Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie bij het openen van een bankrekening.

Eerlijke reviews over alle banken in Nederland

Bij welke bankrekening krijg je een gratis creditcard?

Bij welke bankrekening krijg je een gratis creditcard?

Laatst bijgewerkt: 1 september 2022

Je moet overal al geld voor betalen. Een gratis creditcard is dus mooi meegenomen. Bij veel banken betaal je hier alleen de hoofdprijs voor en prijzen tussen de 20 en 50 euro per jaar zijn geen uitzondering. Gelukkig zijn er enkele (betaalde) bankrekeningen waar de creditcard al gratis inbegrepen is. Benieuwd welke dat zijn? Wij geven je 5 suggesties voor de goedkoopste rekeningen en opties.


Bij welke bankrekening krijg je een gratis creditcard?

Benieuwd welke banken een gratis creditcard aanbieden in het pakket? Hieronder laten we je zien welke (betaalde) bankrekeningen een gratis creditcard bij de rekening te bieden hebben. Je zult zien dat de buitenlandse bank N26 een vreemde is in dit lijstje. Vooral omdat deze bank op geen enkele manier kosten rekent voor een rekening of een creditcard. Of die bank ook voor jou de beste aanbieder is, lees je verderop.


1. Openbank - Gratis bankrekening met Mastercard creditcard (€0 p.m.)

Kaartblank
Bezoek Openbank
Pluspunten
 • Geen kosten voor bankrekening en ook niet voor creditcard
 • Diverse voordelen bij aanschaf van hotels en autohuur
 • Gratis binnenlandse overboekingen en binnen de EU
 • Gemakkelijk in te stellen voor Google en Apple Pay voor mobiele betalingen
Minpunten
 • Maximaal 5x per maand gratis bankopnames doen

Openbank biedt een gratis rekening aan met een Mastercard voor fysieke en online aankopen. Voor het aanvragen van de Mastercard betaal je eenmalig €1,99 verzendkosten, maar daarna is de kaart en de rekening volledig gratis in gebruik. Deze creditcard kun je gemakkelijk gebruiken voor je dagelijkse aankopen, er zijn enkel een aantal restricties. Wil je deze limieten opheffen, dan kun je upgraden naar een betaald abonnement.

Met een Openbank Open Betaalrekening creditcard kun je onbeperkt geld opnemen bij Santander geldautomaten en 5 keer gratis opnemen bij andere pinautomaten. Daarnaast krijg je met je creditcard korting wanneer je een hotel boekt bij Booking of een auto huurt bij AVIS.

Bezoek Openbank

2. N26 - gratis bankrekening met creditcard

Kaartblank
Bezoek N26
Pluspunten
 • Volledig gratis
 • Ggratis betalen van geld in buitenlandse valuta in winkels of restaurants
 • Geen koersopslag bij valutawisseling
Minpunten
 • Geen aankoopverzekering
 • Ondersteuning alleen digitaal en Duits of Engels

De van origine Duitse bank N26 groeit in populariteit in Nederland. Eind 2019 bereikte N26 al een grens van 100.000 Nederlandse gebruikers en ruim 5 miljoen buitenlandse gebruikers. Heel vreemd is dat niet. De bank biedt namelijk een gratis creditcard, zonder enige kosten. Je kan deze creditcard aanvragen zonder BKR-toetsing en binnen 5 minuten heb je hem besteld. De N26 is vooral geschikt wanneer je naar het buitenland gaat en daar goedkoop wilt betalen.

Kosten van de creditcard

Deze prepaid creditcard van N26 is geheel gratis aan te vragen, zonder addertjes onder het gras. De bank hoopt alleen dat je gebruik gaat maken van andere services, zoals een verzekering van Allianz, zodat je over onderweg verzekerd bent. Die verzekering kost € 9,90 per maand.

