Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie bij het openen van een bankrekening.

Eerlijke reviews over alle banken in Nederland

ING Bankrekening openen? Review & Ervaringen

Laatst bijgewerkt: 2 augustus 2022

De ING is één van de grootste banken van Nederland. Overal waar je komt, zie je het logo van ING verschijnen. Maar is de bank er ook altijd wanneer je ze nodig hebt? Bijvoorbeeld met voordelige prijzen, snelle service en een gebruiksvriendelijke app? In deze review lees je alles over de rekeningen en andere producten van ING. 

Waarom kies je voor ING?
 • Eén van de betere bank apps
 • De bank biedt veel financiële producten
 • Snelle klantenservice
Vergelijk alle banken

Aanvragen ING rekening

Een ING rekening openen is niet zo moeilijk. Je hebt daarvoor twee opties. Of op het kantoor, of via je (Android) telefoon. Wanneer je langsgaat op kantoor voor het aanvragen van de rekening kun je een afspraak maken. Dat doe je via de website van ING. De meest eenvoudige manier om een rekening te openen is via de app van de ING. Je hebt hier wel een Android telefoon en NFC scanner voor nodig. Anders moet je alsnog naar het kantoor. De aanmelding in de app werkt eenvoudig. Binnen enkele minuten vul je alle gegevens in en maak je een foto van je identificatiebewijs. Vervolgens rond je de aanmelding af en krijg je een bevestiging dat alles in orde is. Vervolgens wordt er binnen 5 werkdagen een pasje naar je huis gestuurd.

blank

Wat zijn de vereisten voor het aanvragen van de ING rekening?

 • Je bent tenminste 18 jaar
 • Je woont in Nederland
 • Je hebt een Nederlands paspoort of ID-kaart
 • Je hebt nog geen ander ING product (voor mobiele aanvraag)
 • Je hebt een Android telefoon met NFC (voor mobiele aanvraag)

Is het niet mogelijk om je bankrekening via de app te openen? Dan kun je ook langsgaan op het kantoor van ING. Het is aan te raden om een afspraak te maken omdat het soms druk kan zijn en de bankmedewerkers weinig tijd hebben om een nieuwe bankrekening te openen. Wanneer je een afspraak maakt weet je zeker dat je niet lang hoeft te wachten. Na het openen van de rekening ontvang je binnen 5 werkdagen een bankpasje thuisgestuurd. Je pincode komt in een andere envelop.


Mogelijkheden

blank

Bij ING heb je uiteraard de mogelijkheid om te betalen met je betaalrekening. Welke opties je daarmee nog meer hebt, lees je verderop. Maar er zijn naast die betaalrekeningen ook nog andere opties bij de bank. Hieronder lees je welke dat zijn.

Sparen

De spaarrentes zijn op het moment van schrijven bijzonder laag. Zelfs de spaarrekeningen van de ING bieden daarom weinig opbrengsten. Er zijn zelfs enkele depositorekeningen geschrapt omdat die te weinig geld opbrengen voor de bank. Er is nog wel de Oranje Spaarrekening van de ING. Die heeft een variabele rente van 0,02%, wat uiteraard niet zoveel is. Dat geld mag je wel vrij opnemen. Via de ING app kun je overigens zien hoeveel geld er in het potje zit, en hoeveel geld je nog bij elkaar moet sparen om een zelf opgezet doel te behalen. Dat kan motiveren om meer geld in het potje te stoppen.

Beleggen

Wie meer geld wilt verdienen met zijn spaargeld dan bij een spaarrekening mogelijk is, moet gaan beleggen. Dat is op dit moment vrijwel de enige manier waarop er nog redelijke inkomsten uit je spaargeld kunnen komen. Bij de ING kun je beleggen op verschillende manieren. Je kunt het zelf proberen, door zelf te kiezen welke beleggingen je koopt en verkoopt op de beurs. In dat geval hangt het rendement af van je eigen inleg. Aan de andere kant is er de mogelijkheid om je geld te laten beheren door experts. Dat kan al vanaf 50 euro per maand. Heb je het druk of heb je geen zin om je te verdiepen in de trucjes van beleggen? Dan is het waarschijnlijk handig om het uit te besteden. Je ontvangt dan altijd een prognose met het verwachte en huidige rendement.

