Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie bij het openen van een bankrekening.

Eerlijke reviews over alle banken in Nederland

Handelsbanken Bankrekening openen? Review & Ervaringen

Laatst bijgewerkt: 2 augustus 2022

Nederland kent een groot aantal banken. Een iets onbekendere bank daarvan is de Handelsbanken. Deze oorspronkelijk Zweedse bank is ook toegankelijk voor Nederlanders en kent een groot netwerk aan internationale gebruikers. De bank positioneert zich niet direct als ‘de bank voor iedereen’, dus is de Handelsbanken een alternatief voor de Nederlandse banken waar je al jaren vertrouwd mee bent? Je leest het in deze review.


Het aanvragen van een rekening

De Handelsbanken is een bank waar alles iets anders wordt gedaan dan je waarschijnlijk gewend bent. Zo heeft de bank tientallen kantoren in Nederland en moet je voor veel verzoeken contact opnemen met één van die kantoren. Daar wordt je dan dus ook de klant, in plaats van door het hele land. Deze persoonlijke aanpak zorgt ervoor dat je niet zomaar anoniem even een betaalpas kunt aanvragen bij de Handelsbanken. Je zult daarvoor eerst contact op moeten nemen met één van de vestigingen.

Zo werkt het

 • Je zoekt op de website van Handelsbanken uit welk kantoor het dichtst bij jou in de buurt is.
 • Je neemt contact op met één van de bijna 30 kantoren in Nederland.
 • Samen met een medewerker kun je dan een (particulier) betaalpakket openen.

De Handelsbanken vindt persoonlijk contact dus erg belangrijk. Om die reden is het dus niet mogelijk om zelf online een betaalpas aan te vragen. Volgens de Handelsbanken is dat ook helemaal niet het doel. Zij hebben het liefst dat al hun klanten langskomen voor een persoonlijk gesprek.


Mogelijkheden

blank

Hoewel de Handelsbanken tot enkele jaren geleden nog geen betaalpakket met betaalpas aanbood, is dat tegenwoordig wel het geval. In dat pakket vind je onder andere een bankpas, app en internetbankieren omgeving. Over de betaalrekening lees je verderop bij het stuk over verschillende kaarten/abonnementen.

Sparen

De Handelsbanken biedt twee manieren om te sparen. Als eerst is er de reguliere spaarrekening. Daarmee kun je net als alle andere spaarrekeningen als particulier op een flexibele manier sparen. Ondanks dat veel banken tegenwoordig zeer lage spaarrentes bieden, geeft de Handelsbanken nog 0,15% rente op de Particuliere Spaarrekening. Geen vetpot, maar meer dan de banken die nu al op 0% rente zitten. Vervolgens biedt de Handelsbanken ook een depositorekening waarbij je geld voor een vooraf bepaalde periode vaststaat. Deze rente verschilt per looptijd en wordt ook per periode bepaald.

Vastgoed financieringen

Heb je plannen om vastgoed te gaan kopen? In dat geval kun je prima terecht bij de Handelsbanken. De bank heeft veel ervaring met het (her)financieren van vastgoed en kan ook vastgoedhypotheken afsluiten wanneer je een huis wilt kopen om te verhuren. De Handelsbanken biedt zelfs opties voor vastgoedbeleggers met een grote vastgoedportefeuille, die regelmatig niet verhuurde en verhuurde panden kopen en verkopen. In dat geval is er namelijk een Professionele Vastgoedlening die jouw vraag tegemoet komt.

Beleggen

De Handelsbanken heeft een eigen dochteronderneming genaamd Optimix. Dit is een onderneming die gespecialiseerd is in beleggingen en heeft eigen beleggingsspecialisten in dienst. Wanneer je start met beleggen krijg je een eigen accountmanager die jou bij alle stappen kan ondersteunen. Het beste is om een kantoor bij jou in de buurt uit te zoeken en daar op afspraak te gaan. Op die manier leert de bank jou kennen en kun je samen het beste beleggingsportfolio samenstellen.

