Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie bij het openen van een bankrekening.

Eerlijke reviews over alle banken in Nederland

Kun je geld lenen als je een uitkering hebt?

Kun je geld lenen als je een uitkering hebt?

Laatst bijgewerkt: 2 augustus 2022

Als je graag een lening af wilt sluiten, kan dat lastig zijn als je een uitkering hebt. Dit heeft te maken met het feit dat een kredietverstrekker er graag zeker van wil zijn dat je kunt voldoen aan de betalingsverplichting die je aangaat door een krediet af te sluiten. Door de onzekerheid waarmee veel uitkeringen gepaard gaan, wijst een kredietverstrekker een aanvraag voor een lening sneller af. Wil je weten óf je geld kunt lenen als je een uitkering hebt en hoe dat eventueel zou kunnen doen? In dit artikel lees je er alles over.


Soorten uitkeringen

Uitkeringen komen in veel verschillende soorten. En elk soort uitkering heeft weer zijn eigen risico’s en verwachtingen. Daarom is er geen eenduidig antwoord te geven op de vraag of je geld kunt lenen als je een uitkering hebt. Of dat zo is of niet hangt namelijk niet alleen af van het soort uitkering dat je hebt, maar ook van andere factoren, zoals of je een eigen huis hebt en of je bijvoorbeeld een (werkende) partner hebt.

Allereerst bespreken we de mogelijkheden voor het lenen van geld aan de hand van het soort uitkering dat je krijgt. Op die manier kun je inschatten wat je mogelijkheden (kunnen) zijn en waar naar gekeken zal worden bij het aanvragen van een lening. Hierbij houden we in de eerste instantie geen rekening met de inkomsten van een eventuele partner. Daarover lees je verderop in dit artikel meer.

Lenen met een WIA-uitkering (WAO-uitkering)

Als je een WIA-uitkering (WAO-uitkering) hebt, dan kun je in de meeste gevallen gewoon een lening afsluiten. Wel is het goed om te weten dat het te lenen bedrag onder andere afhangt van hoe jouw uitkering eruitziet.

Een kredietverstrekker kijkt in dit geval onder andere naar de duur van je uitkering. Ben je volledig afgekeurd en is de kans op een herkeuring klein? Dan zal een kredietverstrekker waarschijnlijk geen moeite hebben met het verstrekken van een lening. Je inkomen is immers vrij zeker.

Heb je een WIA-uitkering en word je wel (regelmatig) herkeurd? Dan is het risico voor de kredietverstrekker al een stuk groter. In dat geval wordt er vaak een bepaald percentage (maximaal 70%) van je inkomen genomen om de lening te berekenen. Dit geldt ook voor mensen die een WGA-uitkering hebben.

Lenen met een Wajong-uitkering

Heb je een Wajong-uitkering? Dan is je inkomen in de meeste gevallen vrij stabiel. Het aanvragen van een lening met een Wajong-uitkering is in veel gevallen dan ook goed mogelijk. Wel kun je te maken krijgen met voorwaarden van een kredietverstrekker, waarbij ze kunnen bepalen dat er slechts een gedeelte van je inkomen wordt gebruikt om de maximale lening te berekenen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als een kredietverstrekker bang is dat jouw uitkering niet genoeg zekerheid zal bieden.

Lenen met een WW-uitkering

Heb je een WW-uitkering? Dan zal het afsluiten van een lening in veel gevallen niet mogelijk zijn. Dit heeft te maken met het risico. Een WW-uitkering is namelijk altijd tijdelijk en zal dus op een gegeven moment aflopen. Als je uitkering afloopt en je hebt op dat moment geen baan gevonden, dan heb je geen inkomen meer. En als je geen inkomen meer hebt, kun je de maandelijkse kosten voor de lening hoogstwaarschijnlijk ook niet meer betalen. De meeste kredietverstrekkers zijn niet bereid om dat risico te nemen, waardoor de aanvraag voor een lening zal worden afgewezen.

Lenen met een bijstands- of WWB-uitkering

Heb je een bijstands- of WWB-uitkering? Dan is het in de meeste gevallen niet mogelijk om geld te lenen. Dit heeft te maken met het feit dat een bijstandsuitkering vaak erg laag is. Het afbetalen van een lening past niet binnen dat inkomen, daar mensen met zo’n uitkering vaak al moeite hebben om de eindjes aan elkaar te knopen. Hierdoor zal de aanvraag afgewezen worden door de kredietverstrekker.

Er zijn wel aanbieders die zogenaamde mini-leningen of flitskredieten aanbieden en die daarbij niet vragen om loonstrookjes of iets dergelijks. Houd er rekening mee dat het lenen bij dit soort aanbieders vaak tegen hoge kosten is en dat het lenen van geld met een laag inkomen waarschijnlijk niet verstandig is.

