Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie bij het openen van een bankrekening.

Eerlijke reviews over alle banken in Nederland

Prepaid creditcard: wat is het en waar schaf je het aan?

Prepaid creditcard: wat is het en waar schaf je het aan?

Laatst bijgewerkt: 2 augustus 2022

Wil jij gebruik maken van een creditcard, maar wil je liever niet de verplichtingen die hieraan verbonden zijn? In dat geval kan een prepaid creditcard uitkomst bieden. Je kunt daarmee nog steeds vrijwel alle betalingen doen, maar dan zonder dat je het geld eerst hoeft te lenen. Dat zorgt ervoor dat je geen schulden opbouwt en altijd de controle hebt over je eigen bestedingspatroon. In dit artikel lees je alles over de prepaid creditcard, welke aanbieders er zijn en waar je op moet letten als je de kaart aanvraagt.


Wat is een prepaid creditcard?

Er zijn tegenwoordig tientallen manieren om te betalen voor de producten en diensten die je koopt. En hoewel de creditcard al jaren gebruikt wordt, is het nog steeds één van de meest recente officiële betalingsmethoden. Tegenwoordig is het ook nog mogelijk om te betalen met een prepaid creditcard. En ondanks dat het gedeeltelijk dezelfde naam draagt als de gewone creditcard, houden de overeenkomsten al gauw op.

Opladen voordat je iets koopt

Sterker nog, de prepaid creditcard is eigenlijk het tegenovergestelde van een gewone creditcard. In plaats van een korte lening van een maand of enkele maanden af te sluiten op het geld wat je van de creditcard verstrekker leent, moet je het saldo op je prepaid creditcard eerst zelf naar de rekening sturen. Dat betekent dat je met een prepaid creditcard nooit geld uit kunt geven wat je niet al in je bezit hebt.

Geen minimuminkomen en BKR check

De reden dat mensen een prepaid creditcard gebruiken in plaats van een gewone creditcard, heeft vaak te maken met de kredietwaardigheid van deze mensen. Want, voor een gewone creditcard heb je namelijk een minimuminkomen nodig en mag je geen negatieve BKR-registratie hebben. Wanneer de banken bepalen dat jij het bedrag wat je leent waarschijnlijk niet kunt terugbetalen, weigeren zij jouw aanvraag voor een gewone creditcard. In dat geval heb je dus eigenlijk alleen nog maar de mogelijkheid om een prepaid creditcard af te sluiten.

Eenmalige creditcard

Omdat je een prepaid creditcard zelf kunt opladen, wordt deze kaart vaak gebruikt voor betalingen waar je eenmalig een creditcard voor nodig hebt. Zeker in Nederland, waar de meeste inwoners geen creditcard dagelijks gebruiken, is het een ideale manier om niet vast te zitten aan maandelijkse kosten voor een kaart die je nooit gebruikt.


Welke prepaid creditcards zijn er?

In tegenstelling tot de gewone creditcard, heb je bij de prepaid creditcard iets minder keus. Toch zijn er maar liefst 9 banken die een prepaid creditcard aanbieden. Hieronder zetten we ze allemaal voor je op een rijtje, samen met de bijkomende kosten en eventuele voordelen of nadelen van de creditcard.


1. N26 -

Kaartblank
Bezoek N26

De creditcard van N26 kun je helemaal gratis aanvragen. Je krijgt daarna ook niet meer te maken met kosten. De creditcard wordt gekoppeld aan een Duitse IBAN en de klantenservice is in het Engels. De eerste 5 pinbetalingen zijn gratis, en daarna betaal je 2 euro per betaling.

Bezoek N26

2. bunq -

Kaartblank
Bezoek bunq

De prepaid creditcard van bunq kost je eenmalig een tientje. In ruil daarvoor ontvang je een creditcard die je ook kunt gebruiken bij autohuur, vliegtickets en andere bedrijven die grote bedragen van een creditcard afhalen. Een nadeel van de kaart is dat je geld moet betalen om er geld op te laden, en je moet ook betalen voor iedere keer dat je geld uit de automaat pint.