Hypotheek

Wil je een (nieuw) huis kopen, zoek je een tweede of derde woning, of ben je van plan een woning te kopen voor je ouders of kinderen? In dat geval kun je prima terecht bij Handelsbanken. De bank biedt alles aan op het gebied van hypotheken en zorgt ervoor dat je de deur uitstapt met de meest voordelige optie voor jouw situatie. Daarbij bouw je ook een relatie op met je accountmanager, waardoor je op lange termijn altijd bij de bank terechtkunt om te praten over een eventuele herfinanciering, rentemiddeling of andere voorwaarden.


Verschillende kaarten/abonnementen

Handelsbanken is in eerste instantie geen bank voor particulieren geweest. Tot enkele jaren geleden was er zelfs geen betaalpas voor particulieren te verkrijgen en richtte de bank zich vooral op particulieren met een groot vermogen, huizenkopers en beleggers. Tegenwoordig is het ook mogelijk om een betaalrekening bij de bank af te sluiten, hoewel daar wel andere voorwaarden voor gelden dan bij andere banken. Zo kun je niet even binnen enkele minuten een pasje aanvragen en een rekening openen op de website, maar zul je contact op moeten nemen met Handelsbanken zelf.

Wat je krijgt wanneer je het Particuliere Pakket bij Handelsbanken afsluit?

 • Betaalrekening en spaarrekening
 • Spaarrente tot 0,15%
 • Twee betaalpassen
 • Internetbankieren en mobiel bankieren app
 • Maandelijkse overzichten op papier en digitaal
 • Een optionele creditcard

blankGold Card Creditcard

Dan biedt Handelsbanken ook nog een Gold Card, uitgegeven door de ICS (International Card Services). Deze creditcard is bedoeld voor mensen die overal ter wereld – of online – willen kunnen betalen met Mastercard. Het standaard bestedingslimiet van de Gold Card ligt op 5.000 euro en is aan te passen aan jouw wensen (en afhankelijk van inkomen). Op de kaart zit verder een aankoopverzekering, aflevergarantie en de mogelijkheid tot contactloos betalen. Je kunt de kaart alleen vragen als je al klant bent van Handelsbanken.


Kosten

Dan gaan we ook eens kijken naar de kosten. Want dat bij sommige banken een goedkope rekening kunt openen, betekent niet dat alle banken zo’n optie bieden. Handelsbanken is daar een voorbeeld van. Omdat zij zich vooral richten op de vermogende klant, zijn de prijzen daarom niet direct geschikt wanneer je op zoek bent naar een budget optie.

Particulier pakket

Het particuliere pakket van Handelsbanken is wat we hierboven beschreven hebben en bestaat dus uit een betaal- en spaarrekening en betaalpassen (een tweede is gratis). De kosten daarvoor zijn 3 euro per maand of 36 euro per jaar. Dat is zeker niet de duurste bankrekening, maar voor wat je ervoor krijgt is het natuurlijk niet heel goedkoop.

Kies je ervoor om ook de Gold Card aan te vragen bij je rekening? In dat geval betaal je in totaal 5 euro per maand, ofwel 60 euro per jaar. Ook de prijs van de creditcard is niet zo hoog, hoewel er natuurlijk banken zijn die een gratis creditcard aanbieden, naast de gratis rekening. Een extra particuliere rekening kost bij Handelsbanken overigens € 1,50 per maand extra. Een derde bankpas kun je krijgen voor hetzelfde maandelijkse bedrag.

Geldopnames & betalen

Pinnen met je Handelsbanken bankpas is uiteraard gewoon gratis wanneer je euro’s pint. Dat geldt voor zowel binnen als buiten Nederland. Ga je buiten Europa in buitenlandse valuta pinnen, dan krijg je daarentegen wel weer te maken met kosten. Die bedragen 1,5% koersopslag en € 0,15 opslag. Bij geldopnames uit de betaalautomaat geldt hetzelfde. Euro’s zijn gratis, maar voor buitenlandse valuta betaal je €2,25 per transactie en 1,5% koersopslag. Daarmee is Handelsbanken bij lange na niet de voordeligste en zelfs een zeer dure bank wanneer je vaak in het buitenland bent.

