Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie bij het openen van een bankrekening.

Eerlijke reviews over alle banken in Nederland

7 opties om geld te lenen zonder bank

7 opties om geld te lenen zonder bank

Laatst bijgewerkt: 2 augustus 2022

Wie geld wil lenen, gaat daar in veel gevallen voor naar zijn of haar bank. Wie dan niet wil of niet kan doen, bijvoorbeeld door een negatieve BKR-registratie of om een andere reden, kan ook geld lenen zonder dat bij de bank te doen. Zo zou je bijvoorbeeld kunnen kiezen voor het lenen van geld bij een bekende of familielid, maar ook crowdfunding of geld lenen bij een kredietverstrekker kan een optie zijn. Wil je meer weten over het lenen van geld zonder bank? In dit artikel vertellen we je er alles over.


Waarom zou je geld lenen zonder bank?

Er zijn verschillende redenen te noemen waarom mensen liever niet kiezen voor het lenen van geld bij een bank. Dit kan zijn omdat het lenen bij een bank vaak een hoop gedoe is, omdat de rente die ze over het geleende geld moeten betalen relatief hoog is, of omdat ze om wat voor reden dan ook niet kunnen lenen bij hun bank.

Als je liever geld wilt lenen zonder bank, dan zijn er tegenwoordig best wat manieren waarop dit mogelijk is. Welke manier hiervan het beste bij jou past, is uiteraard afhankelijk van jouw situatie en het bedrag dat je graag zou willen lenen. Hieronder lees je alles over de verschillende opties die je hebt als je graag geld wilt lenen, maar dat liever niet bij een bank doet.


1. Minilening of flitskrediet

Een minilening of flitskrediet is een optie voor mensen die snel geld nodig hebben. Online zijn een hoop aanbieders van dit soort leningen te vinden. De naam minilening geeft al aan dat het hierbij vaak om kleine bedragen gaat en ‘flitskrediet’ geeft al aan dat dit met een bepaalde snelheid gaat. Die snelheid geldt zowel voor het lenen van een bedrag als voor het afbetalen daarvan. In de meeste gevallen kun je op deze manier niet meer lenen dan €1.000,- tot €1.500,-.

Aanbieders van een mini lening

Hoe werkt een minilening?

Als je graag een flitskrediet af wilt sluiten, dan kun je online verschillende aanbieders vinden, zo kun je bijvoorbeeld bij Ferratum terecht. Het afsluiten van de lening is vaak snel geregeld en het bedrag staat meestal dezelfde dag (soms zelfs binnen 10 minuten) nog op je rekening. De minilening dient vaak ook snel afbetaald te worden. Dit moet meestal binnen een x aantal weken of maanden gebeuren. De precieze termijn waarbinnen je de lening moet afbetalen, is afhankelijk van het bedrag dat je leent en waar je dat doet.

BKR Check

Heb je een negatieve BKR-registratie? Dan is het een voordeel dat voor het aanvragen van een flitskrediet niet altijd BKR check nodig is. Of een kredietverstrekker wel of geen check doet, hangt af van de kredietverstrekker. Het ontbreken van een BKR check kan uiteraard een voordeel zijn voor wie een negatieve BKR-registratie heeft. Toch is het slim om je in dat laatste geval af te vragen of het wel verstandig is om (opnieuw) een bedrag te lenen waarover een hoge rente betaald zal moeten worden. Het moet immers niet zo zijn dat je door het afsluiten van (nieuwe) minilening alleen nog maar verder in de financiële problemen terecht zult komen.

Hoge rente

Geld lenen door middel van een minilening of flitskrediet is niet altijd de meest gunstige oplossing. In veel gevallen krijg je namelijk te maken met een hoge rente en voorwaarden die niet zo gunstig zijn. Aangezien de rentepercentages tegenwoordig wettelijk een plafond hebben en kredietverstrekkers niet meer kunnen vragen wat ze willen, rekenen veel aanbieders diverse bijkomende kosten. Bij sommige aanbieders kunnen deze bijkomende kosten oplopen tot bedragen van wel €100,- of meer.


