Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie bij het openen van een bankrekening.

Eerlijke reviews over alle banken in Nederland

De beste virtuele creditcard: aanbieders en kosten vergelijken

De beste virtuele creditcard: aanbieders en kosten vergelijken

Laatst bijgewerkt: 1 september 2022

De virtuele creditcard is bezig aan een opmars. Doordat we steeds meer online shoppen en betalen, is een fysieke creditcard vaak niet meer nodig. Hier biedt een virtuele creditcard een goede oplossing. In dit artikel leggen we uit hoe een virtuele creditcard werkt, wat het kost en waar je er 1 af kunt sluiten.


Welke banken bieden een virtuele creditcard aan?

Aanbieders van virtuele creditcards zijn vaak niet de grotere Nederlandse banken. Die bieden vrijwel altijd al een creditcard aan in hun standaard betaalpakket en de consumenten die ze bedienen hebben dus vaak geen belang meer bij een virtuele creditcard. Vaak zijn het dus de wat kleinere spelers op de financiële markt, die vrijwel altijd ook internationaal actief zijn zodat ze alsnog een grote markt kunnen bedienen. Hieronder kun je in  het kort alvast bekijken welke aanbieders er op dit moment zijn.


1. N26 - Volledig gratis, snel aangevraagd

Kaartblank
Bezoek N26
Pluspunten
 • Helemaal gratis in tegenstelling tot alternatieven
 • Snelle en gemakkelijke aanvraagprocedure
 • Handige mobiele applicatie
 • Virtuele creditcard met Apple Pay en Google Pay
Minpunten
 • Geen Nederlandse klantenservice

N26 biedt consumenten een gratis betaalrekening met betaalpas en een bijbehorende virtuele creditcard van Mastercard. Betalingen in vreemde valuta zijn gratis, wat een unicum is voor elke creditcard, laat staan een virtuele online creditcard zoals die van N26. Koop je vaak in buitenlandse webshops dan kan dat een goede reden zijn om voor N26 te kiezen. De virtuele creditcard is op het moment van schrijven nog gratis maar zal op termijn misschien wel een kleine vergoeding kosten. De klantenservice van N26 staat je in het Engels te woord. Je kunt helaas niet met iDeal geld op de kaart zetten, maar natuurlijk wel eerst geld overmaken naar het bijbehorende rekeningnummer van je gratis betaalrekening. Er is geen aankoopverzekering voor online aankopen.

Bezoek N26

2. Revolut - Prepaid creditcard (ook fysiek)

Kaartblank
Bezoek Revolut
Pluspunten
 • Gratis prepaid virtuele creditcard en bankrekening
 • Gemakkelijk opladen
 • Geen BKR registratie
 • Je krijgt ook een fysieke kaart

Revolut onderscheidt zich van de andere aanbieders in dit lijstje omdat je bij Revolut namelijk een prepaid (virtuele) creditcard kunt afsluiten. Een ideale oplossing wanneer je slechts sporadisch een creditcard betaling hoeft te doen. Je kiest van te voren het bedrag dat je wilt opladen op je Revolut kaart en kunt de kaart vervolgens direct gebruiken.

Bezoek Revolut

3. Openbank - virtuele mastercard

Kaartblank
Bezoek Openbank
Pluspunten
 • Virtuele mastercard creditcard zonder extra kosten
 • Gemakkelijk in te stellen voor mobiele betalingen (Apple Pay & Google Pay)
 • Onderdeel van grote Spaanse bank (Santander)

Openbank biedt een virtuele creditcard als onderdeel van zijn financiële app voor consumenten. Je betaalt geen kosten voor deze prepaid creditcard maar er zijn wel gebruikskosten aan verbonden. Je kunt bij Openbank ook een fysieke creditcard bestellen maar dat is niet verplicht want je kunt hem ook volledig als virtuele (online) card gebruiken. De fysieke kaart is ook volledig gratis. Openbank is heel geschikt voor globetrotters omdat je er ook automatisch een reisverzekering bij krijgt.

