Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie bij het openen van een bankrekening.

Eerlijke reviews over alle banken in Nederland

Wat is de beste bankrekening voor betalen in het buitenland?

Wat is de beste bankrekening voor betalen in het buitenland?

Laatst bijgewerkt: 2 augustus 2022

Wanneer je een Nederlandse rekening hebt, dan worden er in het buitenland soms extra kosten gerekend wanneer je een betaling of overschrijving doet. Maar er zijn uitzonderingen op die regel. Daarnaast zijn er ook enkele tips waarmee je goedkoper kunt betalen in het buitenland. Wil je goedkoper geld kunnen overmaken naar buitenlandse rekening of wil je weten welke bankrekening het beste is voor betalen in het buitenland? In dit artikel lees je alles over dit onderwerp.


De 3 beste banken voor betalingen in het buitenland


1. Openbank - Gratis bankrekening & geen kosten

Kaartblank
Bezoek Openbank

Openbank rekent helemaal geen kosten voor betalingen die je in het buitenland doet, afgezien van de wisselkoers natuurlijk. Dat maakt Openbank dus een ideale bank voor tijdens uitstapjes naar het buitenland. Je krijgt bij deze rekening een gratis betaalkaart & creditkaart. Dit zodat je in alle landen makkelijk betalingen kan doen!

Bezoek Openbank

2. N26 - Buitenlandbetalingen gratis

Kaartblank
Bezoek N26

Veel mensen gebruiken de N26 als tweede rekening, ook wel vakantierekening genoemd. Dat is de voornaamste reden dat N26 in dit rijtje staat, want de 1,7% koersopslag bij geldopnames blijft wel fors. Maar wanneer je de N26 kaart alleen gebruikt om betalingen te doen in het buitenland, is dat helemaal gratis. En aangezien je vrijwel overal kunt betalen met je pinpas, hoef je dus niet met contant geld over straat.

Bezoek N26

3. bunq - Gratis met transferwise

Kaartblank
Bezoek bunq

bunq heeft een samenwerking met Transferwise. Daardoor betaal je helemaal geen kosten wanneer je in het buitenland een betaling doet. Handig, want daardoor kun je in het buitenland je pinpas gebruiken, zonder je zorgen te hoeven maken over extra kosten.

Bezoek bunq

Nederlandse bankrekening

We gaan eerst kijken naar de Nederlandse bankrekeningen. Hoe kun je daarmee geld betalen in het buitenland? Wat kost het, en welke bank rekent de laagste kosten? Met die informatie zie je in één oogopslag al welke bank geschikt is voor betalen in het buitenland.

Euro’s opnemen en betalen in het buitenland

Dit punt is heel eenvoudig. Bijna iedere Nederlandse bank biedt namelijk gratis geldopnames en pinbetalingen aan in het buitenland, zolang het gaat om betalingen in euro’s binnen de EER zone. Dit gaat dus om het opnemen van geld uit een betaalautomaat, maar ook om pinbetalingen in een winkel wanneer je een product afrekent.

Buitenlandse valuta opnemen en pinnen in het buitenland

Betalingen in andere valuta is bij iedere bank anders. Je betaalt daar vaak wel een bedrag voor een opname of pin betaling wanneer je in de lokale munteenheid betaalt. De bedragen tussen de banken verschillen alleen nogal. Hieronder zie je enkele voorbeelden van banken en de bijbehorende bedragen.

Kosten voor geld opnemen in een niet-euroland:

 • ING: € 2,25 + 1,10% koersopslag
 • Rabobank: € 0,- tot € 3,50 + 1,20% koersopslag
 • ABN Amro: € 2,25 + 1,20% koersopslag
 • SNS Bank: € 4,00
 • Moneyou: Gratis
 • Bunq: Gratis
 • Knab: 0,5% koersopslag
 • N26: 1,7% koersopslag
 • ASN: € 2,25

Kosten voor geld betalen in een niet euroland:

 • ING: 1,1% koersopslag
 • Rabobank: 1,2% koersopslag
 • ABN Amro: Koersopslag van 1,2% en € 0,00 – € 0,15 vaste opslag per betaling.
 • SNS: €0,30 vaste opslag per betaling.
 • Moneyou: Gratis
 • Bunq: Gratis
 • Knab bank: Koersopslag 0,5%.
 • N26: gratis
 • ASN: € 0,15 vaste opslag per betaling

Aan de hand van deze gegevens kun je misschien al zien welke bank voor jou het meest voordelig is. Let ook goed op dat je kijkt bij de kosten voor geld pinnen én kosten voor pinbetalingen. Bij N26 kun je bijvoorbeeld gratis geld betalen in een niet-euroland, maar krijgen geldopnames een opslag van 1,7%. Dat is de hoogste opslag van alle aanbieders, waardoor je met N26 dus alsnog veel geld kwijt bent. In dat geval kan het voordeliger zijn om te kiezen voor bijvoorbeeld Moneyou.


