Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie bij het openen van een bankrekening.

Eerlijke reviews over alle banken in Nederland

Raisin Spaardeposito

Laatst bijgewerkt: 2 augustus 2022

Raisin is de grootste spaarbemiddelaar van Europa. Via de website kun je spaarproducten afsluiten bij aanbieders uit heel Europa. Hierbij profiteer je in veel gevallen van hogere rentes dan bij Nederlandse banken, wat het verplaatsen van je spaargeld naar het buitenland erg aantrekkelijk kan maken. Wil je weten of een spaardeposito openen via Raisin iets voor jou is? In deze review lees je er alles over.

Waarom kies je voor Raisin?
 • Bemiddelaar voor spaardeposito's
 • Hoge rentes tot 1,4%
Ga naar Raisin

Wat is Raisin?

Raisin is een Duits bedrijf dat zich het beste laat omschrijven als een soort marktplaats voor spaarproducten van aanbieders binnen Europa. Raisin is als bemiddelaar actief in landen als Frankrijk, Spanje en Engeland. Ook in Nederland is het mogelijk om via dit platform spaarproducten af te sluiten bij Europese banken.

Om jou aantrekkelijke spaardeposito’s van Europese banken aan te kunnen bieden, werkt Raisin samen met partnerbanken. Vanuit Nederland is het hierdoor heel simpel om bij een of meer van de 12 aangesloten buitenlandse banken een spaardeposito te openen.


Een spaardeposito openen via Raisin

Een spaardeposito openen via Raisin is mogelijk met een inleg vanaf €2.000. Via de website kun je bekijken welke spaardeposito’s er beschikbaar zijn en bij welke bank (en in welk land) dit is. Het aanvragen van een deposito is gratis en nieuwe klanten kunnen rekenen op een welkomstbonus tot €100.

Rente

De rentes die je bij buitenlandse banken ontvangt als je daar een spaardeposito opent, zijn in de meeste gevallen hoger dan de rentes die Nederlandse banken je bieden. Zo is het mogelijk om een spaardeposito te openen met een rente van 0,10% tot 1,40%. Over het algemeen geldt hierbij dat de hogere rentes vooral gegeven worden op deposito’s met een langere looptijd. Dit maakt dat het afsluiten van een deposito met een kortere looptijd niet altijd aantrekkelijker is bij een buitenlandse bank.

Looptijd

De spaardeposito’s die via Raisin aangeboden worden, hebben zeer uiteenlopende looptijden. Zo kun je bijvoorbeeld voor een looptijd van 3 maanden kiezen als je je geld liever niet te lang vast wilt zetten, maar het is ook mogelijk om voor een langere looptijd (tot maximaal 10 jaar) te kiezen.

Inleg

Een spaardeposito openen is mogelijk met een inleg vanaf €2.000. Het precieze bedrag dat ingelegd dient te worden, hangt af van de bank. Elke partnerbank heeft namelijk haar eigen voorwaarden, die via het overzicht op de website van Raisin in te zien zijn. Naast dat er eisen gesteld worden aan het minimale inlegbedrag, is er ook een maximaal inlegbedrag. In de meeste gevallen is het hierdoor niet mogelijk om meer dan €100.000 in te leggen.

Depositogarantiestelsel

In Nederland is het spaargeld dat je op de bank zet altijd beschermd tot €100.000 door het Nederlands depositogarantiestelsel. Als je een spaardeposito opent via Raisin kun je op diezelfde bescherming rekenen. De banken die bij Raisin zijn aangesloten, dienen zich namelijk aan Europese richtlijnen te houden, waardoor je spaargeld onder een nationaal depositogarantiestelsel met een bescherming tot €100.000 valt.


Hoe werkt het?

Via de website van Raisin kun je direct zien welke spaardeposito’s er aangeboden worden en wat de voorwaarden van die deposito’s zijn. Op het moment dat je een deposito hebt gekozen waar jij je spaargeld op zou willen zetten, dien je je eerst bij de bank te registeren als klant. Dit regel je simpel via de website.

Voor de registratie dien je onder andere je identiteitsbewijs te uploaden en een adres bewijs in te sturen. Daarnaast vragen ze je om €0,10 over te maken, zodat ze zeker weten dat je bent wie je zegt.

Spaardeposito aanvragen

Als je geregistreerd bent, kun je inloggen op je account op Raisin.nl. Daar kun je vervolgens het spaardeposito selecteren waar je interesse in hebt. Zodra jouw Raisin-rekening geopend is, kun je daar de inleg voor het spaardeposito naar overmaken. Raisin regelt vervolgens de rest. Vanuit je account kun je indien gewenst meerdere deposito’s openen.

