Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie bij het openen van een bankrekening.

Eerlijke reviews over alle banken in Nederland

Alles wat je moet weten om een zakelijke lening aan te vragen

Alles wat je moet weten om een zakelijke lening aan te vragen

Laatst bijgewerkt: 2 augustus 2022

Heb je een eigen onderneming of ben je van plan om er eentje te starten? Een zakelijke lening kan dan uitkomst bieden om een flinke groei in je bedrijf tot stand te brengen. Door slim te investeren is het voor veel bedrijven mogelijk om het geld van de lening om te zetten in een hogere omzet. En daar doe je het natuurlijk allemaal voor. Wil jij weten waar je allemaal aan moet denken voordat je de lening kunt afsluiten? In dit artikel lees je alles over onder andere de hoogte, aanvraag en rente van een zakelijke lening.


Waar kun je een zakelijke lening aanvragen?

Nederland krijgt er steeds meer ondernemers bij. Mensen stappen steeds vaker over van een dienstverband naar een eigen onderneming en groeien zo soms door naar een bedrijf dat zelfs eigen personeel in dienst heeft. Het is dus niet gek dat kredietverstrekkers zich massaal storten op de zakelijke markt voor leningen. Bij vrijwel alle grote banken kun je zakelijke leningen afsluiten en daarbuiten zijn er ook nog enkele instanties die zich specifiek bezighouden met leningen voor ondernemers.

Ben je op zoek naar meer diepgang en een vergelijking van de beste aanbieders voor zakelijke leningen? Dan verwijzen we je graag door naar onze dochtersite LeningReview

Hieronder een rijtje met voorbeelden van aanbieders en de belangrijkste eigenschappen

  • Atlantis – Je leent hier bedragen tot 200.000 euro met een jaarlijks rentepercentage vanaf 1,07%.
  • B2Business – Een maximale lening van 100.000 euro met een rentepercentage van gemiddeld 2,9%
  • Qeld – Je leent maximaal een bedrag van 100.000 euro met een rentepercentage dat wordt bepaald aan de hand van je Qeld-score
  • Floryn – Een maximale lening van 2.000.000 euro, met een rentepercentage vanaf 0,5% per maand.
  • Spotcap – Je leent maximaal 3.000.000 euro, en je betaalt een rente vanaf 1,1% per maand.
  • Bridgefund – Een lening van maximaal 250.000 euro, en een rente vanaf 1,5% per maand.
  • Kredietvooruit – Je leent hier maximaal 250.000 euro, met een rente vanaf 0,5% per maand.


Wat heb je nodig om een zakelijke lening aan te vragen?

Niet iedereen kan zomaar aankloppen voor een zakelijke lening. Het hebben van een KVK-nummer is in veel gevallen ook niet genoeg om een paar duizend euro te lenen. Maar wat heb je dan precies nodig?

Eigen bedrijf

Als eerst heb je natuurlijk een bedrijf nodig. Maar er zijn in Nederland diverse bedrijfsvormen waar je bij het starten van je bedrijf voor kunt kiezen. Zo zijn er bijvoorbeeld de eenmanszaak, BV of vennootschap. Ieder van deze bedrijfsvormen is geschikt voor andere soorten ondernemingen. BV’s met tien personeelsleden draaien bijvoorbeeld vaak veel meer omzet dan een freelancer die een eenmanszaak heeft opgericht. Kijk bij de kredietverstrekkers dus ook of jouw bedrijfsvorm in aanmerking komt voor de lening.

Minimumomzet of winst

Een kredietverstrekker ziet graag of jij in staat zal zijn om het geleende geld terug te betalen. Dat doen zij aan de hand van je omzet of je winst. Maar dat je winst maakt betekent niet direct dat je kunt lenen. Sommige leningverstrekkers geven pas geld wanneer je winst op jaarbasis minimaal 50.000 euro bedraagt. Andere aanbieders nemen je aanvraag niet eens in behandeling als je minder dan 100.000 euro omzet draait. Voor veel freelancers en startende bedrijven is zo’n bedrag natuurlijk moeilijk om bij elkaar te krijgen.