Jaarlijkse kosten

Helaas zijn er nog meer kosten waar je rekening mee moet houden, ondanks dat ze niets te maken hebben met een betaling in het buitenland. Want stel dat je uit dit overzicht haalt dat ING voor jou de beste bank is om geld te betalen in het buitenland. Je verwacht namelijk dat je bij N26 anders zo’n 20 euro per jaar extra kwijt bent aan geldopnames in het buitenland. Dan moet je ook nog rekening houden met de kosten voor een betaalpas en -rekening. Je vraagt namelijk voor een paar tientjes per jaar een ING rekening aan, maar de N26 rekening is gratis. Is de bank met de goedkopere betaling in het buitenland dan nog steeds goedkoper? Waarschijnlijk niet meer. Uiteraard hangt dat ook af van de frequentie waarmee je naar het buitenland gaat.

Het is dus ook slim om te kijken naar de bankrekeningen die je gratis kunt afsluiten. Wanneer je dat weet, kun je nog eens kijken naar alle tarieven voor betalingen in het buitenland en op die manier een vergelijking maken welke bank onderaan de streep echt het voordeligst is.

blank


Hoe werkt overmaken naar het buitenland?

Moet je een geldbedrag overmaken naar een buitenlandse rekening? Daar kunnen mogelijk extra kosten aan verbonden zijn, tenzij de betaling binnen het SEPA-gebied ligt. Dat is de volledige Europese Unie plus landen als Noorwegen, Zwitserland, Liechtenstein en overzeese gebieden van Portugal en Spanje. Om de betaling gratis te verzenden, moet deze voldoen aan de volgende kenmerken:

 • De bank van de begunstigde (ontvanger) heeft een IBAN en BIC-nummer.
 • Het geldbedrag is minder dan 50.000 euro.
 • Het bedrag is in Euro’s.
 • De betaling wordt als SHA (Shared Cost) aangemerkt. De buitenlandse bank kan dan wel de ontvanger nog geld laten betalen.

Overmaken van buitenlandse valuta of buiten het SEPA-gebied

Moet je een geldbedrag overstorten in andere valuta, of valt het land van de begunstigde buiten het SEPA-gebied? Dan zijn er vaak wel kosten verbonden aan de betaling. Dat kan bijvoorbeeld een Amerikaanse bank zijn, waarbij de ontvanger Dollars ontvangt, terwijl jij in Euro’s betaalt. De kosten voor deze betalingen zijn afhankelijk van de bank. Ook kunnen er extra kosten berekend worden voor bepaalde landen. Hieronder vind je een lijstje met de meest voorkomende bedragen van enkele Nederlandse banken. In de onderstaande lijst zie je de term OUR voorkomen. Dat betekent dat jij alle kosten betaalt voor de overstorting. Kies je voor Shared (SHA), dan zijn de kosten voor de ontvanger.

 • ABN Amro: € 9,00 + variabele OUR toeslag (verschilt per land)
 • ASN: 0,1 % + 0,15% bij OUR overstorten
 • RegioBank: 0,1 % + 0,15% OUR overstorten
 • SNS: 0,1 % + 0,15% OUR overstorten
 • Bunq: 0% koersopslag + variabele OUR toeslag (verschilt per land)
 • ING: € 6,00 + variabele OUR toeslag (verschilt per land)
 • Knab: € 15,00 + 0,1% koersopslag
 • Rabobank: € 7,00 + 0,1% bij OUR overstorten
 • Triodos: 0,1% + € 17,50 bij OUR overstorten.

De 3 beste banken voor het overstorten van buitenlandse valuta

1. Bunq
In dit geval is Bunq de voordeligste bank, zeker wanneer je gebruik maakt van Shared Cost. In dat geval betaal jij namelijk helemaal niets voor het overstorten. Het variabele bedrag is net als bij de meeste banken afhankelijk van het land waar je de betaling naartoe stuurt.

2. ING
De ING heeft daarna de voordeligste tarieven, vooral wanneer je een paar duizend euro overstort. Het vaste bedrag is namelijk altijd € 6,00, waardoor je bij hogere bedragen niets extra’s meer betaalt. De ING is dus de winnaar voor het overstorten van grote bedragen. De variabele bijdrage verschilt per land. Het kan dus ook geen kwaad om die variabele bijdrage te vergelijken met andere aanbieders in dit rijtje.

3. ASN
De ASN, SNS en RegioBank hanteren alle drie dezelfde tarieven bij het overstorten van een bedrag. Maar de ASN wint het wanneer je met je bankpas in het buitenland betalingen doet. En aangezien je waarschijnlijk geen twee rekeningen wilt afsluiten, bespaar je op deze rekening dus het meeste geld. Stort je vooral kleinere bedragen over naar buitenlandse rekeningen én pin je weleens in het buitenland, dan is ASN dus waarschijnlijk de voordeligste keus.


 

Is een buitenlandse bankrekening beter?

blank

Ben je veel in het buitenland en moet je daardoor regelmatig geld pinnen met je Nederlandse rekening? Dat kan een dure bezigheid zijn, zeker als je daarvoor steeds een grote opslag moet betalen. Het kan daarom een optie zijn om een buitenlandse rekening te openen. Wil je daar meer over weten, lees dan ook ons artikel hoe je een bankrekening in het buitenland kunt openen. Daarin zie je in welke landen je als Nederlander betrekkelijk eenvoudig een rekening kunt openen. Je kunt daar dan goedkoop geld naartoe sturen, bijvoorbeeld door middel van de online service van Transferwise. Daar lees je hierna meer over.


