Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie bij het openen van een bankrekening.

Eerlijke reviews over alle banken in Nederland

DELA spaarverzekering

Laatst bijgewerkt: 2 augustus 2022

Wil je graag geld opzij zetten voor later en daar 2,00% rente over ontvangen? Dan zou de spaarverzekering van DELA wellicht een geschikte manier kunnen zijn om dat te doen. Zo kun je bijvoorbeeld geld opzijzetten voor je droomhuis, voor de studie van je kinderen of voor welk doel in de toekomst dan ook. Wil je weten of het DELA CoöperatiespaarPlan (zoals het product officieel heet) een geschikte optie is om geld opzij te zetten? Lees dan snel verder.

Waarom kies je voor DELA spaarverzekering?
 • Vaste rente van 2,00% per jaar
 • Veilige manier om rente te ontvangen
Ga naar DELA spaarverzekering

Geen spaardeposito maar een spaarverzekering

De meeste mensen die hun geld graag voor langere tijd tegen een rentepercentage vast willen zetten, doen dit op een spaardeposito bij de bank. Hierbij kiezen ze van tevoren een inleg en looptijd om vervolgens gedurende die looptijd niet meer bij hun geld te kunnen komen. Tijdens/na de looptijd profiteren ze van het rendement dat het vastzetten van hun opgebouwde kapitaal hen oplevert.

Bij de DELA Spaarverzekering zet je geld voor een langere tijd opzij en ontvang je daar een vaste rente over. Hieronder behandelen we verschillende punten waarmee de spaarverzekering zich onderscheidt.


blankHoe werkt het?

De spaarverzekering van DELA stelt je in staat om je opgebouwde kapitaal voor minimaal 10 en maximaal 30 jaar vast te zetten tegen een vaste hoge rente (2,00%). De spaarverzekering is niet alleen voor jezelf, maar bijvoorbeeld ook voor een van je kinderen (of eventueel kleinkinderen) af te sluiten.

Periodiek geld inleggen

Let op: De DELA spaarverzekering valt niet onder het depositogarantiestelsel.

Als je kiest voor de DELA spaarverzekering, dan leg je periodiek geld in. Hoeveel geld je periodiek in wilt leggen, bepaal je zelf bij het afsluiten van de verzekering. Daarbij bepaal je ook of je dit per maand, per kwartaal, per zes maanden of per jaar wilt doen. Het minimale bedrag hiervoor is €10 per keer. Mocht je het bedrag dat je periodiek inlegt tussendoor willen wijzigen, dan is dat mogelijk.

Productkenmerken:

 • 2,00% vaste rente per jaar
 • Minimaal 10 jaar, maximaal 30 jaar
 • Geen mogelijkheid om tussentijds op te nemen
 • Beëindiging binnen 10 jaar kost € 150
 • Minimale bedrag om in te leggen per periode: 10€
 • Periodiek kun je tot € 2.400 per jaar inleggen
 • Je kunt per jaar eenmalig inleggen of bijstorten tot een totaalbedrag van €12.000
 • De mogelijkheid om extra in te leggen kan door DELA in de toekomst worden stopgezet
Tip: Op de website van DELA kun je met de rekentool gelijk berekenen hoeveel een periodieke inleg naar jouw keuze je aan het einde van de looptijd zal opleveren.

Eenmaal per jaar een extra bedrag inleggen

Naast het bedrag dat je periodiek inlegt, kun je ook elk jaar eenmalig een extra bedrag storten. Dit is mogelijk tot een maximum bedrag van €12.000 per verzekeringsnemer per kalenderjaar. Door meer geld in te leggen, kun je ervoor zorgen dat het vooraf berekende gegarandeerde eindbedrag hoger uitvalt.

Rente

De vaste rente van 2,00% is per jaar en wordt maandelijks bijgeschreven. Zodra de looptijd van de verzekering voorbij is, wordt het bedrag naar je overgemaakt.

Vereisten

Om een spaarverzekering aan te vragen bij DELA kun je terecht op de website. Daar kun je de spaarverzekering direct online aanvragen. Ook is het mogelijk om dit telefonisch te doen. De kosten voor het afsluiten via internet zijn €9,60. Om de DELA spaarverzekering aan te kunnen vragen, dien je:

 • 18 jaar of ouder te zijn
 • een Burgerservicenummer te hebben
 • een geldig legitimatiebewijs te overleggen
 • een IBAN-rekeningnummer op te geven

Daarnaast moet de verzekerde op de einddatum van de spaarverzekering jonger zijn dan 75 jaar. Dit betekent dat je de spaarverzekering kan aanvragen tot 14 dagen voor je 65ste verjaardag en dat je dan enkel voor een looptijd van 10 jaar kan kiezen.


