Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie bij het openen van een bankrekening.

Eerlijke reviews over alle banken in Nederland

Bankrekening openen zonder adres (zonder vaste verblijfplaats)

Bankrekening openen zonder adres (zonder vaste verblijfplaats)

Laatst bijgewerkt: 2 augustus 2022

Iedereen die een bankrekening bij een traditionele Nederlandse bank wil openen, zal bij de aanvraag diverse gegevens moeten verstrekken. Zo zal er bijvoorbeeld naar je identiteitsbewijs gevraagd worden, zul je in de meeste gevallen een BSN-nummer moeten hebben en wordt er gevraagd naar je woonadres. Maar wat nou als juist dat laatste een probleem is en je dus geen (geldig) woonadres in Nederland kunt opgeven? Wil je weten hoe én waar je een bankrekening zou kunnen openen zonder een woonadres of vaste verblijfplaats? In dit artikel lees je er alles over.


Geen adres

Er zijn verschillende redenen te bedenken waarom je geen vast adres in ons land hebt. Misschien ben je verhuisd naar het buitenland of misschien ben je iemand die continu op reis is en daarom geen vast adres heeft. Misschien ben je geen Nederlander, maar werk (en verblijf) je hier wel. Of misschien heb je wel te maken gekregen met een flink aantal tegenslagen, waardoor je op dit moment dakloos bent en dus geen adres kunt opgeven.

Er zijn opties voor mensen zonder adres

Hoewel de meeste grote banken in Nederland moeilijk zullen doen als je ze geen adres kunt geven waarop je staat ingeschreven, zijn er wel opties voor mensen die niet aan deze eis kunnen voldoen. Gelukkig maar, want zonder bankrekening red je het tegenwoordig eigenlijk niet meer. Hoe moet je bijvoorbeeld je inkomen en/of toeslagen ontvangen en eventuele rekeningen betalen zonder bankrekening?


Aanbieders waar je welkom bent

De bekendste banken in dit land vallen af als je graag een bankrekening wilt openen zonder een geldig woonadres. Gelukkig zijn er ook aanbieders die er wél voor mensen zijn die, om wat voor reden dan ook, geen vaste verblijfplaats hebben. Het fijne is dat je bij de meeste van deze aanbieders ook nog eens helemaal gratis een bankrekening kunt openen. De aanbieders waar je terechtkunt, zijn:


1. N26 - Gratis zonder identiteitscontrole

Kaartblank
Bezoek N26

N26 is een Duitse online bank, waar je een gratis bankrekening zou kunnen openen. Ook heb je de mogelijkheid om voor één van de betaalde bankrekeningen te kiezen, zoals de N26 You voor €9,90 per maand of de N26 Metal voor €16.90 per maand.

Voor het openen van een bankrekening bij N26 heb je geen vaste verblijfplaats nodig. Wel is het nodig om een postadres op te geven in een land waar de bank actief is. Dit zijn haast alle Europese landen, waaronder ook Nederland. Dit adres is nodig om je betaalpas naartoe te sturen. Je zou dus eventueel een adres van een bekende of van een familielid kunnen gebruiken.

Een bankrekening openen bij deze aanbieder kun je simpel regelen via de app die je op je telefoon kunt zetten. Ook is een geldig paspoort nodig om je identiteit te verifiëren.

De bank is een goede keuze voor wie geen vast adres heeft. Ook voor mensen die veel reizen, is de bank ideaal. Er is namelijk een samenwerking met TransferWise, wat maakt dat je geld in veel verschillende valuta’s kunt verzenden en ontvangen.

Daarnaast is de bank voorzien van een depositogarantiestelsel, waarbij je geld beschermd is tot €100.000.

De betaalpas is overal ter wereld te gebruiken. Eventueel kun je ook nog kiezen voor een creditcard van de bank. Hoewel je de optie hebt om een gratis bankrekening te openen, kun je wel met extra kosten te maken krijgen, zoals een tarief van €2 per opname als je meer dan vijf keer per maand geld pint bij een pinautomaat binnen de Eurozone.

Wil je meer informatie over de bankrekeningen, de extra kosten of het openen van een bankrekening bij deze bank? Dan verwijzen we je graag naar de website van N26.

 

Bezoek N26

2. Openbank - Gratis bankrekening met bankkaart

Kaartblank
Bezoek Openbank

Ook bij de Spaanse aanbieder Openbank kun je een bankrekening openen zonder dat je een vast woonadres hoeft op te geven. Het openen van een bankrekening bij Openbank is gratis, al kun je ook voor een van de betaalde accounts, zoals Metal, gaan.

Openbank biedt je met de Travel Card de mogelijkheid om in meer dan 150 valuta’s geld uit te geven. Dit maakt dat de bank ook zeer geliefd is onder reizigers. Daarnaast heb je met de betaalde accounts ook mogelijkheid om je geld te laten beleggen.