Bezoek bunq

3. Openbank -

Kaartblank
Bezoek Openbank

De virtuele creditcard van Openbank werkt alleen maar via de app. Je krijgt een Spaans IBAN nummer bij de creditcard en dit is volledig gratis. Wanneer je contant geld wilt opnemen, heb je 5 gratis bankopnames per maand. Met de gratis Travel Card doe je goedkoper betalingen in het buitenland en betaal je minder voor valutawissels.

Bezoek Openbank

Veritas: Voor de voordeelzoekers

Naast zijn mooie gouden uiterlijk, biedt de Veritas prepaid creditcard nog meer opties. Zo kun je kiezen tussen een Engelse en Franse IBAN, doe je gratis transacties in Frankrijk en biedt de kaart allerlei voordelen. Zo krijg je onder andere korting op een VPN, benzine en virusscanners. De kaart zelf is gratis, maar je betaalt wel bijna 30 euro per jaar voor de kaart. Daarnaast betaal je ook nog geld voor het opladen van de kaart.

VIABUY: Voor de Big Spender

Het bedrag op de prepaid creditcard van VIABUY kun je ongelimiteerd ophogen. Voordelen van de kaart zijn gratis Euro betalingen, het opwaarderen van de kaart is gratis en ook cash storten bij de bank is gratis. Je betaalt wel 5 euro voor het opnemen van cash, wat een bijzonder groot bedrag is. Een nadeel is dat je de creditcard al 3 jaar vooruit moet betalen. Dat maakt de aanschafwaarde met 89 euro wel fors. Je kan dus ook pas na drie jaar opzeggen, en dat kan alleen jaarlijks.

blank


Verschillende soorten prepaid creditcards

Wanneer je een prepaid creditcard aanschaft, heb je de keuze uit twee verschillende soorten kaarten. Hieronder lees je meer over deze kaarten en waarom ze handig zijn voor jouw specifieke situatie.

Virtuele prepaid creditcard

Ben jij op zoek naar een eenvoudige manier om online aankopen te doen? Heb jij de creditcard niet nodig voor vakanties naar het buitenland? Grote kans dat jij vooral wat zal hebben aan een virtuele prepaid creditcard.

Je kunt de virtuele creditcard het beste zien als een digitale versie van je gewone creditcard. Je krijgt namelijk een creditcardnummer, die wordt gekoppeld aan een bankrekeningnummer waar jouw geld op staat. Wanneer je vervolgens moet betalen voor een product wat je op internet hebt gezien, vul je gewoon de gegevens in zoals je dat ook zou doen bij een gewone creditcard. Het grootste voordeel van een virtuele prepaid creditcard is dat je nog iets goedkoper uit bent dan wanneer je een gewone prepaid creditcard koopt. In sommige gevallen is de prepaid creditcard zelfs gratis wanneer je alleen virtueel gebruikmaakt van je krediet op de kaart. Op dit moment zijn er twee goede aanbieders van virtuele prepaid creditcard.

Revolut Virtual Card

Deze virtuele prepaid creditcard is helemaal gratis en is geschikt voor online betalingen. Naast de virtuele creditcard krijg je er ook nog een gratis online bankrekening bij. Wanneer je op zoek bent naar de goedkoopste optie voor een virtuele prepaid creditcard, zit je bij Revolut dus helemaal goed.

Net+ Prepaid MasterCard

Hoewel de Net+ Prepaid Mastercard oorspronkelijk geen prepaid creditcard is, heb je wel de optie om de fysieke pas weg te laten van je contract. In dat geval is de creditcard het eerste jaar helemaal gratis en betaal je het volgende jaar € 8,- voor een heel jaar. Dat maakt ook deze prepaid creditcard een bijzonder voordelige keuze voor iemand die alleen maar online betalingen wil doen.

