Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie bij het openen van een bankrekening.

Eerlijke reviews over alle banken in Nederland

Hoe vind je de hoogste spaarrente?

Hoe vind je de hoogste spaarrente?

Laatst bijgewerkt: 2 augustus 2022

Als je spaargeld hebt, dan kan de hoogte van de rente die je op een spaarrekening krijgt best wat verschil maken. Vooral als het spaargeld een flink bedrag is. Dan kan zelfs een ogenschijnlijk klein renteverschil een behoorlijke impact hebben op je spaargeld. Handig dus om te weten waar je je spaargeld het beste zou kunnen onderbrengen als je er het beste uit wilt halen. Wil je weten hoe je de hoogste spaarrente kunt vinden? In dit artikel lees je er alles over.


Spaargeld onderbrengen

Als het zo is dat je op jouw huidige spaarrekening weinig rente krijgt, dan kan het aantrekkelijk zijn om over te stappen naar een rekening waarop die rente hoger is.

Daarnaast is het slim om te kijken naar wat voor jou de meest handige spaarrekening is. En of het wel of niet verstandig is om je spaargeld op slechts één rekening te zetten of dat het misschien aantrekkelijker is om je geld te verspreiden over meerdere rekeningen.


Wat voor spaarrekening?

Als je op zoek gaat naar een geschikte spaarrekening om jouw spaargeld op te zetten, dan krijg je te maken met verschillende soorten spaarrekeningen. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen een ‘gewone’ (internet) spaarrekening en een deposito.

Gewone spaarrekening

Een gewone spaarrekening is in de meeste gevallen een spaarrekening waar je altijd bij je geld kunt. Met andere woorden: je kunt geld storten en opnemen wanneer jij dat wilt. Wel kan het zijn dat een bank hier bepaalde voorwaarden aan stelt. Zo kan het zijn dat je een vast bedrag per maand moet sparen of dat er een minimaal beginbedrag nodig is.

Deposito

Een deposito is een vorm van sparen waarbij je je geld voor langere tijd vastzet tegen een vooraf afgesproken rente. Op die manier weet je precies wat er binnen bijvoorbeeld 2, 5 of 10 jaar met de hoogte van je spaargeld zal gebeuren. Er zijn ook deposito’s die zich op maanden richten in plaats van jaren. In beide gevallen is het belangrijk dat je het geld wel echt een tijd(je) kunt missen, want je kunt tussentijds geen geld opnemen. Over het algemeen is het zo dat je op een deposito een hogere rente krijgt dan op een gewone spaarrekening.

Kind sparen

Wil je voor je kind gaan sparen? Dan kun je waarschijnlijk het beste voor een kinderspaarrekening kiezen. Deze rekeningen kunnen vaststaan tot een kind 18 jaar wordt, maar er zijn ook rekeningen waarbij je wel tussendoor toegang hebt tot het geld. Ook voor het sparen voor kinderen kan een spaardeposito erg aantrekkelijk zijn, omdat het vaak veel meer oplevert dan een gewone spaarrekening. Sommige banken geven zelfs helemaal geen rente op een rekening voor kinderen.


Spaarrekeningen en de rente

Wil je het liefst een spaarrekening openen? Dan kan het best lastig zijn om te bepalen welke bank je nu eigenlijk de hoogste rente aanbiedt. Dit heeft onder andere te maken met de manier waarop de rente berekend en uitbetaald wordt. Sommige banken betalen je iedere maand rente, terwijl andere banken dit per kwartaal of per jaar doen. Daarnaast maken sommige banken gebruik van een variabele rente, terwijl andere banken je een vast percentage geven.

Variabele rente

Variabele rente is, zoals de naam al zegt, een rente die kan dalen en stijgen. Dit heeft zowel voor- als nadelen. Het grootste nadeel is dat de rente vaak lager is dan bij een vaste rente. Daar staat wel tegenover dat de rente kan stijgen en dan dus hoger is, terwijl de vaste rente dan op het oorspronkelijke percentage blijft staan. Door die variabele rente weet je minder goed waar je aan toe bent, maar daartegenover staat wel weer dat een rekening met variabele rente vaak flexibelere voorwaarden heeft. Een variabele rente zie je meestal terug bij gewone spaarrekeningen.

Vaste rente

Bij vaste rente weet je precies hoeveel je per maand, kwartaal of jaar over het geld dat op je rekening staat aan rente zult krijgen. Dit kan heel fijn zijn, maar het nadeel is wel dat je er niet van geniet als de rente stijgt. Bij een spaarrekening met vaste rente zit je vaak aan allerlei voorwaarden vast, zoals bijvoorbeeld dat je je geld een bepaalde periode moet laten staan of dat je verplicht bent om een bepaald bedrag per maand over te maken. Dit zie je voornamelijk terug bij deposito sparen.