Unieke kenmerken DELA spaarverzekering

Bij de DELA spaarverzekering zet je je opgebouwd kapitaal voor langere tijd opzij tegen een hoge rente. De kenmerken hieronder scheidt DELA spaarverzekering van andere producten

Looptijd; minimaal 10 en maximaal 30 jaar

De DELA spaarverzekering heeft een looptijd van minimaal 10 jaar en maximaal 30 jaar.

Mogelijkheid extra geld inleggen per maand

Met de spaarverzekering van DELA leg je periodiek geld in. Dit is mogelijk van minimaal €10 tot maximaal €200 per maand. Ook is het mogelijk om een keer per jaar een bedrag tot €12.000 bij te storten. Zo kun je dus tussentijds extra geld bijleggen, waardoor het gegarandeerde eindbedrag hoger zal uitvallen.

Hoger rendement

De spaarverzekering van DELA biedt een hoge vaste rente. Hierdoor zal je opgebouwde kapitaal met rente je dus meer opleveren als je voor de spaarverzekering kiest. Daarnaast is de mogelijkheid om extra geld in te leggen een slimme manier om extra waarde te creëren op je opgebouwde kapitaal.

Niet tussentijds opnemen

Bij de DELA spaarverzekering gelden strengere regels als het gaat om tussentijds geld opnemen. Tussentijds geld opnemen is bij de spaarverzekering helemaal niet mogelijk. De enige manier om bij je geld te kunnen komen, is door de spaarverzekering van DELA eerder te beëindigen. Hier staat een bedrag van €150 tegenover als je dit binnen 10 jaar wilt doen.

Geen depositogarantiestelsel

De DELA spaarverzekering is geen bankproduct maar een verzekeringsproduct, waardoor je inleg niet beschermd is door een depositogarantiestelsel en biedt dus meer risico omdat een bedrijf als DELA failliet kan gaan. Dat betekent echter niet automatisch dat je met lege handen achter zal blijven op het moment dat DELA failliet zou gaan.

Risico’s

Het gebrek aan bescherming door een depositogarantiestelsel bij de DELA spaarverzekering kan een verhoogd risico opleveren. Op het moment dat DELA failliet zou gaan, heb je geen garantie dat je je opgebouwd kapitaal terugkrijgt. Wel is het zo dat de kans er is dat een andere verzekeraar de spaarverzekeringen van DELA in dat geval op zal kopen. Als dat gebeurt, zal de spaarverzekering gewoon doorlopen, maar dan bij een andere verzekeraar.

Wat wordt er gedaan met je geld?

Bij de spaarverzekering van DELA wordt jouw inleg belegd in diverse bedrijven en projecten. DELA kiest hierbij voor een maatschappelijk verantwoord beleggingsbeleid, waarbij bedrijven en landen die de internationale richtlijnen op het gebied van duurzaamheid schenden worden uitgesloten. Hierbij maakt DELA gebruik van een eigen uitsluitingenlijst, die op de website te vinden is.

Extra uitkering bij overlijden

Bij de DELA spaarverzekering heb je recht op extra uitkering bij overlijden. Als de verzekerde overlijdt dan zal DELA het bedrag dat tot dan toe is opgebouwd + 10% extra uitkeren.

Distributiekosten

DELA rekent zogenaamde distributiekosten als je een spaarverzekering afsluit. Dit zijn kosten voor bijvoorbeeld het verwerken van de aanvraag en voor het informeren van jou als klant. Deze kosten komen voor jouw rekening en worden verrekend met je saldo. Een aantal van die kosten zijn:

 • Zelf afsluiten van de polis via internet: €9,60
 • Zelf afsluiten van de polis per telefoon: €65,-

Daarnaast zul je ook betalen voor het wijzigen van je polis. Zo kost een wijziging aanbrengen per post of mail je €7 en per telefoon is dit €13,50.

De extra kosten van de DELA Spaarverzekering zouden ervoor kunnen zorgen dat het geld opzijzetten bij DELA uiteindelijk toch minder interessant is.


Een goede keuze om je opgebouwde vermogen te laten groeien?

