Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie bij het openen van een bankrekening.

Eerlijke reviews over alle banken in Nederland

Gezamenlijke rekening openen? Vergelijk en/of bankrekeningen

Gezamenlijke rekening openen? Vergelijk en/of bankrekeningen

Laatst bijgewerkt: 27 september 2022

Een gezamenlijke en/of bankrekening openen, kan in sommige gevallen erg handig zijn. Bijvoorbeeld als jij en je partner graag één rekening willen waar alle vaste lasten van af worden geschreven en waarvan jullie de boodschappen kunnen betalen. Maar ook in andere gevallen kan het openen van zo’n rekening een uitkomst zijn. Wil je meer weten over de mogelijkheden en de kosten voor het openen van een gezamenlijke bankrekening? In dit artikel vertellen we je er alles over.1. N26 - Gratis gezamenlijke rekening

Kaartblank
Bezoek N26
Pluspunten
 • Gratis aan te vragen
 • Meest gebruiksvriendelijke gezamenlijke rekening
 • Ook mogelijk om gedeelde accounts aan te maken met meer (tot 10) mensen
 • Gebruiksvriendelijke app
Minpunten
 • Alles is engelstalig
 • Geen E/O rekening

N26 biedt een Europese bankrekening die je gratis kunt aanvragen. Met de ‘Shared’ functie kun je deze bankrekening delen met meerdere mensen. Hierbij krijgt de tweede persoon toegang tot alle bankfuncties van de bankrekening. Het verschil met een gezamenlijke rekening bij andere banken is wel dat er 1 iemand op papier eigenaar blijft van de bankrekening en je dus geen E/O (en/of) rekening hebt.

Bezoek N26

2. ABN Gezamenlijk - 2 betaalpassen voor € 4,35 per maand

Kaartblank
Bezoek ABN Gezamenlijk
Pluspunten
 • 2 fysieke betaalpassen
 • Een rekening met je partner, ouders of kinderen
 • Snel aangevraagd

Via de vertrouwde weg een gezamenlijke rekening openen doe je bij ABN Amro. Via de website heb je binnen 10 minuten je rekening geopend. Je rekening aanvragen, identificatie uploaden en je kunt direct aan de slag. Voor €4,35 per maand ontvang je dan 2 betaalpassen thuisgestuurd. Je kunt deze rekening ook openen als je momenteel nog geen klant bent bij ABN.

Bezoek ABN Gezamenlijk

3. Knab - Het eerste jaar slecht €2,50 per maand

Kaartblank
Pluspunten
 • Allebei je eigen bankpas
 • Gemakkelijk betalingen doen via de Knab website, app of iDEAL
 • Nederlandse bank
 • Mogelijkheid om meerdere betaalrekeningen en spaarrekeningen te openen
 • Dagelijks opzegbaar
Minpunten
 • Geen fysieke locaties
 • Geen mogelijkheid om te identificeren met rijbewijs (paspoort of ID verplicht)

Deze Nederlandse bank biedt een gezamenlijke rekening voor een zeer concurrerende prijs. Het eerste jaar betaal je slechts €2,50 per maand, daarna €5 per maand. Hierbij krijg je beide een pinpas met eigen pincode en kun je middels de handige Knab app alle bankzaken regelen. Je krijgt hierbij een en/of rekening waar je beide zeggenschap en eigendom over hebt. Het voordeel van Knab t.o.v. N26 is dat je iDEAL betalingen kunt doen, omdat Knab een Nederlandse bank is.


4. bunq - Gemakkelijke gezamenlijke rekening met Bunq +1

Kaartblank
Bezoek bunq
Pluspunten
 • Een van de goedkoopste gezamenlijke rekeningen (€2,99)
 • Samen sparen met gedeelde spaardoelen
 • Zeer handige mobiele bank app
 • Nederlandse bankrekening waarmee je iDEAL betalingen kunt doen
 • Makkelijk en snel aangevraagd via de app of site
Minpunten
 • Geen rente op je betaalrekeningen

Bunq is een van de meest innovatieve banken van Nederland. Dat zie je terug in de gebruiksvriendelijkheid van de app en de extra mogelijkheden en functionaliteiten. Daarbij komt dat deze gezamenlijke rekening zeer scherp geprijsd is (€2,99 per maand).