Alternatieven betalingen in en naar het buitenland

Creditcard

Je kunt een creditcard meenemen naar het buitenland en daar gebruiken. In dat geval ben je vaak iets goedkoper uit dan wanneer je geld pint met je pinpas. Dit is wel afhankelijk van de wisselkoers die je creditcardverstrekker hanteert. Er wordt gekeken naar de wisselkoers van de dag dat je het geld met je creditcard pint of opneemt. Vervolgens wordt dat bedrag omgerekend naar euro’s en van je rekening afgehaald. Er komen bij creditcards meestal geen overige kosten aan te pas. Daarom is de creditcard ook één van de beste manieren om in het buitenland te betalen.

Paypal

PayPal gebruikt net als banken een systeem waarbij wisselkoersen en koersopslagen gehanteerd worden. PayPal is vooral handig wanneer je snel en eenvoudig geld wilt overmaken. Je hebt namelijk alleen maar het e-mailadres nodig van iemand. Dat terwijl je bij een bank allerlei gegevens nodig hebt van de ontvanger. De kosten voor een overstorting liggen tussen de 0,3% en 1% van het totale bedrag. De precieze hoogte is afhankelijk van het land waar je de betaling naar overmaakt.

Transferwise

Transferwise is een compleet nieuw systeem voor het overmaken van geld. Er komt geen enkele bank aan te pas. De website heeft voorraden valuta in zijn bezit en zoekt mensen die op zoek zijn naar die valuta. Heb jij Euro’s, maar ben je op zoek naar Britse Ponden, dan wordt er een onderlinge ruil opgezet. Een voordeel van Transferwise is dat je altijd weet wat je terugkrijgt voor je Euro’s. Er is namelijk een wisselkoers vastgesteld, die voor enkele dagen gegarandeerd is. Zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan wanneer de ontvanger het geld krijgt en het bedrag minder is dan gepland. De wisselkoersen van Transferwise zijn overigens vrijwel altijd gunstiger dan bij de bank. Voor betalingen van honderden of duizenden euro’s kun je dus eenvoudig tientallen euro’s besparen.

blank


Bonustips voor betalen in buitenland

Ga je naar het buitenland met een pinpas of creditcard? Dan zijn er een aantal tips om je reis zo soepel en goedkoop te laten verlopen. Hieronder zie je drie bonustips waar je problemen mee voorkomt en kosten mee bespaart.

1. Let op de limiet

Je bankpas of creditcard heeft in Nederland vaak een ander limiet dan in het buitenland. Let daar goed op voordat je op reis gaat. Je kan bij pinautomaten in het buitenland bijvoorbeeld vaak maar 500 euro per dag of week opnemen. Ook creditcards hebben vaak een bepaald bestedingslimiet. Ga je op je vakantiebestemming een auto huren en is de borg hoger dan de limiet op je creditcard, dan wordt je huurauto waarschijnlijk geannuleerd. Vervelend, want dan zit je dus zonder vervoer. Kijk dus voor vertrek even of je de limiet kunt verhogen in de app van je bank en hoe lang die aanvraag precies duurt. Soms kan het 24 uur duren voordat je de toezegging krijgt, wat in het geval van de huurauto dus te laat is.

2. Let op de koersopslag of het vast bedrag per transactie

Kijk altijd of jouw bank een koersopslag rekent in procenten, of dat er ook nog een vast bedrag per transactie wordt gerekend. Anders is het niet zo slim om iedere keer voor 10 euro te pinnen als je in het buitenland bent. Daar betaal je dan bijvoorbeeld iedere keer 2 tot 4 euro voor. Een beetje zonde. In dat geval is het dus beter om tijdens je verblijf maar één of twee keer een groot bedrag te pinnen.

3. Laat lokale pinautomaat nooit geld omwisselen

Wanneer je geld pint in het buitenland sta je er niet echt bij stil. Je hebt waarschijnlijk al moeite met het omrekenen naar de juiste wisselkoers en je wilt zo snel mogelijk van je reis gaan genieten. Let toch eens goed op wanneer de berekening van de wisselkoers in beeld komt. Dat is namelijk de wisselkoers die de lokale bank hanteert, waar jouw bank dus geen invloed op uitoefent. De meeste mensen accepteren die wisselkoers en drukken op ja. Het gevolg? Je betaalt zo’n 10% meer voor de vreemde valuta dan bij je eigen bank. Je kunt ook gewoon op ‘Nee’ drukken op dat scherm. Dan laat je je eigen bank de wisselkoers berekenen, die vaak een stuk voordeliger is.


foto auteur Martijn Troch
Dit artikel is geschreven door Martijn Troch

Zelfstandig ondernemer bij Martijn Troch | Communicatie en Organisatie

LinkedIn

Tip van Banknu.nl

openbank
© BankNu.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3, 8011 CW Zwolle | Privacy & Cookies