Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie bij het openen van een bankrekening.

Eerlijke reviews over alle banken in Nederland

Knab of Bunq: welke bank is beter?

Knab of Bunq: welke bank is beter?

Laatst bijgewerkt: 25 augustus 2022

Zoek je een nieuwe bank en wil je alles het liefste zelf online via een app kunnen regelen? Dan heb je met de online banken Knab en Bunq twee goede opties om uit te kiezen. Welke van deze twee banken voor jou de beste keus is hangt af van een groot aantal factoren. Denk aan aspecten zoals je eigen betaal- en spaargedrag, maar ook hoeveel waarde je hecht aan duurzaamheid, hoe vaak je reist, of je persoonlijk contact met je bank belangrijk vindt en nog veel meer zaken. In dit artikel laten we zien wat Knab en Bunq gemeen hebben en op welke belangrijke vlakken ze van elkaar verschillen, zodat jij altijd de juiste keus zult maken.


1. bunq - innovatieve, duurzame internetbank met unieke functies

Kaartblank
Bezoek bunq
Pluspunten
  • Goede optie voor duurzaamheid
  • Loopt voorruit qua functies en innovatie
  • Mogelijkheid tot mobiele betalingen

Wanneer je een bankrekening opent bij Bunq, ben je je verzekerd van innovatie en vooruitstrevendheid. Zo biedt Bunq mogelijkheden voor mobiel betalen zoals bijvoorbeeld Apple Pay. Bunq is ook een bank die duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan. Zo plant de bank bomen, en hebben ze verschillende CO2 besparende functies. De goedkoopste optie bij Bunq is €7,99 per maand.

Bezoek bunq

2. Knab - Goedkoopste optie met goede app

Kaartblank
Pluspunten
  • Veel functies voor €5 p.m.
  • Meerdere betaalrekeningen en spaarrekeningen aanmaken
  • Goede optie voor gezamenlijke rekening
  • €50 welkomstbonus

Knab is een betrouwbare en goedkope internetbank. Voor €5 p.m. beschik je over een bankrekening met gratis creditcard en de mogelijkheid om meerdere rekeningen aan te maken. Knab is een complete bank die beschikt over een gebruiksvriendelijke app en goed bereikbare klantenservice.


3. Openbank - Gratis alternatief voor Bunq of Knab

Kaartblank
Bezoek Openbank
Pluspunten
  • Helemaal gratis aan te vragen en te gebruiken
  • Gratis betaalkaart en creditcard
  • Kosteloos geld opnemen en overschrijven

Heb je meer behoefte aan een gratis betaalrekening? Dan kan Openbank een goed alternatief zijn. Openbank is een internetbank met een gebruiksvriendelijke app en gratis betaalkaart. Ook kun je geheel kosteloos geld opnemen (tot 5x per maand) en overschrijvingen doen. Openbank is in Europa een van de grootste aanbieders van bankrekeningen en staat bekend om haar goede, betrouwbare service.

Bezoek Openbank

Mogelijkheden en functies

Knab en Bunq zijn online banken die klanten zoveel mogelijk in staat willen stellen hun bankzaken zelf te regelen. Of het nu gaat om het aanmaken van een nieuwe rekening, het aanvragen van een creditcard en een nieuwe betaalpas of het op een zo eenvoudig mogelijke manier betalen van je rekeningen, alles kan gewoon via de app. Wanneer je eenmaal als klant geaccepteerd bent krijg je daarom meteen de volledige controle over je bankzaken. Daarnaast hebben Knab als Bunq alle functies en mogelijkheden in huis om je bankrekening als volwaardige zakelijke rekening te kunnen gebruiken, inclusief een koppeling met boekhoudsoftware.


Mobiele app

Knab App:

blank

Bunq app:

blank

Zowel Bunq als Knab leunen zwaar op hun mobiele app. Gelukkig zit het met de gebruiksvriendelijkheid van beide apps wel goed. De apps werken intuïtief en op alle moderne toestellen. Alles wat je moet kunnen doen is makkelijk bereikbaar via de apps. Die werken over het algemeen ook duidelijk, snel en intuïtief. De app van Bunq wordt doorlopend verder ontwikkeld waarbij het toevoegen van moderne en innovatieve functies niet geschuwd wordt. Nieuwe updates worden daarom ook uitgebreid gevierd op de website en in de app zelf. Knab is daarin weliswaar modern, maar wel iets minder vooruitstrevend. Dus hecht je veel waarde aan innovatie dan kies je voor Bunq.