Bezoek bunq

5. Revolut - Creëer een groepsrekening met Revolut

Kaartblank
Bezoek Revolut
Pluspunten
 • Eenvoudig kosten splitsen met een groepsrekening
Minpunten
 • Werkt anders dan bij de grotere banken

Met de gratis Revolut rekening kun je beide een account aanmaken en deze koppelen onder een “groepsrekening”. Met deze optie betaal je eenvoudig gezamenlijk je rekeningen. Je kunt dit doen met familie of vrienden om eenvoudig kosten te splitsen. Een rekening aanmaken bij Revolut is volledig gratis, dus dat kan een voordeel zijn ten opzichte van de eerder genoemde banken.

Bezoek Revolut

Een gezamenlijke en/of bankrekening openen

Als je samen gaat wonen, dan is het in veel gevallen zo dat je ook samen de kosten voor het huis, de boodschappen en de andere vasten lasten zult gaan delen. Natuurlijk kun je nu allebei een deel van de rekeningen voor je rekening nemen en die vanaf je eigen bankrekening betalen, maar echt handig is dat niet. Een gezamenlijke bankrekening is in dit soort gevallen een handige oplossing. Als je een gezamenlijke rekening wilt openen, heb je twee opties:

En/of rekening

Een en/of rekening is de meest voorkomende en meest handige gezamenlijke rekening. Je kunt allebei geld storten en opnemen zonder dat je daar toestemming van de ander voor nodig hebt. Ideaal voor stellen die een rekening willen delen om alle vaste lasten en de boodschappen van te betalen. Je kunt alle vaste lasten automatisch van die rekening af laten schrijven, zodat je niet bij hoeft te houden wie wat betaald heeft.

En/en rekening

Een en/en rekening is een rekening waar je niets op kunt storten of van af kunt halen, zonder dat je daar toestemming van de ander voor hebt. Het voordeel hiervan is dat de ander de rekening nooit zomaar leeg zou kunnen halen. Het nadeel is dat dit niet erg prettig werkt als je de rekening wilt gebruiken voor bijvoorbeeld het doen van de boodschappen. Voor dagelijks gebruik kun je beter een en/of rekening openen, dit is dan ook de rekening die de meeste banken als gezamenlijke rekening aanbieden. Een en/en rekening zou een oplossing kunnen zijn voor stellen die samen geld willen sparen of apart willen zetten.


Voor wie is een gezamenlijke rekening?

De meeste mensen die een gezamenlijke bankrekening openen, zijn mensen die een relatie hebben en met de gezamenlijke rekening de vaste lasten willen betalen. Het openen van een gezamenlijke rekening kan echter ook in andere gevallen heel handig zijn. Bijvoorbeeld:

 • Samen met je huisgenoot/huisgenoten. Ideaal voor het betalen van vaste lasten en eventueel voor het doen van de boodschappen.
 • Met het gezin. Ook voor gezinnen kan het een ideale oplossing zijn. Vooral als de kinderen regelmatig wat boodschappen halen of andere kosten maken.
 • Met vrienden. Bijvoorbeeld voor vrienden die samen op vakantie gaan of een lange reis gaan maken.

Waar open je een gezamenlijke rekening; de aanbieders

Een gezamenlijke bankrekening openen, kan (haast) bij alle banken die je in ons land vindt, waaronder bij Knab, ABN AMRO, Rabobank en SNS Bank. Wanneer je op zoek gaat naar de meest aantrekkelijke aanbieder van een gezamenlijke rekening, is het slim om onder andere naar de kosten voor die rekening te kijken

Vergelijk de kosten

Het vergelijken van de kosten die bij een bankrekening komen kijken, is een goede manier om te bepalen welke bank je het meest aantrekkelijk vindt. De kosten voor die rekening komen immers elke maand opnieuw terug. En hoewel het verschil in de eerste instantie misschien niet zo groot lijkt, kan dat op den duur behoorlijk oplopen.

Kijk ook naar overige voordelen

Je keuze enkel en alleen baseren op de kosten per maand is echter ook niet handig. Slimmer is om ook rekening te houden met andere voor- of nadelen. Krijg je als nieuwe klant bijvoorbeeld een bepaalde korting als je een bankrekening opent bij de betreffende bank? En hoe zit het met een extra bankpas, zodat jullie allebei kunnen pinnen en storten, is die bij de prijs inbegrepen of moet je daar extra voor betalen?

Kosten vergelijking

Om je een handje op weg te helpen, hebben we in het tabel hieronder de kosten voor het openen van een gezamenlijke rekening per aanbieder voor je op een rijtje gezet. Zo kun je in één oogopslag zien wat je bij welke bank betaalt.