Daarnaast zijn er ook een aantal limieten waar je onder moet blijven om de kaart gratis te blijven gebruiken. Zo mag je maximaal 5 keer per maand gratis contact geld opnemen in euro’s, omdat je daarna 2 euro per keer betaalt. Ga je geld opnemen in vreemde valuta, dan betaal je een koersopslag van 1,7%. Wordt er een automatisch incasso geweigerd, dan betaal je hier ook 3 euro per keer voor. Om de rekening gratis te blijven gebruiken, moet je dus wel goed letten op de voorwaarden.

Bezoek N26

3. Knab - Gratis creditcard bij goedkope rekening

Kaartblank
Pluspunten
 • Lage kosten
 • Gemakkelijk meerdere betaal of spaarrekeningen openen
 • Spaardoelen aanmaken met verschillende spaarpotjes
 • 50% korting in het eerste jaar (€2,50 p.m.)
 • €50 gratis bij overstappen

Knab is een bank die alles ander wil doen. Het aanbieden van een gratis creditcard is daar een onderdeel van. Met Knab Plus open je een rekening waarmee je een overzichtelijk maandelijks bedrag van 5 euro betaalt. Voor dat bedrag kun je vier extra rekeningen openen, ontvang je een betaalpas en kun je een onbeperkt aantal spaarrekeningen openen. Daarnaast kun je gratis een optionele creditcard aanvragen bij Knab.

Kosten van de rekening

Voor deze rekening met gratis creditcard betaal je € 5,- per maand,oftewel 60 euro per jaar. Daarmee is Knab zeker niet de goedkoopste bank die je kunt kiezen, maar wanneer je veel rekeningen wilt openen, je spaardoelen overzichtelijk wilt houden en gebruik wilt maken van de gratis creditcard is het geen vreemd bedrag. Daarbij betaal je met Knab ook geen koersopslag wanneer je geld pint in het buitenland. De enige keer wanneer je extra betaalt is wanneer je buiten de Eurozone geld opneemt. Dan betaal je 0,5% over het totale bedrag.


4. ABN Amro - gratis creditcard met Betaalgemak Extra

Kaartblank
Bezoek ABN Amro
Pluspunten
 • Gratis creditcard bij je ABN rekening
 • Betrouwbare Nederlandse bank
 • Zeer gemakkelijke mobiele app voor het beheren van je financiën
Minpunten
 • De bankrekening kost €3,50 per maand

Bij ABN Amro kun je diverse betaalrekeningen afsluiten. Naast het Betaalgemak standaard pakket is er ook het Betaalgemak Extra pakket. Zoals de naam doet vermoeden zitten er een aantal extra’s in dit pakket, waaronder dus een creditcard. Daarnaast krijg je ook de mogelijkheid om gratis tot vijf extra betaalrekeningen te openen. Je kunt het Betaalgemak Extra pakket kiezen door eerst via de website van ABN een Betaalgemak Standaard te openen. Vervolgens kun je dit pakket gemakkelijk weer omwisselen.

Kosten van de rekening

Deze rekening met gratis creditcard kost je € 40,80 op jaarbasis, dus zo’n € 3,50 per maand. In ruil daarvoor krijg je dus extra rekeningen, een creditcard en hoef je bij pinbetalingen (ook in het buitenland) geen extra vaste opslag te betalen. Buiten de Eurozone betaal je wel 1,2% koersopslag, maar nog steeds geen vaste kosten. Wel moet je bij ABN Amro extra betalen wanneer je per SMS je betaal alerts wilt ontvangen. De eerste 25 per maand zijn gratis, waarna ze € 0,20 per stuk gaan kosten. Via de app of e-mail is dit gewoon gratis.

Voordelen van deze rekening

Deze rekening van ABN AMRO is vooral gunstig wanneer je weinig naar het buitenland reist en minder dan 25 betaal alerts per maand op je telefoon wilt ontvangen. De extra kosten van de bank kunnen er namelijk voor zorgen dat de rekening alsnog duurder wordt dan wanneer je het betaalpakket bij Knab afsluit. Zodra je dat niet doet, heb je bij Betaalgemak Extra dus een voordeliger pakket inclusief creditcard.