Fysieke prepaid creditcard

Het voordeel van de fysieke prepaid creditcard mag duidelijk zijn na het lezen over de virtuele creditcard. Want stel nou dat jij wilt gaan reizen en je tijdens je reis moet betalen met een creditcard. Dat kan dus niet met een virtuele prepaid creditcard, waardoor je alsnog een fysieke creditcard nodig hebt om dat soort betalingen te kunnen doen.

Bekijk dus goed waar jij de creditcard in de toekomst voor nodig hebt, zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan wanneer je er uiteindelijk toch niet mee kan betalen. Zeker in het geval van een bank zoals N26, waar je de fysieke creditkaart vrijwel volledig gratis kunt krijgen, kan het handig zijn zo’n kaart altijd op zak te hebben.

blank


Waar koop je een prepaid creditcard?

De prepaid creditcard is heel eenvoudig aan te vragen. Dat komt voornamelijk omdat er geen BKR-registratie benodigd is en daarnaast is het ook niet belangrijk hoeveel geld je verdient. De meeste aanvragen voor een prepaid creditcard kunnen dus gewoon online afgehandeld worden. Heb je bijvoorbeeld hierboven in de lijst een aanbieder gezien waar jij graag een creditcard bij wilt afsluiten? Dan kun je heel eenvoudig naar de website van deze aanbieder gaan en daar al je gegevens invullen. Binnen enkele werkdagen ontvang jij dan je creditcard door de brievenbus.

In sommige gevallen hoef je niet eens een fysieke creditcard aan te vragen, waardoor je nog extra kosten bespaart. Een virtuele prepaid creditcard kan bijvoorbeeld handig zijn wanneer je hem alleen maar wilt gebruiken bij online aankopen en dus niet als je op stap bent. In dat geval is de aanvraag binnen enkele minuten geregeld en ontvang je binnen enkele dagen al je creditcard gegevens.


Veelgestelde vragen over de prepaid creditcard

Heb jij nou nog steeds vragen over de creditcard na het lezen van bovenstaande informatie? Hieronder beantwoorden we nog enkele vragen die vaak gesteld worden over de prepaid creditcard. Vervolgens sluiten we het artikel af met enkele voordelen en nadelen over de kaart. Zo weet je zeker dat je weloverwogen een keuze kunt maken voor een geschikte creditcard voor jou.

1. Is een prepaid creditcard anoniem?

De behoefte naar anonimiteit groeit iedere dag steeds meer. Ons betalingsverkeer wordt steeds meer in de gaten gehouden en onze bestedingspatronen worden geanalyseerd door marketing bedrijven die willen voorspellen waar wij in geïnteresseerd zijn.

Ben jij hier eigenlijk ook op tegen en wil jij gewoon anoniem betalingen kunnen doen? Dan hebben we goed nieuws voor jou. Een prepaid creditcard is namelijk helemaal anoniem. Het is anoniem in zoverre, dat jouw naam en andere belangrijke gegevens niet gekoppeld kunnen worden aan de betaling zelf. Je kunt de prepaid creditcard het beste zien als een cadeaubon van bijvoorbeeld Bol.com, waar een specifiek nummer aan vastzit, zonder dat het persoonlijk is.

Voor veel mensen opent de prepaid creditcard dus ook nieuwe deuren. Stelletjes kunnen bijvoorbeeld nog steeds cadeautjes voor elkaar kopen, zonder dat ze al direct weten wat het is, omdat ze een gezamenlijke rekening hebben. Maar je kunt je bijvoorbeeld ook aanmelden bij een datingsite of andere websites die je liever niet deelt met anderen.

2. Wat kost een prepaid creditcard?

De kosten voor een prepaid creditcard zijn volledig afhankelijk van de aanbieder waar je de creditcard bij afsluit. Ook is het belangrijk wat voor soort prepaid creditcard je neemt.