Het adres dat je op dient te geven, is vooral zodat de bank je een betaalpas toe kan sturen. Ook in dit geval kun je dus prima een adres van een bekende of een tijdelijk adres gebruiken om de post te ontvangen.

Hoewel het openen van een bankrekening volledig gratis kan zijn, kun je wel te maken krijgen met extra kosten. Zo zul je moeten betalen per bankopname wanneer je vaker dan vijf keer per maand geld opneemt.

Het openen van een bankrekening bij Openbank kun je supersimpel via de app regelen. Het aanvragen neemt slechts een paar minuten in beslag.

Wil je meer weten over de bank of het openen van een bankrekening? Dan verwijzen we je graag naar de website van Openbank.

Bezoek Openbank

3. Monese - Geen kredietcheck of vaste woon/verblijfplaats

Kaartblank

Monese is een Britse online bank, waar je ook als Nederlander een bankrekening kunt openen. Je kunt hierbij kiezen voor een account in Euro of in GBP, of zelfs voor allebei gaan. Niet alleen zal deze bank geen kredietcheck doen en kun je er helemaal gratis een bankrekening openen, maar ze vragen je bij de aanvraag ook niet om te bewijzen waar je woont. Handig als je geen vast adres hebt.

Het enige waar de bank wel een adres voor nodig zal hebben, is om je het pasje op te sturen. Hiervoor zou je een adres van een familielid, vriend of bekende op kunnen geven. Naast betalen met een pas, kun je trouwens ook met je telefoon betalen.

Dat het openen van een bankrekening bij deze bank gratis is, is daarnaast ook nog eens heel prettig. Vooral voor mensen die weinig tot niets te besteden hebben, is dit een groot voordeel. Eventueel kun je ook voor een van de betaalde accounts gaan. De betaalde accounts zijn de Classic voor €4,95 per maand en de Premium voor €14,95 per maand.

Als je voor een gratis bankrekening gaat, kun je wel te maken krijgen met extra kosten. Zo betaal je bijvoorbeeld 2% toeslag over bedragen die je opneemt boven de €200 per maand.

Het openen van een bankrekening bij Monese is supersimpel. Je download de app en kunt vervolgens binnen enkele minuten een bankrekening aanvragen. Meer weten? Check dan de website van Monese.


 

Basisbankrekening

Sinds 2001 heeft iedereen boven de 18 jaar met een geldig identiteitsbewijs recht op betaalrekening onder het Convenant Basisbankrekening. Hierbij wordt ook rekening gehouden met daklozen, doordat je als postadres het adres van een erkende hulpverleningsorganisatie of een overheidsinstantie op kunt geven, zoals bijvoorbeeld het Leger des Heils.

Ook mensen die asiel hebben aangevraagd en daar nog geen beslissing op hebben ontvangen, kunnen via deze regeling een eigen betaalrekening aanvragen.

Voor de aanvraag gelden de volgende regels:

  • Je bent 18 jaar of ouder
  • Je hebt een vaste woon- of verblijfplaats in Nederland óf je kunt het postadres van een erkende hulpverlenings- of overheidsinstantie gebruiken
  • Je hebt een geldig identiteitsbewijs

Aangesloten instanties zijn onder andere:

  • Leger des Heils
  • Opvanglocaties van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers
  • Dienst Justitiële Inrichtingen
  • Leden van NVVK

Voor een complete lijst van alle aangesloten hulpverleningsorganisaties, kun je terecht op de website van basisbankrekening.nl. Hier kun je ook alle informatie die je nodig hebt en het aanvraagformulier vinden voor het aanvragen van een Basisbankrekening.

Houd er wel rekening mee dat ook de hulpverlenings- of overheidsinstantie zal moeten tekenen voor de aanvraag.


Een bankrekening openen als je geen vaste verblijfplaats hebt

Heb je geen woonadres waar je staat ingeschreven? Dan is het openen van een bankrekening bij een traditionele bank (zo goed als) onmogelijk. Voor mensen in bepaalde situaties is de eis die banken stellen met betrekking tot het hebben van een vast adres erg lastig. Gelukkig zijn er diverse alternatieven voor mensen die geen vaste verblijfplaats hebben.

Zo kun je onder andere bij de online banken Monese, N26 en Revolut terecht. Ook is het mogelijk om een Basisbankrekening aan te vragen. Voor het ontvangen van je bankpas is het wel nodig om een postadres op te geven, dit kan in het geval van de online banken ook gewoon het adres van een bekende of een tijdelijk adres zijn. In het geval van een Basisbankrekening kun je ook het adres van een overheids- of hulpverleningsinstantie opgeven.


foto auteur Nadine Swagerman
Dit artikel is geschreven door Nadine Swagerman

Schrijft met plezier over de meest uiteenlopende onderwerpen. Heeft een eigen tekstbureau en is daarnaast auteur. Houdt van eten, muziek, series en lezen. En trekt in haar vrije tijd het liefst de natuur in met haar hond.

Tip van Banknu.nl

openbank
© BankNu.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3, 8011 CW Zwolle | Privacy & Cookies