Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie bij het openen van een bankrekening.

Eerlijke reviews over alle banken in Nederland

Kluis huren bij de bank: dit moet je weten

Kluis huren bij de bank: dit moet je weten

Laatst bijgewerkt: 2 augustus 2022

Een kluis huren bij de bank was in andere tijden vrij gebruikelijk. Mensen huurden zo’n kluis niet alleen om kostbare juwelen en geld in op te bergen, maar ook belangrijke papieren en andere spullen van waarde werden in zo’n kluis gestopt. Tegenwoordig is het huren van een kluis bij de bank allang niet meer zo gebruikelijk. Sterker nog: het is haast niet meer mogelijk. Meer informatie over het huren van een kluis en wat je daarover zou moeten weten, lees je in dit artikel.


Weinig banken bieden nog kluizen aan

De laatste jaren zijn er steeds meer bankkantoren verdwenen. Deze bankkantoren waren ooit plekken waar het mogelijk was om een kluis te huren. Met het verdwijnen van veel van de filialen van grote banken, verdwenen ook de kluizen. Er zijn nog wel een aantal banken die de mogelijkheid bieden om een kluis te huren. Hierover vertellen we je verderop meer.

Derde partijen bieden wel kluizen aan

Waar een gat viel in het aanbod van kluizen bij banken, doordat steeds meer bankkantoren verdwenen, kwamen er nieuwe partijen om dat ontstane gat te dichten. Deze partijen spelen in op de wens van veel mensen om hun kostbaarheden veilig op te kunnen bergen, zodat ze niet verloren gaan bij brand of bijvoorbeeld een inbraak. Welke partijen kluizen aanbieden? Ook daar lees je zo direct meer over.


Bij welke bank kun je nog een kluis huren?

Wil je graag een kluis bij een bank huren? Dan zijn je mogelijkheden helaas erg beperkt. We bespreken ze hieronder.

ING; niet meer mogelijk voor nieuwe klanten

Bij ING is het nog wel mogelijk om een kluis te huren, maar ze nemen geen nieuwe klanten meer aan. De kluisverhuur is dus alleen nog beschikbaar voor mensen die daar nu al een kluis huren.

ABN AMRO; alleen mogelijk op 95 grotere kantoren (safeloketten)

Bij ABN AMRO is het nog wel mogelijk om een kluis te huren, maar alleen nog op 95 grotere kantoren. Dit omdat het gewenste veiligheidsniveau op kleinere kantoren niet meer behaald kon worden.

Rabobank; niet meer mogelijk

Voorheen was het bij de Rabobank mogelijk om een kluisje te huren. Tegenwoordig bestaat deze mogelijkheid helaas niet meer.


Derde partijen om een kluis te huren

Omdat er vanuit de consument nog voldoende vraag is naar het huren van een kluis, maar vanuit de banken niet voldoende aanbod meer is, zijn er derde partijen ontstaan die je de mogelijkheid bieden om een kluis te bieden. Een aantal van deze partijen bespreken we hieronder.

De Nederlandse Kluis

De Nederlandse Kluis is de grootste aanbieder van kluisruimte. Deze aanbieder biedt haar klanten opslag in zwaarbeveiligde kluizen die 100% veilig en overval proof zijn. De voordelen van dit bedrijf zijn:

 • meer dan 35 locaties
 • alle medewerkers worden gescreend
 • de kluisinhoud is verzekerd tot €90.000
 • je spullen zijn beschermd tegen ramkraken, overvallen, brand en waterschade
 • kluizen van €9,95 tot €100,95 per maand

Als je een kluis wilt huren bij De Nederlandse Kluis dan kun je daarvoor online of telefonisch een afspraak maken op een vestiging bij jou in de buurt.

Uniekluis

Uniekluis biedt haar klanten een omgeving die 24/7 beveiligd is. Dit bedrijf is gevestigd in Rotterdam en biedt klanten diverse soorten kluizen aan. De voordelen van Uniekluis zijn:

 • je spullen zijn beschermd tegen onbevoegden en brandschade
 • je kunt de inhoud van je kluis verzekeren voor €10.000 tot €90.000
 • je kunt de kluis onbeperkt bezoeken
 • kluizen zijn beschikbaar van €89 tot €209 per jaar (excl. BTW)

Wil je een kluis huren bij Uniekluis? Dan kun je contact met het bedrijf opnemen door het contactformulier op de website in te vullen of door ze te bellen.