Levensvatbaar bedrijf

Bij veel leningverstrekkers geldt er ook nog één aanvullende voorwaarde. Je moet levensvatbaar zijn en een geschiedenis hebben. Er wordt bijvoorbeeld geëist dat je minimaal 1 jaar bestaat als bedrijf, of soms zelfs 2 jaar. Dat maakt het voor starters dus opnieuw moeilijk om geld te lenen, terwijl grotere bedrijven het hierdoor veel eenvoudiger hebben om een lening te krijgen.


Hoeveel geld kun je zakelijk maximaal lenen?

Het maximale bedrag wat je kunt lenen is bij zakelijke leningen theoretisch ongelimiteerd. Wanneer jouw bedrijf jaarlijks miljoenen omzet draait, zijn er altijd banken of bedrijven die daarin willen investeren. Maar wanneer je net begint of wanneer je bedrijf kleinere winsten behaalt, dan moet je het doen met iets minder.

Toch is het voor bedrijven eenvoudiger om veel te lenen dan als privépersoon. Wanneer je naar de bank zou gaan voor een lening van 100.000 euro, dan is dat al bijna een hypotheek. En anno 2019 mag duidelijk zijn dat die heel moeilijk aan te vragen zijn. Daarentegen kunnen bedrijven die 100.000 redelijk makkelijk lenen. Je laat gewoon even wat jaarcijfers zien en het geld staat binnen enkele dagen op je rekening. Over het algemeen kun je bij verstrekkers van zakelijke leningen een bedrag lenen van 5.000 tot 2.000.000 euro.


Zakelijke lening voor starters

Als starter heb je het vaak niet eenvoudig. Je moet je weg waarschijnlijk nog zien te vinden binnen de onderneming en in sommige branches moet je zelfs je hoofd boven water proberen te houden. Dan helpt het niet mee als je geen financiële armslag hebt omdat je geen lening kunt krijgen.

Gelukkig zijn er ook enkele leningverstrekkers die een zakelijke lening verstrekken zonder dat je jaarverslagen, businessplannen of honderdduizenden euro’s omzet hebt. Er wordt dan gewoon gekeken naar de huidige resultaten van het bedrijf en eventueel enkele maanden ervoor. Zo maakt de kredietverstrekker een inschatting hoeveel geld je veilig kunt lenen.


Hoe kun je aanbieders het best vergelijken?

Je kunt aanbieders van zakelijke rekeningen natuurlijk vergelijken. Want ondanks dat een zakelijke lening altijd om geld draait, zijn de randvoorwaarden daardoor niet minder belangrijk. Die zorgen er namelijk voor dat je minder betaalt voor je lening, of dat je lening een stuk flexibeler is. Hieronder enkele punten waar je op moet letten wanneer je een zakelijke rekening wilt afsluiten.

Rente

Het allerbelangrijkste wanneer je geld leent is de rente. Die zorgt er namelijk voor dat je weinig of enorm veel extra geld moet terugbetalen. Hoewel de leningen op de zakelijke markt niet zoveel van elkaar verschillen als op de particuliere markt, is het nog steeds erg belangrijk om de financiële gezondheid van je bedrijf te garanderen. Zeker bij leenbedragen boven de 100.000 euro tikt het rentebedrag maandelijks flink aan. Let daarbij op dat er veel verschillende manieren zijn om de rentes te berekenen. Sommige bedrijven rekenen 0,5% rente en anderen 3%. Alleen blijkt die 0,5% te zijn gebaseerd op rente per maand en de 3% op de rente per jaar. Daardoor kan een hogere rente soms voordeliger zijn wanneer je het geld langer dan een jaar wilt lenen.

