Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie bij het openen van een bankrekening.

Eerlijke reviews over alle banken in Nederland

Vergelijk de goedkoopste bankrekening van 2024

Vergelijk de goedkoopste bankrekening van 2024

Laatst bijgewerkt: 30 januari 2024

We ontvangen steeds minder rente op onze rekeningen. Toch blijven de kosten voor diezelfde rekeningen ieder jaar oplopen. Steeds meer mensen stappen daarom over op goedkopere of zelfs gratis bankrekeningen. Maar welke banken bieden de goedkoopste bankrekeningen aan? En welke overige kosten komen er nog bij kijken? In dit artikel kom jij erachter welke rekening het goedkoopst is voor jouw situatie. 


Wat is de goedkoopste bankrekening?

In Nederland hebben we keuze uit zo’n tien verschillende bankrekeningen. Iedere bank heeft weer andere producten, voorwaarden en service niveaus, waardoor het soms onduidelijk is welke bank nou écht het goedkoopst is. Hieronder lees je alles over de beste en meest populaire Nederlandse banken, samen met het jaarlijkse bedrag wat je voor de rekening betaalt.


1. Openbank - Gratis bankrekening en betaalkaart

Kaartblank
Bezoek Openbank

Openbank is een op zichzelf staande bank, met eigen voorwaarden en kosten. Zo is de Openbank rekening bijvoorbeeld gratis en krijg je er ook nog een gratis bankpasje en virtuele creditcard bij. Je kunt tevens gratis een creditcard aanvragen, waardoor betalen voor een vliegticket of het huren van een auto een fluitje van een cent zijn. Openbank is een internetbank met een rekening die je alleen kunt bekijken op je telefoon of computer via internetbankieren. In de app heb je extra functies en mogelijkheden om spaarpotjes te creëren of te beleggen.

Bezoek Openbank

2. N26 - Gratis online rekening

Kaartblank
Bezoek N26

N26 is een van oorsprong Duitse bank die ook een Nederlandse aftakking heeft. Je kunt de bankrekening bij N26 heel eenvoudig aanvragen, zeker als je goed bent met de Engelse taal. De communicatie met de bank verloopt namelijk in het Engels. Ook veel informatie op de website is alleen in het Engels te vinden. Toch komt er steeds meer Nederlandstalige informatie online, dus de verwachting is dat de bank in de toekomst volledige assistentie in het Nederlands zal bieden. De rekening van N26 is helemaal gratis. Daar krijg je een betaalrekening en een creditcard voor terug. Er wordt geen rente gegeven op de rekening.

Bezoek N26

3. ABN Amro - €18,60 per jaar

Kaartblank
Bezoek ABN Amro

De ABN AMRO rekent hetzelfde bedrag voor de betaalrekening als de Rabobank en ING. Voor dat bedrag open je een standaard bankrekening, waarbij je een bankpasje ontvangt en kunt bankieren in de app. Ook kun je internetbankieren met de rekening. Je ontvangt geen rente op de rekening, dus je kan niet sparen met deze rekening.

Bezoek ABN Amro

4. Rabobank - €18,50 per jaar

Kaartblank

Voor bijna 20 euro per jaar open je een betaalrekening bij de Rabobank. Deze Nederlandse bank biedt voor dat bedrag een betaalrekening en een spaarrekening. Je kunt bankieren via de website van de Rabobank of alles via de app regelen. Voor dit jaarlijkse bedrag ontvang je ook een bankpasje, waarmee je contactloos kunt betalen in winkels. De Rabobank heeft als voordeel dat je gebruik kunt maken van de fysiek banklocaties. Bij de gratis bankrekeningen is dat niet het geval, dus daar zal je alles zelf online moeten regelen.


5. ING - €18,60 per jaar

Kaartblank

De directe concurrent van de Rabobank is de ING. Dat het jaarlijkse bedrag identiek is, komt dus niet als een verrassing. Ook de producten van de ING zijn hetzelfde. Je ontvangt een betaalrekening en een app om je bankzaken mee te regelen. Ook krijg je een betaalpas bij je rekening. Je kunt 20% korting krijgen op de kosten voor de rekening als je nooit contant geld opneemt bij een pinautomaat. Je krijg dan € 3,60 per jaar korting op het pakket. Neem je toch wel geld op na het aanvragen van de korting, dan betaal je 80 cent per keer.


6. ASN Bank - €19,80 per jaar

Kaartblank

Ben je op zoek naar een bank die zijn beste beentje voorzet om duurzaam om te gaan met de planeet? Dan is de duurzame ASN bank wellicht wat voor jou. Voor zo’n 20 euro per jaar open je een bankrekening, en ontvang je een pinpas en een overzichtelijke app. De bank staat overigens bekend om zijn goede service. Dat is mooi meegenomen, want de bank werkt namelijk voornamelijk online. Zo weet je in ieder geval dat je goed te woord wordt gestaan. Je krijgt overigens ook rente op de rekening, zelfs op je betaalrekening.


Welke extra kosten horen bij een bankrekening?

blank

In het overzicht hierboven zag je welke Nederlandse rekeningen het goedkoopst zijn wanneer je alleen de rekening wilt aanvragen. Toch betekent het niet dat je ook echt het goedkoopst uit bent bij die rekeningen. Een gratis of goedkope rekening is natuurlijk fijn, maar er komen vaak nog diverse extra’s bij kijken. Want hoe zit het met het aanvragen van extra betaalpassen, creditcards of betalingen in het buitenland? Hieronder gaan we nog verder in op de extra kosten die banken kunnen rekenen. Aan de hand daarvan bepaal je eenvoudig welke extra’s op jou van toepassing zijn en hoeveel een bepaalde rekening in totaal zal gaan kosten.