Safelocker

Safelocker verhuurt bankkluizen in Baarn en Bussum. Op de locaties worden slimme en moderne technieken gebruikt om jouw kostbaarheden veilig te houden. De voordelen van dit bedrijf zijn:

 • onbeperkt en zonder afspraak je kluis bezoeken
 • je spullen zijn beschermd tegen brand, diefstal en waterschade
 • verzeker je spullen tot €25.000 of €50.000
 • je mag het gebruik van een kluis eerst 30 dagen vrijblijvend uitproberen
 • kluizen zijn te huur vanaf €14,95 per maand

Wil je een kluis huren bij Safelocker? Dan kun je online een kluis kiezen en deze aanvragen. Vervolgens ontvang je een welkomstpakket thuis, waarmee je naar een vestiging gaat. Daar worden je sleutels vervolgens geactiveerd en kun je bij je kluis.

Safe Deposit

Een andere bedrijf waar je een kluis kunt huren, is Safe Deposit in Rotterdam. Hier kun je je spullen veilig opbergen in de kluisfaciliteit in het Erasmushuis. De voordelen van Safe Deposit zijn:

 • de inhoud van je kluis is standaard verzekerd tot €50.000
 • de beveiliging behoort tot het hoogste niveau in Nederland
 • kluizen van €14,50 tot €100 per maand

Als je een kluis bij Safe Deposit wilt huren, kun je hiervoor online een intakegesprek aanvragen. Ook is het mogelijk om telefonisch contact op te nemen.

DeVault

DeVault is een aanbieder in Beek (Limburg). Hier kun je jouw spullen laten opbergen in een van de 1.700 kluizen. Het beveiligingsniveau van het bedrijf voldoet aan de hoogste kwaliteitsnormen en veiligheidseisen. De voordelen van dit bedrijf zijn:

 • kluisjes vanaf €8 tot €25 per maand (excl. BTW)
 • je spullen zijn beschermd tegen brand, inbraak en overvallen
 • je kunt je kluis onbeperkt bezoeken
 • de inhoud van je kluis is verzekerd tot €45.000 met uitzondering van de Notariskluis

Redenen om een kluis te huren bij de bank of een derde partij

Er kunnen veel redenen zijn waarom mensen een kluis zouden willen huren. Zo kan een kluis bijvoorbeeld gebruikt worden om:

 • contant geld in op te bergen
 • spullen met een emotionele waarde in veilig te stellen
 • waardepapieren in te bewaren
 • een kostbare verzameling, bijvoorbeeld munten of postzegels, in op te bergen

Je hoeft je geen zorgen te maken over waardevolle bezittingen

Mensen die kostbare spullen in hun bezit hebben, zijn vaak bang dat er iets met die spullen gebeurt. Daardoor ontstaat de wens om die spullen ergens te willen bewaren waar ze veilig zijn. Zo neem je bijvoorbeeld het risico weg dat een erfstuk, kostbaar sieraad of een bijzondere verzameling gestolen zou kunnen worden tijdens een inbraak.

Je spullen zijn veilig voor natuurlijke risico’s zoals bijvoorbeeld overstroming

Naast dat je je geen zorgen meer hoeft te maken over dat kostbaarheden gestolen zouden kunnen worden, zijn er ook andere redenen waarom je je spullen veilig op zou willen bergen. Zo voorkom je bijvoorbeeld dat ze verloren gaan tijdens een brand of beschadigd raken door bijvoorbeeld lekkage. Daarnaast zijn ze ook veilig bij bijvoorbeeld een overstroming of andere natuurramp.


Hoe werkt een kluis bij de bank of derde partij?

Het huren van een kluis bij de bank of een andere partij, werkt in grote lijnen hetzelfde. Jij huurt een kluis naar keuze, je betaalt daar een bepaald bedrag voor en de bank of derde partij bergt jouw spullen veilig op. Dit werkt zo:

Metalen doos

Als je een kluis huurt bij de bank of een derde partij, dan huur je in veel gevallen een soort metalen doos. Deze doos kan verschillende formaten hebben, afhankelijk van de hoeveelheid ruimte die jij nodig hebt om je kostbaarheden op te slaan. Deze metalen dozen worden afgesloten met een sleutel en in een grote ‘kast’ geschoven, waarin zich ook andere kluizen bevinden. Om jouw kluis uit die ‘muur’ of ‘kast’ te krijgen, heb je in veel gevallen twee sleutels nodig.