Bank Kosten extra bankpas Actie
N26 € 0,00 p.m. incl. Gratis
Revolut € 0,00 p.m. incl. Gratis
Bunq € 2,99 p.m. incl. 1e maand gratis
Knab € 5,00 p.m. incl. €50,- gratis
ABN Amro € 4,35 p.m. incl.
ING Bank € 2,35 p.m. incl.
Rabobank € 2,95 p.m. incl.
SNS Bank € 2,75 p.m. incl.
Regiobank € 2,25 p.m. € 0,63 p.m.
Triodos € 3,00 p.m. incl.
ASN Bank €3,30 p.m. incl.  eerste 3 maanden gratis

De goedkoopste gezamenlijke rekening

De goedkoopste gezamenlijke rekening is, zoals je hierboven kunt zien, N26.
Wil je liever een rekening openen bij een bank die niet alleen online te vinden is? Dan heb je een aantal opties. De voordeligste banken zijn dan:

 • ING Bank: € 30,60 per jaar
 • SNS Bank: € 33,00 per jaar
 • Rabobank: € 35,40 per jaar

Bekijk kortingen en acties kritisch

Veel banken gebruiken lokkertjes om klanten binnen te halen. Zo bieden ze je bijvoorbeeld een aantal maanden gratis gebruik van de rekening aan of krijg je een flinke korting. Hoewel dit erg aantrekkelijk lijkt, is het slim om te bekijken of de rekening ook na de kortingen en acties nog aantrekkelijk is.

De goedkoopste bank is afhankelijk van wat je zoekt

Wat uiteindelijk de goedkoopste bank voor jou is, is afhankelijk van wat je zoekt. Vind je het bijvoorbeeld belangrijk dat je gebruik kunt maken van een creditcard? Dan komen daar in de meeste gevallen extra kosten bij kijken. Om tot een goede keuze qua bank te komen, is het daarom belangrijk om niet alleen naar de prijs, maar ook naar wat je nodig hebt te kijken.


Waar kijk je naar bij afsluiten van een gezamenlijke rekening?

Wat is het precies dat je met de rekening wilt doen en wat vind je belangrijk? Dat zijn dingen die je jezelf kunt afvragen als je een gezamenlijke rekening gaat openen. Een aantal dingen waar je op kunt letten als je een gezamenlijke rekening af wilt sluiten, zijn:

Kosten per maand

Uiteraard zijn de kosten per maand belangrijk. Wel is het slim om je niet alleen blind te staren op die prijs, maar om ook goed te kijken naar wat je dan precies voor die prijs krijgt.

Extra betaalpas

Een extra pas in de meeste gevallen wel handig. Vooral als jullie allebei boodschappen doen of andere spullen kopen. In sommige gevallen moet je extra betalen voor een extra pas, terwijl dat in andere gevallen gratis is.

Rente

Een ander punt waar je op kunt letten, is de rente die je krijgt op de rekening. De hoogte van de rente kan vooral als je ook samen wilt sparen doorslaggevend zijn.

Rood staan

Vind je het belangrijk dat je rood kunt staan op de rekening? Dan is dit iets wat je mee kunt nemen in het besluit voor welke bank je kiest. Bij de ene bank is rood staan geen enkel probleem, terwijl daar bij een andere bank een (flink) aantal voorwaarden aan verbonden zijn. Goed om naar te kijken, dus.

Online aanvragen

Hoe snel je een rekening zou kunnen openen en wat je daarvoor moet doen, kan meewegen in je beslissing. Tegenwoordig is het bij de meeste banken mogelijk om direct online een rekening te openen. Hoelang het vervolgens duurt voordat je de betaalpassen ontvangt en gebruik kunt maken van de rekening, is per bank verschillend.

Creditcard

Vind je het belangrijk dat je ook gebruik kunt maken van een creditcard? Bij de meeste banken is dit goed mogelijk. Kijk wel altijd even naar de kosten en de voorwaarden hiervoor. Bij de ene bank is een creditcard gratis, terwijl je er bij de andere bank voor moet betalen. Banken waar een creditcard gratis is bij een gezamenlijke rekening, zijn onder andere:

 • Knab
 • Rabobank

Bij de andere banken betaal je voor de creditcard. Door de kosten voor een creditcard mee te nemen in je vergelijking, kun je de beste keuze maken.