Bezoek Openbank

4. bunq - Snel, veilig en gebruiksvriendelijk

Kaartblank
Bezoek bunq
Pluspunten
 • Zeer gebruiksvriendelijk met mobiele app
 • Meerdere kaarten aanmaken
 • Goede fraudebescherming
Minpunten
 • Duurder dan alternatieven

De virtuele creditcard van mobiele bank bunq is een veilig Mastercard debetkaart waarbij je niet rood kunt staan. De beveiligingscode wordt regelmatig vervangen zodat de kaart altijd extra veilig blijft voor online aankopen. Je kunt meerdere bankrekeningen aan de kaart koppelen en die ook weer makkelijk omwisselen. bunq is een van oorsprong Nederlandse bank dus je bent verzekerd van hulp door een Nederlandse klantenservice. bunq staat bekend als een moderne bank waarbij mobiel gebruik en gemak voorop staat. Het is geen uitgesproken voordelige aanbieder maar gebruiksgemak en service staan dan ook op de eerste plaats. Wanneer de kosten het belangrijkste voor je zijn kun je beter een van de andere aanbieders kiezen.

Bezoek bunq

Neteller

Met de virtuele online creditcard van Neteller kun je maximaal 720 euro uitgeven waarna de kaart automatisch wordt opgeheven. De eerste kaart die je aanvraagt is gratis en voor alle opvolgende exemplaren betaal je steeds € 2,50. Opwaarderen kan met behulp van iDeal waarbij 2,5% van het opwaardeerbedrag als kosten worden ingehouden. De Neteller kaart is op basis van Mastercard, dus je kunt er overal mee betalen waar je dat logo ziet staan. De klantenservice staat je in het Engels te woord. Let er wel op dat er hoge kosten in rekening worden gebracht als je de kaart langer dan een jaar niet hebt gebruikt.

Paysafecard

De virtuele creditcard van Paysafecard is voor eenmalig gebruik dus je kunt hem niet opladen. Je kiest eenvoudig een bedrag, rekent de kaart af en kunt vervolgens overal betalen waar je het logo van Mastercard tegenkomt. Je hoeft het hele bedrag niet ineens uit te geven maar kunt dit ook in kleinere stappen doen. Het kan daardoor wel een uitdaging zijn om het gehele bedrag op te maken zonder dat extra geld uit hoeft te geven. Het maximale bedrag dat je op de kaart kunt zetten is € 250,-. Daardoor is deze oplossing zeker niet voor iedereen geschikt, maar wil je vooral meerdere kleinere aankopen doen via internet dan kan de Paysafecard een prima en heel voordelige optie zijn.

Getsby

Getsby presenteert zijn virtuele creditcard vooral als een giftcard. Door geld op de virtuele creditcard te laden en die cadeau te doen geef je de ontvanger de optie om zelf te bepalen wanneer en waaraan die het geld besteed. Het idee achter de Getsby giftcard is echter vrijwel identiek aan dat van het zojuist besproken Paysafecard. Ook de bedragen zijn vrijwel hetzelfde als bij die aanbieder, je kunt namelijk kiezen voor een saldo van minimaal € 10,- en maximaal € 250,-.

Pay2d

Als een van de weinige aanbieders biedt het internationaal opererende Pay2d een online creditcard op basis van de Visa in plaats van het vaker gebruikte Mastercard. Omdat je echter ook bij plekken waar je met Mastercard kunt betalen terecht kunt met Visa hoeft dat geen verschil te maken. Pay2d is al enkele jaren actief en stond voorheen bekend als 3V. Pay2d heeft twee verschillende virtuele creditcards beschikbaar, Plus en Pro. Plus heeft een maximaal saldo van € 2.500,- en een dagelijkse bestedingslimiet van € 500,-. Bij Pro is het maximale saldo € 5.000,- en kun je € 1.000,- per dag uitgeven. De virtuele creditcards van Pay2d hebben geen jaarlijkse kosten en zijn vijf jaar geldig. Je kunt zowel Plus als Pro met iDeal opwaarderen.


Wat is een virtuele creditcard?

Een virtuele creditcard is een creditcard waarbij je alleen een creditcardnummer met een beveiligingscode ontvangt en dus geen fysieke creditcard. In de praktijk is een virtuele creditcard altijd een prepaid creditcard, wat het dus eigenlijk geen kredietkaart maar een debetkaart maakt. Maar vanwege het feit dat het saldo dat je op de kaart zet wel aan een geldig creditcardnummer is gekoppeld kun je dat bedrag op precies dezelfde manier gebruiken. Zo kun je aankopen doen in webshops die geen iDeal ondersteunen, makkelijk abonnementen afsluiten in bijvoorbeeld de App Store of Google Play en bij veel aanbieders ook gewoon een hotelkamer reserveren of auto huren.

