. Het hoofdkantoor van de bank is gevestigd in Bratislava. De bank werkt sinds juli 2017 samen met Savedo en de minimale inleg voor een spaardeposito bij Privatbanka is €1.000.

Banco BNI (Portugal)

Banco BNI ( Banco de Negócios Internacional – Europa) is een bank uit Portugal. Het hoofdkantoor van deze bank bevindt zich in Lissabon. BNI is sinds maart 2017 aanbieder bij Savedo. Om een spaardeposito bij deze bank te kunnen openen, dien je minimaal €5.000 in te leggen.

Imprebanca (Italië)

Imprebanca is een Italiaanse bank, waarvan het hoofdkantoor gevestigd is in Rome. De bank werkt sinds april 2017 met Savedo samen. Om een depositorekening bij deze bank te kunnen openen, dien je minimaal €10.000 in te leggen.

Atlantico (Portugal)

Atlantico (Banco Privado Atlântico – Europa) is een andere bank uit Portugal waar Savedo sinds juni 2017 mee samenwerkt. Het hoofdkantoor van deze bank bevindt zich in Lissabon. Een spaardeposito openen bij Atlantico is mogelijk met een inleg vanaf €2.000.

Kentbank (Kroatië)

Kentbank is een bank uit Kroatië met het hoofdkantoor in Zagreb. Deze bank werkt sinds maart 2016 samen met Savedo. Om een depositorekening bij Kentbank te kunnen openen, dien je minimaal €10.000 in te leggen.

J&T Banka (Tsjechië)

J&T Banka is een bank uit Tsjechië., die sinds december 2014 samenwerkt met Savedo. Het hoofdkantoor van de bank is gevestigd in Praag. Een spaardeposito openen bij J&T Banka is mogelijk met een inleg vanaf €10.000.


Hoe verdient Savedo geld?

Savedo krijgt als bemiddelaar commissie over de contracten die worden afgesloten. De hoogte van de commissie die Savedo ontvangt, hangt af van de hoogte van het spaargeld dat (dankzij Savedo) bij een partnerbank wordt ondergebracht.


Klantenservice

De website van Savedo biedt je het antwoord op veelgestelde vragen. Zo kun je vaak al binnen een paar minuten het antwoord op jouw vraag vinden. Mocht jouw antwoord daar niet tussen staan of mocht je meer informatie willen, dan kun je contact opnemen met de Nederlandse klantenservice. De klantenservice is op werkdagen tussen 10:00 en 18:00 uur telefonisch bereikbaar. Daarnaast is het ook mogelijk om contact op te nemen via e-mail.

Savedo treedt enkel en alleen op als bemiddelaar. Hierdoor zal de klantenservice je geen advies geven met betrekking tot de aangeboden spaarproducten. Wel kun je bij de klantenservice terecht bij vragen over de aanbieders en het spaaraanbod.


Conclusie

Een deposito openen via Savedo kan een heel goede oplossing zijn voor wie graag een spaardeposito in het buitenland (Europa) wil openen. Doordat alle banken zich binnen de Europese Unie bevinden en zich aan de Europese richtlijnen dienen te houden, is jouw spaargeld beschermd tot maximaal €100.000. Hierdoor blijf je niet met lege handen achter op het moment dat een bank onverhoopt failliet gaat. Wel is het slim om altijd even naar de politieke en economische stabiliteit van een land te kijken, zodat je geen onnodige risico’s loopt.

Het fijne aan een deposito openen via Savedo is dat alle communicatie gewoon in het Nederlands verloopt. Daarnaast biedt de website je een handig overzicht van de banken waarmee ze samenwerken en krijg je deposito’s te zien die aan jouw wensen voldoen. Zo kun je gemakkelijk een keuze maken voor de bank, het deposito en de spaarrente die jij het meest aantrekkelijk vindt. Een extra voordeel is dat Savedo je helpt om je geld terug te krijgen als een bank onverhoopt failliet gaat. Daarnaast helpen ze je ook aan de juiste formulieren voor het verlagen van de bronbelasting.

Pluspunten
 • Hoge spaarrente (tussen 0,90% en 1,30%)
 • Geen extra kosten
 • Depositogarantiestelsel tot €100.000
 • Gemakkelijk een spaarproduct afsluiten in het buitenland
 • Geen last van valutarisico
 • Online een depositorekening aanvragen
 • Mogelijkheid om meerdere deposito’s te openen
 • Nederlandstalige service en communicatie over je producten
 • Ondersteuning bij opeisen deposito in geval van faillissement bank
 • Ondersteuning bij verlagen bronbelasting
 • Goed bereikbare klantenservice
Minpunten
 • Geen Nederlandse banken aangesloten
foto auteur Nadine Swagerman
Dit artikel is geschreven door Nadine Swagerman

Schrijft met plezier over de meest uiteenlopende onderwerpen. Heeft een eigen tekstbureau en is daarnaast auteur. Houdt van eten, muziek, series en lezen. En trekt in haar vrije tijd het liefst de natuur in met haar hond.

Beoordeling Savedo

 • Hoge spaarrente (tussen 0,90% en 1,30%)
Spaardeposito aanvragen
© BankNu.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3, 8011 CW Zwolle | Privacy & Cookies