Spaarrekeningen en rentes vergelijken

Zodra je weet welke vorm van sparen jouw voorkeur heeft, kun je op zoek gaan naar de meest aantrekkelijke rente. Dit uitzoeken door de websites van verschillende banken te bezoeken, is een lastig en tijdrovend klusje. Gelukkig zijn er online diverse websites te vinden waarop je spaarrekeningen en deposito’s, en de rente die je daarop krijgt, kunt vergelijken. Hierbij kun je vaak diverse gegevens invoeren om een vergelijking te krijgen die op jouw situatie is aangepast.

Omdat de hoogte van de rente (per bank) enorm snel verandert, hebben we hier geen overzicht van de hoogste rentes op dit moment voor je verzameld, omdat die gegevens al na een paar dagen of weken verouderd zouden zijn. Wel hebben we drie websites voor je op een rijtje gezet waar je de hoogste spaarrentes van Nederland (en Europa) kunt vinden.

Spaarrente.nl

Een van die websites is spaarrente.nl. Hier kun je onder andere invullen hoeveel geld je in wilt leggen en wat voor spaarvorm je voorkeur heeft. Vervolgens krijg je een duidelijk overzicht van alle banken en hun rentes. Het fijne hieraan is dat je direct kunt zien hoe hoog de rente bij welke bank is en je kunt ook gelijk de voor- en nadelen van de verschillende bankrekeningen bekijken.

Je kunt zowel deposito’s als gewone spaarrekeningen vergelijken. Daarnaast kun je ook nog kiezen voor duurzaam sparen, zakelijk sparen of kind sparen. Zo kun je voor elke vorm van sparen de meest aantrekkelijke rekening/bank uitzoeken.

Geld.nl

Een andere website die je kunt gebruiken wanneer je op zoek bent naar de hoogste rentes op spaarrekeningen en deposito’s, is de website geld.nl. Hier kun je aan de hand van een handig filter je voorkeuren en inleg aangeven, waarna je een overzicht krijgt van de rentes bij de diverse aanbieders. Hierbij worden ook direct voordelen en eventuele nadelen aangegeven.

Ook op deze website kun je deposito’s, spaarrekeningen en kind sparen vergelijken.

Hoogstespaarrente.eu

Ben je op zoek naar de hoogste spaarrente in Europa? Dan kun je gebruikmaken van de website hoogstespaarrente.eu. Hier kun je kiezen voor een vergelijking van spaarrekeningen en deposito’s, om vervolgens te zien waar je de hoogste rente zou kunnen krijgen. Het fijne is dat je alleen rekeningen te zien krijgt die je ook daadwerkelijk als Nederlander zou kunnen openen.


Kijk niet alleen naar de hoogste rente

blank

Alleen kijken naar welke bank de hoogste rente geeft, is niet heel handig als je graag de beste spaarrekening voor jouw spaargeld wilt vinden. Kijk in plaats daarvan ook naar het gemak van de spaarrekening. Hoeveel moeite kost het bijvoorbeeld om hem te openen en hoe makkelijk is het om je bankzaken online te regelen?

(Beperkende) voorwaarden

Ook het checken van de voorwaarden is slim. In sommige gevallen heb je namelijk te maken met een aankondiging van een overboeking. Dit geldt vooral vaak bij spaarrekeningen waarbij je je geld voor een bepaalde periode vastzet. Hierbij dien je soms maanden van tevoren aan te kondigen dat je geld wilt opnemen. Niet heel handig als je ieder moment bij je geld wilt kunnen.

Eerste storting

Ook het kijken naar de eerste verplichte minimale storting is handig. Soms kan dit namelijk best een hoog bedrag zijn, terwijl dat bedrag bij andere banken veel lager is. Bij sommige banken is er zelfs helemaal geen verplichte minimale storting.

Verplichte maandelijkse storting

Sommige banken verplichten je om maandelijks een vast bedrag over te maken op de spaarrekening. Wil je niet dat de bank dit voor je bepaalt? Dan kun je beter op zoek gaan naar een spaarrekening bij een andere bank, die deze voorwaarde niet heeft.

Extra rente (bonusrente)

Sommige banken geven je een bonusrente als je je geld een bepaalde periode laat staan, bijvoorbeeld een kwartaal of een half jaar. Die extra rente kan op den duur erg prettig zijn, vooral als je toch van plan bent om het geld voor een langere tijd op de rekening te laten staan.

Extra’s

Zijn er (gratis) extra’s verbonden aan de spaarrekening? Dan kan het zijn dat dat belangrijk voor je is. Zo kan het zijn dat je een aantal maanden gratis kunt sparen of dat je korting krijgt op je spaarrekening. Dit kan voor sommigen een reden zijn om voor een bepaalde bank te kiezen. Kijk wel altijd even of de spaarrekening ook nog aantrekkelijk is als die actie voorbij is.

Kosten voor de spaarrekening

Natuurlijk is het ook handig om naar de kosten voor een spaarrekening te kijken. Een hoge rente is namelijk wel prettig, maar niet als de kosten per maand belachelijk hoog liggen. Het vergelijken van de kosten die je jaarlijks kwijt zult zijn aan de spaarrekening en de rente die het je jaarlijks oplevert, geeft je een beter beeld van wat wel of niet interessant is.