Hypotheek

De ING heeft één van de grootste geldvoorraden van alle Nederlandse banken. Dat komt deels door de grote hoeveelheid vastgoed die de bank in bezit heeft, voornamelijk door het uitgeven van hypotheken. Jij kunt ook een hypotheek bij de bank afsluiten. Om ervoor te zorgen dat de bank jou op je juiste manier helpt, kun je bij de ING ook gebruik maken van een hypotheekadviseur. Zij helpen jou aan genoeg informatie om een zo voordelig mogelijke hypotheek af te sluiten.

Verzekeren

De ING biedt diverse verzekeringen aan wanneer je klant bent bij de bank. Zo kun je korting krijgen op alle verzekeringen die de bank aanbiedt, en op die manier geld besparen. Voorbeelden van verzekeringen die je bij de ING kunt afsluiten zijn onder andere:

 • Woonverzekering
 • Reisverzekering
 • Rechtsbijstandsverzekering
 • Aansprakelijkheidsverzekering
 • Autoverzekering

Creditcard

Ga je vaak op reis, of doe je veel betalingen op internet? Dan kan een creditcard handig zijn. ING heeft drie verschillende creditcards waar je uit kunt kiezen, allemaal met hun eigen voorwaarden en limieten.

Creditcard – € 17,40 per jaar
De gewone creditcard van ING heeft standaard een maximum bestedingslimiet van 5.000 euro. Dit limiet kun je zelf aanpassen, en dus ook verlagen. Je hebt bij deze creditcard een aankoopverzekering van 180 dagen en misbruik van de kaart wordt altijd volledig gedekt.

Platinumcard – € 49,80 per jaar
De Platinumcard is er voor mensen die meer willen uitgeven met de kaart. Er zit namelijk een bestedingslimiet op van maximaal 20.000 euro. De aankoopverzekering is daarbij ook verlengd tot 365 dagen. Daarnaast wordt het eigen risico bij autohuur gedekt, krijg je een gratis bagagevertragings-, vluchtvertragings- en hulpverleningsverzekering, én ontvang je een gratis Herts Gold Plus Rewards lidmaatschap.

Studenten Creditcard – € 12,50 per jaar
Wanneer je een studentenrekening hebt bij de ING, kun je een bijbehorende Studenten Creditcard aanvragen. Daarmee heb je een maximaal limiet van 1.000 euro en zijn al je (online) aankopen maximaal 180 dagen verzekerd. Ook wordt misbruik met de kaart volledig gedekt.


Verschillende kaarten/abonnementen

ING is een grote bank met diverse producten. Toch zijn er betrekkelijk weinig opties wanneer je een bankrekening wilt openen. Die waren er eerst wel, maar die producten worden nu zoveel mogelijk samengevoegd. Het heeft dus eigenlijk geen zin om die rekeningen hier te plaatsen, omdat je vaak precies hetzelfde krijgt als bij de Oranjerekening, maar dan voor een hogere prijs. De ING probeert nu dus alleen nog maar de standaard Oranjerekening te verkopen, maar daar houdt het al gauw op. Hieronder zie je de mogelijkheden die je hebt.

ING Oranjerekening (Oranjepakket)

De ING Oranjerekening is de voordeligste rekening van de ING. Het is een standaard betaalrekening waar je al je bankzaken mee kunt regelen. In ruil voor de jaarlijkse bijdrage ontvang je een betaalpas, betaalrekening en kun je je bankzaken regelen in de app of op de website. Je kunt tegen betaling een creditcard aanvragen bij deze rekening.

ING Gezamenlijke Rekening

De ING Gezamenlijke Rekening is eigenlijk niets meer dan een standaard Oranjerekening, met een extra betaalpas. Ook is het mogelijk om samen in te loggen in de app, op de website en kun je allebei je mobiel gebruiken voor Mobiel Betalen.

ING Studentenrekening

De ING studentenrekening is een eenvoudige én gratis rekening waarmee een student al zijn bankzaken kan regelen. Wil je snel je salaris ontvangen om leuke dingen mee te doen? De ING bankrekening zorgt ervoor dat je overal bij je geld kunt. Je kunt de studentenrekening afsluiten vanaf 16 tot 30 jaar en alleen als je op dat moment studeert.