Klantenservice

Als je persoonlijk contact met bankmedewerkers belangrijk vindt dan kies je hier het beste voor Knab. Daar kun je namelijk elke dag tussen 8.00 en 20.00 bellen, chatten of mailen met de klantenservice. Bij Bunq vindt al het klantcontact via de eigen app plaats, waarin je elke gewenst moment een live chat kunt starten. Telefonisch contact opnemen is echter niet mogelijk dus als je die optie wel graag tot je beschikking hebt is Knab zogezegd een betere keuze.

Beide banken beschikken niet over fysieke locaties die je kunt bezoeken. Mocht je wel behoefte in


Digitaal aanvragen en legitimeren

Knab en Bunq hebben beide geen fysieke kantoren waar je langs kunt (of moet) komen. Dat betekent ook dat je voor het aanmaken van een nieuwe rekening niet persoonlijk naar een bankfiliaal hoeft, want de aanvraag en de beoordeling zal geheel digitaal plaatsvinden. Daarbij moet je je natuurlijk wel nog steeds legitimeren, maar dat kan gewoon door een foto van je paspoort of identiteitskaart te uploaden in de app. Bij Knab moet je als aanvullende verificatie een eurocent overmaken van een bankrekening die op jouw naam staat.


Rentepercentages

De rente die je tegenwoordig ontvangt op je spaargeld is bij de meeste banken niet om over naar huis te schrijven. Op dit gebied valt het kleine verschil tussen deze twee banken uit in het voordeel van Bunq. De rentepercentages bij beide banken variëren constant.


Kosten

Er is een duidelijk verschil in de manier waarop Bunq en Knab het kostenplaatje hebben vormgegeven. Bij Knab is het zo eenvoudig mogelijk gehouden, want daar betaal je voor elk bankpakket 5 euro per maand. Dat is dus heel overzichtelijk.

Bunq doet het wat anders. Ten eerste bood men daar voorheen een gratis optie aan, die inmiddels helaas is verdwenen. Daarvoor in de plaats zijn er nu nog drie abonnementen, die hebben elk hun eigen functies en mogelijkheden, waardoor ook de prijs anders is.

Het instapmodel is Easy Bank (€ 2,99 p.m.), daarnaast is er de Easy Money (€ 8,99 p.m.) rekening waarmee je meerdere subrekeningen en IBANs kunt gebruiken en de duurzame Easy Green (€ 17,99) rekening. Voor zakelijke rekeningen zijn er andere prijsstellingen per abonnement. Daarnaast is er nog een gratis Easy Savings account, waarmee je alleen een spaarrekening hebt.


Ook voor zakelijk?

Zowel Bunq als Knab zijn prima geschikt voor zakelijk gebruik, waarbij elke bank zo zijn eigen voor- en nadelen heeft. Beiden bieden echter een eenvoudige koppeling met je boekhoudpakket en geven de mogelijkheid om de omzetbelasting op een spaarrekening te zetten, zodat je nooit in de problemen komt met het betalen van je BTW-aangifte. Bij Bunq vind je wat meer innovatieve toepassingen, zoals het inscannen van je zakelijke bonnetjes, die je ook heel eenvoudig weer terug kunt vinden. Ook ontvangen facturen kun je makkelijk scannen en betalen via de app.

Qua prijssteling is Bunq bij het goedkoopste abonnement € 6,99 p.m. voor zakelijk gebruik en Knab €7 voor een eenmanszaak en € 9 p.m. voor een BV.


Waarom kies je voor Bunq?

Met Bunq krijg je via de app allerlei handige (mobiele) toepassingen bij je betaalrekening. Veel klanten zijn blij met de volgende functies en mogelijkheden van Bunq:

Apple Pay en Google Pay

Wanneer je een bankrekening opent bij Bunq kun je altijd gebruik maken van moderne betaalmethoden zoals Apple Pay en Google Pay. Deze betaalmethoden zijn voor elke klant via de app beschikbaar, of je nu een Easy Green, Easy Money of Easy Travel abonnement hebt maakt niet uit.