Gratis spaarrekening

Wist je trouwens dat je ook gewoon een gratis spaarrekening kunt openen? Dit kan onder andere bij Argenta Bank of Brand New Day. De eerste is een Belgische bank en de tweede een online Nederlandse bank.


Spaarrekening openen in het buitenland

Als je een spaarrekening in het buitenland gaat openen, zijn er behoorlijk wat zaken waar je rekening mee moet houden. Allereerst is het in veel gevallen niet mogelijk om een spaarrekening in een bepaald land te openen, tenzij je er woont of persoonlijk een bezoekje aan de bank brengt. Hier zijn uiteraard uitzonderingen op. Wil je meer weten? In dit artikel vertellen we je alles over het openen van een bankrekening in het buitenland.


Je spaargeld verspreiden

blank

Heb je veel spaargeld? Dan kun je dit geld waarschijnlijk het beste over verschillende banken en spaarrekening verspreiden. Dit omdat je bij een faillissement slechts recht hebt op 100.000 euro en dit in het geval van veel spaargeld een stuk minder kan zijn dan het bedrag dat je op de rekening hebt staan. Maar dat is niet de enige reden om je spaargeld te spreiden.

Verschillende banken

Het verspreiden van je spaargeld over verschillende banken, zorgt ook voor een spreiding van het risico. Gaat de ene bank failliet, dan staat het geld bij de andere bank (hopelijk) nog veilig. Hierbij zou je ook eens naar verschillende online banken kunnen kijken, zoals bijvoorbeeld Brand New Day.

Verschillende landen

Daarnaast kan het slim zijn om je spaargeld over verschillende landen te verspreiden. Niet alleen omdat de spaarrente daar interessanter zou kunnen zijn, maar ook omdat je ook in dit geval je risico’s spreidt. Stel dat er iets in ons land gebeurt, zoals een wet waardoor we te maken krijgen met een negatieve spaarrente, dan staat het geld in het buitenland tenminste veilig. Binnen de EU geniet je daarnaast van dezelfde veiligheid als bij het sparen op een Nederlandse bank, omdat je spaargeld daar ook beschermd is tot 100.000 euro door het depositogarantiestelsel dat binnen de EU geldt.

Depositogarantiestelsel buiten de EU

Ga je sparen in een land buiten de EU? Kijk dan goed naar het depositogarantiestelsel van dat land, zodat je precies weet waar je recht op hebt als de bank failliet zou gaan. De 100.000 euro waar je binnen de EU recht op zou hebben, geldt namelijk zeker niet altijd voor andere landen. Het zou zonde zijn als je daardoor een hoop geld zou kunnen verliezen.

Verschillende valuta’s

Naast het sparen in verschillende landen, zou het sparen in verschillende valuta’s ook slim kunnen zijn. Mocht er dan iets met de Euro gebeuren, dan heb je tenminste ook nog geld in andere (mogelijke stabielere) valuta’s staan. Ga je in een andere valuta sparen? Dan dien je wel rekening te houden met de eventuele schommelingen van de valuta’s, waardoor je spaargeld minder waard kan worden. Kijk daarom altijd of de waarde van een valuta (en de situatie in een land) enigszins stabiel is om je risico te verlagen. Veel Nederlanders kiezen er bijvoorbeeld voor om te sparen in Noorse Kronen of Zwitserse Franken.

Verschillende rentes

Verschillende spaarrekeningen bij verschillende banken, betekent ook genieten van verschillende rentes. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een deel van je spaargeld in een deposito te zetten waarop je een hoge rente krijgt. Een ander deel zou je dan bijvoorbeeld op een flexibele spaarrekening kunnen zetten, zodat je altijd toegang houdt tot een gedeelte van je spaargeld. Door je geld te verspreiden over de bankrekeningen met de hoogste rentes (variabel én vast) kun je het meeste uit je spaargeld halen.


De hoogste spaarrente vinden

In dit artikel heb je alles kunnen lezen over het vinden van de hoogste spaarrente. Daarnaast weet je nu ook wat de verschillen zijn tussen een deposito en een gewone spaarrekening en de rentes die daarop van toepassing zijn. Op de genoemde vergelijkingssites kun je een vergelijking van de actuele rentes vinden. Naast een aantrekkelijke rente kunnen er ook andere dingen belangrijk zijn als je op zoek gaat naar een geschikte spaarrekening, waaronder de voorwaarden van de rekening. Daarnaast kun je in het geval van spaargeld nadenken over het spreiden van je geld over verschillende spaarrekeningen en banken om je geld zo te beschermen en er het maximale uit te halen.


foto auteur Nadine Swagerman
Dit artikel is geschreven door Nadine Swagerman

Schrijft met plezier over de meest uiteenlopende onderwerpen. Heeft een eigen tekstbureau en is daarnaast auteur. Houdt van eten, muziek, series en lezen. En trekt in haar vrije tijd het liefst de natuur in met haar hond.

Tip van Banknu.nl

openbank
© BankNu.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3, 8011 CW Zwolle | Privacy & Cookies