Ook biedt ING nog 2 rekeningen aan voor kinderen en jongeren:

 • Jongerenrekening (v.a. 12 jaar)
 • Kinderrekening (tot 12 jaar)

Kosten

Bij ING kun je enkele pakketten afsluiten. Ben je benieuwd hoeveel je dat gaat kosten? Hieronder zie je een overzicht. Daarnaast vind je ook meer informatie over pinnen en geld opnemen in het buitenland, omdat je daar bij ING ook extra voor moet betalen. En die kosten kunnen wellicht net iets te hoog worden wanneer je regelmatig geld moet pinnen in een ander land.

Rekening en kaart

Een standaard Oranjerekening bij ING kost € 18,60 per jaar. Vanaf 01-03-2020 wordt dat verhoogt naar € 20,40 per jaar. Voor dit bedrag ontvang je een betaalpas, betaalrekening en kun je internetbankieren via de website en via de app. ING biedt geen pakketten aan waarbij de creditcard in het pakket zit. Voor een extra betaalpas betaal je 12 euro per jaar.

Een gezamenlijke rekening bij ING kost je 30,60 per jaar. Je hebt dan beiden toegang tot internetbankieren, de app en je kunt allebei met je mobiel betalen. Ook ontvang je twee betaalpassen bij deze rekening. Dit bedrag komt overeen met een gewone Oranjerekening waarbij je een extra betaalpas zou aanvragen.

Tip: Het is mogelijk om maximaal € 0,35 per maand korting te krijgen op je rekeningen. Dat kan wanneer je geen geld meer opneemt bij betaalautomaten. Je betaalpas wordt dan afgemeld bij die optie, waardoor je maandelijks een korting krijgt. Je kunt wel geld blijven opnemen, maar dan betaal je er € 0,80 per keer voor. Pin je minder dan 5 keer per jaar geld uit een geldautomaat, dan is de korting dus aan te raden.

Pinnen en geldopnames

Geld opnemen is in Nederland altijd gratis wanneer je een ING betaalrekening hebt. Wel moet je betalen wanneer je geld opneemt in een land waar niet met de euro wordt betaald. In dat geval betaal je de volgende kosten voor die betalingen, opnames of overschrijvingen:

Geld opnemen in het buitenland
Vaste kosten van € 2,25 + 1,10% koersopslag

Geld pinnen in het buitenland
Vaste koersopslag van 1,1%

Overschrijving in andere valuta
Vaste kosten van € 6,00 + variabele toeslag

Contant geld storten

Soms is het nodig om wat contant geld naar de bank te brengen. Bijvoorbeeld wanneer je iets op Marktplaats hebt verkocht en het geld niet thuis wilt bewaren. Bij de ING kun je dan diverse keren per jaar gratis geld storten. Dat kan bij ING kantoren of service punten. Heb je een OranjePakketof Studentenrekening, dan kun je 4 keer per jaar gratis storten. Voor houders van het BasisPakket, BetaalPakket, Royaalpakket of Jongerenrekening is dat maximaal 6 keer per jaar. Houders van kinderrekeningen mogen 12 keer per jaar gratis storten. Daarna wordt € 6,- per storting in rekening gebracht.

De rekeningen van ING zijn niet het goedkoopst. Er zijn zelfs bankrekeningen die je gratis kunt verkrijgen, zoals bij N26 en Moneyou. Daarbij komt dat de extra kosten voor betalen in het buitenland ook behoorlijk hoog zijn. Moet je veel betalingen doen in of naar het buitenland, dan is dat bij ING behoorlijk prijzig. Zeker door de vaste kosten van 6 euro per overschrijving. Dat bedrag betaal je namelijk ook als je een bedrag van 10 euro overmaakt.


ING app

blank

De ING app wordt door veel gebruikers gezien als één van de meest complete bank apps. Dat komt vooral omdat je vrijwel al je bankzaken in de app kunt regelen. Ook is de app steeds aan verandering onderhevig omdat er nieuwe functies bijkomen. Een groot voordeel van de ING app is dat je geen paslezer of andere identifier nodig hebt om betalingen te doen. Dat maakt internetbankieren bij de ING dus al direct sneller dan bij veel andere banken.