De DELA Spaarverzekering kan een goede oplossing bieden wanneer je graag rente ontvangt op je opgebouwde kapitaal. Wel is het slim om er rekening mee te houden dat je je inleg voor minimaal 10 jaar vast moet zetten bij DELA, waardoor het geen handige optie is als je het geld eerder nodig denkt te hebben. In dat geval zijn er betere alternatieven.

Wil je graag tussentijds bij je geld kunnen? Dan is een flexibele spaarrekening een betere optie dan de spaarverzekering, omdat je in dat laatste geval alleen bij je geld kunt als je de verzekering stopzet.

Wil je graag meer dan €12.000 in één keer inleggen en voor langere tijd vastzetten? Dan kun je beter voor een alternatief spaarproduct kiezen, omdat je in het geval van de DELA spaarverzekering te maken hebt met een maximale inleg van €12.000 per jaar.

Of de spaarverzekering van DELA voor jou geschikt is om je vermogen te laten groeien, hangt dus vooral af van jouw wensen. Houd er wel ook rekening mee dat de spaarverzekering niet onder het depositogarantiestelsel valt en dat je geld dus niet gegarandeerd beschermd is tot €100.000.


Belasting betalen over een spaarverzekering

Je inlegkapitaal dat je onderbrengt bij DELA zal meegenomen moeten worden in box 3 bij de belastingaangifte. Daar dien je de waarde op te geven die je zou krijgen als je de verzekering op 1 januari van dat jaar stop zou zetten. Of je belasting over de spaarverzekering dient te betalen (en hoeveel), hangt af van de rest van jouw vermogen. Zolang je totale vermogen onder €30.846 blijft, hoef je geen belasting te betalen. Heb je een fiscale partner? Dan is het heffingsvrije vermogen €61.692.

Tip: Op de website van de Belastingdienst kun je meer informatie vinden over de belasting over vermogen en wat dat precies voor jou betekent.

Conclusie

Wil je graag maandelijks een bedrag inleggen en daar een hoge rente over ontvangen én kun je je potentiële inleg minimaal 10 jaar missen? Dan zou de spaarverzekering van DELA wellicht een geschikte optie voor je kunnen zijn. De spaarverzekering kent een aantal voordelen, zoals de mogelijkheid om tussentijds geld in te leggen en een extra uitkering bij overlijden. De nadelen zitten hem vooral in het gebrek aan bescherming door een depositogarantiestelsel, de lange looptijd en de beperkingen qua inleg. Ook de distributiekosten die DELA met je saldo verrekent, kan het kiezen voor de spaarverzekering minder interessant maken.

Of de spaarverzekering van DELA geschikt voor jou is, hangt voornamelijk af van je wensen, het bedrag dat je vast wilt zetten en of je aan de overige eisen (bijvoorbeeld qua leeftijd) voldoet die verzekeraar stelt voor het aanvragen van een spaarverzekering.

Pluspunten
 • Vaste rente van 2,00% per jaar
 • Inleggen is mogelijk vanaf €10,- per keer
 • 10% extra uitkering op het moment dat de verzekerde overlijdt
 • Tussentijds geld inleggen/storten
 • Invloed op het uiteindelijke rendement doordat je meer kunt inleggen
 • Je inleg wordt belegd in duurzame en maatschappelijk verantwoorde projecten en bedrijven
Minpunten
 • Minimale looptijd is 10 jaar
 • Tussentijds geld opnemen is niet mogelijk
 • Om eerder bij je geld te kunnen, dien je de verzekering tussentijds te beëindigen tegen extra kosten (€150)
 • Het DELA CoöperatiespaarPlan valt niet onder een depositogarantiestelsel
 • Extra kosten (distributiekosten)
 • Je kunt niet meer dan €12.000 per keer (per jaar) inleggen
 • Het maximale bedrag voor de periodieke inleg is €200
foto auteur Nadine Swagerman
Dit artikel is geschreven door Nadine Swagerman

Schrijft met plezier over de meest uiteenlopende onderwerpen. Heeft een eigen tekstbureau en is daarnaast auteur. Houdt van eten, muziek, series en lezen. En trekt in haar vrije tijd het liefst de natuur in met haar hond.

Beoordeling DELA spaarverzekering

 • Vaste hoge rente van 2.00% per jaar
 • max. 12.000€ per jaar inleggen
 • Geen mogelijkheid om tussentijds op te nemen
 • Geen depositogarantiestelsel
Spaardeposito aanvragen
© BankNu.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3, 8011 CW Zwolle | Privacy & Cookies