Maximaal leenbedrag

Ondernemingen kunnen soms spontaan een groeispurt doormaken. Dan kan het handig zijn als je niet direct een financieel plafond bereikt na je eerste lening. Want stel dat je een snelle zakelijke beslissing moet nemen, maar je hebt een lening gekozen die maar tot 250.000 euro biedt. Dan moet je dus nog een andere leningverstrekker zoeken voor het resterende bedrag. Dat is natuurlijk niet ideaal.

Doorlopend krediet of vast bedrag

Een zakelijke rekening kan op verschillende manieren gebruikt worden. Sommige leningverstrekkers bieden een vast bedrag aan, dat ze in één keer overmaken op de rekening van je bedrijf. Andere leningen zijn een doorlopend krediet, waarbij je pas geld betaalt wanneer je het daadwerkelijk naar je eigen rekening laat overstorten. Dat kan handig zijn wanneer je het geld van de lening over een langere periode wilt gebruiken, maar nog niet alles nodig hebt in het begin. Daardoor betaal je echt alleen rente wanneer je het geld nodig hebt.

Looptijd

De looptijd van een lening is cruciaal. Je moet natuurlijk wel genoeg tijd hebben om het geld terug te betalen. Daarom is het ook slim om daar goed naar te kijken. Sommige leningverstrekkers bieden een maximale looptijd aan van 12 maanden, terwijl andere aanbieders een termijn van maximaal 60 maanden hanteren. Kijk dus goed binnen welke termijn je verwacht het geld terug te kunnen betalen.

Aanvraagproces

Het aanvraagproces is niet bij iedere leningverstrekker even makkelijk. Afhankelijk van je aanvraag, moet je soms meerdere documenten aanleveren, zoals een businessplan of jaarverslagen. Aan de hand daarvan wordt dan bepaald of je het geld kunt lenen. Maar er zijn ook aanbieders van zakelijke leningen die zich juist onderscheiden door die strenge controles niet uit te voeren. Dat maakt het ook voor starters interessant om daar geld te lenen. Ook de tijd die het kost om je aanvraag goed te keuren is belangrijk. Want wanneer je een week moet wachten om vervolgens alsnog ‘nee’ te horen, dat is natuurlijk vervelend. Sommige leningverstrekkers adverteren er daarom ook mee dat ze binnen 15 minuten een akkoord geven en de volgende dag het geld al op je rekening staat. Dat is natuurlijk ideaal wanneer je het geld snel nodig hebt.

Vervroegd aflossen

Het gaat goed met je bedrijf en je kunt daardoor 12 maanden eerder dan verwacht het geld terugbetalen. Bij sommige leningverstrekkers moet je dan een boete betalen vanwege de gemiste rente inkomsten. Dat is natuurlijk zonde, waardoor je beter een kredietverstrekker kunt kiezen bij wie je boetevrij kunt aflossen.

Uitbetalingstermijn

In de zakelijke markt moeten soms vluchtig beslissingen worden genomen. Je hebt dan ineens 100.000 euro nodig om een aanbetaling te doen op nieuw vastgoed of je wilt voor het nieuwe jaar nog investeren in je eigen bedrijf. Dan is het fijn als dat geld er niet pas na een week is. Bij sommige bedrijven krijg je na 2 tot 3 dagen het geld uitbetaald. Andere bedrijven zorgen er met een spoedbetaling voor dat je het geld dezelfde dag nog op je rekening hebt staan.


Met deze informatie heb je hopelijk genoeg handvatten om een zo voordelig mogelijke zakelijke lening af te sluiten. Want of je nou een starter bent of een bedrijf met 50 personeelsleden, groei is het beste middel om een bedrijf levensvatbaar te houden. Een goedkope zakelijke lening met interessante voorwaarden kan daar goed bij helpen.

foto auteur Martijn Troch
Dit artikel is geschreven door Martijn Troch

Zelfstandig ondernemer bij Martijn Troch | Communicatie en Organisatie

LinkedIn

Tip van Banknu.nl

openbank
© BankNu.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3, 8011 CW Zwolle | Privacy & Cookies