Jij krijgt de sleutel

Nadat je je hebt ingeschreven, krijg jij de sleutel van je kluis overhandigd. Met deze sleutel heb je vervolgens toegang tot jouw kluis. Bij  de meeste aanbieders kun je je kluis zo vaak als je wilt bezoeken, maar er zijn ook aanbieders waarbij je een maximum aantal gratis bezoeken krijgt.

Je identificeert jezelf als je bij de kluis wilt

In de meeste gevallen is het nodig om jezelf eerst te identificeren, voordat je toegang kunt krijgen tot je kluis. Op die manier wordt bijvoorbeeld voorkomen dat iemand die jouw sleutel heeft weten te bemachtigen toegang krijgt tot jouw kluisje.

Alleen een kluis huren of meerdere mensen toegang geven

Bij het huren van een kluis heb je diverse opties. Een daarvan is het aantal mensen dat toegang heeft tot de kluis. Zo kun je ervoor kiezen om zelf de enige te zijn die toegang heeft of om meerdere mensen toegang te verlenen. In de meeste gevallen is het niet mogelijk om met meer mensen een kluis te huren, omdat de kluis officieel maar één huurder heeft. Wel kun je gevolmachtigden aanwijzen die toegang hebben tot de kluis, zoals bijvoorbeeld je partner of een ander familielid.

Veiligheid tegen een relatief kleine kostenpost

Je kostbare spullen opbergen in een kluis zorgt ervoor dat je spullen veilig zijn en dat je je geen zorgen hoeft te maken over beschadiging of diefstal. Dit gevoel van veiligheid is erg prettig. Het voordeel is dat dat al tegen een relatief laag bedrag mogelijk is.

De kosten zijn afhankelijk van de grote van de kluis

Uiteraard hangt de prijs voor het huren van een kluisje af van de aanbieder en de grote van de kluis. Een grote kluis is hierbij logischerwijs duurder dan een klein kluisje, waarin je slechts wat kleine spullen kunt bewaren. Afhankelijk van welke kluis je kiest, is het huren ervan in veel gevallen al mogelijk voor nog geen 10 euro per maand. Voor grote kluizen kan dit oplopen tot een bedrag van €100 per maand.

Betaal per maand of jaar

Afhankelijk van de partij waar je een kluis huurt, kun je deze kluis per maand of per jaar huren. Een kluis die je per maand kunt huren, is bijvoorbeeld erg prettig als je tijdelijk wat spullen wilt opslaan. In de meeste gevallen kun je de huur voor een kluis per maand betalen, al zijn er ook aanbieders die de huur per jaar incasseren.

Verzekeringen

De spullen die je in je kluisje bewaart, zijn verzekerd. Tot welk bedrag de inhoud van je kluisje verzekerd is, hangt af van de aanbieder en het soort kluisje dat je kiest. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je kluisje standaard tot €30.000 verzekerd is. In veel gevallen is het mogelijk om deze verzekering tegen betaling te verhogen.


Waar houd je rekening mee?

Als je op zoek gaat naar een kluisje om je spullen in op te bergen, dan is het wel handig als je weet waar je op moet letten bij de keuze voor een bank of andere partij. Hieronder bespreken we kort waar je op kunt letten bij het maken van jouw keuze.

Je vertrouwt de bank volledig

Als je je spullen onderbrengt bij een bank, of andere partij, dan is het belangrijk dat je hen jouw spullen toevertrouwt. Zo wil je er natuurlijk wel zeker van zijn dat je spullen goed beveiligd zijn, dat de medewerkers gescreend zijn, dat er gebruik wordt gemaakt van moderne apparatuur en dat je spullen goed verzekerd zijn.

Steeds minder banken bieden kluisverhuur aan. Zijn (nieuwe) derde partijen betrouwbaar?

Omdat steeds minder banken je de mogelijkheid geven om een kluis te huren, is de kans vrij groot dat je op zoek zult moeten gaan naar een derde partij. Waarschijnlijk vraag je je in dat geval af of die partijen wel betrouwbaar zijn. Uiteraard is het belangrijk dat je voor een goede partij kiest als je daar je spullen onder wilt brengen. Gelukkig zijn er voldoende betrouwbare partijen te vinden waar je met een gerust hart je spullen in een kluis kunt achterlaten. Verderop bespreken we een aantal van deze partijen.