Vereisten

Om een spaardeposito via Raisin te kunnen openen, dien je aan een aantal vereisten te voldoen. Zo moet je:

 • 18 jaar of ouder zijn
 • woonachtig zijn in Nederland
 • een identiteitsbewijs hebben dat nog minstens 3 maanden geldig is bij de aanvraag

Voordat je als klant geaccepteerd kunt worden, dien je daarnaast akkoord te gaan met de algemene voorwaarden van Raisin en Keytrade Bank, waar je Raisin-rekening geopend zal worden.

Kosten

Het openen van een Raisin-rekening en een spaardeposito is vrij van kosten. Je hoeft niet alleen niet te betalen voor het openen van de rekening en het deposito, maar ook verdere services, zoals klantondersteuning en rekeningafschriften zijn gratis.

Hoe verdient Raisin geld?

Raisin krijgt provisie van een partnerbank, zodra zij een nieuwe klant aanbrengen. Hierdoor kan het bedrijf haar diensten gratis aanbieden aan klanten.


Met welke banken werkt Raisin samen?

Vanuit Nederland kun je bij 12 Europese banken een spaardeposito openen. De banken waarmee Raisin samenwerkt zijn:

 • Alior Bank (Polen)
 • Banca Progetto (Italië)
 • Banca Promos
 • BFF Banking Group (Italië)
 • BlueOrange Bank (Letland)
 • CiviBank (Italië)
 • Coop Pank (Estland)
 • Euram Bank (Oostenrijk)
 • Inbank (Estland)
 • J&T Banka (Tsjechië)
 • LHV Bank (Estland)
 • North Channel Bank (Duitsland)

Als je via de website van Raisin op de naam van een partnerbank klikt, kun je daar gelijk alle informatie vinden over de bank. Zo lees je er alles over de rentetarieven, de looptijden en minimale en maximale inleg, en kun je gelijk zien hoe de de rente-uitkering en de bronbelasting werkt.


Waar kun je op letten?

Om een goede vergelijking te maken tussen de aanbieders, vergelijk je de aanbieders allereest aan de hand van de looptijd. Door enkel deposito’s met dezelfde looptijd naast elkaar te leggen, krijg je een goed beeld van welke aanbieder het meest interessant is.

Hoe wordt de rente betaald?

Daarnaast is het ook slim om te kijken naar de rente. Kijk hierbij niet alleen naar hoe hoog die rente is, maar ook naar hoe vaak die rente wordt uitbetaald. Is dit per jaar of aan het einde van de looptijd? En ontvang je rente-op-rente of krijg je alleen rente over de originele inleg?

Is vroegtijdig beëindigen mogelijk?

Als je een spaardeposito vroegtijdig wilt beëindigen, dan is dat vaak alleen in uitzonderlijke gevallen mogelijk. In het overzicht van spaardeposito’s op de website van Raisin zijn een aantal aanbieders te vinden die je wél de mogelijkheid bieden om een spaardeposito vroegtijdig te beëindigen. Hierbij is het niet nodig om een reden op te geven. Als je er dan voor kiest om je spaardeposito vroegtijdig te beëindigen, krijg je de originele inleg zonder de inmiddels opgebouwde rente terug.

Bronbelasting

Als je spaart bij een bank in het buitenland, dan is de kans aanwezig dat je bronbelasting dient te betalen. De hoogte van de bronbelasting hangt af van het land waar je spaart. Omdat je als inwonende van Nederland alleen hier belastingplichtig bent, is het mogelijk om die bronbelasting te verlagen, zodat je niet het volledige percentage hoeft af te dragen. Vervolgens kun je het afgedragen bedrag via de inkomstenbelasting verrekenen.


Levert een deposito afsluiten via Raisin risico’s op?

Sparen in het buitenland kan extra risico’s met zich meebrengen. Alle spaardeposito’s die via Raisin te openen zijn, zijn in euro. Hierdoor heb je niet te maken met een valutarisico. Wel zijn er aantal andere zaken waar je op kunt letten, waaronder:

Risico’s van de banken

Raisin werkt met partnerbanken die ze zorgvuldig selecteren. Dit betekent echter niet dat Raisin je garantie geeft met betrekking tot de veiligheid van die banken. Bij het kiezen van een spaardeposito is het daarom slim om onder andere even de algemene voorwaarden van Raisin en die van de partnerbank goed door te nemen.

Kredietwaardigheid landen

In het overzicht van partnerbanken op Raisin.nl kun je direct de S&P Kredietstatus van het land waar de partnerbank zich bevindt bekijken. Hierbij is A, AA of AAA de hoogste score. Kiezen voor een land met een hoge kredietstatus is veiliger. Op het moment dat niet alleen een bank, maar ook het land zelf failliet zou gaan, is de kans namelijk groot dat jij als spaarder kan fluiten naar je geld.

Wat als een bank failliet gaat?