De bank Revolut is met zijn virtuele prepaid creditcard bijvoorbeeld de allergoedkoopste aanbieder. Die kost je namelijk helemaal niks. Andere aanbieders van fysieke creditcards berekenen ook ieder hun eigen bijdrage. Soms betaal je bijvoorbeeld eenmalig €10 en dan kun je de rest van je leven gebruik maken van de kaart. Andere aanbieders vragen een bijdrage van €20 per jaar. Dat terwijl een aanbieder zoals VIABUY jou een vooruitbetaling van 3 jaar verzoekt en je daardoor in één keer €90 moet betalen. Verder terug in het artikel lees je meer over de bedragen die je betaalt voor iedere prepaid creditcard.


3. Kun je overal betalen met een prepaid creditcard?

In principe kun je de meeste (online) betalingen voldoen met je prepaid creditcard. Maar er zijn enkele uitzonderingen. Zo kun je in veel fysieke winkels geen gebruik maken van de creditcard. De Albert Heijn is een voorbeeld van een winkel die geen (prepaid) creditcards accepteert.

Ook is het bijvoorbeeld niet mogelijk om altijd te betalen voor autohuur. Daar moet je dan een speciale prepaid creditkaart voor aanvragen. De prepaid creditcard van bunq is een voorbeeld van een creditcard die zich specifiek heeft gericht op het kunnen betalen van vliegtickets en autohuur. W

il je dit soort betalingen doen met de prepaid creditcard, dan zul je er dus rekening mee moeten houden dat er heel veel kaarten niet geschikt zijn voor jou omdat zij de optie niet bieden.


4. Kun je geld pinnen met een prepaid creditcard?

In vrijwel alle gevallen kun je geld pinnen met je prepaid creditcard. Wel moet je er rekening mee houden dat je bij contant geld binnen extra geld moet betalen om het geld van de kaart af te halen. Het is sterk afhankelijk van de creditcardverstrekker hoeveel dit precies is.

In sommige gevallen gaat het om een laag of heel hoog percentage, terwijl andere bedrijven juist een vast bedrag per transactie berekenen. In de voorwaarden van de aanbieder lees je precies welke bedragen er gelden voor hun kaart.


5. Kun je een prepaid creditcard krijgen met een BKR registratie?

Iedereen die een lening afsluit, wordt geregistreerd bij de BKR. Daar is op zich niets verkeerds aan. Het probleem ontstaat wanneer je een negatieve BKR registratie krijgt.

Gelukkig maakt dat voor de aanvraag van een prepaid creditcard helemaal niets uit. Sterker nog, er zijn helemaal geen persoonlijke gegevens van jou nodig om de creditcard aan te vragen. Dat heeft te maken met het feit dat er geen enkel risico is voor de bank dat jij het geld niet kan terugbetalen.

Al het geld wat op de kaart staat heb je er immers eerst zelf opgezet. Het is dus zelfs mogelijk om de prepaid creditcard over te dragen op iemand anders.


6. Voor wie is een prepaid creditcard geschikt?

De prepaid creditcard is geschikt voor iedereen die op korte termijn online betalingen wil doen die niet mogelijk zijn met een gewone bankpas. Want wanneer je kijkt naar de voordelen van een prepaid creditcard ten opzichte van een gewone bankpas, gaat het vooral om de betalingen waarbij een creditcard verplicht is.

Denk aan hotelreserveringen via boekingswebsites, vliegtickets of wanneer je aankomt op een plek waar jouw bankpas niet werkt. Bijvoorbeeld in het buitenland, tijdens een verre reis.

Daarbij is de prepaid creditcard vooral geschikt voor mensen die een negatieve BKR-registratie hebben, of zelf inschatten dat ze problemen hebben om hun bestedingspatroon binnen de perken te houden. Heb jij het gevoel dat je snel te veel geld uitgeeft, of heb je al hoge schulden opgebouwd? Dan kan de prepaid creditcard een goede manier zijn om alsnog alle betalingen te kunnen voldoen.


7. Kun je de prepaid creditcard weggeven?

Het kan zijn dat je erachter komt dat een prepaid creditcard toch niet helemaal jouw ding is. Dan kun je natuurlijk de kaart opzeggen of laten deactiveren. Maar dat is niet nodig in alle situaties. Sommige creditcards betaal je namelijk vooraf, waarna je nooit meer extra geld hoeft te betalen.

