Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie bij het openen van een bankrekening.

Eerlijke reviews over alle banken in Nederland

VIALET Bankrekening openen? Review & Ervaringen

Laatst bijgewerkt: 2 augustus 2022

Er zijn heel wat bankrekeningen om uit te kiezen. VIALET is er daar eentje van. Deze Baltische bank biedt net als N26 en enkele andere internationale banken een gratis bankrekening aan. Maar wat kun je allemaal met de rekening, en welke opties zijn er? In deze review lees je alles over VIALET als bankrekening, en waarom jij wel of niet voor de rekening moet kiezen. 

Waarom kies je voor VIALET?
 • Binnen 3 minuten gratis afgesloten
 • Gratis geld overmaken naar buitenlandse rekeningen
 • Mogelijkheid tot Mastercard creditcard
Vergelijk alle banken

Wat is VIALET?

VIALET is een Europese bank die volledig online opereert. Wanneer je op de website komt, staat er direct het volgende: “sneller een bankrekening openen, dan dat je verliefd wordt.” Dat zegt genoeg over de visie van de bank. Ze willen jouw leven eenvoudiger maken met een eenvoudige en snel aan te vragen bankrekening. De bank biedt een betaalrekening aan, samen met een app, en daarmee ben je in staat om overal online je bankzaken te regelen.

Omdat VIALET een puur online rekening is, zal je alle bankzaken dus vanaf je smartphone moeten regelen. Via de website van VIALET kun je alleen maar de app downloaden. VIALET is er zowel voor consumenten als voor bedrijven.  Wat krijg je allemaal als je een rekening opent bij VIALET?

Gratis Europese IBAN

Een Europese IBAN is noodzakelijk wanneer je binnen Europa betalingen wilt doen. VIALET maakt de IBAN voor je aan zodra je de rekening opent.

Mastercard

Ga je op reis naar het buitenland, of bestel je spullen op internet? Met de Mastercard van VIALET zijn al je aankopen verzekerd.

Mobiele app

Banken die online zijn, hebben vaak een behoorlijk goede app. Bij VIALET is dat niet anders.

Internationale betalingen

Doe je een betaling binnen het SEPA- gebied? Dan zijn betalingen met je VIALET rekening gratis. Ook is het erg eenvoudig om betalingen te versturen naar andere buitenlandse rekeningen.


Aanvragen

blank

Het aanvragen van een rekening bij VIALET is erg eenvoudig. Dat komt omdat de bank volledig digitaal is, en je dus gewoon een rekening kunt openen vanaf je bank, voor de TV. Er zijn een aantal dingen die je nodig hebt om de aanvraag te doen, maar binnen enkele minuten is het mogelijk om de rekening te openen. Je hebt de volgende zaken nodig om de rekening via je smartphone te openen:

 • Je smartphone
 • Een vorm van identificatie (paspoort of ID-bewijs)
 • Een camera voor het maken van een selfie

Dat is het al. Met deze gegevens kun jij een VIALET rekening openen. In totaal ben je zo’n 3 minuten kwijt met het aanmaken van de rekening. Vervolgens kun je de app in, en krijg je de mogelijkheid om geld over te storten.

Mogelijkheden

Hoewel VIALET een zeer eenvoudige bank is, zonder al teveel extra’s en opties, zijn er toch een aantal mogelijkheden. Hieronder een opsomming waar je bij VIALET voor kunt kiezen.

 • Privé rekening of zakelijke rekening om te openen.
 • Contactloze Mastercard bij je rekening.
 • Gratis geld overmaken naar het buitenland (ook SEPA).
 • Eenvoudige app om al je bankzaken te regelen.

Kun je via IDEAL betalen met VIALET?

Nee, helaas is VIALET op dit moment helaas geen bank die de mogelijkheid aanbiedt om te betalen via IDEAL. Je zal hier toch nog een echte Nederlandse of bekendere rekening voor moeten gebruiken.


blankVerschillende kaarten/abonnementen

VIALET heeft het gemunt op eenvoud en gemak. Dat is goed terug te zien in de pakketten die je kunt afnemen: dat is er namelijk maar eentje. De basisrekening van VIALET. Deze rekening is de standaardrekening, en houdt in dat je een bankrekening krijgt, die gebonden is aan een IBAN nummer. Er zijn geen upgrades beschikbaar, manieren om goedkoper te bankieren of juist gebruik te maken van meer services.

Mastercard

Binnen de standaardrekening zit een Mastercard inbegrepen. Hier betaal je in principe niets voor wanneer je hem besteld, maar je betaalt wel geld wanneer je hem wilt gaan gebruiken. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om de kaart te deactiveren en alleen je bankrekening te gebruiken. De rest van de opties van de bankrekening zijn altijd en voor iedereen die een rekening heeft beschikbaar.


Kosten

blank

Je wilt natuurlijk zo min mogelijk geld betalen voor een bankrekening. Dat is niet zo vreemd. Maar hoeveel betaal je precies voor VIALET? Hieronder zie je de kosten voor de rekening uitgesplitst staan.