Toch zijn er wel bepaalde haken en ogen verbonden aan een virtuele creditcard. Dat je met een virtuele creditcard geen krediet aangaat is een groot voordeel wanneer je dat niet kunt of wilt, maar er zijn ook bepaalde beperkingen. In dit artikel vertellen we je daarom alles wat je moet weten over de online virtuele creditcard en bij welke aanbieders je er makkelijk zelf eentje aan kunt vragen.


Wat heb je nodig voor het afsluiten van een virtuele creditcard?

In principe heb je heel weinig nodig om een online creditcard te kunnen nemen. Vrijwel altijd heb je er alles al voor in huis. Het belangrijkste is dat je een duidelijk bestedingsdoel hebt waarvoor een virtuele creditcard heel geschikt is. Vervolgens heb je een actief e-mailadres nodig en vaak ook een mobiel telefoonnummer voor tweestapsverificatie. Natuurlijk heb je ook een manier om geld op je nieuwe online creditcard te kunnen zetten. Vaak kan dat met een iDeal overschrijving vanaf je bankrekening dus het is ook belangrijk dat je daar saldo op beschikbaar hebt.

Wanneer je een keus hebt gemaakt voor een bepaalde aanbieder ga je naar die website en vraag je de kaart aan. Het is belangrijk dat je al je gegevens correct invult, want aangezien een virtuele creditcard een financieel product is moet de aanbieder aan bepaalde wetgeving rondom witwassen en financiering van terrorisme voldoen. Als je verkeerde informatie levert kan je account zonder opgaaf van reden worden stopgezet en ben je je saldo kwijt.


Wanneer biedt een virtuele creditcard uitkomst?

Een virtuele creditcard kan in een aantal situaties de ideale oplossing zijn. Wanneer je bijvoorbeeld niet in staat bent een gewone creditcard aan te vragen kun je met een virtuele creditcard alsnog een hotelkamer reserveren, een auto huren of een artikel bestellen in een webshop. Omdat je met een virtuele creditcard geen negatief saldo kunt hebben is het geen krediet en word dus ook niet je kredietwaardigheid gecheckt bij het Bureau Krediet Registratie in Tiel. Ook wanneer je een creditcard simpelweg geen fijn idee vindt, omdat je liever niet ‘op de pof’ leeft of opziet tegen de relatief hoge rentekosten, kan een virtuele creditcard echt de ideale oplossing zijn.


Zijn er beperkingen t.o.v. een normale creditcard?

Een virtuele creditcard heeft naast bepaalde voordelen (die we verderop veel uitgebreider zullen bespreken) ook enkele beperkingen en die kunnen natuurlijk een nadeel voor je zijn. De belangrijkste beperking is dat je geen fysieke kaart ontvangt en dus bijvoorbeeld geen geld op kunt nemen bij een geldautomaat. Afhankelijk van de aanbieder die je kiest kunnen er ook nog andere beperkingen zijn, zoals het maximale saldo dat op de kaart mag staan, het aantal keer dat je er geld op mag zetten en op welke manieren je de virtuele kaart kunt gebruiken (bijvoorbeeld alleen voor online aankopen en abonnementen maar niet voor het bevestigen van reserveringen). Ook deze beperkingen komen verderop in dit artikel uitgebreider aan bod.


Wat is het verschil tussen een virtuele credicard en een prepaid creditcard?

Het verschil tussen een prepaid creditcard en een virtuele creditcard is relatief klein. In beide gevallen gaat het namelijk feitelijk niet over een krediet, je moet tenslotte eerst geld op je creditcard zetten voor je een aankoop kunt doen. Het verschil zit hem erin dat je bij een puur virtuele creditcard geen fysieke pas krijgt thuisgestuurd maar alleen de beschikking krijgt over een creditcardnummer en een beveiligingscode. Zo kun je bijvoorbeeld makkelijk online shoppen maar niet bij een geldautomaat cash opnemen. Wanneer je voornamelijk in webshops wilt kunnen betalen is dat natuurlijk een verschil dat niet zo heel belangrijk voor je hoeft te zijn.


Wat zijn de voordelen van een virtuele creditcard?