Lenen met een AOW-uitkering

Heb je een AOW-uitkering? Dan is het lenen van geld in sommige gevallen wel mogelijk. Dit hangt af van jouw persoonlijk situatie. Zo wordt er onder andere gekeken naar de hoogte van je AOW-uitkering + je eventuele pensioen. Daarnaast wordt gekeken naar je vaste lasten en of het mogelijk is om de lening af te lossen voordat je 75 wordt.

In de praktijk is het vaak nog best lastig om een lening af te sluiten als je ouder bent dan 66 jaar. Dit heeft alles te maken met de (lage) hoeveelheid resterende levensjaren en het risico dat een kredietverstrekker daardoor loopt.

Vaak is het aanvragen van een lening wel een stuk makkelijker als je naast een AOW-uitkering een pensioen, en dus een hoger inkomen, hebt.


Jouw situatie

Naast dat het soort uitkering dat je ontvangt invloed heeft op het aanvragen van een lening, hangt de kans op een het verkrijgen van een lening ook van andere factoren af, waaronder de volgende:

Inkomen van een eventuele partner

Heb je een partner die inkomen uit werk ontvangt en ook nog eens een vast dienstverband heeft? Dan is de kans in de meeste gevallen een stuk groter dat je een (hogere) lening krijgt. Dit omdat het inkomen van je partner de kredietverstrekker zekerheid geeft, waardoor er eerder een lening verstrekt zal worden.

Vaste lasten

Ook je vaste lasten worden meegenomen in de berekening. Hoeveel blijft er van jouw inkomen over als je huur/hypotheek en andere vaste lasten betaald zijn? En is dat (volgens de kredietverstrekker) voldoende om eventuele lening mee af te lossen?

Je huis

Heb je een eigen huis? Dan kun je in sommige gevallen een lening krijgen als je je woning als onderpand voor die lening gebruikt. In dat geval kun je vaak ‘gewoon’ bij de bank terecht. Hiervoor kun je het beste contact opnemen met je (huidige) bank om de mogelijkheden te bespreken.

Andere leningen of een BKR-registratie

Heb je al andere leningen? Dan wordt de hoogte van die lening afgetrokken van wat je maximaal zou kunnen lenen. Dat kan meewegen in de vraag óf je een lening kunt krijgen en hoe hoog die dan zal zijn. Hierbij wordt ook gekeken naar de BKR-registratie(s). Heb je te maken met een codering? Dan is de kans een stuk kleiner dat je een lening krijgt.


Bereken hoeveel je zou kunnen lenen

Ben je benieuwd of jij in aanmerking zou komen voor een lening en zo ja, hoe hoog het bedrag is dat je dan maximaal zou kunnen lenen? Dan kun je op de websites van de meeste aanbieders van leningen gebruikmaken van een handige rekentool.

Door je gegevens in te vullen in de tool, zoals bijvoorbeeld hoeveel uitkering je krijgt en hoe je woonsituatie is, of je een relatie hebt en hoe oud je bent, kun je een berekening laten maken. Deze berekening is een schatting van hoeveel je eventueel zou kunnen lenen. Door zo’n berekening te (laten) maken, heb je een idee van jouw mogelijkheden.

Houd er wel rekening mee dat zo’n tool niet altijd rekening houdt met eventuele andere leningen die je hebt (gehad) of met mogelijke BKR-registraties. Dit maakt dat de aanvraag alsnog door de kredietverstrekker afgekeurd zou kunnen worden, of dat het te lenen bedrag lager uit kan vallen.


Geld lenen met een uitkering

Is het in jouw situatie lastig om geld te lenen? Dan heb je in bepaalde situaties tóch nog kans op een lening. Dit is vooral handig als het geld echt hard nodig is, omdat je bijvoorbeeld een defecte wasmachine of kapotte auto moet vervangen, terwijl je daar geen geld voor achter de hand hebt. In dat geval heb je de volgende opties:

Lenen bij een Sociale Bank

Als commerciële banken of kredietverstrekkers je geen lening willen geven, omdat je inkomen niet genoeg zekerheid biedt, of omdat er andere redenen zijn waarom jij als klant niet aantrekkelijk bent, dan kun je eventueel bij een Sociale Bank terecht.

Bij de Sociale Bank kun je een sociaal krediet aanvragen. Dit is een persoonlijke lening die je voor een vooraf afgesproken bedrag en voor een vooraf afgesproken looptijd afsluit. Deze relatief verantwoorde vorm van lenen is mogelijk bij een lid van de Sociale Banken Nederland (SBN).

Op de website snb.nl kun je een SNB-lid bij jou in de buurt vinden. Vervolgens kun je op de website van die bank alles lezen over het aanvragen van een sociaal krediet en/of contact met ze opnemen om de mogelijkheden te bespreken.

Lenen bij een online aanbieder – flitskrediet of mini-lening

Online zijn diverse aanbieders te vinden waar je snel en gemakkelijk geld zou kunnen lenen, waaronder bijvoorbeeld Ferratum. Dit soort aanbieders geven je de mogelijkheid om snel aan relatief lage bedragen te komen en vragen daarbij vaak niet eens naar een bewijs van inkomen.

