Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie bij het openen van een bankrekening.

Eerlijke reviews over alle banken in Nederland

Hoe kun je geld lenen zonder documenten of inkomen (loonstrook)?

Hoe kun je geld lenen zonder documenten of inkomen (loonstrook)?

Laatst bijgewerkt: 2 augustus 2022

Je kent het vast wel. Je wilt iets lenen of huren en voor je het weet sta je tientallen formulieren in te vullen met al je gegevens. Vervolgens moet je nog allerlei persoonlijke documenten aanleveren over je inkomen, waardoor je soms niet eens meer in aanmerking komt voor hetgeen je wilt huren of lenen. Klinkt dat herkenbaar? Dan ben je waarschijnlijk op zoek naar manieren om geld te lenen zonder inkomen of loonstrook. In dit artikel lees je daar alles over, zodat jij niet zomaar met lege handen komt te staan.


Waarom is een inkomen of loonstrook nodig bij een lening?

Stel dat iemand naar jou toekomt om duizend euro te lenen. Wat zou je eerste gedachte zijn? Waarschijnlijk dat je nooit zeker weet of je het überhaupt wel terugkrijgt. Bij de bank of andere geldverstrekker is dat precies hetzelfde. Maar dan gaan het niet om één persoon die duizend euro wilt lenen, maar om tienduizenden mensen die bij elkaar miljoenen euro’s nodig hebben.

Om ervoor te zorgen dat de bank dat geld weer terugkrijgt, wordt er gekozen om bepaalde eisen te stellen. Door die eisen verhoogt de bank de kans dat het geld alleen geleend wordt door mensen die het weer kunnen terugbetalen. Een inkomen en loonstrook zijn daarvoor de beste middelen, omdat dit een goede reflectie geeft van iemands financiële gezondheid.


Wat voor leningen kun je zonder documenten afsluiten?

Hieronder zie je een overzicht met verschillende soorten leningen waar je (mogelijk) geen inkomen of loonstrook voor nodig hebt. Ook vertellen we direct enkele voordelen of nadelen die een bepaalde lening zou kunnen hebben.

Minilening

Een minilening is een lening met een looptijd van maximaal 60 dagen. Ook het bedrag van de minilening is erg laag, vaak tot maximaal 1.500 euro. Je leent al geld vanaf 100 euro, wat je dan soms al binnen 30 dagen kunt terugbetalen. Bij een minilening hoef je nooit enige vorm van inkomen aan te tonen. Je hebt alleen je paspoort of ID-bewijs nodig én een garantsteller. Die laatste zorgt er namelijk voor dat de leningverstrekker alsnog zekerheid heeft dat ze terugbetaald worden. Bekende bedrijven die minileningen aanbieden zijn Ferratum en Saldodipje.

Voordeel minilening: Zeer snel geregeld en (betrekkelijk) lage rente door de korte looptijd.

Nadeel minilening: Binnen korte tijd terugbetalen kan lastig zijn bij grotere bedragen. Je moet geld betalen voor een derde partij als garantsteller als je zelf niemand hebt die dat kan doen.


(Sociale) Bank

Hoewel banken er niet om bekend staan eenvoudig geld uit te lenen, kan het misschien toch lonen om het nog een keertje aan ze te vragen. Misschien ben je al wel jaren klant en kunnen ze zien dat je nooit één betalingsachterstand gehad hebt. Het kan nooit kwaad om het toch nog een keertje bij een bank te proberen.

Een ander alternatief is de Sociale Bank. Dit is een kredietverstrekker die vanuit de gemeente werkt, waarbij de voorwaarden voor een lening vaak veel soepeler zijn. In dit geval kan je soms dus alsnog een lening krijgen, zelfs als je zelf niet in een financieel gezonde situatie zit.

Voordelen sociale bank: Geld lenen met schulden, BKR-notering en laag inkomen

Nadeel sociale bank: Kan bijdragen aan grotere financiële problemen door het gemak van lenen


Particuliere lening

Na de crisis van 2008 verloren Nederlanders hun vertrouwen in de banken steeds meer. Daarom schoten andere kredietverstrekkers als paddenstoelen uit de grond. Tegenwoordig hoef je dus echt niet meer alleen bij de bank langs te gaan voor een lening. Ook particuliere leningen zijn tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld.

Crowdfunding

Op websites zoals Geldvoorelkaar.nl is het mogelijk om zonder inkomen geld te lenen. Dit zijn namelijk investeerders die rendement op hun spaargeld willen verkrijgen. Door jou geld te lenen en daar een percentage rente over te rekenen, lukt dat. Een groot voordeel van een particuliere lening is dat je er – ongeacht het bedrag – geen inkomen of loonstrook voor nodig hebt. Dat is dus voordelig, zeker aangezien de bedragen op de website Geldvoorelkaar.nl oplopen tot 250.000 euro.