Virtuele creditcards zijn de afgelopen jaren heel populair geworden. Er zijn dan ook een aantal belangrijkere voordelen aan deze betaaloptie verbonden. Hieronder bespreken we de verschillende positieve eigenschappen van virtuele creditcards.

Geen controle bij BKR

Omdat het bij een virtuele creditcard feitelijk niet om een krediet gaat hoeven je gegevens ook niet gecontroleerd te worden bij het Bureau Krediet Registratie. Wanneer je daar een negatieve registratie hebt hoef je je daar dus geen zorgen om te maken bij het kopen van een virtuele creditcard. Ook wanneer je niet in aanmerking komt voor een gewone creditcard dankzij die negatieve BKR registratie of doordat je simpelweg een te laag inkomen hebt kun je vrijwel altijd wel een virtuele creditcard nemen. Dat kan dan zelfs de enige mogelijkheid zijn om bepaalde aankopen te kunnen doen, bijvoorbeeld een buitenlandse webshop waar je alleen met creditcard kunt betalen. Ook wanneer je op het punt staat een huis te kopen of een ander soort krediet of lening te nemen kan een virtuele creditcard een goed idee zijn, want dan komt het bedrag ervan niet in mindering op het bedrag wat je nog lenen kunt.

Je betaalt geen rente

Het grootste nadeel van creditcard is vaak de hoge rente die je betaalt over het saldo dat je hebt opgenomen. Veel mensen vergissen zich nog wel eens in de hoge rente die er over openstaande bedrage op creditcards wordt gereken. Niet zelden benadert dat percentage het wettelijke toegestane maximale rentepercentage. Bij een virtuele creditcard heb je daar nooit hinder van, omdat je zelf geld op de kaart moet zetten voordat je dit uit kunt geven en je dus nooit in de min zult komen te staan.

Je kunt makkelijk een nieuwe (of extra) kaart nemen

Het is relatief eenvoudig om een nieuwe virtuele creditcard te openen, dat is namelijk niet aan een bepaald maximum gebonden. Abonnementen zoals je die afsluit in Google Play of de App Store van Apple kun je dan bijvoorbeeld van de ene creditcard laten afschrijven, terwijl je een andere gebruikt voor sporadische online aankopen. Zo hoef je nooit bang te zijn dat je abonnement wordt stopgezet omdat er per ongeluk geen saldo meer op je creditcard stond. Het is dan natuurlijk wel belangrijk dat je een goed overzicht houdt van je abonnementen en dat je zorgt dat er op tijd weer voldoende geld op de creditcard voor periodieke betalingen staat.

Geen levertijd

In tegenstelling tot een klassieke creditcard heb je bij een virtuele creditcard geen levertijd en je kunt je nieuwe creditcardnummer en de beveiligingscode dus vrijwel direct gebruiken. Aanvragen doe je gewoon via de website van de aanbieder en alle communicatie vindt normaal gesproken alleen via e-mail of per telefoon plaats. Er zijn dus geen wachttijden en je kunt al binnen enkele minuten nadat je aanvraag is behandeld een aankoop doen of bijvoorbeeld een hotelkamer reserveren. Dit is een belangrijke reden waardoor veel mensen een virtuele creditcard zo handig vinden.

Minder schade bij fraude

Een virtuele creditcard moet je zelf van een saldo voorzien en het is altijd aan te raden dat bedrag zo laag mogelijk te houden. Zelfs wanneer de gegevens van je creditcard dan ergens worden gelekt, of een malafide hacker kans ziet je gegevens te gebruiken voor een aankoop, zal de schade altijd meevallen. Het is natuurlijk nog altijd vervelend als het gebeurt, maar omdat er niet ineens duizenden euro’s gestolen kunnen worden ondervind je er wel veel mindere vervelende gevolgen van. Het is natuurlijk nog wel steeds zaak om goed op te letten waar je jouw gegevens achterlaat.

Niet altijd een Nederlandse klantenservice

Let er wel op dat je bij het aanvragen van een virtuele online creditcard vaak te maken krijgt met een internationaal bedrijf dat zelden in Nederland is gevestigd. Het is daardoor ook geen garantie dat je met je vraag of probleem bij een Nederlandstalige klantenservice terecht kunt. Een Nederlandse website is daarvoor niet de beste indicatie. Check altijd even of je Nederlandse contactgegevens op die site ziet wanneer het belangrijk voor je is om in het Nederlands geholpen te worden.