Dit kan aantrekkelijk lijken, maar er zijn een aantal dingen waar je in dit soort gevallen rekening mee dient te houden. Allereerst is het belangrijk dat je kijkt of zo’n kredietverstrekker betrouwbaar is. Dit kun je doen door te kijken of de kredietverstrekker onder het toezicht van financiële instelling valt, zoals de AFM en DNB.

Is een kredietverstrekker betrouwbaar? Dan doe je er goed aan om ook nog even te kijken naar de voorwaarden voor het lenen van geld en de kosten waar je mee te maken krijgt. In veel gevallen betaal je namelijk een behoorlijk hoge rente over het bedrag dat je wilt lenen en kun je te maken krijgen met ongunstige voorwaarden of hoge boetes bij te laat aflossen.

Daarnaast kun je je afvragen of het lenen van geld wel verstandig is als een lening bij traditionele geldverstrekkers wordt afgewezen. Dit is immers niet voor niets. Bekijk daarom altijd kritisch je situatie om te bepalen of het verantwoord is om een lening aan te gaan, zodat je niet in de financiële problemen terechtkomt.

Bijzondere bijstand

Is het geld dat je wilt lenen nodig omdat je bijvoorbeeld een kapotte wasmachine moet vervangen, maar daar geen geld voor hebt? Dan is het in sommige gevallen mogelijk om een lening aan te vragen vanuit de bijzondere bijstand. Vooral voor mensen met een (erg) laag inkomen kan dit een fijne optie zijn. De gemeente kan de kosten voor bijvoorbeeld een nieuwe wasmachine eventueel voor je vergoeden of je een lening geven waarmee je de wasmachine kunt kopen.

Wil je weten of jij in aanmerking komt voor bijzondere bijstand? Dan kun je contact opnemen met jouw gemeente. Zij kunnen je hier alles over vertellen.


Lening aanvragen met een uitkering, slim of niet?

Als je graag geld wilt lenen, terwijl je uitkering hebt, is het slim om te kijken of dit voor jou wel of niet haalbaar en/of handig is. Het lenen van geld gaat gepaard met risico’s en het is belangrijk dat je deze kunt dragen. Bekijk daarom kritisch of je de lening kunt betalen en of je dat ook nog kunt als je uitkering onverhoopt wegvalt of minder wordt. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je door het lenen van geld (alleen maar meer) in de problemen komt. Een goede kredietverstrekker zal met je meekijken en je hierover adviseren.

Twijfel je of het lenen van geld wel of niet verstandig is? Neem dan contact op met een financieel adviseur (van je bank) of neem eens een kijkje op de website van het Nibud om bijvoorbeeld gebruik te maken van het Persoonlijk Budgetadvies om te bepalen wat verantwoord is in jouw situatie en wat niet.


Vergelijk leningen

Is het mogelijk om met jouw uitkering een lening af te sluiten en ben je van plan om dat te gaan doen? Vergelijk dan altijd de aanbieders en leningen om zo de beste lening voor jouw situatie te vinden. Zo kun je de lening met de laagste rente en de beste voorwaarden uitzoeken. Hierbij kun je het beste gebruikmaken van een vergelijkingssite.

Houd er daarbij rekening mee dat het vaak niet verstandig is om het maximale bedrag dat je kunt lenen te kiezen. Leen in plaats daarvan liever enkel het bedrag dat je écht nodig hebt. Door minder geld te lenen, houd je meer ruimte over voor andere (onvoorziene) uitgaven.


Geld lenen als je een uitkering hebt

In dit artikel heb je alles kunnen lezen over het lenen van geld als je een uitkering hebt. Of het mogelijk is om geld te lenen als je een uitkering hebt, is onder andere afhankelijk van het soort uitkering dat je krijgt, de hoogte van die uitkering en de duur ervan.

Ook het inkomen van een eventuele partner weegt mee, net als je woonsituatie en de hoogte van je lasten. Kun je geen lening krijgen bij een commerciële kredietverstrekker, maar heb je dringend geld nodig om bijvoorbeeld een kapotte wasmachine te vervangen? Dan kun je altijd proberen om een lening bij de Sociale Bank te krijgen of om te kijken of je eventueel recht hebt op bijzondere bijstand. Dit brengt minder risico’s met zich mee dan bijvoorbeeld het afsluiten van een flitskrediet of mini-lening.


Bekijk ook deze gerelateerde artikelen

foto auteur Nadine Swagerman
Dit artikel is geschreven door Nadine Swagerman

Schrijft met plezier over de meest uiteenlopende onderwerpen. Heeft een eigen tekstbureau en is daarnaast auteur. Houdt van eten, muziek, series en lezen. En trekt in haar vrije tijd het liefst de natuur in met haar hond.

Tip van Banknu.nl

openbank
© BankNu.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3, 8011 CW Zwolle | Privacy & Cookies