Hoe flexibel is de rekening?

Voor mensen die graag een gezamenlijke rekening met hun huisgenoten willen openen, of voor mensen die graag een tijdelijke gezamenlijke rekening met vrienden willen openen, is het belangrijk dat de rekening (en de bank) flexibel is. Bij Bunq kun je bijvoorbeeld in een paar seconden een nieuwe rekening openen die je kunt delen met je vrienden, familie of huisgenoten. Is de rekening niet meer nodig? Dan kun je hem gewoon weer sluiten.


Wat kun je met een gezamenlijke rekening?

Een gezamenlijke rekening is meestal een betaalrekening, maar je kunt ook een gezamenlijke spaarrekening of een gezamenlijke betaal-/spaarrekening openen. Verder werkt een gezamenlijke betaalrekening (en/of rekening) eigenlijk precies hetzelfde als een eigen betaalrekening. Je hebt allebei (of allemaal) toegang tot de online omgeving van je bank, jullie kunnen allebei geld pinnen en geld storten en hebben dus ook allebei inzicht in en toegang tot het geld.

Alleen een gezamenlijke rekening of ook een persoonlijke rekening?

Sommige stellen kiezen ervoor om al hun geld op de gezamenlijke rekening te laten storten en om de persoonlijke rekening op te zeggen. De voornaamste reden om dit te doen, is omdat het scheelt in de kosten. Je loon op de gezamenlijke rekening laten storten en niet op een persoonlijke rekening, heeft als voordeel dat er altijd genoeg geld op de gezamenlijke rekening zal staan. Ook hoef je niet bezig te zijn met het maandelijks overboeken van geld naar de gezamenlijke rekening.

Nadelen van opzeggen persoonlijke rekening

Het nadeel van het opzeggen van een persoonlijke rekening, is dat je daardoor eigenlijk niet echt geld voor jezelf hebt. Alles staat immers op de gezamenlijke rekening. Of dit wel of niet belangrijk voor je is, is uiteraard een persoonlijke keuze. Je zou er eventueel voor kunnen kiezen om een bepaald bedrag per maand voor persoonlijk gebruik te reserveren of te pinnen, zodat je evengoed geld hebt dat je vrij zou kunnen besteden.


Waar houd je rekening mee bij het afsluiten van een gezamenlijke rekening?

Dat je allebei (of in sommige gevallen allemaal) inzicht in de financiële situatie en toegang tot het geld op de rekening hebt, is handig, maar zorgt er ook voor dat voorzichtigheid op zijn plaats is. Het is immers wel belangrijk dat je het openen van een gezamenlijke rekening alleen doet met iemand die je (met jouw geld) kunt vertrouwen.

Vertrouwen

Een van de allerbelangrijkste dingen als je een gezamenlijke rekening wilt gaan openen, is dat jullie elkaar vertrouwen. Alleen op die manier is het gebruik van zo’n rekening handig en/of prettig. Omdat jullie allebei toegang hebben tot de rekening en daar in principe mee kunnen doen wat jullie willen, betekent dat ook dat iemand zomaar ineens al het geld van de rekening kan halen of zomaar een dure aankoop kan doen. Daarom is het heel belangrijk dat je elkaar vertrouwt en duidelijke afspraken maakt over het gebruik van de rekening.

Maak duidelijk afspraken

Als je samen een gezamenlijke rekening gaat openen, dan is het noodzakelijk om hier wat afspraken over te maken. Zo is het belangrijk dat je even de tijd neemt om te bepalen hoeveel jullie op de gezamenlijke rekening zullen storten. Hoe jullie het geld op de rekening mogen besteden. En wat er gebeurt als jullie te maken krijgen met een onverwachte (grote) uitgave of een relatiebreuk. Door hier duidelijke afspraken over te maken, voorkom je onenigheid en/of miscommunicatie.

Overlijden

Je wilt er waarschijnlijk liever niet over nadenken, maar hoe zijn de geldzaken geregeld als één van jullie overlijdt? Vaak is het zo dat een rekening die enkel op naam van de overledene staat, geblokkeerd wordt. Het kan dan als partner soms best lastig zijn om bij dat geld te komen, vooral als je niet getrouwd bent. Het voordeel van een en/of bankrekening is dat je als mederekeninghouder altijd toegang houdt tot de rekening. Ook als je partner overlijdt. Het kan zijn dat eventuele andere erfgenamen hier bezwaar tegen maken, in dat geval kan ervoor gekozen worden om de rekening toch te blokkeren.