Bij welke bank krijg ik een gratis creditcard?

blank

Een creditcard is onmisbaar wanneer je hotels of vluchten wilt boeken, of een auto wilt huren op je vakantiebestemming. Voor veel mensen is een bankrekening dus alleen geschikt wanneer er een mogelijkheid is om een creditcard aan te schaffen. De kosten voor zo’n kaart lopen alleen behoorlijk uiteen. Kijk hieronder maar welke bank het voordeligst is:

 • Rabobank: € 24,- per jaar
 • ABN: € 22,42 per jaar
 • ING: € 17,40 per jaar
 • SNS: € 15,75 per jaar
 • ASN: € 20 euro per jaar
 • Knab: Gratis
 • N26: Gratis

Wat zijn de kosten van buitenlandse transacties?

Ga je regelmatig op vakantie en vraag je je af welke bank het goedkoopst is wanneer je betalingen of geldopnames in het buitenland doet? Hieronder zie je een overzicht van de banken uit het bovenstaande lijstje, aangevuld met de extra kosten. We maken onderscheid tussen betalingen in het buitenland en geldopnames in het buitenland. Omdat je in alle Eurolanden en bij vrijwel alle banken gratis geld kunt opnemen, gaat deze vergelijking dus alleen over vreemde valuta.

Pinbetalingen in buitenlandse valuta

 • N26: Gratis
 • bunq: Gratis
 • ING: 1,1% koersopslag
 • Rabobank: 1,2% koersopslag
 • ASN: € 0,15 koersopslag
 • SNS: €0,15 vaste opslag
 • ABN Amro: Koersopslag van 1,2% + € 0,15 vaste opslag
 • Knab bank: Koersopslag 0,5%.

Buitenlandse valuta opnemen

 • N26: 1,7% koersopslag
 • bunq: Gratis
 • ING: € 2,25 + 1% koersopslag
 • Rabobank: € 2,00 + 1% koersopslag
 • ASN: € 2,25 per transactie
 • SNS: € 2,25 per transactie
 • ABN Amro: € 2,25 + 1,2% koersopslag
 • Knab: 0,5% koersopslag

Lees ook: Hoe kun je een rekening in het buitenland openen?


Bij welke bank kan ik een extra bankpas krijgen?

Het kan zijn dat je een gezamenlijke rekening wilt maken met je partner. Daar kun je dan mooi de vaste lasten van betalen. Maar die extra pas is lang niet altijd gratis. Hieronder zie je hoeveel geld je betaalt voor een tweede pas wanneer die mogelijkheid bij de bank bestaat:

 • Rabobank: € 1,40 per maand wanneer je het Direct Pakket afsluit
 • ABN: € 1,58 per maand wanneer je het Betaal Gemak Standaard pakket afsluit
 • ING: € 1,00 per maand
 • SNS: € 1,08 per maand
 • ASN: € 1,65 per maand
 • Knab: gratis (bij en/of rekening)
 • N26: gratis (niet altijd mogelijk)
 • bunq: 3 betaalpassen zijn standaard inbegrepen

Bij welke bankrekening krijg ik de hoogste Spaarrente?

De spaarrente is onderhevig aan grote veranderingen. Vandaar dat we hier ook geen exacte tarieven neerzetten. Is het de moeite waard om een bankrekening te kiezen op basis van de spaarrente, wetende dat die rente op ieder moment weer verlaagd kan worden? Niet tenzij je een bedrag van meer dan 10.000 euro gespaard hebt. De meeste banken hebben spaarrentes tussen de 0% en 0,05%. Daar zou je jaarlijks dus 0 tot 5 euro aan spaargeld kunnen verzamelen.

Allemaal geen bedragen die heel veel zoden aan de dijk zetten om een goedkopere rekening te krijgen. Het enige wat je kan doen is het openen van een depositorekening bij één van deze banken. Door je geld voor meerdere jaren vast te zetten, kun je soms nog een rente van 0,3 procent ontvangen. Met een bedrag van 10.000 euro levert dat je 30 euro op jaarbasis op. Dat kan ervoor zorgen dat een bepaalde bank goedkoper wordt dan een ander.


Conclusie

Zoals je ziet zegt de prijs van een bankrekening niet alles over je jaarlijkse kosten. Je kunt bijvoorbeeld nog een creditcard aanschaffen en een tweede betaalpas regelen voor je partner. Omdat die opties bij sommige banken gratis zijn, betaal je voor zo’n totaalpakket soms minder bij een duurdere bankrekening dan bij een goedkopere bankrekening. Wil je een zo goedkoop mogelijke rekening aanschaffen? Dan kan het handig zijn om je rekenmachine er even bij te pakken om vervolgens alle prijzen bij even handmatig bij elkaar op te tellen. Zo weet je zeker dat je nooit teveel betaalt.


foto auteur Martijn Troch
Dit artikel is geschreven door Martijn Troch

Zelfstandig ondernemer bij Martijn Troch | Communicatie en Organisatie

LinkedIn

Tip van Banknu.nl

openbank
© BankNu.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3, 8011 CW Zwolle | Privacy & Cookies