Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie bij het openen van een bankrekening.

Eerlijke reviews over alle banken in Nederland

Hoe kun je geld lenen van een particulier?

Hoe kun je geld lenen van een particulier?

Laatst bijgewerkt: 2 augustus 2022

In een tijd waarin banken steeds minder vaak akkoord gaan met een lening, komen er steeds meer alternatieven om de hoek kijken. Een particuliere lening is daar een goed voorbeeld van. Als antwoord op een veel te strenge financiële markt, leen je hier geld van vermogende Nederlanders die graag extra rendement verdienen op hun spaargeld. De voorwaarden zijn weliswaar iets soepeler, maar dat betekent niet dat lenen van een particulier eenvoudig is. In dit artikel lees je daarom alles over de mogelijkheden, aanbieders en waar je op moet letten.


Hoe werkt geld lenen van een particulier?

De definitie van een particuliere lening is dat de aanbieder van geld zelf in contact komt met iemand die het geld wil lenen. Dat betekent dat er geen tussenkomst is van een financiële instantie zoals een bank. Want dat is natuurlijk vaak het geval. Iemand met spaargeld zet dat op de bank en de bank leent dat geld vervolgens uit aan mensen en bedrijven die dat geld nodig hebben. De bank verdient op die manier veel geld, vooral omdat de spaarrentes op dit moment zeer laag zijn.

Bij particuliere leningen is de bank er dus tussenuit gehaald. Dat is vooral belangrijk voor de investeerder die jou het geld leent. In plaats van een jaarlijkse rente van 1% ontvangen ze hierdoor wel 10 keer zoveel rente. Ook voor jou als lener kan het interessant zijn, omdat de rente waarschijnlijk ook lager ligt dan bij de bank.


Welke vormen van particulier lenen zijn er?

Geld lenen van een particulier kan in meerdere vormen. De definitie die we hierboven beschrijven – dat er geen enkele financiële instelling aan te pas komt – klopt dus misschien niet altijd. Maar het klopt wel dat de financiële instelling bij een particuliere lening altijd alleen maar dient als tussenpersoon. Die tussenpersoon ontvangt dus ook maar een klein percentage van de lening als vergoeding. Je ziet dus alsnog van wie je het geld leent. Ook kan de particulier zelf kijken naar jouw profiel en bepalen of zij het geld aan jou willen uitlenen. Ook dat is natuurlijk een vorm van particulier lenen.

P2P lenen

Bij P2P platformen ontmoeten particulieren elkaar om geld te lenen en uit te lenen. Je vraagt er eenvoudig een bepaald bedrag aan, je levert wat papierwerk aan en vervolgens is het mogelijk om het geld te ontvangen. Vaak liggen de bedragen voor een particuliere lening op zulke websites rond de 500 tot 3.000 euro. Het is redelijk normaal dat de uitlener van geld enkele gegevens over jou ontvangt. Met die informatie bepaalt iemand namelijk of ze jou wel echt geld willen uitlenen. Denk daarbij aan je maandelijkse vaste lasten, inkomen, leeftijd en woonplaats. Uiteraard blijft je ware identiteit wel privé.

P2P lenen is in het buitenland al jaren populair, maar ook in Nederland begint het steeds vaker voor te komen dat mensen geld lenen via dit systeem. Ondanks dat het aanbod met platformen om te lenen nog minimaal is, komt daar in de nabije toekomst ongetwijfeld nog verandering in.

Marktplaats

We vermelden de website hier wel, maar het is natuurlijk niet zo verstandig om geld te lenen van volkomen vreemden. Vaak worden mensen opgelicht wanneer ze geld lenen via dit soort websites. Dat komt omdat de (zogenaamde) leningverstrekker eerst zelf een aanbetaling wil ontvangen. Dat als bewijs dat je het geld later weer kunt terugbetalen. Maar dat is natuurlijk helemaal niet logisch, want waarom zou je anders geld lenen als je zelf al geld hebt?

Hier komt dan ook de ware aard van deze oplichters naar voren. Nadat je de aanbetaling van enkele honderden euro’s gedaan hebt, verdwijnen ze van de radar en zie je nooit meer wat terug van je geld. Je kan dus natuurlijk wel op zoek gaan naar leningen op websites zoals Marktplaats, maar gebruik wel je gezonde verstand. Bij twijfel: nooit ergens mee akkoord gaan.

Vrienden en familie

Een particuliere lening via familie of vrienden is waarschijnlijk de eenvoudigste manier van lenen. Je regelt dan gewoon onderling een bedrag, maakt wat afspraken over de terugbetaling en je hebt het geld. Vaak ook nog zonder dat je rente hoeft te betalen voor het geleende geld. Een nadeel van zo’n onderhandse lening is dat je zelf verantwoordelijk bent voor de afspraken die je maakt en de consequenties die volgen wanneer de afspraken niet worden nagekomen.


Voorwaarden voor een particuliere lening

De voorwaarden voor een particuliere lening hangen heel erg af van de instantie of persoon bij wie je de lening afsluit. Bij P2P platformen is het vaak zo dat je aan een groot aantal voorwaarden moet voldoen. Ze controleren bijvoorbeeld je kredietwaardigheid door je inkomsten, uitgaven en andere leningen te bekijken. Die voorwaarden kunnen bij iedere P2P website weer anders zijn. Bij websites zoals Marktplaats, of bij vrienden en familie is het natuurlijk helemaal anders. Daar kun je namelijk eenvoudig zelf bepalen wat de voorwaarden voor de lening zijn.