Overschrijven

Wanneer je geld overmaakt naar een land binnen Europe of de EER, dan betaal je daar niets voor. Doe je een zogenaamde Wereldbetaling, dan betaal je 0,10% opslag, met een minimum van 5 euro en maximum van 50 euro. Wanneer je een overstorting doet met als kenmerk OUR – oftewel dat jij de kosten voor de overschrijving betaalt – dan komt daar nog eens 15 euro bovenop.


Mobiel bankieren en de Handelsbanken app

blank

Wanneer je de app van Handelsbanken downloadt, kun je twee dingen verwachten. De app is niet spectaculair vormgegeven, maar biedt werkelijk alle opties die je nodig hebt. Het minimalistische design is zelf verfrissend, zeker wanneer je in één overzicht je betalingen, berichten of leningen kunt inzien. Wil je dus weten hoeveel geld je nog verschuldigd bent aan de bank, dan zie je dat allemaal in de app.

Uiteraard geldt voor de mobiel bankieren omgeving precies hetzelfde. Net als in de app kun je hier alle informatie in één overzicht zien staan. Ook de website is minimalistisch ontworpen, waardoor je niet wordt afgeleid. De knoppen staan op plekken waar je ze verwacht en de interface van de website ziet er redelijk ‘clean’ en overzichtelijk uit. Internetbankieren is bij Handelsbanken dus wel redelijk eenvoudig te doen.


Service

Bij een bank zoals Handelsbanken staat service en persoonlijkheid voorop. Daarom hebben ze ook steeds meer kantoren in Nederland waar je persoonlijk langs kunt komen. In sommige gevallen is het zelfs nodig om langs te komen, omdat je heel weinig zaken zelf online kunt regelen. Zeker als nieuwe klant moet je er dus vanuit gaan dat je even een ritje zal moeten maken naar één van die filialen. Je maakt dan kennis met een accountmanager bij wie je altijd terecht kunt met vragen. Handelsbanken biedt dan ook wat minder mogelijkheden ten opzichte van andere banken, die op verschillende social media kanalen actief zijn.

Bereikbaarheid en snelheid

De bereikbaarheid van een bank is afhankelijk van welke opties worden aangeboden. Handelsbanken heeft een apart telefoonnummer voor iedere vestiging, waardoor je altijd met dezelfde mensen spreekt. Ook is het dus mogelijk om persoonlijk langs te gaan in die vestiging, zodat je altijd persoonlijk met iemand kunt spreken. Wat betreft snelheid kunnen we er weinig over vermelden, omdat de snelheid waarmee je geholpen wordt af zal hangen van het aantal klanten dat bij één kantoor is aangesloten en hoeveel mensen er op dat moment in de wachtrij van de telefoon staan. Uiteraard kun je wel altijd een afspraak maken met Handelsbanken, waarbij er uiteraard speciaal tijd voor jou wordt vrijgemaakt.


Conclusie

Handelsbanken is in principe dus helemaal geen verkeerde bank. Sterker nog, wanneer je van service houdt en persoonlijk geholpen wilt worden is de bank wellicht zelfs één van de betere banken. Met name wanneer je ook van plan bent om te gaan beleggen, investeren of een huis wilt kopen. Het enige nadeel is dat de kosten voor het particuliere betaalpakket nét wat hoger zijn dan gemiddeld en dat de kosten voor het betalen in het buitenland net iets te hoog zijn om de bank alleen te kiezen op basis van de prijs.

Pluspunten
 • Fysieke locaties door het hele land
 • Goede en bereikbare klantenservice
 • Rente op je betaalrekening
 • Betrouwbare Scandinavische bank
Minpunten
 • Relatief duur
 • Mobiele applicatie is niet het meest innovatief
foto auteur Martijn Troch
Dit artikel is geschreven door Martijn Troch

Zelfstandig ondernemer bij Martijn Troch | Communicatie en Organisatie

LinkedIn

Beoordeling Handelsbanken

 • 0,15% rente per jaar
 • € 36 - 60 per jaar
Vergelijk banken
© BankNu.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3, 8011 CW Zwolle | Privacy & Cookies