Eerlijke reviews over alle banken in Nederland

Wat heb je nodig om een zakelijke rekening te openen?

Wat heb je nodig om een zakelijke rekening te openen?

Laatst bijgewerkt: 1 februari 2021

Ben je ondernemer en wil je graag een zakelijke rekening openen? Dan zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Zo is het bijvoorbeeld van belang wat voor soort ondernemer je bent en hangt de juiste bankrekening vooral af van wat jij daarvan verwacht. Wil je weten waar je terechtkunt als je een zakelijke rekening wilt openen en wat je daarvoor nodig hebt? In dit artikel lees je er alles over.


Aanbieders van zakelijke rekeningen

Het openen van een zakelijke rekening is bij diverse aanbieders mogelijk. Hieronder bespreken we een aantal van die aanbieders. Deze aanbieders bieden je erg aantrekkelijke opties voor het openen van een zakelijke rekening. Niet alleen qua kosten, maar zeker ook qua mogelijkheden.


1. N26 Business - 100% gratis zakelijke rekening

Kaartblank
Bezoek N26 Business
Pluspunten
 • gratis bankrekening openen
 • binnen 8 minuten een rekening openen via de website of app
 • gratis betalen in elke valuta
 • gratis N26-Mastercard
 • gratis extra N26-Maestrocard
 • uitgebreide en handige app
 • je geld is beschermd tot €100.000
 • goede bereikbaarheid klantenservice
Minpunten
 • (nog) geen mogelijkheid tot iDEAL betalingen
 • Geen fysieke locaties

Deze bank biedt haar klanten een aantal gratis bankrekeningen aan, waaronder ook een voor zakelijke klanten. Daarnaast is deze bank erg interessant voor ondernemers die wereldwijd zaken doen en dus met verschillende valuta’s te maken hebben, vanwege de aantrekkelijke voorwaarden. Ook profiteer je bij deze bank van een gratis Mastercard. Ideaal voor (startende) ondernemers, die liever (nog) niet willen betalen voor een zakelijk rekening.

Bezoek N26 Business

2. bunq Business - Duurzame bank met gebruiksvriendelike opties

Kaartblank
Bezoek bunq Business
Pluspunten
 • binnen 5 minuten online een bankrekening openen
 • een zakelijk pakket kost je €9,99 per maand
 • 4 bankpassen met een keuze uit een Maestro pas, Mastercard of Travel Card
 • tot 25 bankrekening openen met elk een eigen IBAN
 • rente op al je rekeningen
 • scan een factuur om hem te betalen
 • koppeling voor boekhoudsoftware
 • uitgebreide app (ook beschikbaar op je Apple Watch)
Minpunten
 • duurder dan alternatieven

bunq is een Nederlandse mobiele bank. Deze bank biedt diverse bankrekeningen en andere opties aan. Zo kun je er terecht voor een persoonlijke rekening, een gezamenlijke rekening, een Travel Card en een zakelijk account. Een zakelijke rekening bij deze bank is vrij uitgebreid, waardoor het een aantrekkelijke keuze kan zijn. Daarnaast kiest de bank ook nog eens voor duurzame investeringen, waardoor je kunt bankieren met een goed gevoel. Een aantal van de voordelen van bunq op een rijtje:

Bezoek bunq Business

3. Revolut Business - Gratis zakelijke bankrekening

Kaartblank
Pluspunten
 • open gemakkelijk online een bankrekening
 • gratis zakelijke rekening
 • zowel opties voor freelancers als andere ondernemers
 • ook betaalde rekeningen beschikbaar voor als je bedrijf groeit
 • handige mobiele app
 • 28 valuta’s aanhouden en wisselen
 • koppel je bankrekening aan je boekhoudprogramma
Minpunten
 • Geen Nederlandse rekening (wel Europees IBAN-nummer)

Revolut is een Engelse online bank. Deze bank biedt je de optie om een gratis bankrekening te openen of te kiezen voor een van de betaalde rekeningen. De mogelijkheid om een gratis rekening te openen is voor veel (startende) ondernemers erg aantrekkelijk. De bank is daarnaast erg geliefd bij mensen die veel reizen en/of wereldwijd actief zijn als ondernemer, vanwege de gunstige betaalmogelijkheden in verschillende valuta’s. Klein nadeel is het feit dat de bank niet onder een depositogarantiestelsel valt. Een aantal van de voordelen van Revolut Business zijn:


4. Knab Zakelijk - Perfecte bankrekening voor zzp'ers

Kaartblank
Bezoek Knab Zakelijk
Pluspunten
 • een zakelijke rekening voor zzp’ers
 • eerste jaar slechts €3,- per maand, daarna €6,- per maand
 • een rekening is gemakkelijk online of via de app te openen
 • bankpakket met tot wel 5 betaalrekeningen
 • zoveel spaarrekeningen als je wilt
 • automatische boekhoudkoppeling voor €1,50 per maand
 • elk jaar 1000 gratis transacties
 • goed bereikbare klantenservice
Minpunten
 • Internetbank zonder fysieke locaties

Een van de bekendste banken onder ondernemers is waarschijnlijk toch wel Knab. Deze online bank is er een met een menselijke service. Hierdoor profiteer je als klant van een voordelig en uitgebreid bankpakket én van een fijne service en klantvriendelijkheid. Een aantal van de voordelen van Knab Zakelijk op een rijtje:

Bezoek Knab Zakelijk

Zzp’er of ondernemer?

Als je een zakelijke rekening wilt openen, dan hangen de mogelijkheden voornamelijk af van de rechtsvorm van je bedrijf. Zo zijn er banken die een duidelijk onderscheid maken tussen een eenmanszaak en bijvoorbeeld een bv, wat er soms in resulteert dat je niet bij een bank terechtkunt. N26 richt zich bijvoorbeeld enkel op zzp’ers. Bij Revolut kun je ook met een bedrijf met een andere rechtsvorm terecht, al zijn de betaalde rekeningen dan ook gelijk een stuk duurder. Het kan zijn dat banken bepaalde eisen stellen. Knab eist bijvoorbeeld dat een bv niet meer dan één bestuurder heeft.


Inschrijving KVK

Voor het openen van een zakelijke bankrekening bij een Nederlandse bank is een inschrijving bij de KVK verplicht. Ook bij buitenlandse banken wordt er op diverse manieren gecontroleerd of je een bedrijf bent. Zo moet je aantonen wat de bedrijfsnaam en rechtsvorm van je bedrijf is en moet je in de meeste gevallen een registratie kunnen laten zien. Het kan ook zijn dat er andere eisen gesteld worden om een zakelijke rekening te kunnen openen. Bij N26 geldt bijvoorbeeld dat je als zzp’er alleen een bankrekening kunt openen als je je werkzaamheden uitvoert onder je eigen naam. Dat houdt in dat het niet mogelijk is om je bedrijfsnaam te gebruiken.


Vestigingsadres

Het vestigingsadres van je bedrijf is belangrijk voor het aanvragen van een bankrekening. Als je een bankrekening bij een Nederlandse bank wilt openen, dan is het bijvoorbeeld belangrijk dat je bedrijf ook een vestigingsadres heeft in Nederland. Bij de buitenlandse banken dien je ook een vestigingsadres op te geven. Dit is ter controle en zodat de betaalpas(sen) opgestuurd kunnen worden.


Identificatie

Uiteraard is het voor het openen van een bankrekening verplicht om jezelf te identificeren. Hiervoor is een ID of paspoort nodig. Daarnaast dien je in de meeste gevallen ook je bedrijfsgegevens te overleggen, bijvoorbeeld door een bewijs van registratie bij de KVK. Bij de banken die we hierboven hebben besproken, open je een bankrekening online. Dit betekent dat de verificatie van jouw identiteit ook online gebeurt, bijvoorbeeld door het inscannen van je identiteitsbewijs of het uploaden/invoeren van andere belangrijke gegevens.


Is een zakelijke rekening verplicht?

Nee, een zakelijke rekening is zeker niet verplicht. Wel is het handiger om een zakelijke rekening te hebben, omdat het overzichtelijker is en omdat het voor bijvoorbeeld je boekhouder/boekhoudprogramma handiger is. Daarnaast heb je door een zakelijke rekening te openen ook een veel beter beeld van je financiële situatie en komt het professioneler over bij je klanten.