De rekening

VIALET is een bank die gratis rekeningen aanmaakt voor gebruikers. Je hoeft voor de rekening zelf dus helemaal niet te maken, wat het erg eenvoudig maakt om een rekening te openen.

Creditcardgebruik en geldopname

Bij de rekening van VIALET krijg je geen Maestro betaalkaart zoals je dat bij veel Nederlandse banken wel krijgt. Je krijgt alleen een Mastercard. Let er wel op dat je deze niet kunt gebruiken in veel Nederlandse winkels. In Nederland werkt vaak alleen de Visa en Maestro betaalpas.

De kaart van VIALET kost niets in de aanschaf, maar wel om hem geactiveerd te houden. De kosten hiervoor bedragen € 1,40 per maand. Raak je de pas kwijt en wil je een nieuwe, dan betaal je eenmalig € 4,95. Om hem te gebruiken betaal je niets, maar je betaalt wel 2% van het totale pinbedrag als je geld uit een automaat haalt. De minimale opslag is € 2,50. Pin je 10 euro, dan betaal je dus € 2,50. Dat is 25% opslag. Pas boven de 100 euro kom je in de buurt bij die 2%.

Pinnen in buitenland

Ben je in een niet-euroland, dan betaal je ook extra bij VIALET. Voor een geldopname bij een pinautomaat betaal je dan de Mastercard wisselkoers, plus 1% van de totale waarde van de transactie. Bij € 100,- is dat dus 1 euro.

Overschrijving

Het mooie aan VIALET is dat het overschrijven van geld naar het buitenland zo makkelijk is. Overstorten naar andere VIALET gebruikers is nóg makkelijker, maar sowieso is overschrijven naar een buitenlandse rekening gratis bij VIALET. Het land waar je geld naar overmaakt dient dan wel lid te zijn van de SEPA-landen. Uiteraard betekent dit dat overstorten naar Nederlandse rekening ook heel eenvoudig is.


VIALET app

blank

Bij een digitale bank is vertrouwen in een app erg belangrijk. Functies moeten goed werken, en de app moet het ook gewoon 99% van de tijd doen. Anders sta jij straks ineens ergens zonder geld bij de kassa, en kun je ook niet snel even iets overstorten naar je andere betaalrekening. De VIALET app is erg eenvoudig, wat met name komt door het feit dat de bank weinig andere opties heeft dan alleen een bankrekening.

Wat wel fijn is, is de betaalverzoek optie. Dit hebben we als Nederlanders natuurlijk al in iedere bank app zitten, maar niet alle landen hebben dezelfde culturele normen als wij, met betrekking tot het ‘tikkie’. Het is dus wel relaxed dat VIALET de optie heeft om geld te vragen aan je contactpersonen. Binnen de app vind je ook de optie om contact op te nemen met de bank.

Internet bankieren

Zoals gezegd is VIALET een volledig online opererende bank. Dat betekent dat er alleen een app is. Internetbankieren met VIALET is dus geen optie. 

Service

Als online bank moet je bereikbaar zijn voor je klanten. In dit geval is VIALET gelukkig erg actief met het oplossen van problemen van klanten. Er zijn een aantal mogelijkheden waarop je VIALET kunt bereiken. Zo staat er in de app een chatfuntie waarmee je direct verbonden wordt met een werknemer. Ook kun je ze bereiken via de website VIALET.eu en via het emailadres dat op de website vermeld staat.

Wat wel mist is een telefonisch contactpunt. Dat is bij VIALET geen optie. Op Facebook is het dan wel weer mogelijk om een berichtje te sturen naar de bank.

Snelheid

Omdat de bank nog aan het groeien is, kan het zijn dat de serviceverlening achter blijft. Dat heeft vaak te maken met het feit dat de klantenservice pas wordt uitgebreid wanneer er weer meer mensen een rekening openen. Het kan zijn dat dit soort groeistuipen de klantenservice bij tijden iets trager maken.


VIALET is een hele eenvoudige bank met een hele eenvoudige rekening. Maar wellicht is dat precies waar jij naar op zoek bent? Een rekening, die je zonder poespas kunt afsluiten en waar je gewoon eenvoudig geld mee kunt betalen en overmaken naar andere rekeningen. Want is dat niet waar bankrekeningen oorspronkelijk voor bedoeld zijn?

Pluspunten
 • Gratis IBAN bankrekening
 • Snel afsluiten, binnen drie minuten
 • Geld overmaken naar andere landen is gratis
 • Mastercard verkrijgbaar voor minder dan € 20,- per jaar
Minpunten
 • Geen Maestro betaalpas
 • Vrij lage (dag)limieten met betrekking tot geld betalen of pinnen
 • Jaarlijkse betaallimiet (€15.000)
 • Alleen in het Engels
 • Mobile only
foto auteur Martijn Troch
Dit artikel is geschreven door Martijn Troch

Zelfstandig ondernemer bij Martijn Troch | Communicatie en Organisatie

LinkedIn

Beoordeling VIALET

 • Gratis bankrekening
 • Perfect voor geld overmaken naar het buitenland
 • Zeer gebruiksvriendelijke mobiele app
Vergelijk banken
© BankNu.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3, 8011 CW Zwolle | Privacy & Cookies