Bezoek ABN Amro

5. Rabo Totaalpakket

De Rabobank is één van de grootste banken van Nederland. Ook hier kun je diverse rekeningen afsluiten, waarvan het Rabo Totaalpakket een gratis creditcard biedt. Dat is de Rabo Goldcard, die diverse voordelen biedt.

Kosten van de rekening

De Rabo Totaalpakket rekening kost je € 57,60 op jaarbasis, wat neerkomt op € 4,80 per maand. Daarmee zit de rekening qua prijs in de buurt van Knab Plus. In deze prijs zit een betaalpas inbegrepen, een creditcard en is het zelfs mogelijk om kosteloos een tweede betaalpas aan te vragen. Voor een extra (gezamenlijke) rekening betaal je wel € 11,40 per jaar extra. Binnen de Eurozone betaal je geen extra vaste kosten voor een pin betaling. Buiten de Eurozone betaal je 1,2% koersopslag, maar geen extra kosten. Wil je papieren afschriften ontvangen, dan betaal je daar € 8,40 per jaar voor.

Voordelen van deze rekening

Ongetwijfeld is de gratis twee bankpas één van de grootste voordelen van het Rabo Totaalpakket. Hier moet je bij veel andere banken namelijk wel voor betalen. Omdat de koersopslag redelijk hoog is, zijn er wel betere alternatieven – zoals Knab Plus met 0,5% – maar wanneer je niet in het buitenland wilt gaan betalen met je Rabo bankpassen, dan is deze rekening op jaarbasis waarschijnlijk toch nog goedkoper. Daarbij is het een voordeel dat de Rabobank een fysieke bank is, waardoor je altijd een bezoekje kan brengen wanneer je vragen hebt.


6. Rabo Basispakket

Het Rabo Basispakket is feitelijk gezien een uitgeklede versie van het Rabo Totaalpakket. Een aantal opties missen, waardoor het pakket in de basis ook iets goedkoper is. Ben je niet op zoek naar extra betaalpassen of andere extra’s, dan kan het Rabo Basispakket één van de goedkoopste rekeningen zijn waarbij je een gratis creditcard ontvangt.

Kosten van de rekening

Voor het Rabo Basispakket betaal je jaarlijks € 34,80, oftewel € 2,90 per maand. Dat is dus een betrekkelijk laag bedrag vergeleken met het totaalpakket. Het grootste verschil zit hem in het hebben van de extra betaalpas. Die is bij het Totaalpakket inbegrepen, maar in het Basispakket niet. Wil je hem toch aanvragen? Dan betaal je daar 9 euro per jaar voor. Ook bij deze rekening betaal je € 11,40 per jaar meer wanneer je een extra bankrekening wilt openen. De creditcard is in deze rekening niet standaard inbegrepen, maar is wel gratis aan te vragen. Voor betalingen buiten de Eurozone betaal je net als in het Totaalpakket een koersopslag van 1,20%

Voordelen van deze rekening

Wanneer je geen extra rekening of betaalpas nodig hebt, maar wel een gratis creditcard wilt, dan is het Rabo Basispakket een prima rekening. Vergeleken met andere banken is de prijs namelijk betrekkelijk laag, waardoor je niet teveel betaalt om een rekening met gratis creditcard te openen. Een ander voordeel is dat je altijd fysiek bij de bank langs kunt met vragen en dat je geen extra vaste kosten betaalt bij betalingen in het buitenland.