Transferwise

Dankzij de koppeling met Transferwise maak je bij Bunq altijd gebruik van de meest recente wisselkoersen bij buitenlandse valuta. Zo betaal je dus altijd de prijs die je daadwerkelijk verschuldigd bent. Bovendien is het op deze manier sowieso goedkoper om geld naar andere landen te versturen wanneer je klant ben van deze internetbank. Dat kan namelijk tot wel acht keer goedkoper zijn dan bij andere banken.

Goede keus als je veel reist

Mede dankzij de reeds genoemde integratie met Transferwise is Bunq een goede optie voor mensen die veel reizen. Maar die klanten kunnen nog meer profiteren, dankzij de extra voordelige internationale creditcard van Easy Travel. Ook de Travel Assistant in de app kan heel makkelijk zijn, want daar vind je voor een bepaald land in een oogopslag alle financiële informatie die je moet weten. Bijvoorbeeld welke pas je het beste kunt gebruiken en wat de actuele wisselkoersen zijn. Waar andere banken je meer kosten in rekening brengen als je niet in Nederland betaalt is dat bij Bunq niet zo. Wanneer je veel reist kun je zo behoorlijk wat geld besparen.

Spaardoelen instellen

Je kunt in de Bunq app zelf onbeperkt spaardoelen aanmaken zodat je voor elke bestemming van je geld een goed overzicht houdt van de voortgang. De aangemaakte spaardoelen kunnen ook met andere mensen worden gedeeld. Dat kan heel handig zijn, bijvoorbeeld als je bezig bent een familie-uitje te plannen.

Duurzame opties

Als je duurzaamheid belangrijk vind heb je ook veel voordelen als Bunq klant. Met zowel Easy Green als Easy Money wordt er voor jongeren een boom geplant voor elke 100 euro die ze uitgeven via Bunq. Ook bepaal je dan mede hoe jouw geld wordt geïnvesteerd en krijg je een metal card die veel langer meegaat dan plastic passen. Maar als je echt duurzaam wilt zijn, dan is het Easy Green abonnement de meest logische keuze. Dan kun je bijvoorbeeld ook het planten van bomen cadeau geven aan een vriend of vriendin.

Bunq.me betaallink

Met Bunq.me krijg je een persoonlijke betaallink die je kunt blijven gebruiken zolang je klant blijft. Je vrienden, familie, collega’s (of met wie je de link maar wilt delen) kunnen je op die manier altijd eenvoudig terugbetalen als je iets hebt voorgeschoten. Maar ook met zijn allen een bedrag bij elkaar krijgen voor zoiets als een gezamenlijk uitje is heel eenvoudig. Betalen kan zowel via iDeal als met SOFORT en de Bunq app. (Let wel op: je kunt Bunq.me niet zakelijk gebruiken).

Vooruitstrevende bank: veel handige gadgets/functies

Bunq is een vooruitstrevende bank die veel belang hecht aan technologische vernieuwing in de bankwereld, zonder daarbij de aandacht voor veiligheid, privacy en duurzaamheid te laten verslappen. Bijna maandelijks worden er nieuwe functies uitgerold die de app, en daarmee dus ook je bankpakket, nog beter en uitgebreider maken. Ontwikkelingen die bij traditionele banken vaak voor problemen zorgen (of nog niet eens geïmplementeerd zijn) draaien vaak al een tijdje zonder gedoe bij Bunq. Wanneer je iemand bent die graag van nieuwe technologieën gebruik wil maken zodra die verschijnen, dan is Bunq een geweldige keus voor jou.


Waarom kies je voor Knab?

Er zijn ook heel veel redenen waarom je voor Knab zou kunnen kiezen. Welke zijn dat bijvoorbeeld?

Meerdere betaalrekeningen en spaarrekeningen

Het is bij Knab heel eenvoudig om zelf meerdere rekeningen te openen en gebruiken, want doe je gewoon via de handige app. Je kunt zelf tot maximaal 5 betaalrekeningen aanmaken, die ook allemaal hun eigen betaalpas met een unieke pincode hebben. Daarnaast kun je zelf onbeperkt spaarrekeningen aanmaken om diverse spaardoelen in te stellen.