Ook kan het zijn dat je bank voorwaarden stelt aan het gebruik van je persoonlijke rekening. Een van die voorwaarden kan zijn dat de persoonlijke rekening alleen bedoeld is voor particulier gebruik, waardoor het zakelijk gebruiken van die rekening niet is toegestaan. In dat geval zul je dus een andere rekening moeten openen voor je bedrijf.

De kosten voor een zakelijke bankrekening

Voor veel startende ondernemers zijn de kosten voor het openen van een zakelijke rekening toch enigszins een probleem. Ze hebben namelijk vaak nog geen inkomsten en zien het dus niet zitten om wel al kosten te maken voor een bankrekening. Met de gratis bankrekeningen die N26 en Revolut je bieden, is er eigenlijk geen reden meer om geen zakelijke bankrekening te openen. Daarnaast krijg je bij Knab Zakelijk het eerste jaar 50% korting, waardoor je daar slechts €3,- per maand neer hoeft te leggen voor een zakelijk pakket. Er zijn dus genoeg goedkope (of zelfs gratis) opties om tóch een zakelijke rekening te openen.


Welke wensen heb je?

Welke zakelijke rekening het meest geschikt is voor jou en/of jouw onderneming hangt van een aantal factoren af. Een van die factoren is wat jij van de bankrekening verwacht. Wat heb je nodig en waar wil je gebruik van kunnen maken. Niet elke bank biedt je namelijk dezelfde opties. Zo kan het zijn dat een gratis zakelijke rekening niet aan jouw wensen voldoet, waardoor je toch beter voor een betaalde rekening kunt kiezen. De volgende zaken zouden van invloed kunnen zijn op jouw keuze:

Krediet/Rood staan

Vind je het belangrijk dat je rood kunt staan op je zakelijke rekening, zodat je altijd in staat bent om facturen te betalen? Of is het kunnen afsluiten van een krediet voor jou absoluut een must? Dan is het belangrijk dat je op zoek gaat naar een bank die jou die opties biedt. Bij Knab mag je rood staan. Bij de andere banken die we hebben besproken niet.

Hoeveel betaalpassen krijg je en hoe zit het met een creditcard?

Het aantal en soort betaalpassen dat je bij het openen van een zakelijke rekening zult krijgen, kunnen erg belangrijk zijn. Ook de mogelijkheid om een creditcard aan te vragen kan doorslaggevend zijn. Dit is bijvoorbeeld gratis mogelijk bij N26, bunq en Knab. In het geval van Knab blijft de creditcard alleen gratis als je er na het eerste jaar minimaal €2.500 per jaar mee besteedt.

Beleggen

Vind je het belangrijk dat je bij je bank kunt beleggen? Dan kun je bij Knab terecht. Bij deze bank kun je je geld laten beleggen door experts van de bank. Dit is al mogelijk vanaf €100.

Mogelijkheden en kosten voor storting

Als je het belangrijk vindt dat je geld kunt storten op je zakelijke bankrekening, dan is het goed om te kijken of je deze optie hebt bij de bank die je op het oog hebt. Daarnaast is het niet alleen slim om te checken óf het kan, maar ook of daar kosten aan verbonden zijn.

De banken die we hierboven hebben besproken, zijn allemaal online banken. Dat betekent dat er geen fysieke bankkantoren zijn waar je geld zou kunnen storten. Wel is het mogelijk om geld te storten op je privérekening en het dan over te boeken naar je zakelijke rekening. Bij Knab en bunq kunnen zakelijke klanten daarnaast geld afstorten via GWK Travelex. Hier zijn wel kosten aan verbonden. Zo betaal je 3% van het transactiebedrag met een minimum van €9,50 aan transactiekosten.

Rente

Wil je graag rente ontvangen op je zakelijke (spaar)rekening? Dan krijg je bij bunq 0,27% rente. Bij Knab kun je op verschillende manieren zakelijk sparen. Zo krijg je bij Flexibel sparen €0,01% rente, bij Kwartaal sparen 0,04% rente en bij Zakelijk Deposito Sparen 0,25% rente.