Verklaring van erfrecht

Als er geld op de gezamenlijke rekening staat, kun je na het overlijden van je partner te maken krijgen met erfrecht. Vooral als jullie niet getrouwd zijn, kan dit flink wat rompslomp opleveren. Om recht te hebben op het geld heb je namelijk in sommige gevallen een verklaring van erfrecht nodig. Dit geldt niet voor alle banken, zo is het bij ING en Rabobank niet nodig. Bij andere banken kan het wel nodig zijn, of alleen als het saldo op de rekening hoger is dan een bepaald bedrag.

Gezamenlijke rekening omzetten na overlijden

Bij de meeste banken is het mogelijk om de rekening na het overlijden van een van de rekeninghouders op de naam van de ander te laten zetten. Zo hoef je de lopende incasso’s niet stop te zetten en kunnen deze gewoon doorgaan. Er zijn echter uitzonderingen. Bij sommige banken is het nodig om een gezamenlijke rekening op te zeggen als één van de twee rekeninghouders overlijdt. Bij sommige banken dien je vervolgens ook nog eens alle automatische incasso’s zelf op te zeggen, omdat het niet mogelijk is om gebruik te maken van een service die dit voor je regelt.

Als jullie uit elkaar gaan

Gaan jullie uit elkaar? Dan heb je een aantal opties met betrekking tot de gezamenlijke rekening. Het eerlijkst is uiteraard om het saldo dat overblijft na het betalen van alle rekening te delen of om ieder zijn eigen deel terug te geven. Vervolgens kun je de rekening eventueel sluiten of over laten zetten naar een persoonlijke rekening op naam van één van jullie. Heb je een samenlevingscontract? Dan kan het zijn dat jullie hier afspraken in hebben gemaakt over dit soort situaties.

Als de breuk tussen jullie niet zo soepel verloopt, dan kan een gezamenlijke rekening een risico vormen. Een van de twee zou de rekening immers (gedeeltelijk) leeg kunnen halen.

Schulden

Als je een gezamenlijke rekening hebt, deel je niet alleen het saldo maar ook de schulden. Mocht het zo zijn dat jullie uit elkaar gaan, dan kan dit, vooral als dit met ruzie gebeurt, een probleem opleveren. Als jouw ex-partner de rekening leeghaalt, ben jij namelijk ook verantwoordelijk voor de schuld die daardoor kan ontstaan. Daarnaast zijn jullie uiteraard beiden verantwoordelijk voor de schulden die jullie samen op de rekening hebben gemaakt toen jullie nog samen waren.


Gezamenlijke rekening openen of niet?

Het openen van een gezamenlijke bankrekening kan in veel gevallen erg handig zijn. Vooral als je samenwoont en alle kosten graag samen wilt delen of samen toegang tot het geld wilt hebben, is het openen van zo’n rekening waarschijnlijk een van de slimste dingen die je kunt doen. Hieronder benoemen we nog even de voor en nadelen van een gezamenlijke rekening, zodat je zelf de afweging kunt maken.


De voor- en nadelen van een en/of rekening

Hierboven ben je al een aantal voor- en nadelen van de en/of rekening tegengekomen. Om het allemaal wat overzichtelijker voor je te maken, hebben we de voor- en nadelen hieronder nog even voor je op een rijtje gezet.

Voordelen

De voordelen van een gezamenlijke rekening zijn onder andere:

 • Samen de kosten delen, zorgt voor een gezondere verhouding/relatie
 • Met een gezamenlijke rekening heb je geen gedoe meer over wie wat betaalt
 • Je hebt allebei inzicht in en toegang tot het geld op de rekening
 • Je kunt samen sparen
 • Je draagt samen de verantwoordelijkheid

Nadelen

 • De één kan de rekening leeghalen zonder toestemming van de ander
 • Een gezamenlijke rekening brengt extra kosten met zich mee

foto auteur Nadine Swagerman
Dit artikel is geschreven door Nadine Swagerman

Schrijft met plezier over de meest uiteenlopende onderwerpen. Heeft een eigen tekstbureau en is daarnaast auteur. Houdt van eten, muziek, series en lezen. En trekt in haar vrije tijd het liefst de natuur in met haar hond.

Tip van Banknu.nl

openbank
© BankNu.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3, 8011 CW Zwolle | Privacy & Cookies