Gratis creditcard

Iedereen die bij Knab een bankpakket neemt kan optioneel een creditcard aanvragen. Als je Knab Plus hebt genomen is die creditcard zelfs gratis. Het aanvragen is natuurlijk geen verplichting, want wellicht vind je het niet nodig om een creditcard te hebben. Maar als je hiervoor kiest dan kun je voortaan waar dan ook ter wereld makkelijk en snel betalen via MasterCard. Daarmee zijn ook vrijwel al je aankopen (zelfs die via internet) eenvoudig en gratis 180 dagen lang verzekerd. De bestedingslimiet die je voor je creditcard kunt kiezen loopt uiteen van 1.000 tot 5.000 euro.

Zeer geschikt voor ZZP’ers

Knab is een bank die ook bij kleine zakelijke klanten heel populair is. Dat komt vooral vanwege de lage kosten en het feit dat je voor een vast laag bedrag maar liefst 5 extra zakelijke rekeningen kunt openen. Dat kan heel handig zijn wanneer je verschillende bedrijfsactiviteiten hebt, zoals webshops, die je graag financieel meer van elkaar gescheiden houdt en dus liever ook een eigen rekening toekent. Er is tegen lage kosten (€ 1,50 per maand) eenvoudig een koppeling te maken tussen je rekening en je boekhoudsoftware, wat veel tijd scheelt bij je financiële administratie. Starters krijgen bovendien extra voordelen, zoals korting op aanvullende boekhoudprogramma’s en andere financiële software. Er is ook een creditcard met een starterslimiet beschikbaar.

Goede optie voor gezamenlijke rekening

Wanneer je met je partner een gezamenlijke rekening wilt openen dan is het slim om voor Knab te kiezen. Daar kun je dan namelijk gratis een tweede creditcard en een pinpas met een eigen pincode bij aanvragen, gewoon voor dezelfde vaste lage prijs. Ook kun je samen een onbeperkt aantal spaarrekeningen openen zodat je makkelijk naar je gezamenlijke spaardoelen toe kunt werken.

Goedkopere optie

Knab is met 5 euro per maand goedkoper dan Bunq en dat is dus ook een goede reden om voor deze bank te kiezen. Je betaalt altijd dat vaste tarief voor je bankpakket, hoeveel rekeningen je daar ook aan koppelt. Maar vooral wanneer je juist niet zoveel verschillende bankrekeningen wilt aanmaken kan Knab een goede keus zijn vanwege de lage prijs van het pakket.

Hogere rentestaffel

Wil je meer sparen, denk dan eens aan het deposito sparen van Knab. Daarmee kun je tot 0,10% rente krijgen wanneer je het geldbedrag minimaal 5 jaar vastzet. Op de andere spaarrekeningen Flexibel en Kwartaal zijn de rentepercentages respectievelijk 0,02 en 0,03 procent (op het moment va schrijven). Let erop dat rentes heel snel kunnen veranderen dus check zelf het liefst de actuele rentestanden op de website.

Welkomstbonus van €50

Elke nieuwe klant van Knab krijgt meteen een welkomstbonus van 50 euro. Het maakt daarbij niet uit of je een particuliere of zakelijke rekening opent. Daarnaast wordt overstappen heel eenvoudig gemaakt met de overstapservice. Daarmee worden bijvoorbeeld al je incasso’s 13 maanden lang automatisch doorgestuurd naar je nieuwe bankrekening. Het bedrijf dat probeert te incasseren krijgt ook automatisch bericht dat je een nieuwe rekening hebt, zodat je dat niet allemaal zelf hoeft door te geven.


Conclusie: welke bank is beter?

Welke van de twee banken de beste keus zijn blijft natuurlijk een lastig verhaal. Dat is uiteraard voor een groot deel op je persoonlijke wensen en behoeften gebaseerd. Beide banken hebben de focus vrijwel uitsluitend online liggen en de handige apps zijn daar het speerpunt van. Als je zelf een lage prijs het belangrijkste vindt, dan valt de keus al snel op Knab. Maar als je juist graag wat meer betaalt om zowel ultramodern als duurzaam te bankieren, dan zal de balans al heel snel omslaan naar Bunq.

foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken.

Website

Tip van Banknu.nl

openbank
© BankNu.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3, 8011 CW Zwolle | Privacy & Cookies