2. Lenen van een particulier

Geld lenen van een particulier is een van de opties die je hebt wanneer je op zoek bent naar een lening. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan een lening bij een familielid of bekende. Een lening bij iemand die je kent, wordt ook wel een onderhandse lening genoemd.

Onderhandse lening

Een onderhandse lening is een lening zonder tussenkomst van bijvoorbeeld een bank of andere financiële organisatie. Zo’n lening kan een goede oplossing zijn, maar het is wel slim om rekening met een aantal zaken te houden. Zo is het belangrijk dat je samen met degene die jou het geld wil lenen bespreekt hoeveel je nodig hebt, wanneer en hoe je dat bedrag terug gaat betalen en hoe hoog de eventuele rente zal zijn. Voor wie een paar tientjes leent om de boodschappen te kunnen doen en dat bedrag binnen een paar weken weer terug zal betalen, zijn dit soort afspraken wellicht niet nodig, maar in andere gevallen is dit toch wel slim.

Stel een contract op

Voor een onderhandse lening van meer dan een paar tientjes is het verstandig om een contract op te stellen, waarin je de gemaakte afspraken vastlegt. Op die manier is het duidelijk wat er van je verwacht wordt en kun je problemen in de relatie met de persoon waarvan je leent zo veel mogelijk voorkomen. Een contract kun je eventueel bij een notaris laten opstellen.

Tip: Aan een onderhandse lening zijn een aantal regels verbonden. Zo kun je te maken krijgen met een heffing van de belastingdienst als je een te lage rente over het geleende bedrag betaalt. Zoek daarom goed uit welke regels er voor jou en het bedrag dat je wilt lenen gelden om problemen te voorkomen.


3. Lening crowdfunden

Naast het lenen van een particulier die je kent, is het ook mogelijk om geld te lenen van mensen die je niet kent. Crowdfunding is daar een goed voorbeeld van. Er zijn verschillende platforms waarop je terechtkunt als je op zoek bent naar het lenen van geld door middel van crowdfunding, zo kun je bijvoorbeeld terecht bij Lender & Spender.

Hoe werkt het?

Via een crowdfunding platform kunnen particulieren geld inleggen om jou een lening te verstrekken. Dit wordt vervolgens allemaal vastgelegd in een contract, zodat zowel jij als de personen die jou het geld hebben geleend, weten wat de afspraken precies zijn.

Om geld te kunnen lenen bij zo’n platform dien je je aan te melden als klant. Vervolgens kun je een financiering aanvragen. Investeerders hebben vervolgens meestal maximaal twee weken de tijd om op jouw aanvraag te reageren. Kies je voor een lening met een langere looptijd? Dan kan het nog weleens lastig zijn om voldoende investeerders te vinden voor jouw lening.

Waar let je op?

Er bestaan diverse soorten leningen door middel van crowdfunding. Deze leningen verschillen niet alleen qua hoogte en rentepercentage, maar ook qua aflossingsmethode. Bekijk daarom altijd goed wat de voorwaarden en regels zijn, voordat je een lening afsluit. Daarnaast is het uiteraard belangrijk dat je voor een platform kiest dat betrouwbaar is en dat je goed kijkt naar eventuele extra kosten.

Tip: Houd er rekening mee dat als particulier geld lenen via crowdfunding nog weleens wat tijd in beslag kan nemen en dat het lang niet altijd lukt om voldoende investeerders voor jouw lening te vinden.


4. Persoonlijke lening

Een persoonlijke lening zou een goede oplossing kunnen zijn voor wie extra geld nodig heeft. Dit soort leningen bieden je net even wat meer financiële ruimte dan een minilening of een flitskrediet. Een persoonlijke lening kan een goede oplossing zijn voor de aankoop van bijvoorbeeld een auto, een nieuwe keuken of voor een andere dure aankoop, maar ook voor wie graag wat extra financiële ruimte wil.

Hoe werkt een persoonlijke lening?

Een persoonlijke lening is bij diverse kredietverstrekkers aan te vragen. Hierbij leen je eenmalig een vooraf bepaald bedrag en kies je een looptijd waarbinnen de lening afbetaald zal worden. Het bedrag dat je leent wordt in een keer op je rekening gestort en afbetalen doe je door maandelijks een bedrag terug te betalen. Doordat de rente vaststaat, weet je van tevoren precies hoeveel je uiteindelijk zult betalen en hoeveel je maandelijks af zal moeten lossen.