Geen kosten voor fysieke levering

Omdat je van een virtuele creditcard nooit een fysiek exemplaar krijgt zijn daar ook geen kosten aan verbonden, zoals die er wel zijn voor een gewone creditcard. Een gewone creditcard kan ook altijd worden gestolen of zoek raken. Dan moet je niet alleen de pas laten blokkeren maar ook een nieuwe aanvragen. Daar zijn vrijwel altijd kosten aan verbonden.


Wat zijn de nadelen van een virtuele creditcard?

Een virtuele creditcard heeft natuurlijk niet louter voordelen, want er zijn enkele verschillen met een ‘gewone’ creditcard waardoor je soms alsnog beter daarvoor kunt kiezen. Welke nadelen zijn er allemaal?

Niet overal geaccepteerd (bijv. autohuur)

Een virtuele creditcard wordt niet altijd geaccepteerd. Vooral wanneer je een hotelkamer wilt boeken of een auto wilt huren wordt is vaak een traditionele creditcard vereist, omdat de verhuurder of het hotel dan zeker weet dat er kosten kunnen worden afgeschreven wanneer je schade rijdt of niet op tijd annuleert. Check dit dus goed bij de aanbieders die je interessant lijken als het belangrijk voor je is dat je hotelkamers en andere reserveringen met je creditcard wilt kunnen bevestigen.

Je kunt geen geld opnemen

Met een gewone creditcard kun je geld opnemen bij geldautomaten en dat kan vooral handig zijn wanneer je op reis gaat. Met een virtuele creditcard kan dat natuurlijk niet, omdat je geen fysieke kaart hebt gekregen. Dat is vaak echter geen goede reden om alsnog voor een prepaid creditcard te kiezen waarbij je wel een fysieke kaart ontvangt, want in de regel worden dan veel hogere kosten berekend voor het geld opnemen dan bij klassieke creditcards. Ook wisselkoersen zijn vaak heel ongunstig. Als geld opnemen belangrijk voor je is dan kies je beter voor een normale creditcard of een prepaid creditcard waarbij je een fysieke kaart ontvangt.

Aankopen niet altijd verzekerd (en moeilijker te retourneren)

Bij gewone creditcards zijn je aankopen vaak automatisch verzekerd, iets wat bij een prepaid virtuele creditcard vaak niet het geval is. Als je de kaart alleen gebruikt voor relatief kleine aankopen dan is dit geen bijzonder groot nadeel, want dan valt je schade ook altijd mee. Maar koop je regelmatig dure artikelen dan kan dat een reden zijn om niet voor een virtuele creditcard te kiezen. Een virtuele creditcard maakt het ook lastiger om producten die je hebt gekocht te retourneren omdat een webshop het geld niet terug kan storten naar je prepaid creditcard.

Korte verloopdata

Een virtuele creditcard is vaak slechts een bepaalde periode geldig. Bij veel aanbieders blijft de kaart alleen actief wanneer je er af en toe gebruik van blijft maken. Kijk er dus niet raar van op wanneer je na een paar maanden een e-mail krijgt waarin staat dat je saldo op je kaart moet zetten omdat die anders eenzijdig opgezegd zal worden. Sommige aanbieders brengen automatisch kosten in rekening als je de virtuele creditcard te lang niet hebt gebruikt.

Restsaldo ben je soms kwijt

Wanneer je een virtuele creditcard laat verlopen terwijl er nog een saldo op stond ben je dat vaak kwijt. Of je moet een deel van dat bedrag afdragen om de kaart te heractiveren zodat je er alsnog bij kunt. Daarom is het vooral ook heel belangrijk om je mailbox in de gaten te houden, want je krijgt als het goed is wel gewoon netjes meldingen van de aanbieder wanneer je virtuele creditcard dreigt te verlopen.

Beperkingen qua saldo

De diverse virtuele creditcards hebben heel uiteenlopende bedragen die je er maximaal op kunt zetten. Als het belangrijk voor je is om grote aankopen te kunnen doen is dat dus iets om goed op te letten. De maxima lopen uiteen van € 10,- tot € 5.000 of nog meer. Dat is dus echt iets om heel goed op te letten voor je met een bepaalde aanbieder in zee gaat.


foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken.

Website

Tip van Banknu.nl

openbank
© BankNu.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3, 8011 CW Zwolle | Privacy & Cookies