Als je eenmaal ingelogd bent zie je aan de linkerkant een menu waar al je producten bij de bank in staan. Dat zijn je betaalrekeningen, spaarrekeningen en beleggingsproducten. Ook laat de app zien welke betalingen je de komende maand kunt verwachten. Zo kun je al je financiën vooruit plannen zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan. Een populaire optie in de app is het terugbetaal verzoek. Je vult heel eenvoudig een bedrag in dat je wilt ontvangen, waarna je dit via Whatsapp naar je vrienden en familie verstuurd. Handig als je iets hebt voorgeschoten. Een andere optie is het inplannen van betalingen. Dat kan tot drie jaar vooruit. Zo helpt de ING app je met het plannen van je geld.

Internetbankieren

Internetbankieren bij ING werkt op vrijwel dezelfde manier als op de app, maar dan via je internetbrowser. Ook hier zie je al je betaalproducten, spaarproducten en andere producten in één handig overzicht. Ook de website krijgt regelmatig een opfrisser, waardoor het uiterlijk er weer compleet anders uitziet. Dit is uiteraard goed, omdat deze acties deels worden voltrokken aan de hand van feedback van gebruikers van de website. De ING luistert dus redelijk goed naar de ervaringen van de gebruikers, en past de nieuwe inzichten toe op de website (en de app). Het is dus niet zo vreemd dat zowel de app als de website van de ING behoorlijk goed scoren als het gaat om gebruiksvriendelijkheid.


Service

De ING is een fysieke bank. Dat betekent dat je nog steeds voor bepaalde zaken een afspraak kunt maken op een kantoor van de ING. Veel mensen hebben daardoor het gevoel dat het service niveau daardoor automatisch hoger ligt dan bij banken waarbij je alleen kunt bellen. De medewerkers in de ING kantoren zijn overigens ook altijd klantvriendelijk en weten veel vragen direct te beantwoorden. Naast de fysieke kantoren zijn er ook andere manieren om de bank te bereiken:

Bereikbaarheid

Je kunt de ING bereiken op verschillende manieren. Je kunt langsgaan op kantoor, maar bijvoorbeeld ook bellen of chatten. Hieronder zie je hoe bereikbaar de bank precies is.

Chatten: Maandag t/m vrijdag van 8:00 tot 21:00. Op zaterdag van 9:00 tot 17:00.
Bellen: Maandag t/m vrijdag van 8:00 tot 21:00. Op zaterdag van 9:00 tot 17:00.
Noodlijn: Altijd bereikbaar

Snelheid

Om de snelheid van de service te testen, besloten we een chatbericht te starten met een medewerker. Dit kan pas nadat je ingelogd bent en dus een betaalrekening hebt. Wanneer je een chat opent, kies je uit 6 verschillende hulpvragen. Zo zijn er sparen, betalen en creditcards, maar onder andere ook beleggen, lenen of Private Banking. Nadat de chat geopend werd, werden we binnen 30 seconden aan een medewerker gekoppeld. De vraag die we stelden was eenvoudig: ‘Krijg ik nou wel of geen rente op de betaalrekening?’. Binnen 1 minuut hadden we het antwoord. Dat is dus een echt voorbeeld van razendsnelle service.


Het lijkt erop dat de ING niet zomaar de grootste Nederlandse bank is geworden. De bank lijkt de wens van de klant belangrijk te vinden, wat te zien is aan de snelle service en de makkelijke manieren om in te loggen in de bank en de app. Wanneer je op zoek bent naar een bank waar je alles op één plek kunt regelen, zonder dat je perse de laagste prijs wilt betalen, dan is de ING daar een prima bank voor.

Pluspunten
 • De bank biedt meer dan alleen betaalrekeningen
 • Razendsnelle chatservice
 • De app is zeer gebruiksvriendelijk
 • Punten winkel waar je met korting shopt
 • Rekening openen in de app
 • Geen identifier of paslezer nodig
Minpunten
 • Niet bijzonder veel opties inclusief bij standaard pakket
 • Het imago van de bank is niet zo duurzaam
 • Geen rente op je betaalrekening
foto auteur Martijn Troch
Dit artikel is geschreven door Martijn Troch

Zelfstandig ondernemer bij Martijn Troch | Communicatie en Organisatie

LinkedIn

Beoordeling ING

 • 0,00 tot 0,02%
 • € 18,60 per jaar (€ 20,40 vanaf 01-03-2020)
Vergelijk banken
© BankNu.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3, 8011 CW Zwolle | Privacy & Cookies