Zakelijke mogelijkheden voor particulier lenen

In sommige gevallen kan het mogelijk zijn om ook zakelijk particulier geld te lenen. Dat komt vooral van pas voor startende ondernemers die nog niet zoveel omzet draaien. Daardoor kan een bank namelijk nogal moeilijk doen, omdat zij daardoor geen garantie hebben dat het geld ook daadwerkelijk weer bij ze terugkomt. Lukt het je niet om zakelijk te lenen? Dan kun je altijd nog proberen om particulier zakelijk te lenen. De rentepercentages voor zakelijke leningen liggen vaak wel redelijk hoog. Rentepercentages van 15% of meer zijn geen uitzondering. Maar wanneer het gaat om lage bedragen kun je dus ook geld lenen van vrienden of familie. Misschien is het bedrag wel vrij laag en kun je daardoor ook op andere manieren aan een laag bedrag komen.


Aanbieders van particuliere leningen

Benieuwd waar je zo’n particuliere lening kunt afsluiten? Hieronder zie je een korte omschrijving van enkele belangrijke aanbieders van leningen.

Lender Spender

Op de website van Lender Spender vinden kredietgebruikers en investeerders elkaar door het grote aanbod aan particuliere leningen. Het aanvragen van een lening is erg gemakkelijk op deze website. Binnen enkele minuten schrijf je alle gegevens op over je inkomen, en vermeld je het gewenste leenbedrag en andere belangrijke informatie. Binnen één minuut ontvang je dan een voorlopig aanbod in je mail. Nadat je alle benodigde documenten aanlevert wordt de lening aan je bevestigd en ontvang je het geld binnen een werkdag. Je kan het geld van de lening dus morgen al krijgen, wat handig is wanneer je het geld snel nodig hebt.

Geld voor elkaar (zakelijk lenen)

Ben je een ondernemer en zoek je een particuliere lening voor je bedrijf? Op de website geldvoorelkaar.nl vind je diverse mogelijkheden om geld te lenen van particuliere investeerders. De website is het grootste crowdfunding platform van Nederland, waar inmiddels al bijna 200 miljoen euro is geleend van investeerders. De mogelijkheden bij geldvoorelkaar zijn vrijwel eindeloos. Je moet wel nog de investeerder weten over te halen om in jouw project te investeren.

Minileningen

Zoek je een klein geldbedrag en kun je niet bij de bank terecht? Dan kom je misschien in aanmerking voor een minilening. Dat zijn leningen met een maximaal bedrag van 1.500 euro, met een looptijd van maximaal twee maanden. Moet je je auto repareren, heb je een nieuwe telefoon nodig of moet je iets repareren in huis? Een minilening kun je zelfs aanvragen als je geen werk of inkomen hebt, en zelfs als je een negatieve BKR-registratie hebt.

Een minilening is daarmee één van de makkelijkste leningen die je kunt aanvragen. Aanbieders van deze leningen zijn bijvoorbeeld Ferratum en Saldodipje. Hoewel deze leningen niet perse door particulieren worden aangeboden, is deze manier van lenen wel heel erg eenvoudig.


Waar moet je op letten bij particuliere leningen?

Hoewel je natuurlijk zo eenvoudig mogelijk geld wilt lenen, zijn er wel twee dingen waar je op moet letten. Want geld lenen lijkt misschien heel eenvoudig, je kunt er alsnog risico door lopen. Hieronder daarom twee zaken waar je altijd goed over na moet denken.

AFM
De Autoriteit Financiële Markten is een onafhankelijke autoriteit die de financiële markt constant analyseert en onderzoekt. Dat betekent dat zij opletten of financiële instanties zich wel houden aan de regels, maar ook of alle informatie van deze instanties wel transparant is. Maar de AFM houdt zich ook bezig met leningen. En dat kan in je voordeel werken om niet opgelicht te worden. De AFM heeft hiervoor een vergunning in het leven geroepen. Instanties die zich bezig houden met geld uitlenen kunnen zo’n vergunning krijgen op het moment dat ze de consument op een goede manier voorzien van alle informatie omtrent de lening. Wanneer jij geld leent bij een instantie met AFM vergunning weet je dus zeker dat je niet teveel betaalt voor je lening.

BKR
De Stichting Bureau Krediet Registratie registreert alle leningen die consumenten aangaan. Wanneer jij geld leent bij een bedrijf zoals Spender en Lender wordt dat bedrag dus ook geregistreerd. Dat betekent dat je daar mogelijk een lagere hypotheek door krijgt. Een hypotheekverstrekker ziet namelijk dat je de komende maanden of jaren maandelijks een bedrag moet terugbetalen. Dat wordt dus direct van je maximale hypotheek afgehaald. Ben je nog op zoek naar een droomhuis, dan kan je dus ook kiezen voor een minilening, omdat daar geen BKR-registratie mee wordt gedaan.


Dit zijn alle manieren waarop je particulier geld kunt lenen en hoe je dat het beste kunt doen. Uiteindelijk is het natuurlijk altijd het beste om zo min mogelijk geld te lenen. Zorg er ook altijd voor dat je zeker weet dat je het volledige bedrag op tijd kunt terugbetalen. Want betalingsachterstanden bij leningen zijn vervelend en wil je natuurlijk het liefst voorkomen.


Bekijk ook deze gerelateerde artikelen

foto auteur Martijn Troch
Dit artikel is geschreven door Martijn Troch

Zelfstandig ondernemer bij Martijn Troch | Communicatie en Organisatie

LinkedIn

Tip van Banknu.nl

openbank
© BankNu.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3, 8011 CW Zwolle | Privacy & Cookies