Businessplan

Het enige wat de investeerders willen weten is wat er met hun geld gebeurt. Je moet dus wel een doel hebben voor het geleende geld. Dat kan een businessplan zijn, maar je kan ook een andere manier verzinnen om investeerders te overtuigen. Bij een particuliere lening is het dus niet altijd zeker dat je succesvol kunt lenen, omdat het afhangt van het vertrouwen dat de investeerders in jou hebben.

Voordeel particuliere lening: Hoge bedragen lenen mogelijk

Nadeel particuliere lening: Niet zeker dat je ook echt geld kunt lenen, je hebt een doel nodig en je moet investeerders overtuigen


ZZP’er worden

Voor bedrijven is het vaak veel eenvoudiger om geld te lenen, zo ook voor ZZP’ers. Je kan er dus ook voor kiezen om zakelijk geld te lenen in plaats van privé. Je hebt dan geen loonstrookje nodig. Wel is het vaak een voorwaarde dat je bedrijfje winstgevend moet zijn. Dit kan een kredietverstrekker controleren door de jaarcijfers te bekijken. In sommige gevallen kun je ook een starterslening krijgen, waarmee je ook een behoorlijk bedrag tot je beschikking krijgt. Dit zijn bedragen die je moeilijker kunt lenen wanneer je ze als privépersoon huurt.

Voordeel zakelijke lening: Eenvoudiger lenen

Nadeel zakelijke leningen: Eigen bedrijf opzetten en soms alsnog inkomen nodig.


Onderhandse lening

Een onderhandse lening is de enige (mogelijk) gratis lening, omdat je deze vorm van lenen binnen je eigen vriendenkring of familie regelt. Je vraagt bijvoorbeeld om je ouders of ze je 10.000 euro kunnen lenen voor een nieuwe keuken. Je spreekt dan met ze af dat je het bedrag binnen 12 maanden weer terugbetaalt. Je kan eventueel ook nog een rente afspreken die je voor het geleende geld moet betalen. Dat is uiteraard helemaal tussen jou en de personen met wie je de lening uiteindelijk regelt.

Voordeel onderhandse lening: eenvoudig geregeld en geen rente

Nadeel onderhandse lening: Bij betalingsachterstand kunnen er vervelende situaties ontstaan.


Lenen met onderpand

Er zijn ook manieren waarop je goederen kunt ruilen voor geld en dat later weer kunt omkeren. Dat wordt ook wel verpanden genoemd. Maar er zijn daarvoor verschillende manieren. Hieronder lees je over drie manieren waarop dat mogelijk is.

Verpanden van spullen

De meest bekende methode van lenen met onderpand is bij een pandjeswinkel. Je brengt hier eigendommen naartoe en in ruil hiervoor ontvang je geld. Na een tijdje kun je de spullen weer op komen halen en betaal je het geld terug. In Nederland is dit niet heel erg gebruikelijk, maar het komt soms weleens voor dat mensen hun auto verpanden. Die laten ze dan een aantal maanden bij iemand op het terrein staan, in ruil voor geld.

Belenen van je levensverzekering

Sommige mensen gebruik een deel van het geld uit hun levensverzekering als lening. Dit wordt ook wel het belenen van je levensverzekering genoemd. Let wel op dat dit alleen mogelijk is bij verzekeraars waarbij dit nadrukkelijk in de voorwaarden is aangegeven. Er zit ook vaak een limiet aan het bedrag dat je kunt lenen. Dat limiet is van 90% van de afkoopwaarde.

Effecten belenen

Een effectenlening is gebaseerd op je beleggingen. Je kunt deze belenen door de waarde van je aandelen in de wisselen voor echt geld van de leningverstrekker. Het geld dat je ontvangt staat gelijk aan de waarde van je aandelen. Het kan natuurlijk voorkomen dat je aandelen minder waard worden dan het bedrag dat je geleend hebt. In dat geval kan de leningverstrekker vragen om meer beleggingen te delen, of om extra geld in te leggen totdat je weer op het bedrag zit dat je geleend hebt.

Voordeel verpanden: Het kan een goedkope vorm van lenen zijn,

Nadeel verpanden: Je kunt je spullen (of geld) voorlopig niet gebruiken als je het verpand.


Je ziet dat er verschillende mogelijkheden zijn om geld te lenen, en dat zelfs zonder loonstrook of inkomen. Je moet alleen zoeken op plekken waar je zonder dit artikel misschien niet was gekomen. En als je dat geld dan eindelijk hebt, dan kun je kopen wat je nodig hebt. En daar zijn leningen uiteindelijk voor bedoeld. Om mogelijk te maken wat voor jou eerst onmogelijk was. Uiteraard is het wel verstandig om alleen geld te lenen wanneer je dat ook écht hard nodig hebt. Want hoe cliché de vermelding inmiddels is; geld lenen kost toch echt geld.

foto auteur Martijn Troch
Dit artikel is geschreven door Martijn Troch

Zelfstandig ondernemer bij Martijn Troch | Communicatie en Organisatie

LinkedIn

Tip van Banknu.nl

openbank
© BankNu.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3, 8011 CW Zwolle | Privacy & Cookies