Als een bank failliet gaat, dan is jouw spaargeld door het nationaal depositogarantiestelsel beschermd tot maximaal €100.000. Hierdoor blijf je niet met lege handen achter. Mocht een bank failliet gaan, dan helpt Raisin je bij het aanvragen van de terugbetaling. Houd er wel rekening mee dat het bedrag uitgekeerd kan worden in de nationale valuta van het land waar de bank zich bevindt.

Tip: Omdat je spaargeld altijd tot maximaal €100.000 beschermd is, is het verstandig om nooit meer dan dat bedrag onder te brengen bij één bank. In plaats daarvan kun je je geld beter verspreiden over verschillende landen en banken, om het risico zo te spreiden.


Is Raisin betrouwbaar?

Raisin heeft meer dan 260.000 klanten en werkt samen met 92 partnerbanken. Het platform heeft een vergunning van de AFM en is transparant over de manier waarop ze werken. Je spaargeld is niet in het beheer van Raisin zelf, maar van de bank waar je het onderbrengt. Daar is je geld beschermd door middel van het nationaal depositogarantiestelsel. De Raisin-rekening wordt geopend bij Keytrade Bank, dit is een Belgische internetbank. Dit alles maakt Raisin een betrouwbare bemiddelaar.


Raisin Online Banking

Als klant van Raisin kun je inloggen in je online bankomgeving via de website. Hier kun je onder andere je gegevens inzien en wijzigen. Ook biedt het Online Banking systeem je een duidelijk overzicht van jouw deposito’s. Via het banking systeem word je daarnaast direct op de hoogte gebracht van mogelijk interessante nieuwe spaarproducten. Ook kun je via het systeem nieuwe spaardeposito’s openen.


Klantenservice en contact

Mocht je vragen hebben over de spaardeposito’s of de diensten van Raisin, dan kun je op de website de veelgestelde vragen bekijken. Daar vind je onder andere informatie over Raisin, de depositogarantie en de partnerbanken.

Mocht je graag een medewerker van de klantenservice willen spreken, dan kun je telefonisch contact opnemen of een e-mail sturen. De klantenservice is bereikbaar op werkdagen van 8.30 tot 16.30 uur. Als je al klant bent van Raisin kun je daarnaast ook gebruikmaken van het contactformulier via het Online Banking Systeem.


Conclusie

Voor wie zijn spaargeld graag wil onderbrengen bij een bank in het buitenland en voor wie dat graag in de vorm van een spaardeposito wil doen, zou Raisin een erg interessant platform kunnen zijn. Op de website vind je het aanbod van partnerbanken, waarbij je direct kunt vergelijken welke aanbieder qua rente, looptijd en overige voorwaarden het meest interessant voor jou is. Vervolgens kun je het deposito gemakkelijk online openen, waarbij je een Nederlandse overeenkomst zult ontvangen.

Als je spaart bij een Europese bank via Raisin, dan is je spaargeld beschermd door het nationaal depositogarantiestelsel, wat neerkomt op een bescherming tot maximaal €100.000. Mocht een bank failliet gaan, dan helpt Raisin je om jouw spaargeld terug te krijgen. Via het Online Banking systeem heb je inzicht in jouw deposito’s en kun je eventueel nieuwe deposito’s openen. Bij vragen of problemen kun je contact opnemen met de Nederlandstalige klantenservice.

Pluspunten
 • Gemakkelijk online een spaardeposito openen in het buitenland
 • Gratis spaarrekening en dienst
 • Hoge rentes
 • Keuze uit diverse looptijden
 • Duidelijk overzicht van partnerbanken en de kredietstatus van de bank en het land
 • Je ontvangt de overeenkomst in het Nederlands
 • Nederlandse klantenservice beschikbaar
 • Je geld is beschermd tot €100.000
 • Het Online Banking systeem biedt je inzicht in de door jou afgesloten spaardeposito’s
Minpunten
 • Minimaal inlegbedrag van €2.000
 • Maximaal inlegbedrag van €100.000
 • Je kunt tussendoor geen geld opnemen
 • Tussendoor geld bijstorten is niet mogelijk
 • Vroegtijdig beëindigen kan alleen met verlies van opgebouwde rente
 • Vaste rente maakt dat je niet profiteert van eventuele rentestijgingen
foto auteur Nadine Swagerman
Dit artikel is geschreven door Nadine Swagerman

Schrijft met plezier over de meest uiteenlopende onderwerpen. Heeft een eigen tekstbureau en is daarnaast auteur. Houdt van eten, muziek, series en lezen. En trekt in haar vrije tijd het liefst de natuur in met haar hond.

Beoordeling Raisin

 • Vergelijk spaarrentes tot 1,4%
 • Europees depositogarantiestelsel
Spaardeposito aanvragen
© BankNu.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3, 8011 CW Zwolle | Privacy & Cookies