Plaats geen unieke documenten in de kluis waar je er maar één van hebt

Hoewel een kluis een goede plek is om belangrijke documenten op te bergen, is het niet handig om unieke documenten waar je er slechts één van hebt in de kluis op te bergen. In plaats daarvan kun je er beter voor zorgen dat er een kopie beschikbaar is, voor het geval er onverhoopt iets met de kluis gebeurt of als er een reden is waarom je er niet bij kunt.

Beveiliging fysieke locaties banken steeds minder

Steeds minder banken maken gebruik van een goede beveiliging van hun fysieke locaties. Daarnaast zijn de beveiligingstechnieken die wel gebruikt worden vaak ouderwets. Derde partijen pakken dit slimmer aan. Zij maken in veel gevallen niet alleen gebruik van slimme en moderne technieken, maar hebben ook medewerkers in dienst die er alles aan doen om jouw bezittingen te beschermen.


Zelf een kluis huren, kiezen voor een derde partij of bij de bank huren: overwegingen

Het huren van een kluis bij de bank word je tegenwoordig helaas niet makkelijk gemaakt door het beperkte aanbod. Als je op dit moment nog geen kluis bij een bank huurt, is je enige optie om een kluis bij ABN AMRO te huren, dit is mogelijk op 95 van de grotere kantoren.

Door het beperkte aanbod bij banken zou het huren bij een derde partij aantrekkelijker kunnen zijn. In dat geval weet je zeker dat de inhoud van je kluis optimaal beveiligd en beschermd wordt, waardoor je je daar geen zorgen over hoeft te maken. Deze bedrijven maken gebruik van moderne technieken en daarnaast zijn er veel gevallen medewerkers aanwezig. Ook is de inhoud van je kluisje verzekerd tot enkele tienduizenden euro’s.

Locatie

Uiteraard is het handig om voor een bedrijf te kiezen met een locatie bij jou in buurt, zodat een bezoek brengen aan je kluis gemakkelijk te doen is.

Kosten

Daarnaast kunnen de kosten ook meewegen in je keuze voor een partij om een kluis te huren. Gelukkig is het huren van een kleine kluis vaak al mogelijk voor nog geen €10 per maand. De exacte prijzen kun je vinden op de websites van de aanbieders.

Hoe vaak mag je de kluis bezoeken?

Hoewel je bij de meeste bedrijven onbeperkt je kluis mag bezoeken, zijn er ook aanbieders te vinden die hier een maximum aan hebben gesteld. Dit kan een nadeel zijn als je regelmatig bij je kluis wilt kunnen.

Met of zonder afspraak

Bij sommige partijen moet je een afspraak maken om je kluis te bezoeken, terwijl je bij andere partijen gewoon binnen mag lopen. Dit kan meewegen in je keuze qua aanbieder.

Een kluis huren voor thuis

Een andere optie die je hebt is om een kluis te huren voor thuis. Dit zou je kunnen overwegen, maar toch is dit niet altijd even handig. Zo is die kluis veel minder zwaar beveiligd en hebben inbrekers wanneer jij weg bent tijd genoeg om de kluis te kraken of te demonteren, waardoor je alsnog je bezittingen kwijt bent. Daarnaast zijn je spullen in een bankkluis tot een veel hoger bedrag verzekerd, wat toch wel een prettig gevoel geeft.


Een kluis huren bij de bank

Als je kostbare spullen hebt die je graag wilt beschermen tegen diefstal, brand of andere schade, dan kan het huren van een kluis een ideale optie zijn. Bij de bank of een derde partij kun je een kluis huren die optimaal beschermd wordt, waardoor jouw spullen veilig zijn. Zo kun je met een gerust hart kostbare sieraden, erfstukken of waardevolle foto’s, documenten of andere data opbergen. In veel gevallen kan dit ergens op een locatie bij jou in de buurt. Het grote voordeel is dat de kosten voor het huren van een kluis relatief laag zijn en dat je er een groot gevoel van veiligheid en zekerheid voor terugkrijgt.

foto auteur Nadine Swagerman
Dit artikel is geschreven door Nadine Swagerman

Schrijft met plezier over de meest uiteenlopende onderwerpen. Heeft een eigen tekstbureau en is daarnaast auteur. Houdt van eten, muziek, series en lezen. En trekt in haar vrije tijd het liefst de natuur in met haar hond.

Tip van Banknu.nl

openbank
© BankNu.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3, 8011 CW Zwolle | Privacy & Cookies