Looptijd en bedrag

De looptijd van een persoonlijke lening hangt af van het bedrag dat je leent, maar ligt meestal ergens tussen de 2 en 10 jaar. Hoeveel je maximaal kunt lenen hangt af van jouw situatie. Zo wordt er onder andere naar je inkomsten en je vaste lasten gekeken.


5. Geld lenen als student

Ben je student en heb je extra geld nodig? Dan heb je verschillende opties. Zo zou je kunnen kiezen voor de eerder besproken minilening. Houd er in dat geval wel rekening mee dat er eisen gesteld kunnen worden aan je inkomen en dat je een hoge rente over het geleende bedrag zult moeten betalen. Andere opties zijn:

Geld lenen van je ouders, familie of een bekende

Geld lenen van je ouders, familie of een andere goede bekende kan een slimme oplossing zijn voor wie krap bij kas zit. Vooral voor kleine bedragen is dit over het algemeen de meest handige oplossing. Mocht je een groter bedrag nodig hebben, dan is het verstandig om duidelijk afspraken over de lening te maken en deze zwart op wit te zetten.

Creditcard voor studenten

Als je een studentenrekening opent bij een bank, dan heb je in veel gevallen de mogelijkheid om een creditcard aan te vragen bij die bankrekening. Dit soort creditcards hebben in de meeste gevallen een bestedingslimiet van €500 tot €1.000,-. Een creditcard kan handig zijn voor wie een kleinere uitgave moet doen waar hij/zij het geld op dit moment even niet voor heeft.

Rood staan

Rood staan is vaak een relatief voordelige oplossing voor wie een (kleine) uitgave moet doen waar op dit moment geen geld voor is. Rood staan is in veel gevallen een aantal dagen gratis en daarna is de rente in de meeste gevallen voordeliger dan bij bijvoorbeeld een flitskrediet.

Lening DUO

Daarnaast heb je ook de mogelijkheid om een lening bij DUO af te sluiten. Deze lening is onderdeel van studiefinanciering en is maandelijks aan te passen of stop te zetten. Na je studie dien je de lening met rente terug te betalen. Het aanvragen van een lening kun je online regelen via Mijn DUO. Op de website van DUO kun je ook gelijk de bedragen zien die je zou kunnen lenen. Op dit moment is de te betalen rente 0%, dit verschilt per jaar.


6. Lening of lease voor een auto of vervoersmiddel

Heb je geld nodig om een nieuwe auto (of ander vervoersmiddel) te kopen? Dan zijn er verschillende leningen die je daarvoor zou kunnen afsluiten. Zo kun je bijvoorbeeld voor een persoonlijke lening kiezen. Voor een auto is een persoonlijke lening over het algemeen een slimme keuze, omdat je de looptijd kunt aanpassen op de levensduur van de auto, waardoor je klaar bent met afbetalen tegen de tijd dat je wellicht een nieuwe auto nodig hebt. In plaats van voor een persoonlijke lening te kiezen, kun je ook kiezen voor het leasen van een auto.

Private lease

Het leasen van een auto (of bijvoorbeeld een elektrische fiets) kan ook een goede oplossing zijn. In dat geval betaal je maandelijks een bepaald bedrag aan de leasemaatschappij voor het gebruik van de auto. Het voordeel hiervan is dat je een nette auto kunt rijden zonder in één keer een grote uitgave te moeten doen. Ook profiteer je in veel gevallen van het voordeel dat bepaalde kosten, bijvoorbeeld voor onderhoud, de verzekering en de wegenbelasting, bij de leaseprijs inbegrepen zijn.

Als je een auto (of bijvoorbeeld een elektrische fiets) wilt leasen, dan doe je er goed aan om de verschillende aanbieders goed met elkaar te vergelijken. Kijk hierbij zeker niet alleen naar de laagste prijs per maand, maar ook naar de overige voorwaarden. Bij een lager maandbedrag kan het namelijk zijn dat je aan het einde van het leasecontract nog een restschuld dient te betalen.