Voordelen en nadelen van een gratis of bank onafhankelijke creditcard

Wanneer je iets gratis krijgt, is het belangrijkste voordeel natuurlijk meteen duidelijk: je hoeft ergens niet voor te betalen. Maar daarnaast zijn er nog enkele andere voordelen aan het ontvangen van een gratis creditcard. Zo is de kaart vaak direct gekoppeld aan je bankrekening en kun je dus al je financiën in één keer inzien. Daarnaast is een gratis creditcard door deze koppeling vaak ook geen prepaid creditcard. Je hoeft dus niet steeds eerst geld op de creditcard te storten om er uitgaven mee te kunnen doen. Bij sommige (betaalde) creditcards die je kunt krijgen is dit wel het geval.

Een nadeel van een gratis creditcard is dat je de mogelijkheid mist om de creditcard aan een andere rekening te koppelen. Stel dat je bijvoorbeeld erg begaan bent met het milieu en duurzaamheid belangrijk vindt. Dan zou je bijvoorbeeld een Bunq Green Card kunnen aanschaffen. Voor 99 euro per jaar krijg je dan een prepaid creditcard, die je kunt koppelen aan al je andere bankrekeningen bij andere banken. Vaak mis je deze optie bij een gratis creditcard. Je ziet dit vooral bij traditionele banken zoals ING, Rabobank en SNS. Dit worden ook wel bankafhankelijke creditcards genoemd. Wanneer je daar een creditcard aanschaft, moet je dus bij diezelfde bank blijven. Bij veel gratis creditcards werkt dit hetzelfde. Er is wel een uitzondering; ABN Amro. Voor de aanvraag van de creditcard heb je een ABN Amro rekening nodig, maar zodra je de creditcard hebt, kun je die ook eenvoudig koppelen aan andere rekeningen van een andere bank.

blank


Betaald krijgen voor het nemen van een creditcard

Soms kan overstappen lonen. Energiecontracten, bankrekeningen, maar ook creditcards kunnen je jaarlijks geld opleveren. Bij sommige creditcards kun je namelijk prima voordeel behalen. Hoe dat kan? Omdat veel creditcardverstrekkers jou heel graag als klant houden en daarom het eerste jaar een gratis creditcard aanbieden. Dit is natuurlijk al mooi, maar omdat veel creditcards deze optie aanbieden, zijn er aanbieders die nog een stapje verder gaan. Wanneer je de creditcard afsluit krijg je hem het eerste jaar gratis, én krijg je 20, 25 of zelfs 50 euro betaald.

Welke creditcards je hiervoor kunt checken voor aanbiedingen?

 • Mastercard Classic
 • Prepaid Mastercard
 • Mastercard Gold
 • Mastercard Business

Let hier wel op de voorwaarden. Sommige creditcards bieden de mogelijkheid om rood te staan en de uitgaven op je creditcard gespreid terug te betalen. Handig, maar dat kost je vaak wel 10-14% op jaarbasis. Een uitgave van 1.000 euro terugbetalen na een jaar kost je dan al gauw 100-140 euro. Wanneer je ieder jaar van creditcard wisselt en gebruik maakt van deze ‘cashback’ acties zonder schulden op te doen, dan is het dus theoretisch mogelijk om ook op creatieve manieren aan een gratis creditcard te komen.


Ben jij op zoek naar een bankrekening waarbij je een gratis creditcard krijgt? Hierboven hebben we je hopelijk 5 passende suggesties gegeven voor rekeningen waarbij je dat kunt. Hoewel het lastig is een puur gratis creditcard aan te vragen, kun je alsnog wel proberen om een zo goedkoop mogelijke rekening af te sluiten. In dit lijstje is het Rabo Basispakket de goedkoopste optie waar een creditcard inbegrepen zit. Vind je het ook prima om een gratis bankrekening te openen en daarnaast een prepaid creditcard te nemen, dan is de N26 creditcard een prima manier om de maandelijkse kosten zo goed als € 0,00 te houden.


foto auteur Martijn Troch
Dit artikel is geschreven door Martijn Troch

Zelfstandig ondernemer bij Martijn Troch | Communicatie en Organisatie

LinkedIn

Tip van Banknu.nl

openbank
© BankNu.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3, 8011 CW Zwolle | Privacy & Cookies