Dat soort kaarten – zonder jaarlijkse bijdrage – kun je dus ook zien als een soort cadeaubon die je kunt weggeven aan iemand anders. Die persoon kan dan het resterende krediet gebruiken wat nog op de kaart staat en in het vervolg zelf de kaart opladen met nieuw geld. Da heeft alles te maken met de anonimiteit van de kaart. Omdat deze niet gebonden is aan een persoon, zijn de betalingen dat ook niet.

blank

 


Voordelen prepaid creditcard

Laag risico

Wanneer je een prepaid creditcard gebruikt, weet je eigenlijk zeker dat je nooit geld uitgeeft wat je niet hebt. Natuurlijk beschermt de prepaid creditcard jou niet tegen impulsaankopen of andere uitgaven voor spullen die je eigenlijk niet nodig hebt. Toch weet je zeker dat je geen schulden opbouwt, waar je vervolgens een dure rente voor moet betalen.

Geen BKR-registratie

Een BKR registratie is nodig wanneer je een geldlening aangaat bij een kredietverstrekker. Omdat je bij een prepaid creditcard geen geld leent, hoef je ook niet te voldoen aan de strenge eisen van de bank. Ga je een hypotheek aanvragen, dan wordt de prepaid creditcard niet gezien als een lening, waardoor het leenbedrag van de hypotheek hoger wordt.

Overal betalen

Een prepaid creditcard biedt (vrijwel) dezelfde mogelijkheden als een reguliere creditcard. Dat betekent dat je (bijna) overal met de kaart kunt betalen, omdat de kaart bij VISA of MasterCard is aangesloten. Daardoor kun je ook op reis of online betalen met de creditcard. Let er wel op dat niet iedere prepaid creditcard deze mogelijkheden biedt.

Geen maandelijkse kosten

Normaal gesproken moet je geld betalen voor het gebruiken van een creditcard. Bij een prepaid creditcard is dit niet het geval. Je betaalt gewoon eenmalig aansluitkosten, waarna je de creditcard het hele jaar of eenmalig kunt gebruiken.


Nadeel prepaid creditcard

Geen geld tot je beschikking

Er is eigenlijk maar één nadeel aan het hebben van een prepaid creditcard. Dat is dat je nooit kunt profiteren van de grootste voordelen die een normale creditcard met zich meebrengen; het spreiden van een betaling.

Dat betekent dat je dus nooit geld kunt uitgeven voor iets wat je op dat moment niet kan betalen. Dat lijkt alleen een voordeel, omdat je daarmee geen schulden opbouwt, maar soms kan het net even niet uitkomen met je geld waardoor je dus moet wachten met de aanschaf, of de kans aan je neus voorbij moet laten gaan.


In dit artikel las je alle informatie met betrekking tot de prepaid creditcard en wat het voor jou kan betekenen om zo’n kaart in je bezit te hebben. Je bent er nu ook achter dat de prijsverschillen tussen aanbieders enorm zijn. Kijk voordat je de kaart aanvraagt dus eens goed waar je echt naar op zoek bent en welke opties de kaart te bieden heeft. Want, net als bij veel andere bankproducten, is het vooral belangrijk om te kijken naar het gebruik van de creditcard. Een lage jaarlijkse bijdrage, maar aan de andere kant hoge kosten voor het opnemen van geld, kunnen er alsnog voor zorgen dat je duurder uit bent dan wanneer je eenmalig een hoger bedrag had betaald voor de aanschaf van de kaart. Omdat ook niet alle kaarten geschikt zijn voor het boeken van bijvoorbeeld een hotelkamer of het huren van een auto, is het zoeken naar de juiste kaart dus erg belangrijk.


foto auteur Martijn Troch
Dit artikel is geschreven door Martijn Troch

Zelfstandig ondernemer bij Martijn Troch | Communicatie en Organisatie

LinkedIn

Tip van Banknu.nl

openbank
© BankNu.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3, 8011 CW Zwolle | Privacy & Cookies