7. Lenen met onderpand

Lenen met onderpand is iets wat je bij de bank zou kunnen doen. In dat geval dient bijvoorbeeld je huis als onderpand voor een lening. Maar lenen met onderpand kan ook zonder bank. In dat geval kun je naar een pandjeshuis gaan. Daar kun je vervolgens een lening afsluiten door iets van waarde, bijvoorbeeld sieraden, bij het pandjeshuis achter te laten. Vervolgens worden er afspraken gemaakt over de lening, waaronder de hoogte ervan en wanneer je het weer dient terug te betalen, en krijg je het bedrag dat je wilde lenen. Zodra je het geleende bedrag binnen de afgesproken tijd terugbetaald, krijg je jouw waardevolle spullen weer terug.


Hoeveel wil je lenen?

Om te bepalen wat de meeste handige manier voor jou is om geld te lenen, is het slim om te kijken naar hoeveel geld je precies nodig hebt. Aan de hand daarvan kun je vervolgens de mogelijkheden bekijken. Heb je slechts een klein bedrag nodig, dan zou je bijvoorbeeld bij familie geld kunnen lenen of kunnen kiezen voor rood staan. Is dat geen optie? Dan zou een minilening eventueel nog een oplossing kunnen zijn of zou je kunnen lenen met onderpand.

Heb je meer geld nodig? Dan is het lenen via crowdfunding of een persoonlijke lening wellicht een optie. Ook het lenen bij een particulier zou in dit geval een optie kunnen zijn. Wel is het slim om in dat geval de afspraken voor het lenen duidelijk in een contract vast te leggen, zodat beide partijen weten waar ze aan toe zijn en wat er van hen verwacht wordt. Zo voorkom je dat er uiteindelijk onenigheid ontstaat.


Wat is het doel van de lening?

Ook het doel van de lening is belangrijk om mee te nemen in je zoektocht naar een geschikte lening. Voor het aanschaffen van een nieuwe auto of bijvoorbeeld een elektrische fiets, kan het voordelig zijn om een leasecontract aan te gaan. Wil je liever een (tweedehands) auto of fiets kopen, dan is een persoonlijke lening of een lening bij een bekende wellicht een beter idee. Je zou eventueel ook voor een flitslening kunnen kiezen, al is het wel slim om er rekening mee te houden dat je dan door de extra kosten (waaronder rente) uiteindelijk behoorlijk wat extra geld kwijt zult zijn. Voor grotere bedragen is lenen via crowdfunding wellicht ook nog een goed idee.

Tip: Heb je een laag inkomen en dringend geld nodig omdat je bijvoorbeeld een kapotte wasmachine moet vervangen? Check dan eens de voorwaarden voor het aanvragen van Bijzondere Bijstand bij je gemeente. De gemeente kan eventueel de kosten voor die nieuwe wasmachine vergoeden of je een lening bieden om het apparaat te kopen.


Lenen zonder bank

Zoals je in dit artikel hebt kunnen lezen, zijn er verschillende opties voor wie graag geld wil lenen zonder bank. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor het lenen van geld bij iemand die je kent of via crowdfunding. Een minilening of flitskrediet kan een oplossing zijn voor wie snel een klein bedrag nodig heeft, al is rood staan op je bankrekening of kopen via een creditcard waarschijnlijk goedkoper dan dat. Eventueel zou je ook kunnen lenen met onderpand als je snel wat geld nodig hebt.

Als je geld gaat lenen, of dat nu bij via een kredietverstrekker of een particulier is, is het slim om altijd goed te bekijken wat de voor- en nadelen en de voorwaarden zijn. Door eerlijk naar jouw financiële situatie te kijken en naar jouw mogelijkheid om een lening terug te betalen, kun je de beste keuze voor jouw situatie maken.

foto auteur Nadine Swagerman
Dit artikel is geschreven door Nadine Swagerman

Schrijft met plezier over de meest uiteenlopende onderwerpen. Heeft een eigen tekstbureau en is daarnaast auteur. Houdt van eten, muziek, series en lezen. En trekt in haar vrije tijd het liefst de natuur in met haar hond.

Tip van Banknu.nl

openbank
© BankNu.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3, 8011 CW Zwolle | Privacy & Cookies