Hoeveel transacties krijg je?

Bij veel banken betaal je als zakelijke klant voor je transacties. Hieronder zetten we de regelingen qua transacties bij de besproken banken voor je op een rijtje:

 • Bij Knab heb je het voordeel dat je 1000 transacties per jaar helemaal gratis krijgt. Voor de meeste zzp’ers en ondernemers is dat ruim voldoende. Mocht je toch meer transacties nodig hebben, dan betaal je daar €0,10 per transactie naar eurolanden voor. Voor overboekingen in vreemde valuta betaal je bij Knab altijd €15, daar kan nog een koersopslag van 0,1% bovenop komen als het een overboeking naar een land buiten SEPA is.
 • Bij Revolut hangt het af van welk pakket je hebt. Het gratis pakket biedt je 5 kosteloze lokale overschrijvingen. Daarna betaal je daar €0,20 per overschrijving voor. Voor internationale overschrijvingen betaal je €3,- per overschrijving. Kies je voor een betaald pakket? Dan krijg je meer gratis overschrijvingen, afhankelijk van welk pakket je kiest.
 • Bij N26 kun je gratis betalen in welke valuta dan ook.
 • Bij bunq zijn er kosten aan je overboekingen verbonden. Zo betaal je voor inkomende of uitgaande overboekingen binnen SEPA €0,10 per overboeking. Voor overboekingen in vreemde valuta of van landen buiten SEPA zijn deze kosten hoger. Per Swift inbound tot €10.000 betaal je €5,00. Per Swift inbound tussen de €10.00 en €100.000 is dit €10,-. Voor bedragen daarboven is het €25. Voor uitgaande overboekingen in vreemde valuta of naar landen buiten SEPA betaal je de TranserWise rates + €0,10 per overboeking.

Zakelijke rekening openen bij een bank waar je al klant bent of niet?

Het openen van een bankrekening bij een bank waar je al een particuliere rekening hebt, kan in sommige gevallen slim zijn. Zo heeft deze bank jouw gegevens al, waardoor het openen van een bankrekening snel geregeld kan worden en je ook al snel gebruik kunt maken van de bankrekening. Daarnaast kun je direct geld overboeken tussen je persoonlijke en zakelijke rekening, wat in het geval van twee verschillende banken soms iets langer kan duren. Als je al een rekening hebt bij een traditionele bank en daar ook een zakelijke rekening wilt openen, dan heb je de mogelijkheid om bij een van de bankkantoren langs te gaan en om contant geld te storten.

Traditionele banken zijn vaak duurder

Wel is het zo dat een zakelijke rekening bij veel traditionele banken duurder is dan bij de banken die we in dit artikel hebben besproken. Daarnaast bieden traditionele banken vaak minder mogelijkheden. Hierdoor kan het voordeliger zijn om voor een van de banken in dit artikel te kiezen, dan voor de bank waar je een persoonlijke rekening hebt. Overweeg dus vooral wat in jouw geval het meest handig is en wat jij belangrijk vindt.


Een zakelijke rekening openen

Als je een zakelijke rekening wilt openen, is het belangrijk om te kijken naar wat jij nodig hebt, wat een bank te bieden heeft en wanneer je bij een bank terechtkunt. De banken die we in dit artikel hebben besproken, zijn moderne online banken, die niet alleen aantrekkelijke opties bieden, maar waarvan er ook nog eens twee volledig gratis zijn. Vooral voor startende ondernemers kan dit erg aantrekkelijk zijn. Meer informatie over de in dit artikel besproken banken kun je vinden in onze uitgebreide reviews over N26, Knab, bunq en Revolut.

foto auteur Nadine Swagerman
Dit artikel is geschreven door Nadine Swagerman

Schrijft met plezier over de meest uiteenlopende onderwerpen. Heeft een eigen tekstbureau en is daarnaast auteur. Houdt van eten, muziek, series en lezen. En trekt in haar vrije tijd het liefst de natuur in met haar hond.

Website

Tip van Banknu.nl

openbank
© BankNu.nl 2022 | Onderdeel van Dik.nl | Dik B.V. | KvK 74390708 | Tesselschadestraat 155, 8023 BL Zwolle | Privacy statement